Analog lehimleme istasyonu projesin de ısı ölçümü için “K” tipi termokupl kullanılmış. Ayarlı havya devresi ile Quick, Solomon ve Gordak marka havyalar 48 saat test edilmiş çalışma güvenliği ve ayarlanan sıcaklığı koruma açısından mükemmel sonuçlar alınmış.
Havya kontrol devresi ve havya için 24VAC 60W’lık bir transformatör kullanılıyor. Tristör seçimine dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. TIC206 tristör bulamazsanız 5mA’lik kapı akımına sahip benzer bir tristör kullanabilirsiniz.
Analog lehimleme istasyonu devre şeması
Havya rezistansının direnci yaklaşık 10-12 Ohm iken termokupl sensörünün direnci yaklaşık 2 Ohm’dur. Kalibrasyon için havya 450 derece sıcaklık da P1 10K trimpot üzerin de 1,98V olana kadar ayarlanacak.
Ayarlı havya cihazını 24VDC güç kaynağı ile kullanmak isterseniz D2 diyotu yerine tel bağlayın R1 direncini 1,2K kullanın.
Kaynak: kesatnet.me/analogna-lemna-stanica
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2024/08/11 Etiketler: ayarlı havya, elektronik havya, ısı kontrol devresi
Arkadaşlar ben devreyi trafo yerine bataryalı olarak yaptım.
Isı ayarı ve tepkime süresi oldukça iyi.
Kullanım açısından çok güzel bir devre.
Dikkat edilmesi gereken bir konu var .Ben bu devreyi yaparken benim elimde iki tane havya kalemi vardı.
İlk denediğim düzgün çalışmadı. araştırma sonucu kalem havyaların termokupl ların bazıları K tipi bazılları J tipi olmasıdır.
Elinizdekinin hangi tip olduğunu ögrenmek için ölçü aletin mv kademesinde termokupl bağlayınız.Isıtıldığında mV cinsinden çıkış veriyorsa J tipidir. Eğer mV cinsinden çıkış vermiyor ve ısıtıldığında direnç kademesinde omik değeri artıyorsa K tipidir. K tipi termokupl, bu devre için uygun olandır.
Merhaba, bilgiler için teşekkürler. İyi çalışmalar
Triyak yerine ne kullandınız onu da belirtirseniz devreyi yapacak arkadaşlar faydalansın çünkü triyak dc gerilimde ilk tetiklemeden sonra besleme gerilimini kesene kadar hep iletimde kalır bu da havya rezistansının maksimum ısıya çıkması demektir.
Transformatörü bir batarya ile değiştirirseniz, triac sürekli bir akımda kaldığı için direnç kırmızıya kadar ısınır. Triad sadece alternatif akımda çalışır, iletime girdiğinde akım devreden kesilmedikçe ortaya çıkmaz.
DC Beslemeli devrede Tristör yerine N kanal mosfet ya da NPN transistör kullanın tabi transistörü soğtucuya bağlamayı ihmal etmetin aksi taktirde Tristör ilk palsten sonra sürekli iletimde kalacak ve havya maksimum ısılara çıkacaktır.
hello Thanks for your nice project. I have some questions about this project, please answer. 1- Is it possible to use diode bridge and capacitor instead of transformer, if possible, tell me how. 2- What is meant by GR1? 3- Is LD1 the same as optical LED? 4- BT136 can be used instead of opium. 5- I did not understand what the S1 and S2 bases are.
1: You can operate it directly with a 24VDC adapter or SMPS (2A)
GR1-GR2 or S1-S2: Soldering iron resistance (header)
L1: LED diode
An important difference between BT136 and TIC206 is; DC Gate Trigger Current-Max BT136 50 mA TIC206 5 mA https://www.findchips.com/compare/BT136-600G–vs–TIC206M