13.8V 40 Amper SMPS Güç Kaynağı ETD59 TL494

| Haziran 12, 2023 Tarihinde güncellendi
13.8V 40 Amper SMPS Güç Kaynağı ETD59 TL494

13.8V 40 Amper “switch mode power supplysmps devresi atx güç kaynağı yapısından esinlenerek yapılmış daha güçlü versiyonu denilebilir primer katında sürücü transistörler bjt yerine mosfet kullanılmış sürücü trafo ise etd29 sekonder bölümünden TL494 ile kontrol ediliyor devrenin aşırı akım , sıcaklık korumasıda var akım algılama kısmında akım trafosu kullanılıyor çıkışında ki lm339 lu devre benzer uygulamalar için kullanılabilir. 13.8V 40A smps devresine ait malzeme listesi, pcb çizimi, yerleşim planı trafo bilgileri vb. herşey verilmiş..

13v-40a-smps-switched-mode-power-supply-smps-devreler-smps-circuits

13.8V 40A SMPS Devre Şeması

13v-40a-smps-circuit-schematic-40amp-power-supply

SMPS Kontrol devresi

SMPS devresinin kalbi, bu alanda çok iyi bilinen TL494 entegresidir C1 kondansatörü, R5 direnci tarafından ayarlanabilen sabit bir frekans osilatöründen ve, T2 – T3 transistörlerinden ve TR1 transformatöründen oluşan sürücü ile çıkış katını süren bir PWM modülasyon kontrolünden oluşur.

Modülasyon kontrolü, güç kaynağının çıkış voltajının TL494’ün pin 1’ine ulaşması için köprü R33 – R34 – R35 üzerinden geri döndürülmesiyle çalıştırılır. R34, güç kaynağının çıkış voltajını hassas bir şekilde ayarlama işlevine sahiptir. Transformatör sürücüsü TR1, iki güç transistörünü kontrol etmek ve ayrıca kontrol aşamasının şebeke geriliminden galvanik olarak ayrılmasını sağlamak için kullanılır.

Güvenlik, koruma devresi

PC güç kaynaklarında da kullanılan LM339 dörtlü karşılaştırıcıdan tasarlanmış olup, üç parametreyi, voltajı, akımı, sıcaklığı izler ve eşiklerden herhangi biri aşılırsa güç kaynağını kapatır.

Çıkış voltajı kontrolü: Çıkış voltajı, ayırıcı köprü R31 ve R32 üzerinden gelir, doğrudan karşılaştırıcı OP2’ye gider. Eşik voltajı R26 tarafından ayarlanır, amplifikatörün çıkışı doğrudan transistör T4’ü çalıştırır ve bütünün doyurulması için karşılaştırma girişindeki LED kontrol voltajını yeniden enjekte ederek aşma varsa bilginin kendi kendini bloke etmesine izin verir. Bu durumda voltaj LED’i yanar ve güç kaynağı TL494’ün 4 numaralı pimine 5V vererek durdurulur. Normal çalışma durumuna dönmek için, ya sıfırlama anahtarı S1’e basın ya da gücü kapatın.

Yoğunluk kontrolü: Akım, TR4 güç transformatörünün güç kaynağı devresinde TR3 transformatörü tarafından indüklenen voltaj olarak alınır. Alternatif voltaj, OP1 karşılaştırıcısının girişini sürmek için iki diyot D5 ve D6 ve ardından bir voltaj bölücü R50 ve R55 tarafından doğrultulur. Eşik, potansiyometre R21 tarafından ayarlanır ve op amp çıkışı, op voltajı ile aynı kendinden kilitleme sistemini sürer. Bu durumda Yoğunluk LED’i yanar ve güç kapanır.

Sıcaklık kontrolü: Q2 transistörünün üzerindeki soğutucuya sabitlenen LM35 sensörü, çıkışta 2 kazanç ile OP3 LM358 amplifikatöre 10 mv / C oranında sıcaklık bilgisini iletir. LM358’den gelen bu çıkış, güvenlik kontrolü için OP4 ve fan kontrolü için OP5 girişini sürer. OP4 amplifikatör, eşik ayarı R37 ile yoğunluğun kontrolü ve aşılırsa gücün durdurulmasıyla aynı şekilde çalışır.

OP5 amplifikatörü, açıldıktan sonra bile yeterli fan çalışma süresi sağlamak için R46 ile açma eşiğinin ayarlanmasıyla ve R45 (histerezis) ile fanı yönetecektir. Sıcaklık normale döndüğünde.Tabii ki, fan çalışması 50c civarında başlamalı ve aşırı sıcaklık güç kaynağı kesintisi 80c civarında olmalıdır.

DİKKAT Devre yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın

Kaynak: f6gky.pagesperso-orange.fr/alimdecoup.htm

13-8v-40-amper-smps-guc-kaynagi-etd59-tl494

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2012/03/20 Etiketler: , , , , , ,



6 Yorum “13.8V 40 Amper SMPS Güç Kaynağı ETD59 TL494

  1. Özkan EryılmazÖzkan Eryılmaz

    arkadaşlar bir sorum olacak

    bildiğim kadarıyla trafolar ac voltaj ile çalışır

    Sekonder çıkışında bilgisayarın çalışması için gerekli voltajları (12v, 5v, vb.) sağlıyor primer kısmında sadece iki uç var biri şebekeden doğrultulan yüksek voltaja diğeri de mosfetin drain ucuna bağlı demişsiniz
    trafo doğrultulan şebeke voltajını (dc) yi nasıl oluyor da düşürebiliyor kaç haftadır bu sorunun cevabını arıyorum
    tüm incelediğim smpsler böyle

    AC > DC > filtreler > mosfet > trafo ??????????????????????

    cevap yazarsanız memnun olurum…

    CEVAPLA
  2. t.tt.t

    dc kare dalga frekansı çok yüksek olduğu için trafoyu sürekli bir yönde çalıştırabiliyor

    CEVAPLA
  3. Özkan EryılmazÖzkan Eryılmaz

    dc’nin frekansı oluyormu? dalgasız olduğunu sanıyordum….

    biraz daha açıklarsanız sevinirim….

    CEVAPLA
  4. ahmetahmet

    benim bildiğimde dc gerilimin frekansı sıfırdır ( tam doğrultuysa eğer)

    CEVAPLA
  5. uğuruğur

    Arkadaşlar SMPS güç kaynaklarının çalışma prensibi nedir bileniniz varsa açıklayabilir mi lütfen.

    CEVAPLA
  6. Can TekinCan Tekin

    Şu şekilde şebeke gerilimi dc ye çevrilir.
    Bu gerilim direk mosfet transistöre bağlıdır
    ayrıyetten transistörleri süren bi osilatör devresi vardır
    bu devre kare dalga sinyal üretir buda transistörleri
    dakikada 40.000 kez tetikler(anahtarlar) buda trafoda büyük bi endüktif güç üretir normal trafo gibi deyillerdir 3 tur gibi bi sargıda 20volt üretebilirler yüksek frekans diyotlarla(hızlı) doğrultulup çeşitli filtreler ve kondansatör yardımıyla kullanılabilir bir gerilim haline gelir

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir