100W Amfi Serisi 3 2SC5200 NPN Amfi

| Haziran 27, 2023 Tarihinde güncellendi
100W Amfi Serisi 3 2SC5200 NPN Amfi

100W Amfi devresi az malzeme ile yüksek güç sağlıyor çıkış transistörleri 2 adet 2SC5200 NPN transistör. Bu amfi tasarımında çıkış için PNP transistör kullanılmıyor. 100W Amfi devresinin çalışma voltajı 2X46V DC. Daha yüksek voltajda (maks. 2X56V DC) çalıştırmak isterseniz 2SC5200 yerine 2SC3858 veya benzeri güç transistörlerini kullanmalısınız.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

100W mono amplifikatör tek başına veya elektro gitar preamplifikatörü, elektrik bass preamplifikatörü veya alçak geçiren filtre ile birlikte kullanılabilir . Dilerseniz birbirinin aynısı iki tane devre ile stereo amfi yapabilirsiniz.

100W Anfi tasarımı, diferansiyel çiftli yarı tamamlayıcı AB sınıfı bir amplifikatördür. Amplifikatör , Diferansiyel çift konfigürasyonunda bir çift 2SA733 veya 2SA1015 (PNP) transistör içerir. Sürücü katında birbirini tamamlayan bir TIP41 (NPN) ve bir TIP42 (PNP) vardır. 2SC5200 çıkış transistörleri , yüksek güç işleme kapasitesine sahipdir.

Güç transistörleri bibirinden elektriksel olarak izole edilmelidir. Mika izolatörleri ve plastik izolasyonları ile izolasyondan izole edilirler. Tecrübeniz yoksa Transistörlerin izole edilmesi hakkında yazılan yazıyı inceleyin: Isı iletimi ve izolatörler

100W Amfi devresinde kullanılan çıkış güç transistörleri 2SC5200 Amfi devresinin daha yüksek güç vermesi için 2SC3858 gibi daha yüksek güçlü transistörlerle değiştirebilirsiniz. Bu durumda trafo çıkış voltajı 40x40V AC olacak gücüde daha yüksek olmalı ama güç n kadar yükseliyor vb. bilgileri verilmemiş.

Amfi çıkışından 2SA733 transistörün beyzine bağlanan 100K direnç amfinin kazancını ayarlıyor 56K….100K arasında kullanabilirsiniz yazar aynı devrenin ses girişine pasif ton kontrol devresi eklemiş kazanç direncini 100K kullanmış.

Fakat kullandığınız preamfi, tom kontrol veya bass filtreye göre direncin değerini düşürmeniz gerekebilir. Aşağıda ki açıklama kaynak siteden alındı kazanç direnci hakkında açıklama yapılmış

56K direnç, 100K’ya çıkarırsanız kazancı artırırsınız. Bunu yaparak bazı sadakatin kaybolduğunu unutmayın. Direnci 33K olarak değiştirirsek, sesin temizliği iyileşir, ancak kazanç düşer. Bu, bir Preamp ile kazancı telafi ederken çok kullanışlıdır.

Açıklamada ki “sadakat” nedir anlayamadım özetle girişte ek devre kullanıyorsanız devrenin kazancına göre direnç değeri düşürülecek

Not: Ses girişinde ki PNP transistörlerin hFE değerinin birbiri ile aynı veya yakın olmasına dikkat edin hatta eşitlerseniz çok daha iyi olur bakınız: Transistörlerin Eşitlenmesi Match edilmesi

100W Amfi PCB baskı devre tasarımı Sprint layout 6 ile hazırlandı PCB boyutları 60x50mm.

Gücü yüksek olan dirençlerin üzerinde güç değerleri var yazmayanlar 1/4W Test videosunda transistör, güç kaynağı gibi diğer detaylar verildi. 2SC5200 RMS 100W Amfi devresinin PCB baskı devre çizimleri Sprint layout 6 ile hazırlandı PCB boyutları 60x50mm

100W Amfi Devre Şeması

hifi-100w-amplifier-circuit-schematic-2sc5200

2sc5200-amplifier-circuit

cpu-headsing-transistor-hifi-100w-amplifier-project

pcb-layout-100w-amplifier-circuit

Okurlarımızdan @Albay 100W amfi devresini EI33 Trafo Kullanarak DC DC Konvertör 200W 2X30V SG3524 SG3525 yazısında ki çevirici ile bass filtre ekleyerek test etmiş geri bildirim için teşekkürler @Albay

100w-amfi-serisi-3-2sc5200-npn-amfi-bass-subwoofer

Okurumuz @Tuğrul Karaman 100W NPN Amfi devresini delikli plakete kurup test etmiş. Detaylı bir video da çekmiş. Geri bildirim için teşekkürler @Tuğrul Karaman

 

Kaynak: videorockola.com

100w 2SC5200 Amfi PCB çizimi:

100w-amfi-serisi-3-2sc5200-npn-amfi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2021/09/07 Etiketler: , ,



52 Yorum “100W Amfi Serisi 3 2SC5200 NPN Amfi

  1. ramsanramsan

    Teşekkürler hocam
    benim amplifikatör imalat alanında bir projem var
    bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz.

    CEVAPLA
    1. gevvgevv

      a733 ile bacak bağlantıları farklı buna dikkat edin birde 2 transistörün hfe değerleri bir birine yakın olsun

      CEVAPLA
  2. AlbayAlbay

    herkese kolay gelsin. devreyi yaptım ancak test etmeye başladığımda çıkışa dc voltaj bastı ve ses girişim olmasına rağmen hiç ses alamadım. kartın resimleri göründüğü gibi herhangi bir kısa devre vs yok. Transistör olarak 2n3055 kullandım ve bacak bağlantıları doğru. acaba sorun nerede olabilir yardımlarınızı bekliyorum ( besleme 2*45v ve hoparlorüm 4 ohm 80wRms)

    https://ibb.co/mc4KhKF
    https://ibb.co/WVx4vcv
    https://ibb.co/8jTF7c9
    https://ibb.co/BLjXbK0

    CEVAPLA
      1. AlbayAlbay

        hocam kısa devre ölçümü yaptım o yolda kısa devre yok. diyot ve transistörlerimde olması gereken değerleri veriyor ve sağlamlar az önce kontrol ettim
        Sonuç- yine aynı hocam çıkışta 1v dc var ses girsemde tık yok

        CEVAPLA
    1. asmaasma

      Bazı hatalar sık tekrarlanıyor.
      Amfi beslemesi +/-45V ise beslemeniz 90Volttur. Çıkış Transistörleriniz bu değerden yüksek olmalı. (2N3055 kullanamazsınız)
      Amfi testinde ilk önce giriş ve çıkış boşta ölçüm yapılır. Her şey normal ise hoparlör bağlanır, sonra ses girişi yapılır. Ayrıca çoğu zaman hoparlörünüz amfiden kıymetlidir ve zarar görebilir.
      Kolay gelsin.

      CEVAPLA
      1. AlbayAlbay

        tavsiyeniz için teşekkürler hocam bir takım 2sc5200 sipariş geçtim elime ulaşınca onlar ile de deneme yaparım ama sanki başka bir sorun var gibi devremde

        CEVAPLA
        1. asmaasma

          Kontrol edelim.
          Geri besleme direnci (68k-100k) siz 100k takmışsınız. Onu sökmeden paralel 1k ila 22k arası direnç bağlayın. Elinizde ne varsa. Giriş ve çıkış boşta dc ölçüm yapın. 1V sabit mi, azaldı mı?
          Şema üzerinde ölçüm noktaları var. Onlarında ölçün. Öncesi ve sonrası önemli. Karışıklık olmasın tarif edeyim. Tüm ölçümler gnd ye göre yapılacak. Giriş Transistörleriniz Emiter inden 0,7V , sürücü Transistörleri beyz ucundan 0,7V ve – 0,7V ölçmen gerekir.
          Bakalım amfi dengede mi. Hangi bölüm tepki vermiyor.
          Sorun orada değil ama çıkışta ki taş dirençler farklı, yer değiştirerek işe başlayabilirsin.
          Sorun çözüldüğü de eklediğiniz direnci sökeceksin, unutmayın.
          Kolay gelsin.
          Bu arada Şema ile oynanmış. Belki modiye edilmiş, daha iyi ve güçlü hale getirilmiş ama orjinal değil. 🙂

    2. AlbayAlbay

      @asma hocam geri besleme direncini 50k ile değiştirdim ve bir deneme daha yaptım. giriş yoktu devrede ve çıkışta dc voltaj okumadım:) ardından dediğiniz noktalardan 0.7v ölçümlerini alınca ses girişi ve hoparlör bağladım. sonuç mükemmel devre çok güzel çalışıyor şuanlık hepinize tekrardan teşekkür ederim yapacak arkadaşlar hiç tereddüt etmesin.

      CEVAPLA
  3. gevvgevv

    Hayırlı olsun ben 100k ile sorun yaşamadım aklıma gelmezdi sağ olsun @asma hocamız sorunu çözdü zaten bu direncin geniş aralıkta olması girişte kullanılan preamp vb. için.

    Sanırım girişinde ki devre bass filtre için öyle ise test videosu gönderebilirseniz sevinirim yazıya ekleriz

    İyi çalışmalar.

    CEVAPLA
    1. AlbayAlbay

      evet hocam bass filtre ekledim. Test videosu çekip mail adresinize yollarım. Herkese tekrardan teşekkür ediyorum

      CEVAPLA
    2. AlbayAlbay

      hocam bu arada devre çok güzel ve yüksek ses veriyor ama seste ve hoparlorde hiç bass ses yok 🙂 bass test müzikleri açsam bile hoparlorde hiç hareketlenme olmadı. filtreyi dahil etsem bile bu böyle

      CEVAPLA
      1. asmaasma

        Giriş kapasitemiz yanlıştır.
        470nF ile 1uF arası takarsanız baslar yerine gelir.
        Kolay gelsin.

        CEVAPLA
        1. AlbayAlbay

          asma hocam 470nf taktım:) basslar hal hatır soruyor atölyenin içinde teşekkür ederim hiçbir sorun kalmadı şuan devrede midler tizler ne varsa veriyor

  4. gevvgevv

    Bass test videoları yazıya eklendi geri bildirim için teşekkürler @Albay

    CEVAPLA
  5. Baris SOZUAKBaris SOZUAK

    Ek olarak “sadakat” derken “hifi karakteri” kastedilmiş. 🙂

    CEVAPLA
    1. asmaasma

      Maalesef tek bir kelimeyle anlatmak zor.
      Hi Fi de olduğu gibi, çevirisi yüksek sadakat.
      Zaten aranan kelime fidelity. Aslına uygun, aslına sadık, asıl olanın özelliklerini koruyarak veya bozmadan, aslına veya orjinaline bağlı kalarak… gibi.
      High Fidelity ise kabul görmüş müşterek değerleri barındıran sistemler veya bu sistemlerin her bir parçası için kullanılan tabidir.
      Ses, kaynağından nasıl yayılıyor (kulağımıza ulaşıyor) ise, mikrofon ile elektrik sinyalini çevrilirken, amplifikatör ile yükseltilirken, hoparlör ile (basınç farkına) sese dönüştürülürken onu oluşturan unsurların kaynağındaki gibi olmasını isteriz.
      Aslı, kaynaktan çıkan ses. Sadakat ile aslına uygun olan ise duyduğumuz ses.
      Bir kelime daha var, distorsyon. Distorsyon çeşitleri fidelity için olumsuz etkindir. Ama asla zıt anlamlısı değildir. THD toplam harmonik distorsyon değeri %10 olan bir amp. Hi Fi değildir. THD %1 ile Hi Fi sağlanabilir. THD değeri %0,5 ile Hi Fi olması mümkün olmayabilir.
      İşte audio için zorlanıyoruz, video da HD veya UHD daha kolay açıklanıyor. Efendim satır ve sütun sayısından çözünürlük ölçütü oluşturulur. En azından çözünürlük diye bir kelimemiz var.
      Bu anlatım bitmez, uzar gider. Sohbet için iyi olabilir. Yazılı anlatım bana göre değil.
      Kolay gelsin.

      CEVAPLA
      1. AlbayAlbay

        asma hocam yine her zamanki gibi bilgilendiriyor bizleri 🙂
        klavyenize sağlık

        CEVAPLA
  6. Mehmet PırıltıMehmet Pırıltı

    Hocam yazınızı okudum, sadakat için kullanılacak Türkçe anlam, Aslına uygunluk olarak düşünebiliriz, saygılar

    CEVAPLA
  7. yılmaz memişoğluyılmaz memişoğlu

    çok beğendim bu ürünü satın alma şansımız varmı adresim yılmaz elektronik mualla telatar iş hanı PAZAR/RİZE tel 05353307104 yardımcı olursanız çok sevinirim

    CEVAPLA
        1. AlbayAlbay

          youtube kanalıma yorum bırakın ben size ulaşayım youtube: Ömer’in Atölyesi

    1. gevvgevv

      Merhaba,

      Geri bildirim için teşekkürler @Tuğrul Karaman eline sağlık video yazıya eklendi

      İyi çalışmalar.

      CEVAPLA
  8. Ali erenAli eren

    Bd911 kulana bilirmiyim bu devrede ve kaç watt güç alırım

    CEVAPLA
    1. YakışıklıYakışıklı

      Yanlış görmüyorsanız bu devre 50 watt. +50 watt sinüs ve -50 wat sinüs eşittir =100 watt sanki. Yani bir bas vurduğunda maksimum sinüs olarak 50 watt alıyoruz. Yanlış mı biliyorum.

      CEVAPLA
  9. hasan ekicihasan ekici

    GEVV Hocam merhaba. Derveyi yaptık çalışıyor devreden 400 watt çıkış güçü alınabilir mi? almak için ne yapmamız gerekiyor. cevaplarsan mutlu olurum..

    CEVAPLA
    1. AlbayAlbay

      400w için besleme +-70v civarlarına çıkmalı sürücü katı transistörleri bunun için yetersiz 2sc serisinin audio driver katları için yüksek voltaj transistörleri var driver katı transistörlerini uygun voltaja değiştirip çıkış için de metal kasa mj serisi audio transistörlerden takarsanız +-70v besleme ile 4+4 transistör kombinasyonunda rahatlıkla 400wRms güçlerine çıkarsınız

      CEVAPLA
  10. YakışıklıYakışıklı

    Bundan 2 adet yapsam hoparlör çıkışlarını + – + – şeklinde seri bağlasam( köprüleme yapsam) 100+100 = 200 watt alırmıyım.

    CEVAPLA
    1. AlbayAlbay

      2amfiyi köprülemek yerine besleme voltajını +-45v civarına çıkın çıkış transistörlerini de 2+2 şeklinde dizin 200w elde edersiniz ben bu amfinin üzerinde bayağı arge yaptım yaklaşık 1 sene çalıştım üzerinde hala da argelere devam ediyorum maksimum 1.5kw güç elde edecek şekle getirdim sürücü katını

      CEVAPLA
  11. canercaner

    amfiyi yaptım fakat çıkışdaki ses çok parazitli ve cızırtılı sorun neyden kaynaklı olabilir kartda herhangi bir kısa devre yok pasta kalıntısı yok yollar her şey mükemmel ama kaç farklı ses aygıtından giriş yaparsam yapayım çıkış çok cızırtılı ve çıkış transistörlerinin sadece bir tanesi ısınıyor diğeri buz gibi amfide bir dengesizlik var nasıl çözerim

    CEVAPLA
    1. asmaasma

      Merhaba Caner
      Cızırtı tabiri bizler için faydalı bir bilgi değil. Tek transistörün ısınması bir kaç sebepten olabilir.
      İlk olarak şemadaki ölçüm değerlerini kontrol etmelisin.
      Giriş boş , çıkış boş. Beslemeyi ver ve gönder ye göre tüm ölçümleri bizimle paylaş.
      Kartın net bir fotoğrafını da (ses sinyali uyguladığınız haliyle bağlantıları da gösteren) paylaşırsan , bizlerin de fikri oluşur.

      CEVAPLA
      1. canercaner

        asma hocam öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. amplifikatördeki bütün sorun sürücü katındaki tip41’lerden birini ters takmam imiş, onu düzeltip ölçümleri yaptıktan sonra bütün ölçümler olması gerektiği gibi. 0.62v gibi bir değer okudum amplifikatör mükemmel dengede çalışıyor şuanda devre gayet kararlı

        CEVAPLA
  12. Efe BarışEfe Barış

    1N yazan şey ne anlamadımda yardım edermisiniz

    CEVAPLA
  13. Efe BarışEfe Barış

    Çıkış transistörü yerine D2494 kullansam olur mu arkadaşlar

    CEVAPLA
  14. Efe BarışEfe Barış

    Çıkış transistörü yerine D2494 kullansam olur mu arkadaşlar merak ettim veya alternatif başka bir transistör olur mu

    CEVAPLA
    1. kapibarakapibara

      Çıkış akımı ve dissipation değeri yarısı kadar maalesef olmaz.
      Ayrıca 2SD2494 darlington bir transistör yani hfe değeri çok yüksek bu proje için uygun değil.

      CEVAPLA
  15. Efe BarışEfe Barış

    Alternatif bir transistör önerebilir misiniz acaba?

    CEVAPLA
  16. Efe NuriEfe Nuri

    Alternatif bir transistör önerebilir misiniz acaba?

    CEVAPLA
  17. Efe NuriEfe Nuri

    Kusura bakmayın zahmet oluyor ama acaba 2SD2499 yada 2SD2586olur mu

    CEVAPLA
    1. kapibarakapibara

      Bunlar da tüplü TV Horizontal transistörü yani uygun değiller.
      Hiç mi çalışmaz derseniz çalışır ama aynı verimi beklemeyin.

      CEVAPLA
  18. Efe BarışEfe Barış

    Mj15022 250watt lık bir transistör bunu kullansam 2×40 volt kullansam 250watt güç alırmıyım

    CEVAPLA
    1. kapibarakapibara

      Hayır alamazsınız.
      Transistörün kataloğundaki Watt değeri o transistörün üzerinde harcayabileceğiniz (dissipation) gücü gösteriyor yani bu çıkış gücü değil ayrıca transistörü 25 derece gibi bir ısıda tutabildiğiniz varsayılır.
      Mj15022 ile yine 100W civarı bir güç alırsınız.
      Daha yüksek güçler için biraz daha yüksek gerilim paralel güç transistörleri ve biraz tasarım değişikliği ister.
      Daha fazla güç isteniyorsa bunun ile uğraşmak yerine daha yüksek güçler için tasarlanmış devre şemaları olması gerek sitede, ben olsam onlara bir göz atardım.

      CEVAPLA
  19. Efe NuriEfe Nuri

    Mj15022 250watt lık bir transistör bunu kullansam 2×40 volt kullansam 250watt güç alırmıyım

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir