Efekt devresi pic16f628 mikrodenetleyicisi üzerine kurulu pic16f628a çıkışları BUZ20 mosfetler ile güçlendirilmiş 10 adet 12volt 60w lamba bağlanabilir (testlerde led kullanılmış) pcb, şema çizimleri ve Mikro Pascal Pro ile hazırlanan kaynak yazılımı (.asm, .hex, .mpas, .mpppi) var.
Yaklaşık on adet 12 V / 60 W alçak gerilim lambasının ani ancak sıralı olarak açılmasını ve bunların kademeli ve her zaman sıralı (ancak daha yavaş) olarak kapanmasını sağlar. Bu sistem, evine giden bir ara sokağa on alçak gerilim spot lambası yerleştirmek isteyen bir İnternet kullanıcısının talebini aşağıdaki işlemle karşılamak üzere tasarlanmıştır
Birkaç dakika sonra (ziyaretin koridorun sonuna geldiği varsayılır), noktaların her birinin birbiri ardına, aynı kaydırma yönünde, “kuyruklu yıldız kuyruğu” tarzında kademeli olarak sönmesi. Yalnızca mevcut bileşenlere (klasik mantık) dayalı bir sistem geliştirebilirdim, ancak basitlik ve hız nedenleriyle, sonunda ateşleme yönetimi ve spot ışıklarının sönmesi için PIC 16F628A tipinde programlanabilir bir bileşen seçtim. Lambaların kademeli olarak sönmesi, PWM tarafından sağlanmasa da, bu şüphesiz mümkün olabilirdi, ancak kondansatörlerin basit bir deşarj fonksiyonu ile sağlandı. İkincisi, ihmal edilirlerse, noktaların aniden yok olmasına neden olur.
Açma veya kapama gecikmesinin ayarlanması
Her noktanın devreye girmesi ile sönmesi arasında geçen süre ayrı ayrı ayarlanabilir. Bu nedenle, hızlı bir ateşleme hızı ve yavaş bir söndürme hızı veya tersi elde etmek mümkündür. Chaser 012, SW3 / Prog basmalı düğmesini kullanarak birinden diğerine geçiş yapabileceğiniz üç çalışma moduna sahiptir:
Mod 1 = Normal mod = güç açma modu – Led D13 kapalı.
Mod 2 = Ateşleme zamanı programlama modu – D13 ledi yanıyor.
Mod 3 = Sönme süresi programlama modu – Led D13 açık.
SW3’e her yeni basış, bir döngüde bir moddan diğerine geçiş yapmanızı sağlar.
Zaman aralığını değiştirmek için
0 – Sistemin normal kullanım modunda (mod 1) olduğu varsayılır, D13 ledi sönüktür. Durum böyle değilse, LED D13’ün sönmesi için SW3’e bir veya iki kez basın veya sistem güç kaynağını kesin ve geri yükleyin.
1 – SW3 / Prog düğmesine bir kez basın. D13 ledi, spotların aydınlatma hızına denk gelen bir hızla üç kez yanıp söner ve ardından yanık kalarak sistemin programlama moduna geçtiğini gösterir.
2 – Ateşleme gecikmesini artırmak (ve dolayısıyla ateşleme hızını azaltmak) için SW1 / Başlat düğmesine basın veya ateşleme gecikmesini azaltmak (ve dolayısıyla ateşleme hızını artırmak) için SW2 / Durdur düğmesine basın. SW1 veya SW2’ye her basıldığında, seçilen ateşleme hızına genel bir bakış sağlamak için LED D13 yanıp söner.
3 – Normal moda dönmek için SW3’e basın, D13 LED’i söner.
Kapatma zaman aralığını değiştirmek için
0 – Sistemin normal kullanım modunda (mod 1) olduğu varsayılır, LED D13 kapalıdır. Durum böyle değilse, LED D13’ün sönmesi için SW3’e bir veya iki kez basın veya sistem güç kaynağını kesin ve geri yükleyin.
1 – SW3 / Prog düğmesine bir kez basın. D13 ledi, spotların aydınlatma hızına denk gelen bir hızla üç kez yanıp söner ve ardından yanık kalarak sistemin programlama moduna geçtiğini gösterir.
2 – SW3 / Prog düğmesine ikinci kez basın. LED D13, projektörlerin sönme hızına karşılık gelen bir hızda üç kez yanıp söner, ardından sistemin hala programlama modunda olduğunu belirtmek için yanık kalır.
3 – Sönme gecikmesini artırmak (ve dolayısıyla sönüm hızını azaltmak) için SW1 / Başlat düğmesine basın veya sönme gecikmesini azaltmak (ve dolayısıyla sönüm hızını artırmak) için SW2 / Durdur düğmesine basın. SW1 veya SW2’ye her basıldığında, LED D13 yanıp sönerek seçilen söndürme hızına ilişkin bir genel bakış sunar.
4 – Normal moda dönmek için SW3’e basın, D13 LED’i söner.
Çıkış aşaması (güç aşaması)
Güç çıkış aşaması, tamamen aynı olan on setten oluşur. Örneğin, Çıkış 1’de D1, R1, R11, C1 ve Q1 bileşenleri bulunur; çıkış 2’de D2, R2, R12, C2 ve Q2 vb. bileşenler bulunur. Direnç R1 ve kapasitör C1, L1 lambasının yanma süresini belirler (dahili programında PIC seviyesinde kendisine sabitlenen iki lambanın yanma süresini ayıran süre ile karıştırılmamalıdır).
Bu bileşenler R1 ve C1’e verilen değer ile elde edilen zaman sabiti düşüktür ve lamba hızlı, neredeyse anında yanar. Diyot D1, kondansatörü PIC çıkışından izole etmeyi mümkün kılar, böylece PIC düşük duruma geri döndüğünde, kondansatör hızlı bir şekilde içine boşalmaz. PIC çıkışı açıkken diyot bloke oluyor. Düşük mantık durumu (0 V), kapasitörün boşaltmak için bulabileceği tek yol, yüksek değerli direnç R11’dir.
Deşarjı yavaş olduğu için lamba yavaş yavaş söner. Her bir lambanın sönme süresinin doğrudan kişisel tercihlerinize göre kolayca uyarlanabilen bu kapasitörün değerine bağlı olduğunu hemen anlıyoruz. Q1 – Q10 arası güç MOSFET transistörleri, IRF520, IRF530, IRF540 veya aynı “boyuta” sahip diğerleriyle değiştirilebilen BUZ20 modelleridir (maks. voltaj en az 80 V veya 100 V ve maks. akım en az 8A veya 10A) . Bu MOSFET transistörler, kontrol ayaklarında (geçit / kapı) gülünç bir akım “çeker” ve birkaç amperlik bir akımı değiştirebilirler,
Kaynak: sonelec-musique.com/electronique_realisations_chenillard_012.html
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/05/20 Etiketler: Efekt Devresi, lamba devre, lamba sürücü, microchip pic projeleri, PIC16F628 örnekleri
pıc16f628 10 kanallı led efekti için pıc programı verme şansınız varmı
Thanks.