TL494 ile Pwm Mosfetli Motor Kontrol

| Mayıs 21, 2023 Tarihinde güncellendi
TL494 ile Pwm Mosfetli Motor Kontrol

TL494 pwm kontrol entegresi ile yapılmış motor sürücü devreleri mosfet kullanılmadan düşük akımlı P kanal N kanal ve N-P kanal mosfetler ile güçlendirilmiş farklı devreler var splan ile hazırlanmış şematik çizimler sprint layout ile hazırlanmış pcb (n-p iki mosfetli devre için ) bulunmakta

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Devrelerin burada gösterildiği gibi kurulması tavsiye edilir. Hobisi, işler yolunda gitmezse e-posta ile destek almayı da sever. Ancak bu, yalnızca ilk başta devre şemasına sıkı sıkıya bağlı kalırsa mantıklıdır.

Her durumda, ilk kurulum için P1 ve P2 düzelticiler kullanılmalıdır ve ancak daha sonra, başarılı bir test çalışmasından sonra, düzelticiler yerine sabit dirençler kullanılmalıdır. Devrenin “görünür aralıkta” çalışması için C2 için yüksek bir değerle (4,7 µF veya daha büyük) başlamak da önemlidir. İlk başta, seri dirençli yalnızca bir LED doğrudan IC’nin çıkışına bağlanır. Daha sonra ilk işlevsellik kontrolü yapılabilir. Varsa, bir MOSFET daha sonra eklenebilir.

“Bu basit işlevsel kontrol olmadan, özellikle yüksek frekanslar için tasarlanmış bileşenleri hemen kullanıyorsanız ve sonucu görünür veya duyulabilir hale getirecek ölçüm cihazlarınız yoksa, karanlıkta kurcalamış olursunuz. Ellerinizi ondan uzak tutun. Hala çalışmıyorsa, önce lehim köprülerinin neden olduğu eksik bağlantıları ve istenmeyen kısa devreleri arayın. Devreler birçok kez denenmiş ve test edilmiştir ve kopyalanması güvenlidir.”


PWM nedir?

PWM (Darbe Genişliği Modülasyonu) bir DC akımını birçok “darbeli paket” veya “dilim” halinde “keser”. Bir arabadaki dönüş sinyali devresine benzer şekilde, tüketici (örneğin bir ampul) “tam” elektrik almaz, yalnızca “paketler” alır. Artık PWM özellikle yanıp sönme için değil, “güç kontrolü” için kullanılıyor. Bu nedenle, “yanıp sönme frekansı”, yani paket dizisinin çıkış frekansı, genellikle o kadar yüksektir ki, bir lamba bağlandığında görülemez. Örneğin solenoid valfler veya motorlar için 300 hertz veya diğer uygulamalar için 20 kilohertz ve daha fazlası.

Çıkıştaki güç için belirleyici faktör, frekanstan çok saat oranı, yani “paket uzunluğu” ve “paketler arasındaki duraklama” oranıdır. Frekans genellikle bir uygulama için sabitlenirken, görev döngüsü ayarlanabilir hale getirilir ve böylece gücü düzenler.

TL494 ile Darbe Genişliği Modülasyonu

TL494, son derece kullanışlı bir Darbe Genişliği Modülasyonu IC’sidir ve uzun süredir piyasada bulunmaktadır. Bu yüzden nispeten ucuzdur. (Zengin 43 sent). Zengin özelliklere sahip bir IC ve meraklısının, kaynağı zor veya 10-20 kat daha pahalı olabilecek diğer, daha yeni türlerden herhangi birini kullanması için hiçbir neden yoktur.

TL494’ün birkaç özelliği:

2 ayrı NPN çıkışı, kapasite üreticiye göre değişir (Çıkış başına Teksas 200 mA, Motorola 500 mA)

dahili 5 V referans voltaj kaynağı, 10 mA’ya kadar yüklenebilir

6 ila 40 volt çalışma gerilimi (üretime bağlı olarak ayrıca 7 – 42 volt)

Geniş bir aralıkta ayarlanabilir frekans

görev döngüsünün basit düzenlemesi

Veri sayfasına göre maksimum 40 volta veya modele bağlı olarak 42 volta izin verilir. Bununla birlikte, bu zaten IC’nin kendisinde oldukça yüksek bir güç kaybına neden olur. TL494 ayrıca bir zener diyotlu (pim 14) dahili 5 voltluk bir referans voltaj kaynağına sahip olduğundan, özellikle referans voltaj kaynağı harici kontrol devreleri tarafından, örneğin 10 mA ile tamamen yüklenmişse, bu ayrıca ek güç dağılımına neden olur.

Genel olarak, 40 veya 42 voltluk bir çalışma voltajı, IC için oldukça fazla bir yük anlamına gelir.Bu voltaj, kısıtlama olmaksızın sürekli çalışma için önerilemez. Öte yandan, 30 voltluk voltajlar nispeten sorunsuzdur. 15 volta kadar çalışma voltajları kesinlikle yaygındır. Test aşamasında yüksek besleme voltajları ile ve gerekirse iyi havalandırma ve ısı dağılımı sağlamak için harici IC sıcaklığının kontrol edilmesi tavsiye edilir.

Dahili referans voltaj kaynağı, stabil olmayan veya değişen çalışma voltajında ​​bile sabit bir fonksiyon sağlar.

Birçok özelliğine rağmen, bu IC ile en basit PWM devreleri bile kurulabilir. Frekans, CT (Pin5) üzerindeki kapasitans ve RT (Pin6) üzerindeki direnç tarafından belirlenir. Bu tanımlandıktan veya ayarlandıktan sonra, yalnızca In+’daki (Pin1) saat oranı düzenlenir. Düzenleme için Pin14’ten gelen 5 V’luk referans voltajı, Pin1’deki bir voltaj bölücü ile değiştirilir. 3,5 V veya daha fazlası şu anlama gelir: minimum darbe uzunluğu, sıfır çıkış gücü. 1 V veya daha az şu anlama gelir: maksimum saat uzunluğu, tam çıkış gücü.

Devre 1, küçük motorları veya LED’leri (hız kameraları) karartmak veya yanıp sönmek için kullanılabilir.

Devre 2 ile, yüksek akımlar aşağı akışlı bir MOSFET ile düzenlenebilir.

Devre 3 ile artı hattı bir P-kanalı MOSFET ile kontrol edilir. Aksi takdirde, devre 2’nin açıklamasına karşılık gelir.

Devre 4, harici bir kontrol voltajının kullanılmasına izin verir. Kontrol voltajı ne kadar yüksek olursa, döngü uzunluğu ve dolayısıyla PWM’nin çıkış gücü o kadar yüksek olur.

PWM-mit-TL494

pwm-mit-tl494-Experimentierschaltung

pwm-mit-tl494-schaltplan-4

PWM-mit-TL494-und-BUZ11

PWM-mit-TL494-und-P-Channel-MOSFET

Kaynak: atx-netzteil.de/pwm_mit_tl494.htm (kapalı)

tl494-ile-pwm-mosfetli-motor-kontrol

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/10/05 Etiketler: , , , , , , ,



1 Yorum “TL494 ile Pwm Mosfetli Motor Kontrol

  1. farzadfarzad

    Hi dear
    Please tell >>>How much current of this circuit output?

    thank you

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir