Simetrik Güç Kaynağı Devreleri LM317 LM337 78XX 79XX

| Haziran 18, 2023 Tarihinde güncellendi
Simetrik Güç Kaynağı Devreleri LM317 LM337 78XX 79XX

Simertik güç kaynaklarını ton kontrol, preamfi vb. gibi devreleri çalıştırmak için ya da farklı devrelerde, deneylerde kullanabilirsiniz. Devreler popüler en çok kullanılan pozitif, negatif regülatör entegreleri üzerine kurulu üreticinin verdiği standart şemaya göre çizim yapıldı ama PCB çizimlerini kontrol etmeyi unutmayın

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

LM317 (pozitif regülatör) ve LM337 (negatif regülatör) üzerine kurulu olan devdevrelerin çıkış voltjı ayarlanabilir bunun için trimpotlu ve potanslı farklı PCB çizimleri var 78XX (pozitif regülatör) ve 79XX (negatif regülatör) entegreleri üzerine kurulu devrelerin çıkış voltajı kullandığunuz entegreye göre belirlenir mesela 7812 ve 7912 kullanırsanız +-12 simetrik çıkış alırsınız buna göre filtre ve çıkış kondansatörlerinin voltajını belirlersiniz bu arada giriş geriliminin çıkış gerilimden 3v fazla olmasına dikkat edin voltaj girişinde ki filtre kondansatörlerini 1 amper güç için en az 1000uf kullanmanızda fayda var detaylı bilgi için entegrelerin datasheet dosyalarını inceleyiniz.

Simertik Güç Kaynağı Devrelerinin PCB çizimleri Proteus Ares ile hazırlandı bilgisayarınızda eski versiyon yüklü ise ekte verilen “region” dosyaları file menüsünden import ederek açabilirsiniz

LM317 LM337 Regüle, simetrik güç kaynağı devreleri;

lm317-lm337-devreleri-dual-power-supply

variable-lm317-lm337-devreleri-dual-power-supply

78XX 79XX Regüle, simetrik güç kaynağı devreleri;

78xx-79xx-devreleri-dual-power-supply

dual-output-power-supply-circuit-78xx-79xx

Devrelere ait Proteus Ares PC çizim dosyaları;

simertik-guc-kaynagi-devreleri-lm317-lm337-78xx-79xx

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2013/01/16 Etiketler: , , , , , ,



18 Yorum “Simetrik Güç Kaynağı Devreleri LM317 LM337 78XX 79XX

  1. Ender ylmzEnder ylmz

    Hocam Öncelikle Elinize Sağlık LM317 LM337 Regüle simetrik güç kaynağı çift ac girişli olan devre çalışıyormu? birde elimde çoklu çıkış saçlı trafo var o trafonun 2 tane 10v ac çıkışını bu devreye bağlayacağım verimi nasıl olur?

    CEVAPLA
  2. turk_erosturk_eros

    Ahmet Bey;sondaki 1xAC girişli +- simetrik çıkışlı (78-79) devredeki çıkışdaki diyotların yönü ters çizilmiş.Bu halde voltaj 0 a iniyor.

    CEVAPLA
  3. Burak yavuzBurak yavuz

    78-79 devresinde ki elemanların listesini nereden bulabilirim

    CEVAPLA
  4. EmrahEmrah

    2. Ayarlı olan devrenin amperini nasıl arttırabilirim.Yardımcı olursanız çok sevinirim

    CEVAPLA
      1. EmrahEmrah

        Cevap için çok teşekkürler.10Amper lik devrede 4 çıkışlı trafo kullanılmış.Bendeki trafo 3 çıkışlı benim trafo bu devreye uymaz dimi.Yada nasıl bir yol izlemeliyim.

        CEVAPLA
  5. EmrahEmrah

    @gevv cevap için çok teşekkür ederim.Link deki şemayı da inceledim.Onunda da AC giriş kısmını anlayamadım iki giriş var.Bendeki simetrik trafo sadece tek çıkışlı.

    CEVAPLA
    1. asmaasma

      Merhaba
      Devreyi uygulamayı düşünüyorsanız iki yol önerebilirim:
      1) Elinizdeki trafonun orta ucuna iki sargıdan da bağlantı vardır. Dikkatlice açıp uçları ayırıp dışarı alırsanız devreye uygun olur.
      2) Yukarıda bahsettiğiniz 2. devrenin girişine uygun baskı devreyi düzenleyin. gevv in verdiği şemada +36V , GND , -36V bağlantısı var. Bu bölüm PCB de aynı kalacak. Girişe tek köprü diyot çizeceksiniz. Köprü diyotun + ucu (+36V) a bağlanacak , trafonuzun orta ucu (GND) ye bağlanacak , köprü diyotun – ucu (-36V) a bağlanacak.
      Kısaca ya trafonuzu ya da çizimi düzenleyebilirsiniz.
      Kolay gelsin.

      CEVAPLA
  6. gevvgevv

    @Emrah ben yanlış anlamışım elinizde simetrik trafo varsa @asma hocamın söylediğini yapabilirsiniz trafonun orta ucunu ayıracaksınız bu sayede 2 tane aynı voltajda ayrı sargı olacak

    simetrik trafo 3

    resimde gördüğünüz gibi orta uç iki sargının birleşimidir. bunu ayırıp kullanabilirsiniz.

    Ek olarak 10 amper olan devrenin basitleştirilmiş hali;

    lm337-lm317-10amp

    bu şekilde kullandığınızda köprü diyotun gücü arttırılmalı

    CEVAPLA
    1. EmrahEmrah

      @gevv cevap için çok teşekkür ederim.Tam da aradığım bir devre. Uzun zamandır, ayarlı simetrik güç kaynağı devresi arıyordum bulduklarım hep 1 yada 2 amperdi.Bu ise tam bana göre.
      1. Tercih trafonun saygılarını ellemek biraz sıkıntı iş ne olur ne olmaz trafoyu bozarım diye korkuyorum.Birde trafoyu sökdükten sonra ne kadar uğraşılsa da görsel olarak eski halini tutmuyor.
      2. Tercih benim için daha iyi,benim için uğraşmısşınız çok teşekkür ederim. En kısa sürede devreyi yapmayı düşünüyorum.ilk önce breatbord da deneme yapacağım. Devre çalışır ise PCB işlemine gecerim artık.

      Bir sorum olacaktı,şimdi devrede 4.7 K potansiyometre kullanılmış benim elimde 5 K sonsuz turlu potansiyometre var devrede bunu kullansam olur mu?

      CEVAPLA
      1. EmrahEmrah

        Şimdi devre bu şekilde eğer trafo amperi yeterli ise 10 amper verir dimi.Artık klasik hale gelmiş bir soru sormak istiyorum affınıza sığınarak😁 Devrede kullanılan kondansatörlerin voltajı ne olmalı.

        CEVAPLA
  7. gevvgevv

    5k kullanabilirsiniz

    trafonuzun verdiği voltaja göre kondansatör voltajnı seçersiniz trafo 2x24v ise doğrultulduğunda 33.84v (24×1.41) olur bu durumda 50v kondansatör kullanırsınız 45 volta kadar 50v sorun çıkarmaz

    CEVAPLA
    1. EmrahEmrah

      Bu kapasitör voltaj değeri tüm kapasitörler için geçerli dimi. Kutuplu kutupsuz yani devredeki tüm kapasitörler için.

      CEVAPLA
  8. EmrahEmrah

    Çok soru soruyorum kusuruma bakmayın lütfen.Devrede kosa devre koruması varmı acaba.

    CEVAPLA
      1. EmrahEmrah

        Peki bu devreye kısa devre koruması için öneriniz varmı acaba.

        CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir