Yanıp Sönen Fren Lambası

| Haziran 5, 2024 Tarihinde güncellendi
Yanıp Sönen Fren Lambası

Bir ara haberler de duymuştum avrupa birliği yeni araçlar da fren lambalarının çakarlı olmasını zorunlu kılmış gerçi “ani fren” için denilmiş ama bu sistem uzun yıllardır bir çok araba da kullanılıyor. Elektronik projeler forumun da @Bilgin.055 benzer bir devre paylaşmıştı; “FREN – STOP ÇAKAR DEVRESİ” durumu bilmediğim için pek ilgimi çekmedi zaten araçlar da çakar Led vb. her türlü sorun. Bir kaç gün sonra önümdeki aracın üst Led fren lambasın da aynı sistemi görünce baya hoşuma gitti 🙂

Fren flaşör dikkat çekiyor ama dikkatinizi dağıtmıyor, rahatsız etmiyor. Frene basıldığı zaman ledler 3…4 defa çakar yapıyor sonrasın da sürekli yanıyor.

Araştırmalarıma göre çakar abartı olmadığı sürece sorun olmuyor zaten “GS-100A Modül” olarak satışı var. Bir çok araçda fabrika çıkışı olarak bu özellik var.

Uyguladığım ilk devre schmitt trigger quad nand CD4093 entegresi üzerine kurulu. Çıkış, fren lambasının yüksek taraftan anahtarlanması için bir PNP darlington transistör kullanılıyor. Fakat devreyi bu hali ile bir türlü çalıştırmadım. Mosfet transistör kullanıp devreyi biraz daha basitleştirdim.

F1 Çakar Fren LED Flaşör Devre Şeması

Mosfet Modification Led Motorcycle Brake Light Flasher Cd4093

F1 Cakar Fren Led Flasor Devre Semasi Flashing Brake Led Flashing Circuit Diagram

İlk bölüm, fren lambasının yalnızca kısa bir süre boyunca yanıp sönmesine izin vermek için bir darbe gecikmesi sağlar. R1, R2, R3, C1 ve IC1a yarı monostabil bir invertör oluşturur. Fren uygulandığında C1, R1 ve R2 aracılığıyla şarj edilir. R3 üzerindeki voltaj C1 tetikleme seviyesine ulaştığında pin 3’teki çıkış +12 volttan sıfıra (B noktası) gider. Trimpot R1 darbe gecikme süresinin ayarlanmasını sağlar.

R3, devreye giden güç kesildikten sonra (fren anahtarı kablosu aracılığıyla) kapasitör C1 için bir deşarj sağlar. Bunun anlamı, frenlerin arasında fren lambasının yanması için herhangi bir gecikme olmamasıdır; flaşör her zaman olması gerektiği gibi çalışır. Fren pedalına olabildiğince hızlı ve sık basabilirsiniz flaşör her zaman çalışacaktır!

İkinci bölüm fren lambasının hızını sağlar. R4, R5, R6, C2, IC1c ve IC1d, serbest çalışan kararsız bir osilatör oluşturur. Fren uygulandığında devreye güç verilir ve salınım başlar. hızı, R5 + R6 dirençlerinin ve C2 kapasitörünün zaman sabiti ile belirlenir. R6, hızın ayarlanmasına olanak tanır. Hız çıkışı IC1d’nin 11 numaralı pininden (C noktası) alınır.

Üçüncü bölüm, hız sinyalini ve gecikme sinyalini birleştirir. IC1b, sabit bir yüksek seviyenin takip ettiği bir dizi darbe üretmek için iki sinyali ‘NANDS’ yapar (D noktası). Bu, fren lambasının Açma-Kapama sırasını oluşturacaktır.

Circuit Car Flashing Brake Led Flashing Circuit Diagram

Brakelight Flashers

Blf1 F1 Cakar Fren Led Flasor Devre Semasi Flashing Brake Led Flashing Circuit Diagram

Pcb Dip F1 Cakar Fren Led Flasor Devre Semasi Flashing Brake Led Flashing Circuit Diagram

İkinci devre de CD4093 entegresi üzerine kurulu bence bunun çalışma sistemi daha güzel. Frene basıldığı zaman kısa süre ledler sabit yanıp sonrasın da 3 flaş yapıyor sonra sbit yanıyor. Testler ve detaylar video da

F1 Çakar Yanıp Sönen Fren Lambası Devre Şeması

F1 Flashing Brake Light Circuit Diagram F1 Cakar Yanip Sonen Fren Lambasi Devre Semasi

Blf2 F1 Flashing Brake Light Circuit Diagram F1 Cakar Yanip Sonen Fren Lambasi Devre Semasi

 

Güncelleme: Yeni araçlar da zorunlu olacak sistemin adı Acil Durum Fren Sistemi (ESS) Bu destek, öndeki aracın acil frenleme yaptığı anı tam olarak tespit etmeye yardımcı olur. Bu şekilde önden çarpışmayı önler veya en kötü durumda menzilin etkisini azaltır. Sistem çok hızlı yanıp sönecek ışıklar vasıtasıyla uyarıda bulunur. https://www.youtube.com/watch?v=gmVKZazvxvA

Yanıp Sönen Fren Lambası

Şifre-Pass: 320volt.com

Kaynaklar: learningelectronics.net/VA3AVR/circ/motflash.htmlradiokot.ru/circuit/digital/security/02/

Yayım tarihi: 2024/06/03 Etiketler: , , ,



1 Yorum “Yanıp Sönen Fren Lambası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir