PICKit2 orjinal kopya dahil farklı PicKit2 klon paylaşımları yapmıştım PICKit3 çıktı ama çok uzun süre 2 versiyonu kullanılacak bu tasarım oldukca sade ayrıca 3.3v ile programlama yapılabiliyor bunun için devre üzerindeki jumperi ayarlamak yeterli
PICKit 2 klon tasarımına ait şema, pcb, yerleşim çizimleri ve pic18f2550 mikrodenetleniciye yüklenecek PK2V023200.hex dosyası vardır..
PICKit2 Klon 5V/3.3V
Arkadaşım Felixls ile birlikte, 3.3V mikrodenetleyiciler (PIC18_j_, PIC18_k_, PIC24, dsPIC33F, PIC32) ile uyumlu erişilebilir bileşenlerle düşük maliyetli bir klonun nasıl yapılacağını belirlemek için PICKit2 donanımının çalışmasını inceliyorduk.
Orijinalden başlayarak PIC’in bağlı olduğu kartın kendi güç kaynağının (VDD Target) olup olmadığını veya programlayıcı ile beslenmesi gerekip gerekmediğini tespit etmek için gerekli elektroniğe sahip olduğu görülmektedir. ikinci durumda, besleme gerilimi PWM ve bir raydan raya op amp içeren bir devre tarafından kontrol edilir.
Ancak bu davranışı klonlamak için, düşük maliyet ve kullanılabilirlik koşulları göz önüne alındığında, AO’yu genel amaçlı bir operasyonel olanla değiştirmenin sakıncası vardır, çünkü onunla voltaj üzerinde iyi bir kontrole sahip değilsiniz ve hatta USB bağlantı noktası varsa daha da kötüsü uygun bir gerginlik sağlamaz.
Bunu çözmenin basit bir yolu, USB voltajını doğrudan 5V PIC’ler mikrodenetleyiciler için kullanmak ve diğer PIC’ler/dsPIC’ler için 3.3V üretecek bir kaynak oluşturmaktır.
PICKit 2 Klon 5V 3.3V Devre Şeması
Not: D2, R9, R10, Q5’ten oluşan 3.3V kaynağı, entegre bir regülatör (78ls33, TO92) ile değiştirilebilir, bunu yapmak için R9 ve R10’u çıkarın, D2’yi bir jumper ile değiştirin ve Q5’i regülatörünü doğru şekilde yerleştirin. .
USB konektörün dış muhafazası PCB’nin bir parçasıdır (şaseyi birleştiriyor), bu nedenle doğru şekilde lehimlenmesi gerekir.
Kaynak: micros-designs.com.ar/pickit2-clone-5v3-3v/
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2012/06/17 Etiketler: pickit 2, pickit 3.3v, pickit2 clone, pickit2 klon
çok sağ olun.teşekkürler paylaşım için.
paylaşım için teşekkürler fakat benim bir sorum olacak, bu hex dosyasını programlayıcının üzerinde ki pic e çakmak için programlayıcının kendisini kullanabiliyormuyuz.
teşekkürler.
Buna microchip’in orijinal firmware’i atılabilir mi?
Hepsi microchip’in yazılımını kullanıyor
Bu devreyi 8-9 aydır sorunsuz kullanıyorum.Memnun kaldım , arkadaşlarıma da yaptırdım.Onlar da memnun.Öneririm.
@Hasan
Hayır kullanamıyorsunuz.İlk hex(Bootloader) için ayrı bir programlayıcı gerekmekte.
güzel kararlı çalışan bir devre 6 7 aydır yalnızca bunu kullanıyorum tavsiye ederim
devre üzerindeki butonun görevi nedir?
Arkadaşlar bu devreyi, buradaki linkteki bilgilere göre yapıp, kullanan varmı?
Bu devreyi kuran varmıdır?
Varsa :
1) Buton görevi nedir?
2) Devrede herhangibir eksiklik varmıdır?
3) Devre, birebir aynı elemanlarlamı kurulmaktadır.
Butonun üç işlevi var.
1-Cihazı bootloader moduna geçirme. Cihazın FW’i bozulmuşsa butona basılı tutarak USB kablosunu bağlayarak cihazı bootloader moduna geçirebiliriz.
2-Programmer2Go özelliğini kullanırken programı butona basarak yükleriz.
3-Yine benzer şekilde pickit yazılımından hez dosyasını yazılıma import edip, gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra PC’de tıklama yapmadan direkt butona basarak yazılım atabiliriz. Programmer2Go ile aynı mantık, sadece onboard eeprom kullanılmıyor.
Bilgiler için teşekkürler @ipli jeton
Bende yapacağım ama, buton gereklimi
nasıl kaldırılır
yaklaşık 1-1.5 ay önce yaptım gerçekten güzel ve kararlı bir devre gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.
butonun görevi ise mclr sıfırlama ile ilgili.yani gerekli.
ayrıca bir butonun maliyeti nedir ki kaldırıyım döye tutturmuşsunuz koyun buton ne olcak sanki.
mehmet ali arkadaş,
Butonun maliyeti için sormadığımızı sanırım birtek sen anlamadın. Biz devreyi modifiye ediyoruz. yaklaşık olarak yarısı boyutlarında. buton tam ortada kalıyor. üzerine ZIF Soket geliyor. Neden butondan kurtulmak istediğimiz anlaşılmıştır umarım. Devreyi yapmışsın güzel, eline sağlık.
arkadaşlar bu devreyi yaptım ama zif soket üzerinde programlama yaparken icsp ile programlama yapmıyor.
bu devreyi hakikaten çözmüş biri varsa yardımcı olabilirmi..
@ahmet özcan
Bazı işlemcilerde gerilim sorunu oluyor programlarken. Tam 5v olmadığı için programlamayabiliyor. Pic bacaklarına 5v verince sorun kalmıyor. Bu yüzden olabilir.
iyi günler bu devreyi yaptıktansonra yapmam gereknler neler söylermisiniz yeniyimde
bu devre ile 3.3v programlama yapan arkadas var mı acaba ?
PIC18F2550’nin SMD olanları DIP olanlara göre neredeyse yarı yarıya daha ucuz. İmkan varsa SMD kullanmak en mantıklısı, boşu boşuna iki kat para vermeye gerek yok.
Evet SMD malzemenin fiyatı daha uygun oluyor. Genelde SOIC kılıfların pin sıralaması DIP ile aynı SOIC28 DIP çevirici fiyatı 5…6tl devre tasarımını değiştirmeden SOIC28 PIC18F2550 kullanabilirsiniz. (PIN sıralamasını kontrol edin)
Ama fiyat araştırmasını iyi yapın bazı sitelerde DIP fiyatı 96tl SOIC 50tl bazılarında DIP 45…50tl ..
Ben PCB´leri çin´den sipariş ettiğim için bunun için gereken gerber dosyasını oluşturmak için PCB programında yeniden çizmekteyim. Çizerken PICí DIP yerine SMD olarak çizdim.
Devrenin önemli bir eksiği var. VDD açma kapama işlevi yok. Pic’in /mclr bacağı giriş portu olarak tanımlanmışsa, Vpp voltajını lojik 1 olarak algılayıp, programlama moduna geçmemektedir. Birçok kişi bu durumda pic bozuldu sanıp çöpe atmaktadır.
Pickit yazılımında Vpp before VDD diye bir seçenek vardır. Bu seçenek aktif hale getirildiğinde pic’e önce Vpp, sonra VDD verilmektedir. Böylece pic programlama moduna sokulabilmektedir.
Neyse bu eksiği gidermek çok basit sayılır. Irf9530 MOSFET ile giderilir. Yapılmasi gereken 5V ile ICSP VDD arasına MOSFET atmak. MOSFET 2550’nin 25 numaralı bacağından sürülecek. Nasıl bağlantı yapılacağı konusunda Pickit 2’nin kullanım kılavuzundaki semadan yardım alabilirsiniz.
Devreyi proteus’ta yeniden çizdim. PCB siparişinde tek taraflı ile çift taraflı arasında fiyat farkı olmadığından çift yüzlü çizerek yolları iki yüze de dağıttım. Yukarıda bahsedilen Vpp before VDD özelliğinin çalışabilmesi için VDD hattına MOSFET ile anahtarlama yaptım. N kanal için irlml2502, p kanal olanı da irlml6402 kullandım. Bunları secmemdeki sebep gate threshold voltajlarının oldukça düşük olması, ve 50mO civarında oldukça düşük olan RDS on dirençleri oldu. Ayrıca bu mosfetlerin fiyatı oldukça uygun ve her elektronikcide bulunabiliyor. Bu sayede voltaj minimum kayıpla hedef PIC’e ulasabilecek. Ayrıca orjinal pickit2’de olan hedef PIC’e elektrik gittiğini gösteren Target ledini de devreye dahil ettim. Transistörleri de bulunurlugu daha kolay olan 2n3906 ve 3904 ile değiştirdim.
Ayrıca Master pic’in mclr pinini 10k dirençle pull up yaptım. Ve master PIC’i devreden dökmeden program atabilmek için ICSP bağlantısı ekledim.
Bakalım nasıl olacak.
PIC18F2550’ye gereken Firmware dosyasını yüklemek için resimdeki devreyi kullanabilirsiniz. Yükleme için gereken program PicPgm (http://picpgm.picprojects.net/). WinPic800 de kullanan var, ama PicPgm daha güncel ve daha sorunsuz bir program. Winpic800 sürekli driver hatası vermekte, pek tavsiye edemiyorum.
Mavi yuvarlak içine aldığım kondansatörler isteğe bağlıdır. Program PIC’i görmezse bu kondansatörleri bağlayın.
Saygılarımla.
Bu devrede kendime göre küçük eklemeler yaparak bir tane yaptım. İlk başta VPP voltajı biraz düşüktü, hata veriyordu. Vpp Pump direncini(R1) 470 ohm yapınca Cpp değeri olması gerektiği gibi 12V oldu hata gitti. Ancak 3.3V programlama yaparken sürekli VDD short hatası alıyorum. Bunu nasıl giderebilirim?
Acaba 5V PIC’leri 3.3V’tayken programlamaya çalıştığım için mi böyle oluyor? Elimde 3.3V pic te yok ki. Devicefile’de 5V PIC’i 3.3V gibi göstermeye çalışıp denedim yine hata çıkıyor. Acaba devre mi arızalı?
Yaptığım PCB’de başka devreler de olduğu için(Çin’de yaptırdım.) referans numaraları orjinal şemadan biraz farklı çıktı ama olsun.
https://ibb.co/sJryHb7