Özellikle mikrodenetleyici veya dijital entegre devrelerde lojik sinyalleri ölçmek için lojik analizör büyük kolaylık sağlıyor. Bilgisayar ses kartı kullanılarak yapılan lojik analizör oldukca basit öyle büyük özellikleri yok fakat acil durumlar için işe yarayabilir.
Lojik sinyaller genellikle +5V veya +3.3V olur ses kartında’ki hat girişi en fazla 2V gerilim girişleri için tasarlanmıştır. 82K ve 18K dirençler ile yapılan gerilim bölücü sayesinde voltaj düşürülüp ses kartında kullanmaya uygun hale 0.9v civarı bir seviyeye düşürülüyor.
Ses kartları stereo iki kanal olduğu için lojik analizör’de max. 2 kanal olarak kullanılabiliyor. 3.5 mm’lik bir ses kablosunun ses uçlarına seri 82K şaseye karşıda 18k direnç lehimlenecek 82K dirençlerin boşta kalan uçları ölçüm probu olarak kullanılıyor.
Ses Katrı Lojik Analizör Şeması
Bağlantılar elektrik bantı ve ısıs ile daralan makaron ile izole edilip kablo hazırlığı tamamlanıyor.
Ölçümlerde Kare dalgaların özellikle düşük frekanslarda çok kare olmadığı belirtilmiş. Bunun nedeni, ses kartının yüksek geçiren filtreye sahip olması ve DC ofsetleri engellemeye çalışmasıdır. Kare dalga pozitif veya negatif bir seviyeye pals atar atmaz, ses kartı sinyali sıfıra geri çekmeye başlar ve sinyal “sarkar”. Yazar bunun büyük bir sorun olmadığı, çünkü yalnızca darbelere bakmayı ve diğer mantık kanallarıyla zamanlamayı ve senkronizasyonu ölçmeyi hedeflediğini söylüyor.
Zaten bu kadar basit bir sistemden gelişmiş özellikler beklenemez…
Lojik Analizör Görüntüleme için ücretsiz olan Audacity programı kullanılıyor.
Kaynak: stevenhale.co.uk
DİKKAT Bağlantıları dikkatlice yapın kablo ses kartının Line, Ses hat giriş ucuna bağlanacak yüksek voltajlarda sinyalleri ölçmeye çalışırsanız veya hatalı bağlantılarda ses kartınız veya bilgisayarınız arızalanabilir.
Yayım tarihi: 2018/01/15 Etiketler: basit lojik analizör, lojik analizör, lojik analizör devresi