Ses elektroniği ve temel bir çok bilginin bulunduğu çok detaylı Türkçe bir çalışma. Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.
MİKROFONLAR
Dinamik Mikrofonlar – Kapasitif Mikrofonlar – Şeritli Mikrofonlar – Piezoelektrik Kristalli Mikrofonlar – Elektret Mikrofonlar – Karbon Tozlu Mikrofonlar
SES SİSTEMLERİ
Dolby Digital Nedir? – Dolby Digital AC-3 Ses Çıkışı Nedir? – Ev Sinama Sisteminde Ne Nedir? – Ev Eğlencesi Nedir? – Ses Deneyimi DTS Nedir?
Dolby Digital 51’in DTS den farkı nedir? – Dolby ProLogic, Dolby Digital ve DTS – Ev Sinamasında Formatlar – Dolby Surround Dolby Digital – DTS – Lucasfilm – Sistemin Beyni – Ön Hoparlörler – Arka Hoparlörler – Orta Hoparlörler – Subwoofer
AMPLİFİKATÖRLER
Geribeslemeli Devrenin Transfer Fonksiyonu – Gerilim-Seri Geribeslemesi – Geribeslemeli Amplifikatörün Analiz Metodu – Akım Parelel Geribeslemesi
Akım Geribeslemesi – Geribeslemenin Amplideki Etkileri – Geribeslemeli Amplilerin Frekans Cevabı ve Kararlılığı – Geribeslemeli Amplilerin Frekans Cevabı
Tek Kutuplu Transfer Fonksiyonu – Çok Kutuplu Amplilerin Yaklaşık Analizi – Geribeslemeli Amplilerin Kararlılığı – Bode Diyagramı – Güç Amplifikatörleri
Genlik Distorsiyonu – A Sınıfı Güç Amplifikatörü – A Sınıfı Amplifikatörün Verimi – B Sınıfı Güç Amplifikatörü – Entegre Devre Güç Amplileri Operasyonel Amplinin Tanıtılması – Operasyonel Amplinin Yapısı – Operasyonel Amplinin Karakteristiği
Ses sinyallerini (akustik enerji) elektrik sinyallerine çeviren elemanlara mikrofon denir. Bu elemanlar, ses sinyallerini elektrik sinyallerine çeviren transdüserler (transducer, transduser) olarak da tanımlanabilir. Mikrofonların yapısı, özelliği ve çalışma ilkesi nasıl olursa olsun en önemli elemanları diyafram adı verilen esnek zar kısmıdır. Çünkü hava ortamında ilerleyen ses dalgalarının oluşturduğu basınç ilk önce mikrofonun diyaframını titreştirmektedir.
Kapasitif (kondansatör) mikrofonlar
Statik elektriklenme esasına göre çalışan mikrofon tipidir. Şekilde görüldüğü gibi kapasitif mikrofonlarda ses dalgalarının basıncı, ince metal diyaframı etkiler. Diyaframın esnemesiyle kondansatör gibi çalışan düzeneğin kapasitesi değişir. Bu değişim sesin özelliğine göre çıkışta elektrik sinyalleri oluşturur. Bu tip mikrofonlar yüksek kalite istenilen yerlerde kullanılır. Ayrıca hafif ve küçük yapılı olarak üretilebilirler.
1965 yılında, Ray Dolby adında bir Amerikan fizikçi ve mühendisi Londra’da Dolby Laboratuarlarını kurdu. Hedefi profesyonellere ve genel kullanıma yönelik olarak ses kalitesini yükseltmek için parazit azaltma sistemleri geliştirmekti. Dolby ismi şu anda tüm dünyada biliniyor ve yarattığı çevresel ses standartları hem sinemalarda hem evlerde kullanılıyor.
Dolby Digital AC-3 ses çıkışı nedir ?
AC-3, Dolby firması tarafından geliştirilen, eski analog Dolby surround sesin yerini alan çok daha geliştirilmiş bir surround ses sistemidir. Surround kanalı sadece mono sistemde çalışır ve bu da örneğin havada uçan bir jetin sesinin odada ki hoparlör arasındaki geçiş efektini olanaksız kılar. Ayrıca arka hoparlörlerin bant genişlikleri sınırlı olduğu için yeni bir sistemin ortaya çıkması için oldukça uzun bir süre geçmiştir.
Dolby Digital: Şu andaki surround ses kaliteli kodlama standardı olan Dolby Digital, ev içi sinemanız için sinema salonu ayarında ses performansı demektir.Ounun 5.1 kanal audio ses sıkıştırma teknolojisi sizi ses ile sarmalar.
Ön sol ve sağ, merkez,arka sol ve sağ hoparlörler 20Hz-20kHz arasındaki frekansları yayarlar ve ilave alçak frekanslı ses efektleri için tahsis edilmiş bir subwoofer mevcuttur. Ekstra özellikler sadece şaşırtıcı ses izleri demek ve,Dolby Digital,THX Surround EX-Dolby Digital ile THX arasında bir ortak geliştirme ürünü ile bir adım daha ileri gitmiştir.
DTS’in açılımı Dijital Theater Systems’tır. Dolby Digital ses formatında olduğu gibi DTS formatında da 6 ayrı kanaldan dijital ses üretilir. DTS bazı eleştirmenlerce Dolby Digital’den sonra günümüzün en iyi alternatif sinema ses formatı olarak gösterilmektedir. Bu değerlendirme onun sahip olduğu birkaç artı yönden kaynaklanır.
Dolby Digital, altı kanal ses üretimi için ses kaynağındaki stereo dijital sinyallerin bir kısmını kullanamazken, DTS daha az kayıpla bu dokunulmayan sinyalleri de okur. Dijital formatların hepsi analog sesi sıkıştırarak dijital hale getirmenin birer yöntemidir. Daha az kayıpla maksimum sıkıştırmayı yapabilen format bir adım öne geçmektedir.
Bu bölümde geri beslemenin ne olduğunu ve amplifikatörlerdeki etkisi üzerinde durulacaktır. Herhangi bir amplifikatörün dört uçlu bir devre olarak kabul edebiliriz. Dört uçlunun giriş ve çıkışında iki değişkenin (akım ve gerilim ) var olduğunu göz önüne alacak olursak , dört değişik durum söz konusu olur.
Yani, transfer fonksiyonu çıkış büyüklüğünün giriş büyüklüğüne oranı şeklinde olduğu için bu oran yan iki gerilim oranı , ya iki akımın oranı, ya akım/gerilim, ya da gerilim/akım şeklindedir. Transfer fonksiyonunun durumuna bağlı olarak amplifikatörler sırasıyla; Gerilim (Av), Akım (AI), İletkenlik Dönüştürücü (GM) ve Direnç Dönüştürücü (RM) amplifikatör olmak üzere dört sınıfa ayrılır.
yukarıda özetler verildi;
Şifre-Pass: 320volt.com