Yıllar önce yapılıp denenmiş bir besleme devresini sizlerle paylaşmak istedim. Umarım yararlı olur.
Çıkış voltajı p1 ile ayarlanmaktadır. Çıkış akımı ise P2 ile ayarlanmakta. +12 volt için 7812 -12 volt için 7912 kullanabiirsiniz. Akımın ayar potansiyometresinie seri bağlı 10k’lık trimpot ile minimum akımı ayarlamak için koulmuştur. BC 141 transistörü ve LM317 K mutlaka soğutul malıdır.
Eğer başka kılıf LM317 kullanılırsa çekilen akım düşecektir. Deneyecek arkadaşlara başarılar.
LM317 Serisi Regulatör Entegre bilgileri
Farklı Kılıflara göre çekilebilicek akım değerleri
Yayım tarihi: 2008/12/28 Etiketler: ayarlı besleme, ayarlı güç kaynağı, güç kaynağı yapımı, lm317, lm317k, regulatör
kardeşim bişi sorcam bu devrede kullanılan lm317 yerine lm338k kullansam devrenin akımı 5a e kadar çıkar mı? cvp yazarsan sevinirim i.ç paylaşımın için saol
ayrıca şu p2 potu 2 tane çizilmiş onun yerine 1 tane 10k pot kullansm olur mu?
lm317 yerine lm338 kullanılacaksa transformatör, köprü diyot, filtre kondansatörleri değiştirilirse akımın artmasına tek engel koruma devresi kalır. o,22/2W yerine 0,1/5W direnç takılıp denenebilir.Olabilir.
P2 bir adet ve 1k, diğeri 10k lık trimpottur ne için kullanıldıkları belirtilmiş. 😉
Asıl sorun devrede bağzı çelişkiler var ve birde hatalı çizim var sanırım. (gerilim ayar potunun altındaki diyotların bağlantısı)
Sorunlu gördüğüm noktalar şunlar:
çift sargılı trafonun yardımcı sargısı neden yarımdalga ve orta uçlu çizilmiş? Ayrı sargı ise op-amp beslemesi için doğrultmaç çıkışı birleştirilebilir yada tek sargıdan simetri elde edilebilir.
Yine op-amp bağlantılarında şase kullanılmıyor güç kaynağının beslemesinden gerilim bölücü ile voltaj elde ediliyor.Akım sınırlama direnci iki beslemenin ortak noktası olan şase hattında olsaydı çizim çok sade olurdu.
Bağlantı hatası olduğunu düşündüğüm diyotlar hiç kullanılmayabilirdi. onun yerine transistörün emiteri potun alt ucuna bağlanır ve bu sayede çıkış voltajı 0 (sıfır) a ayarlanabilir.
BC141 ve soğutucu olayı biraz can sıkıcı. Bunun yerine (150ohm ve 2k yerine) 390 ohm ve 5k kullanılırsa pilastik kılıflı transistörler soğutmaya gerek olmadan da kullanılabilir.
Simetrik besleme sorunu çözülünce gerekli olmayan wattlı zenerlerin yerine küçükleri takılabilir. (bu haliyle birinin akımı diğerinin iki katı)
Yapacak arkadaşlara kolay gelsin.
lm317 k ile yapılan ayarlı güç kaynagı projesini tedarik edebilirim şimdiden tesekkurler
Bana fotoselli bir sayıcı devre lazım. Ancak bu fotoselli devre sayıcı birbirine göre yan yana konulmuş iki fotosele (a-b) göre ileri ve geriye sayması gerekiyor. Bu fotosellerden önce “a” tetiklendiyse ileri “b” tetiklendiyse geriye sayması gerekiyor.
Böylebir devre/uygulama var mıdır. Varsa nereden nasılbulabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkür ederim.
Böyle bir devre yapılabilir. Fotosell olması şart mı? Foto trs. olabilir mi? İyi çalışmalar