Basit Hassas Metal Dedektör Devresi

| Haziran 22, 2023 Tarihinde güncellendi
Basit Hassas Metal Dedektör Devresi

555 zamanlayıcı entegresi ile yapılan metal dedektör devresi basit olmasına rağmen oldukca iyi çalışıyor bir çok metal dedektör devresine göre fazla elektronik komponent kullanılmamış ama dedektörün bobin kısmı biraz ince işcilik istiyor zaten dedektörün iyi çalışmasının sebebide bobinler

Metal dedektör devresinde 2 adet 555 zamanlayıcı var ek olarak pasif komponentler güç kaynağı olarak 9v pil kullanılmış dedektör bobinlerinin sarımı için bir tahtaya dairesel olarak çiviler çakılmış ve çivilerin etrafına emaye tel sarılıp bobin yapılmış kontrol devresine blendajlı koblolar ile bağlanmış blendajlı koblonun dış sargısı şaseye bağlanıyor orta kısmı ise bobinlerin devreye giden kısmına bağlanıyor

Metal Dedektör Şeması

metal-dedektor-semasi

Metal Dedektör Yapımı Devre

dedektor-devreleri-metal-dedektoru-metal-detector-metal-locator-555-devreleri

Metal dedektörü bobinleri için kullanılan telin kalınlığı 0.3mm fakat yazar 0.7mm kullanmış teli sarmak için hazırlanan dairenin çapı 15cm….16cm arası tur sayısı 25 (15.5cm) bobin sarımı bittikten sonra kağıt bant veya elektrik bandı ile sarılıyor

Metal dedektörünün test görüntülerinde madeni para ile devrenin nasıl çalıştığı gösteriliyor

ALINTI Devre iki NE555 yongasına dayanmaktadır. Burada verici (Tx) ve alıcı (Rx) bobinler vardır, bu nedenle devre iki kısma ayrılabilir. Sol taraf bir kare dalga üretecidir. Zamanlama bileşenleri R1, R2, C1, çıkış frekansı yaklaşık 700 Hz olacak şekilde seçilir. Bu, işitilebilir aralığın frekansıdır. Darbeler, akım sınırlayıcı bir direnç R3 üzerinden iletilir.

Her iki bobin de uzayda, birlikte belirli bir örtüşme bölgesi oluşturacak ve sistem indüksiyon dengesinde olacak şekilde yerleştirilmiştir. Aynı zamanda alıcı bobinde sıfır gerilim vardır ve devrenin sağ tarafı hiçbir şekilde tepki vermez. Yakınlarda metal bir nesne belirirse, bir dengesizlik oluşur ve sesli bir sinyal görünür.

Alıcı bobinden gelen sinyal, transistör VT1 tarafından yükseltilir ve ikinci mikro devrenin girişine beslenir. KT3102EM, iki kutuplu bir transistör VT1 olarak kullanıldı, yüksek kazançlı herhangi bir benzeriyle değiştirilebilir. Dört direnç R5 – R8 yardımıyla bir voltaj bölücü oluşur. Metal dedektörünü ayarlamak için değişken dirençler kullanılır. R6 bir düzelticidir ve bobinlerin karşılıklı yerleştirilmesinden sonra ayarlanır. Ve R7 ve R8 kaba ve ince ayar için kullanılır, bunlar cihazın gövdesine takılmalıdır (bunlara kolay erişim sağlar).

Ses sinyali, gereksiz bir multimetreden alınabilen BA1 piezo yayıcı sayesinde oluşturulur. Ancak devreyi test ederken, yerleşik bir jeneratöre sahip bir piezo yayıcının sesini beğendim. DD2’nin çıkışında bir darbe sinyali üretilmesine rağmen, yalnızca iyi sinyal vermekle kalmayacak, aynı zamanda metal bir nesne algılandığında en ufak ses değişikliklerini yakalamanıza da olanak sağlayacaktır.

Metal Dedektör Bobinleri oluşturma

Metal dedektör bobinlerini sarmak için çapı 0,3 mm veya daha fazla olan emaye sarım teline ihtiyacınız olacaktır. Benim durumumda, izin verilen maksimum 0,7 mm çap kullanıldı.
Bobin sargısının optimum çapı yaklaşık 15-16 cm’dir Bobini etrafına sarmak için bir tür yuvarlak nesne (örneğin bir kova) almalısınız. Ancak aracı kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için temiz bir ahşap yüzeye önceden çizilmiş bir daireye çivi çakmanız gerekir.

Benim durumumdaki iç çap 15,5 cm, 25 tam tur sardım. Dönüş sayısı benimkinden daha fazla yapılabilir ve hatta yapılmalıdır, örneğin yaklaşık 50 dönüş. Sargı telinin kendisi gereksiz elektrik motorlarından veya güç transformatörlerinden alınabilir.
Bobin sarıldığında, dikkatlice fikstürden çıkarın ve kağıt bantla sarın. Sonuç olarak, tamamen aynı iki bobin yapmak gerekir. Daha sonra verniği bir bıçakla kazıyın ve temizledikten sonra bu uçların kalaylanması gerekir.

Sargılar bükülme ve doğru geometrilerini kaybetme eğilimindedir, bu nedenle bobinler, örneğin kağıt bantla tamamen sarılmalıdır. Bundan sonra, üst üste geldikleri yerde biraz düzleştirilmeleri gerekir. Genellikle aşağıdaki şekilde gösterildiği gibi “D” harfi gibi görünecek şekilde yapılırlar.

Kaynak: cxem.net/metal/Part6/6-20.php

basit-hassas-metal-dedektor-devresi

Şifre-Pass: 320volt.com

Düzenleme: Malzeme listesinin bulunduğu kaynak site linki verildi ayrıca yedek olarak kaynak sitenin dosyalarıda verildi malzeme listesini bunlara rağmen göremeyenler için burayada malzeme listesini ekliyorum.

metal-dedektoru-malzeme-listesi

Not: КТ3102 transistörün karşılıkları BC547, BC548

Diğer Metal Dedektör Projeleri;

Opamp cmos entegreler ile metal dedektör devreleri

opamp-cmos-entegreler-ile-metal-dedektor-devreleri/

Mikrodenetleyici kontrollü metal dedektörü 1m üzeri

mikrodenetleyici-kontrollu-metal-dedektoru-1m-uzeri

Duvar içi metaller için basit metal dedektör devresi

duvar-ici-metaller-icin-basit-metal-dedektor-devresi

Mikrodenetleyici Kontrollü Metal Dedektörü Projeleri

mikrodenetleyici-kontrollu-metal-dedektoru-projeleri

Yayım tarihi: 2016/10/06 Etiketler: , , , ,



20 Yorum “Basit Hassas Metal Dedektör Devresi

  1. bulent nurbulent nur

    Geçenlerde lastiğim inince aklıma geldi ufak bir dedektör şart diye bobinlerle oynanınca iş görecek hale gelir sanırım. Lastiğini benim gibi tek başına onaranlardansanız çivi vida mı sibop sorunu mu göstermeye birebir!

    CEVAPLA
    1. ElgünElgün

      Aynısını özenle bende yapdım. Ama DD2 NE555-in 3. pini hep 1 seviyesinde kalıyor. RX bobininden, dolayısıyla bc547 tranzistöründen yükseltilmiş sinyal çıkıyor. Kare dalga şeklinde olmasa da bir osilosyon var. Fakat 3. pin çıkışı hep 1 seviyesinde kalıyor, bu yüzden buzzer de sinyal vermiyor. Ayarlama zamanı bunun gibi sorunlarla karşılaştınızmı?

      CEVAPLA
      1. ErenEren

        Evet bende karşılaştım acaba çözüm için öneri verebilirmisiniz transistör olarak bc547 kullandım

        CEVAPLA
  2. Sinal HAMZASinal HAMZA

    aynisi bendede hic ses yok kac zazmandir urasiyorum olmuyor

    CEVAPLA
  3. MuratMurat

    Dirençlerin veyatta kondansatörün değerinin önemi yokmu ?

    CEVAPLA
  4. Sercan SönmezSercan Sönmez

    Hocam bu devredeki malzemelerin oranları nekadar neye göre malzeme kullanılacak

    CEVAPLA
  5. Lucas Dos Santos BullLucas Dos Santos Bull

    Merhaba arkadaşlar. Ne bu 2-2-2mw R4 ???

    CEVAPLA
    1. ismailismail

      2 yada 2.2 mega ohm (kırmızı-siyah-yeşil-altın) (kırmızı-kırmızı-yeşil-altın) renklerini kullanabilirsin

      CEVAPLA
  6. mertmert

    Bu devreyi yaptım çalışmadı.Yorumda yapamayan arkadaşlar haklılar. lütfen bu saçma uygulamayı kaldırın. çalışmayan sahte bir devre,videodakiyle uzaktan yakından alakası yok

    CEVAPLA
  7. delideli

    çalışmaz çünkü direnç değerlerinden tutun kondansatöre kadar hiç bir elemanın değeri yok nasıl çalşsın i?

    CEVAPLA
  8. MuharremMuharrem

    50 volt ile çalışan dedektör devresi varmıdır

    CEVAPLA
  9. İbrahimİbrahim

    Vt1 deki bipolar transistör bulunmuyor yerine kullanabileceğim referans varmi

    CEVAPLA
    1. kapibarakapibara

      BC547 ve benzerleri olabilir, çok kritik bir eleman değil.

      CEVAPLA
  10. MehmetMehmet

    hocam bobinleri 0,3mm mi 0,7 mm mi kullandın birde kaç tur sardın ?

    CEVAPLA
  11. MuhammetMuhammet

    Merhaba bunu bana uygun fiyata yapabilecek varmı hazır almak çok pahalı okadar durumum yok 200 TL bütcem var sanırsam malzeme pek para tutmaz bana sadece devreler ve bobinleri yapan olsa yeter kalın kendim hazırlar yaparım çalışır vaziyette yapan olsa yeter Kiminin duası kiminin parası yapan olursa bana burdan ulaşsın mail [email protected] kargoyla gönderebilir

    CEVAPLA
  12. DavutDavut

    Bu devre çalışıyor yaptım ama çok tutarlı bırsey değil uğraşmaya değmez evet metale ses veriyor taş çatlasa 10 cm iş görecek birşey değil ve rezonans devamlı değişiyor pot ayarı istiyor sürekli delirtir adamı buna benzer birkaç tane daha var çalışan transistör le yapılan devre çalışsa da verim yok uğraşmayın derim

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir