Daha önce paylaştığım 40 led vu metre devresinin kullanıldığı Audio Spectrum Analyzer, Spektrum Analizör devresi 10 kanal (32Hz, 1kHz, 2kHz, 4kHz, 8kHz,16kHz,64Hz,125Hz,250Hz, 500Hz) üzerinde toplam 400 led bulunuyor Spektrum Analizör devresi 12v DC voltaj ile çalışıyor tüm ledler yandığında 7.5 amper güç çekiyor kullanılan tüm entegreler LM324 Op amp kontrol kartı ve vu metre kartına ait eagle şema, pcb dosyaları var…
Filtre Kartı: 12V ile çalışır, akım 10-15mA’dır “Stereo girişi”ne bilgisayar, mp3 çalar veya herhangi bir ses kaynağı bağlanır. Bant geçişinden gelen çıkışlar uygun frekansta işaretlenir. Bu çıkışlar VU-metre kartındaki girişe bağlanır R5, tüm filtrelerin ana hacmidir.
Çıkış seviyesi voltajı, çıkışta (R13, R21,…) kırpma ile kesilebilir, eğer bu yeterli değilse, filtre çıkışı ile VU-metre kartı arasına bir direnç koymanız yeterlidir.
LED kolonunun yavaşlama süresi çıkış kondansatörüne bağlıdır (C10, C14,..) Bu kapasitörü değiştirdiğinizde bu süreyi değiştirebilirsiniz (düşük değer, daha kısa sönme süresi). Tüm dirençler 0,25W. Tüm kapasitörler min. 16V.
VU-metre kartı: Ana kartla aynı 12V ile çalışır, akım en yüksek 750mA’dadır. Tüm dirençler 0,25W. Tüm kapasitörler min. 16V. Tüm ledler yandığında maks. tepe akımı 7.6A
Güncelleme 16-02-2013 Audio Spectrum Analyzer kontrol kartı KA2281
İlginç bir gelişme oldu bir okurumuz devreyi kendine göre düzenleyerek yeniden tasarlamış vu metre katında KA2281 kullanmış kontrol katının baskı devresini TA75558S entegresine göre yeniden yapmış ama devre çalışmamış durumu bana bildirdi ve devreyi gönderdi sorun TA755558S entegresinin simetrik besleme ile çalışması orjinal devreye sadık kalarak LM324`lü 6 adet modül hazırlayarak devreyi çalıştırdım yani kontrol katı tarafımca test edildi okurumuz devreyi yeniden yapıp test görüntülerini ulaştıracak şimdilik kısa bir video ekliyorum ortam müsait olmadığı için sadece ses sinyali girip test ettim
Kaynak: youtube.com/watch?v=9SK2AxfELfw
Audio Spectrum Analyzer pcb şema;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2013/01/21 Etiketler: 400 led, audio spectrum analyzer, led spektrum, LM324, spektrum analizör
devre güzel ama şarkıda güzel ismini bilen varmıdır
Proje çok şık.
Mehmet parçanın adı Joe Cocker – My Fathers Son 😉
en azından ne kadar tutar maliyeti 😀 ledler zaten bayağı tutar
Valla muhteşem :). Bende ba3830f entegresi var mı diye bakıyorum, eğer bulabilirsem, küçük çapta bir spektrum analizör yapacağım. Şarkının ismi için teşekkürler Özgür:)
Bu devrenin şemasını indirdim fakat eagle ile açılmıyor. Invaild data hatası veriyor.
Dosyalarda sıkıntı yok, sorunsuz açılıyor.
Bütün malzemeleri tam sayısıyla çıkarıp hesaplamadım ama en fazla 130 lira tutar diye düşünüyorum, tabiî toptan alınacak yerin indirim yapması da düşünülürse fiyat daha da düşer.
Yazı güncellendi ilgili kişilere duyurulur
Mesaj alınmıştır. 🙂
Yeni pcb çalışmaları öncesi malzeme siparişi verilmiştir.İlk boş vakitte yerine getirilecek çalışma tüm ayrıntısı ile birlikte tarafınıza ulaştırılacak ve beğeninize sunulacaktır.
Saygılarımla,
Sch leri Express sch de açamıyorum, hata veriyor. Şemayı(özellikle filtre kısmını) resim olarak paylaşabilir misiniz? Hatta mümkünse pcb dosyasını .lay uzantılı olacak şekilde paylaşabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler…
Neden şu şemaları bir de resim olarak paylaşmıyorsunuz ki? Herkes de baskı devre çizim programı olacak diye bir kaide mi var?
yazıda belirttim şema baskı devre eagle ile hazırlandı bu programın ücretsiz veriyonunu indirip istediğinizi yapabilirsiniz
http://www.cadsoftusa.com/download-eagle/?language=en
admin Sabrına hayran kaldım. burada paylaşım yapıyorsunuz mis gibi. biri çıkıyor oradan bunun neden resmi yok ben eagle kullanmak zorundamıyım diyor?
Adminim uslubunu bozmamıştır ben bozayım onun yerine
evet baskı devre programın yoksa şema yok otur baştan tasarla sen resimlisini koy.
hocam bu düzeneğin mainboard kartının baskı devre çiziminde bir eksiklik var gibi ilk entegrenin 1-2 ayağı bağlı değil.
Eagle bilgisayarımda zaten kurulu, spectrum.brd dosyasını eagle da bir türlü açamıyorum.Program dosyayı görmüyor bile.
son sürümü kurun
Eagle ı biraz kurcalayınca oldu. Sağol Gevv.
Arkadaşlar Devreyi Burda Paylaşacak olan var mı ares de…
Selam ben bu vu metre yi yapıyorum ledleri dışarıdan getirttim. ancak yapacak arkadaşlara duyrulur 2. karttan sonrası can sıkıcı olmaya başlıyor ayrıca Vu metrenin baskı devresini beğenmedim çok alengirli yollar vardı. çok yakın yollar gibi ayrıca pattern değildi. vsvs bende baştan Ares’te çizdim daha kompakt oldu dosya linkte indirebilirsiniz. şu an 5 tanesini yaptım çok güzel çalışıyorlar 😀 10 tanesi bitince sıra anakarta gelecek 😀
http://rapidshare.com/files/2236103850/Vumetre_2.LYT
link çalışmaz ise yada soru sormak isteyen olursa özelden ulaşabilir
ayrıca main board kısmınıda deneyeceğim eğer sorun ile karşılaşırsam onuda Ares’de çizebilirim
link çalışmıyor gönderirmisiniz [email protected]
teşekkürler şimdiden
unutmadan belirteyim benim çizdiğim baskı devre diğerinden daha uzun. ledlerin arasını 7.5mm yaptım vu metrenin yüksek olmasını istediğim için 301×49 mm boyutunda geldi.
kağıt ile baskı alacaklar A4 boyu 297mm olduğundan buradaki 4mm farkı göz önünde bulundurmaları. sonradan bana hayır okumamaları açısından yararlı olacaktır. 😀
orijinal baskı devre 279×40 mm yapacak arkadaşlara bir öneri daha kare led türkiye’de yok aramayın ben çok aradım. ebay’den getirtebiliyorsunuz kargo dahil buradakinden daha ucuz oluyor yakşlaşık 30 gün içinde elinize geçmiş oluyor ledler.
İyi çalışmalar
Evet link indirilmiyor başka siteye upload ettim ben analyser’ı bitirdim çok güzel oldu şu an pembe panter müziği çalıyor 😀
anakartı da yeniden çizdim daha düzenli oldu 😀
dosya linkleri aşağıda sorusu olan ulaşabilir
proteus ares pcb dosyaları: audio-spectrum-analyzer-ares-pcb.RAR
resimi;
1- versiyonum 7.7 olduğundan açmadı acaba imkanınız varmı 7.7 nin açacağı biçimde yayınlama gibi?Yada bir yol gösterirseniz sevinirim
2- Bağlantılar nasıl yapılıyor yukarıdaki eagle şemalarına baktımda her kanaldaki in çıkış noktalarını ana kartta hangi kısımlara bağlıyoruz?
3- Ledlerin ismi piyasada ne diye geçiyor ?
1- kardeş çok yoğunum bi zahmet yükle 7.10’u hem çevirip koyarsın buraya isteyenler de faydalanır.
2-ana kart da ki 25K lık potların 1 nolu ucuna bağlı olan pad’den vumetreye çıkış alacaksınız.
X1,X2,X3 yazan kondansatörlerin değerini eagle da ki devre şemasından bakarsınız. zaten şema ile uyumlu çizimler.
3- ledler square led diye geçiyor http://www.ebay.com/itm/250853363711?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2648
linkini verdiğim adamdan aldım ben dürüst birisi malı gönderiyor. 3 paket yeşil led. 1 er paket de kırmızı ve sarı led almak lazım ledler 54 TL tutuyor. kargo ücretsiz ancak 30 günde geliyor. bazende ptt kaybolabiliyor paket. ben fatih de otururken hep kayboluyordu. tuzlaya taşındım bütün paketlerim geliyor. yani kanı bozuk insanlar yok değil.
Çok teşekkür ederim yardımınız için, [email protected] adresine mail adresinizi gönderirseniz sevirim bir sorun olursa size daha hızlı ulaşmak isterim.Kolay gelsin
Hocam kusura bakma rahatsız ettim seni gene ama son 3 sorum olacak,
1- anakarttaki potlar 25k lık trimpot diye geçiyor dimi ?
2- anakarttaki entegrelerde fazladan via lar var atlama içinse nereye atlama yapacağız ?
3- Anakart ve vumetre beslemeleri nasıl olacak ? Anakart ve vumetre beslemesini ayrı ayrı açıklarsanız sevinirim, önereceğiniz güç kaynağı varsa nedir ?
Herkese kolay gelsin şimdiden teşekkür ederim
potların 1 nolu ucuna bağlı olan pad lerden vumetre çıkşını kartların sırasına göre nasıl alcaz
Merhaba bu projeyi yapmaya niyetim var hazırladığınız bu devrenin resimlerini yakın çekim paylaşmanız mümkün mü acaba malzeme yerleşimini netleştirmek için teşekkürler [email protected]
Rahatsızlık yok istediğin kadar sorabilirsin. 😉
1 : evet 25K trimpot olarak geçer
2 ve 3 : fazladan padlerin amacı entegrelerin beslemesi için 4 nolu pine bağlı olanlar +12V’a bağlanacak. 11 nolu pine bağlı olanlar ise şase hattına bağlanacak. bu şekilde tüm entegrelerin beslemesini paralel olarak vereceksin. kablo ile atlama yapılacak kısacası.
4: güç kaynağı olarak DC 12V luk en az 5-7 A akım verebilecek bir güç kaynağı kullanmanı tavsiye ederim. zaten devresinin tasarımcısı tepe değeri olarak 7A demiş.
anakart ve vumetrelerin beslemesi aynı yerden hepsi +12V
İyi çalışmalar
Teşekkür ederim 🙂 Devreyi şu an yapıyorum test için 1 kanaldan oluşan 40 ledliyi yapıyorum zaten aynı projelerde, bağlantı konusunu ben çözemedim.Bildiğim kadarıyla hoparlör jack’ı gibi bir jack bağlanıp ses sinyali alınıyor bilgisayardan ancak, hem hoparlöre hem vumetreye sinyal gelmesi için nasıl bir bağlantı yapmamız lazım? Aynı ses çıkış yerine iki adet jack’ı arada 2 jack’ı birleştiren bir aparat kullanarak takarsak güç yaklaşık yarı yarıya düşer diye biliyorum.Nasıl bir bağlantı şekli uygulamamız lazım hem vumetreye hem de ses sistemine zarar vermeden sinyal almamız için ?
Teşekkürler yardımınız için ben 1. kanalını yapıyorum şuan, bağlantısı bildiğim kadarıyla vumetre ve hoparlör jacklarını tek e düşüren speaterla yapılıyor ancak bu ses sistemine zarar verirmi ?
:S yenisin galiba 😀
4700uF kondansatörün sağ üstünde 3 pinli bir bağlantı noktası var
1 nolu uç GND
2 ve 3 nolu uçlar ise L ve R uçlarını bağlayacaksın PC çıkışına ancak PC nin çıkışı yetmeyebiliyor. bu yüzden ben ön preamfi yaptım. oradan da yükseltiyorum güzel oluyor yoksa
3: hayır eğer pc ses çıkışını kısa devre etmez isen ve bağlantıları doğru yaparsan herhangi bir zarar gelmez.
L ve R ikisinide kullanmana gerek yok sadece birinden paralel al yeterli
preamfi şeması
http://img593.imageshack.us/img593/4479/43169789.png
Kolay gelsin
🙂 Teşekkür ederim, orta seviyedeyim desem yeridir 🙂 Dediğim gibi ilk olarak 40 ledli opamplı devreyi yaptım tek kanallı olan bağlantıları yaptım devre çalışıyor ancak bilgisayardan sinyal az geliyor sanırım.Ledler olduğundan daha az yanıyor.Devrenin beslemesini bilgisayardaki kırmızı siyah kablolardan aldım.Kusura bakmayın lütfen amfi hakkında nerdeyse hiç bilgim yok,
1- dediğiniz devrede beslemeyi hangi bacaklarından yapıyoruz?
2- şemada soldaki 10k lık pot entegrenin içindemi ayrıca mı takılıyor ?
3- Doğrulamak için soruyorum anakarta dediğiniz yer ses çıkışı için değil mi?
Kusura bakmayın tekrar fazla bilgim yok bu konularda teşekkür ederim şimdiden iyi çalışmalar 🙂
Bu da devrenin videosu :
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=1UWE77QkuNk[/youtube]
https://www.youtube.com/watch?v=1UWE77QkuNk
kırmızı 5volt bunun yerine sarı (12v) siyah deneyin
Sarı siyah ölçtüğümde 20 volt, kırmızı siyah ölçtüğümde ise 10 volt çıktı.Bende kırmızı siyahı kullandım bir sakıncası olur mu ?
bilgisayarda ki derken ? aklıma gelen atx güç kaynağı doğrumudur ? öyle ise ya ölçü aletiniz yanlış ölçüyor ya da güç kaynağu arızalı ama bence büyük ihtimal ölçü aleti hatalı ölçüm yapıyor ya da DC kademesinde ölçüm yapmadınız CDROM, HDD vb. dahil tüm sarı kablolar 12 volt tüm kırmızı kablolar 5 volt
Ben oldukça acemi birisiyim. Biri bana bu işlem için neler almam gerektiğini tamamıyla listeleyebilir mi?
Eğer oldukça acemi isen daha basit devrelerden başlamanı öneririm. çünkü şemadan malzeme ismini bile çıkartamıyorsan işin çok zor demektir 😉
Burak cevabın için çok teşekkürler. Ben Audio Spectrum Analyzer bölümünü yapmayacağım sadece 40 ledli vu metre bölümünü yapacağım. Zaten yardım alırım sağdan soldan. Buradaki yanlış yada eksiklerimi düzeltebilir misin. (Stereo için İki adet yapacağım)
1 – 20 Adet – LM324N
2 – 80 Adet – 330R 1/2W
3 – 42 Adet – 8K2 1/2W
4 – 2 Adet – 100uF 63V 10x12mm 105°C
5 – 2 Adet – 470uF 25V (10×10.2mm) SMD Elektrolitik RoHS
6 – 2 Adet – 47uF 35V 6x11mm
7 – 2 Adet – 1M Karbon Film Direnç
8 – 12 Adet – 5mm 900-1300mcd 20° Kırmızı
9 – 18 Adet – 5mm 900-1300mcd 20° Sarı
10 – 50 Adet – 5mm 900-1300mcd 20° Yeşil
11 – 2 Adet – 12R 1/2W Direnç
Good Day
I wonder if someone could help me, I downloaded the original design 400 led, but after opening in eagle 6 I have several errors in the main board,
1 – spectrum.sch:
Close but unconnected wires in nets N$89 and N$10
Net N$89 overlaps pin
POWER pin IC1P V+ connected to N$2
POWER pin IC1P V- connected to GND
POWER pin IC2P V+ connected to N$2
POWER pin IC2P V- connected to GND
POWER pin IC3P V+ connected to N$2
POWER pin IC3P V- connected to GND
POWER pin IC4P V+ connected to N$2
POWER pin IC4P V- connected to GND
POWER pin IC5P V+ connected to N$2
POWER pin IC5P V- connected to GND
POWER pin IC6P V+ connected to N$2
POWER pin IC6P V- connected to GND
Part IC1 has uninvoked gate C with unconnected input pin +IN
Part IC1 has uninvoked gate C with unconnected input pin -IN
Part IC1 has uninvoked gate D with unconnected input pin +IN
Part IC1 has uninvoked gate D with unconnected input pin -IN
2 – I downloaded the file from youtube http://podsviceni.com/spectrum_analyzer.rar
someone could download and test for min in eagle?
Another doubt is on the circuit board
the rail blue stop in 27.305 91.440
i have a yellow line that conect the point 22.225 93.345 to 24.765 93.345
the rail blue stop in 24.765 95.250
and a yellow line that conect the point 24.765 95.250 to 27.305 93.345
I could make a blue rail to the two yellow lines?
3 – i have a yellow line that conect the point 50.165 98.425 to 57.150 102.870
this yellow line does not appear on video
but the opposite happens in this other place
i don’t have a yellow line that conect the point 48.895 108.585 to 48.895 117.475
this appears in video.
if someone could help me, my heartfelt thanks
I enjoyed this project and would like to make a frame to put on the wall behind my monitor
Note, I am newbie, but I learn quickly, with help of course.
Already thank Attention
Thank You.
10 kanal spect. anals. filtre devresi kolayca 20 kanala çıkarılabilir.
Örnek bir liste düzenledim:
Frek Asıl değerler sallama değerler
– 68n-68n-150n
32hz 56n-56n-100n
– 47n-47n-100n
64hz 33n-33n-100n
– 22n-22n-100n
125hz 18n-18n-47n
– 12n-12n-47n
250hz 8n2-8n2-47n
– 5n6-5n6-10n
500hz 3n9-3n9-10n
– 2n7-2n7-10n
1khz 1n8-1n8-10n
2khz 1n-1n-10n
– 820p-820p-10n
4khz 470p-470p-10n
– 330p-330p-10n
8khz 220p-220p-10n
– 180p-180p-10n
16khz 120p-120p-10n
– 82p-82p-10n
Bu şekilde bir düzenleme yapılıp frekans spektrumu genişletilebilir. Spectrum analyzer özellikli ekolayzerlarda görmüşsünüzdür; asıl değerler arasına sallama değerler konur (hz değeri yazması şart değil).Benim yaptığımda ondan pek farklı değil.
Main board başlıklı şemadaki filtre devrelerinin herbiri iki op-amplı olarak düzenlenmiş. birinci opamp filtre, ikincisi op-amp ise doğrultucu ve güçlendirici devresi. Yani, KA2281 gibi dar aralığa sahip bir entegre kullanılacaksa ikinci kısım gereksiz. Unutmayalım; vu metre devresindeki 40 led i süren op-amplar çok geniş bir aralığa sahip.
20 kanal spektrum analizör yapmak gibi bir fikrim var. Her kanalı LM3915 gibi bir entegreyle sürmek yerine Led matrix devresi tasarlayacağım.Led matrix deyince bazı arkadaşların kafası karışacaktır ister istemez. Led matrix devresi, her birini ayrı ayrı sürmekten çok daha kolay. Ledleri soldan sağa sürecek eleman 4017 sayıcı entegresi aynı zamanda filtre devrelerini de seçip (4066 analog switch ile) ilgili sırada görüntülenmesini sağlayacak.Örneğin; soldan sağa 2. sıra görüntüleniyorsa, filtre çıkışlarından 32hz olanı görüntüleyecek. Display sürekli 250Hz lik kare dalga osilatörü ile taranacak. Bütün dükümanları hazırladım.Bek eksiğim ledler ki 200 adet kadar led ten bahsediyorum.
google da led matrix spectrum analyzer diye aratıp bilgiye ulaşabilirsiniz.
Buradaki Devrenin esprisi tamamen klasik analog olarak yapılmış olması . Ledlerin iniş çıkışındaki yumuşaklık ve yanındaki kanalların frekanstan etkilenmesi rahatsız edici bir durum değil bence. zaten bende bu projeyi yaparken 400 LEd Kullandım. sen 20 kanal için nasıl 200’led kullanacaksın ? o zaman kanal başına 10 led düşer bence çok da şık durmaz. muhtemelen başka birşey anlatmak istedin ben yanlış anladım
not: yakın tarihte ben yine 8 Kanal RGB Spektrum analyzer yapmayı planlıyorum 160 Led kullanacağım Ledlerin boyutu ve parlaklığı yüksek olduğu için sayı yeterli. boyutları Bundan biraz daha büyük olacak 😀
herkese Bol şans
@Sevgili Burak;
Benim amaçladığım frekans spektrumunu genişletip maliyeti düşürmek. O yüzden led matrix bağlantı yapıyorum. Her kanala 40 led koyunca led gösterge kısmı çok büyük olacak ki, bunu bir cihazın içine sığdırmak güç.
RGB Spectrum Analyzer sonuçlarını merakla bekliyorum. Bol şans.
bir Cihazın içerisine koyacağını bilmiyordum. evet bu maliyetli . bana herşeyi dahil 250TL+5 güne mal oldu :).
Teşekkür ederim.
Selam buradadaki
Audio Spectrum Analyzer 10 Kanal 400 Led kullanılan
devre elemanlarının listesini alabilirmiyim şimdiden teşekkürler
i already finish the mainboard, but didn’t work ..it’s some secrets about that board ???
selamınaleyküm kardesim.. yapmıs oldugun 40 led vumetre devresını pcb cızımı ares te acmıyor. bende senın verdmıs oldugun semalrdan yola cıkarak 12 ledlisini yaptım . yalnız devreye 12 enerji verdiğimde ledlerin hepsi yanıyo hani ses sinyali girdiğinde yanıp sönmüyolr ve lm324 ısnmaya başlıyor. nedenini bir türlü çözemedim. acaba devreyi cizerkenmi yanlış yaptım diyerek delikli plakette denedim ordada aynısı oldu. bi yardım edersen cok sevinir.. hatta yapmıs oldugun devrenin pcb cizimini bana göndere bilirmisin. ??
MERHABALAR ÖNCELİKLE ÇOK GÜZEL BİR ÇALIŞMA OLMUŞ EMEĞİNİZE SAĞLIK. BEN BU DEVREYİ TAMAMIYLA YAPMAK İSTİYORUM FAKAT MAİNBORD ARES ÇİZİMİNDE MALZEME İSİMLERİ TAM DEĞİL. DAHA AYRINTILI BİR DÖKÜMAN YAYINLAMANIZ MÜMKÜN MÜ ACABA. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Merhabalar öğrenmek istediğim bir konu var çıkıslarda bulunan 25k trimpotlara herhangi bir ayar yapmak gerekiyormu devreyi çalıştırmadan önce ve bu ayarları nasıl yapabiliriz? Saygılar.
kolay gelsin merak ettiğim bır sey var 40 ledli op amp devresini bırbırlerıyle neresinden bağlantı yaptığınızı merak ettm bırde 40 ledlilerden toplamda 10 adet yanı devre bulunuyor anaylezer proteus ısıs ares şemasını atarmısınız mail [email protected]
Bu devreyi yaptım ama sesi algılamıyor jak girişine elimle dokunduğum zaman led panel üzerinde dalgalanmalar mevcut sorun nedir yardımcı olabilecek varmı?