Pil şarj devresi atmel attiny26lp üzerine kurulu anahtarlamalı pwm olarak çalışıyor hızlı şarj yapıyor anahtarlama devresinde 100uh bobin ve irf5305 irl3803 mosfetler kullanılmış şarj akımı 300 mA, 600 mA … 4500 mA arası ayarlanabiliyor atmel serisi ile uğraşan kişiler için iyi bir güç kontrol uygulama örneği ayrıca genel olarak mikrodenetleyiciler ile hızlı şarj uygulamaları için çıkış bölümünde ki sürücü pwm bölümüde iyi bir örnek ayrıca indireceğiniz dosya içinde detaylı teorik bilgilerde bulunuyor tüm kaynaklar var eagle pcb şema, matlab, yazılım dosyaları vb.
Devre, nikel-kadmiyum ve nikel-metal hidrit piller için küçük ama çok güçlü bir şarj cihazıdır. Refleks şarj işlemi kullanılarak yüksek akımlar kullanarak tek tek pil hücrelerini bile yüksek verimlilikle şarj edebilmek için geliştirilmiştir. Şarj akımı, tek düğme işlemi kullanılarak 15 adımda belirtilebilir (tipik olarak: 300 mA, 600 mA, … 4500 mA). Şarjın sonu, maksimum voltajı tahmin ederek güvenilir bir şekilde tespit edilir. Bir “-dU” tespiti ve bir zaman aşımı da güvenlik olarak kullanılır. Yeni piller oluşturmak için zaman aşımı olan normal bir şarj modu (C/10) uygulanır.
Temel olarak devre, Atmel’in küçük mikrodenetleyicisi ATTiny26, iki güçlü MOSFET, 470 uF elektrolitik kapasitör ve 100 uH bobinden oluşur. Akım kontrolü ve şarj işlemi yazılım tarafından gerçekleştirilir.
Hızlı şarj modunda, ayarlanan akım şarj için kullanılır. Şarjın sona ermesi için en uygun zamanı güvenilir bir şekilde tanımak için, seçilen akımın C/2’den az olmaması gerekir (C, nominal olarak amper saat (Ah) cinsinden belirtilen pil kapasitesine karşılık gelen amper (A) cinsinden akımı gösterir) . Şarj başladığında, şarj akımı yavaş yavaş hedef akıma yükseltilir. Şarj, gösterilen döngüde gerçekleşir:
T_1 : Bir döngünün süresi – yaklaşık 1,02 sn
T_2 : sabit akımla şarj – yaklaşık 1 s
T_3 : Şarj ve deşarj arasındaki duraklama – yaklaşık 1 ms
T_4 : Akü voltajını ölçmek ve örneğin PC ile iletişim için duraklama – yaklaşık 10 ms
T_5 : Maksimum deşarj akımına, kullanılan endüktansa ve akü voltajına bağlı olarak bir deşarj darbe rampasının süresi – tipik olarak 200 us
Mevcut üretici yazılımında, pil, tepe değeri olarak şarj akımının dört katı olan üç ardışık deşarj darbesiyle şarj edilir.
Özellikler:
Yaklaşık 6 A’ya kadar şarj akımı
Basit ve küçük yapı (tek taraflı tahta: 75×50 mm); aktif soğutma ve ısı emici gerekmez
refleks şarjı; üçlü şarj sonu tespiti: tepe tahmini, -dU, maks. 3 saat
Hızlı şarj modunda yumuşak başlangıç
Normal şarj (yaklaşık 14 saat sonra şarjın sonu)
Tek düğme işlemi
30 farklı şarj akımı seçilebilir (15 hızlı şarj akımı ve 15 normal şarj akımı)
Gerilim/akım ve durma kriteri seri arabirim üzerinden izlenebilir
Kalibrasyon testi modları
Teknik özellikler:
Çalışma Gerilimi: 9V .. 15V
Şarj akımı: 0 .. 6 A
Şarj voltajı: 0,5 V .. 8 V (12 V çalışma voltajında, maksimum 4 NiCd hücre / 5 NiMH hücre)
Çalışma voltajı kaynağı, ilgili şarj işlemi için yeterli gücü sağlayabilmelidir. Örneğin, 12 V / 1 A (=12 W) fişli bir güç kaynağıyla, tek bir pil hücresi cömertçe tahmin edilen 2 V şarj voltajında maksimum 6 A ile şarj edilebilir. İki hücrede ise sadece 3 A mümkündür.
Kaynak: student.uni-kl.de/~dittrich/index.html
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2009/05/23 Etiketler: atmel attiny26, atmel avr projeleri, atmel avr şarj, irf5305 mosfet, irl3803 mosfet, pil şarj devresi, pwm anahtarlama