Anhtarlamalı güç kaynakları varken ne kadar gerekir bilinmez ama eldeki trafoyu değerlendirmek veya daha temiz DC voltaj için kullanılabilir güç kaynağı devresi çıkış voltajı 13.8v gücü 25 amper.
Yazar mikrodalga trafosunu modiye ederek kullanmış trafonun 220v giriş sigortasının hesaplanması için formülde paylaşmış ayrıca eşitleme dirençleri, kondansatör vb. hesaplama formülleride verilmiş
500 VA transformatör bir sigorta ile korunmaktadır. Değerinin hesaplanması aşağıdaki gibidir:
Trafo çıkış voltajı 16.5VAC giriş voltajı 220VAC 16.5/220= 0.075
Pik akımları vb. yuvarlak olarak 30 amper çekildiği varsayılırsa 30×0.075=2.25
yani 3…4A arası bir değerde giriş sigortası kullanılabilir
BUV21 güç transistörleri fanlı bir soğutucuya bağlanmış. Ek olarak Tristörlü voltaj koruması var çıkış voltajı 15 volt’u aşarsa, zener tristör tetikleyicisini kontrol eder. Tristör açıldığında, güç kaynağının giriş voltajını kısa devre yapar ve 25a sigorta atar.
13.8 Volt 25 Amper Güç Kaynağı Devre Şeması
Güç kaynağı projesine ait PCB çizimi, yerleşim planı ve malzeme listesi var.
Kaynak: f6kcz.free.fr/Technique/Alimentation%20F6HXE/Alimentation%20F6HXE.htm
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2020/02/19 Etiketler: güç kaynağı yapımı
15 Volt’u aşınca neden kısadevre edip sigortayı attırıyor acaba, tristöre seri bir role bağlasak, role açsa ve akım kesilse daha iyi olmaz mı?
🙂
Merhaba Adnan Abi
Çıkışa bağlayacağımız yükün kıymetine göre değişir.
Bu yöntem sade , hızlı ve güvenilirdir. Olması gereken yer giriş değil çıkış terminaline sigorta eklenir ve şemadaki crowbar devresi kullanılır.
Bir defa lazım olur. SCR tahrip olana kadar sigorta atmalı. Sigorta atana kadar da çıkış 0 olmalı. Sigorta telinin ısınıp ergimesinden daha kısa sürede bozulacak cihazlar var.
Bana da yardım edin bende yapmak istiyorum böyle bir güç kaynağı malzeme listesi parçaları nerden alabilirim yapmışken tam kapsamlı iyisini yapmak istiyorum örnek tasarım lar varsa paylaşırsanız sevinirim