LM337 ve LM317 İle Basit Güç Kaynakları

| Haziran 12, 2023 Tarihinde güncellendi
LM337 ve LM317 İle Basit Güç Kaynakları

Arşivimi karıştırırken 2 adet güç kaynağı şeması buldum çizimler detaylar vb. iyi hazırlanmış özellikle elektroniğe yeni başlayanlar için kolay anlaşılır basit şekilde talimatlar, devreler hakkındaki açıklamar yerleşim çizimleri bulunuyor. Ayarlı simetrik güç kaynağı HAYDAR AKIN ANADOLU MESLEK LİSESİ tarafından Tek çıkışlı Ayarlı güç kaynağı AVCILAR ANADOLU TEKNİK ve ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ tarafından hazırlanmış sanırım öğrencilerin eğitimde kullanılan dökümanlardan 2 tanesi.. Özellikle tek kaynak besleme akıllı tasarlanmış daha önce bahsettiğim “bypass” yöntemi kullanılıyor – Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.

MPS-0241 AYARLI GÜÇ KAYNAĞI

ADJUSTABLE-VOLTAGE-POWER-SUPPLY

Hazyrlamş olduğumuz bu kit kolay yapylabilir ayarlı güç kaynağy modülüdür.1500 mA e kadar çeşitli seviyelerde DC akym gerektiren uygulamalara güç vermek için idealdir.

Özellikler

1-Devremizde herşey PCB üzerinde (onboard) olup,montaj oldukça kolaylaştırılmıştır.

2-Cihazımıza V/A skalasy ilave edilmiştir.Akım ve gerilimi izleyebilirsiniz.

3-Çıkış (output) kysa devre korumalı olup girişede sigorta konmuğtur.

Devre Tanımı

Devremizin temeli (1.2V-37V) ile Imax= 1500ma olan TO220 kılıf içinde olan 3 bacaklı LM337 entegredir.Çıkış gerilimi 1.2V-30V arasında ve potnsiyometrenin seçimine bağlı olarak belirlenir. Potansiyometre ile istenilen değere ulaşılır. D1-4 diyotları AC voltajı DC ‘ye dönüğtüren bir köprü ve parelel doğrultucu oluğturur trafo 2x13VAC olduğundan hem trafo dan maksimum verim almak hem LM337 entegre sinin üzerinde fazla yük kalmaması için devreye bir röle konmuştur.Röle 12V kadar parelel doğrultucu olarak çalşan giriği 12V tan sonra köprü doğrultucu olarak çalıştırır C1 filtre kondansatörü olup C2ve C3 ile parazitleri söndürür.D6
diodu normal çalşmada ters çevrilmiş polarizasyon versiyonludur.

Çıkış aynı polaritede bir voltaja bağlanyorsa (pil,akü…gibi) regülatörü korumaya yarar D5 diodu ters kutuplu bir voltaj çıkışa bağlanırsa ve endüktif (emf) yüklerde entegre devreyi korur. Regülatör çıykış ve ayar bağlantı noktalary arasynda nominal 1.25V referans voltajı üretir. bu sabit voltaj R1 üzerinde uygulanır ve sabit bir akymyn akmasyna sebep olur.

Bu sabit akım potansiyometre ye doğru akar pot’un değiğimi ile onun üzerindeki voltaj değiğir ve sonuç olarak çıkış voltajı ayarlanır. Çıkış voltajı V out=1.25(1+Rp/R1) ile hesaplanır.(Rp potans değeri)Led çıkışta gerilim olduğunu gösterir. Led üzerindeki akym 5 ve 20mA arasında olmalıdır ve R5direnci ile ayarlanır R5 direnci ihtiyaç duyulan çykş voltajyna bağlı olarak değişir. R5=(Vout- Vled)/10.10 ) Formülü ile hesaplanır. Vled=2V(yaklaşık)

power-supply-schema

MPS-2X0-12V AYARLI SİMETRİK GÜÇ KAYNAĞI

ayarli-simetrik-guc-kaynagi-lm337-lm317-power-supply

Hazırlamş olduğumuz bu kit kolay yapylabilir simetrik ayarlı güç kaynağı modülüdür.2×0-500mA seviyelerinde DC akım gerektiren opamplı uygulamaları beslemek için idealdir.

Devremizin temeli (1.2V-37V) ile Imax= 1500ma olan TO220 kılıf içinde olan 3 bacaklı LM337 negatifve LM317 Pozitif ayarlanabilir entegredir. Çıkış gerilimi 0-(+/-)12V arasynda R1/R2 ve potansiyometrenin seçimine bağlı olarak belirlenir. Potansiyometre ile istenilen değere ulaşılır .D1-4 diyotları AC voltajı DC ‘ye dönüştüren bir köprü ve parelel doğrultucu oluşturur . C1/C2 filtre kondansatörü olup C3ve C4 ile parazitleri söndürür. D5/D6 diodu normal çalşmada ters çevrilmiğş polarizasyon versiyonludur.

Çıkış aynı polaritede bir voltaja bağlanırsa (pil,akü…gibi) regülatörü korumaya yarar D7/D8 diodu ters kutuplu bir voltaj çıkışa bağlanyrsa ve endüktif (emf) yüklerde entegre devreyi korur.her iki entegrenin minumum çıkış gerilimi, iç gerilim referans değerinden dolayı 1,2V civaryndadır.Bu çykş geriliminin alt değerini syfır 0V seviyesine indirebilmek için ikişer adet 1N4148 diod kullanılmıştır. Diğer bir şekilde iki adet diod yerine 1 adet 1.4V luk zener kullanılabilir. Diodlar sayesinde çykş gerilimi 0-(+/-)12V arasynda ayarlanabilir. Bu diod lar kullanılmadğı zaman (kysa devre) yapılırsa çıkış gerilimi +/-1,2V-12V arasında gerçekleşir.

simetrik-besleme-kaynagi-devre-semasi-basic-power-supply-circuit

devre-elemanlari

Kaynak dosyalar (malzeme listeleri diğer notlar);

lm337-ve-lm317-ile-basit-guc-kaynaklari

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2012/02/14 Etiketler: , , , , , ,



1 Yorum “LM337 ve LM317 İle Basit Güç Kaynakları

  1. Nuri ŞenocakNuri Şenocak

    Fazla incelemedim ama ilk bakışta şemada iki hata var. İlki ‘Bobin’ olarak tarif edilen parça. O parçanın bobin değil direnç olması gerekli, yani şönt direnci. Aslında ne yazıda V/A skalası olarak adlandırılan ölçü aletinin değeri belirtilmediği için şönt direncinin ne olacağını ancak bulunan ölçü aletinin değerine göre hesaplamak mümkün.
    İkincisi ise akım ve gerilim ölçme seçimi yapan anahtarın bağlantısı yanlıi. Akım konumunda akım ölçebilir ama gerilim konumunda sadece konu mankeni olarak işlevsiz durur. O anahtarın doğru işlev yapabilmesi için orta ucununn ölçü aletine ve dış uçlarının ise bir tarafta bobinin entegreye giden ucuna (akım için) diğer tarafta da trim olarak yazılan ayarlı dirence (gerilim için) bağlanması gerekir.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir