Çok güzel bir örnekle karşınızdayız. Bu uygulamada long olarak tanımlanmış bir değişkendeki sayıyı nasıl displayde gösterileceğini inceleyeceğiz. tmp dizisine atanan sayılar displayde aynen gösterilmektedir. İlk butona basıldığında num değişkeninin değeri 1 artar, ikinci butona basıldığında ise num değişkeninin değeri 1 azalır, son butona basıldığında ise num değişkenine 0 atanır.
Num değişkenini displayde göstermeden önce basamak değerlerine ayrılır. Birler basamağındaki sayıyı almak için %10 ile modu alanır, yani 10a bölümünden kalan sayı hesaplanıp tmp[0] atanarak birler basamağının ilk displayde gösterilmesi sağlanır.
Onlar basamağını bulmak için num değişkeni önce 10a bölünüp 10 ile modu alınır ve tmp[1] değişkenine atanır. Yüzler basamağı için 100 e bölünüp 10 ile modu alınır ve tmp[2] değişkenine atanır. Bu işlem böyle devam ederek tüm basamak değerleri hesaplanmış olur. Daha sonra display() fonksiyonu ile tmp dizisinin içeriği displayde gösterilir.
Devre şeması:
Uygulamaya ait hi tech c ve proteus simülasyon dosyaları;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/01/14 Etiketler: c değişken, hi tech c, hi tech örnek, hi tech sample, microchip pic projeleri, PIC16F877 örnekleri