Eskiden baskı devreleri direkt plaket eding kalemi ile üzerine çizerek hazırlardım sonrasında kopya kağıdı kullanmaya başladım baskı devrenin kopyasını çıkartıp kağıdı plakete yerleştirip kalem ile bastırarak kopyanın üzerinden geçerdim baskı plakete çıkardı sonra eding ile üzerinden geçerdim ne uğraşıyormuşum 🙂 hey gidi hey
Bu ugulamada benzer ama biraz daha pratik gibi önce baskı devre bir kağıda aktarılıyor ister çizerek ister yazıcıdan sonrasında kağıt bakır plakete yerleştirilip bant ile sabitleniyor sonra çekiç ve çivi ile baskı devredeki delik (pad) bölümler çivileniyor sonrasında eding ile çizim yapılıyor deliklerin yerleri belli olduğu için kağıda bakarak çizmek biraz daha kolay değişik bir yöntem
bu arada uygulamada kullanılan çivi değil farklı bir ismi vardı ama unuttum ama çivide aynı işi görür
Kaynak: http://kyou.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=300
Yayım tarihi: 2011/05/17 Etiketler: baskı devre kalemi, eding baskı devre, eding pcb kalem, pcb, pcb kalemi, pratik pcb
Doğrusu bu kadar uğraşamam. Laminasyon cihazı ile çok daha kolay oluyor.
sanayide o aletin adı noktadır üstad 😀
ütüle geç üstat o kadar çizmeye kim uğraşır
zevkler ve renkler tartışılmaz ama bu kadar zahmet yerine pc de çizim işlemi yapsan çok daha pratik olmazmı. hemde arşivlerin olur ve profesyonel bir çalışma olur.
Tabelacıların kullandığı cutter denilen bir makine var. Yapışkanlı folyoyu keserek şekiller çizer. Plotterın bıçaklısı gibi birşey. Böyle bir makineyle baskı devrenin şemasını çizip plakete yapıştırarak baskı devre hazırlayabilirmiyiz.
mesaj üzerinden çok zaman geçmiş fakat söylemekte fayda görüyorum , baskı devre üzerine yapıştıracağınız folyo asit indirme işleminde gerek kimyasal gerekse oluşan ısı nedeniyle plaketten ayrılarak işinizin bozulmasına neden olacaktır.