500 Kilovat Elektrik Üretimi İzinsiz Lisans Yok

| Nisan 28, 2012 Tarihinde güncellendi
500 Kilovat Elektrik Üretimi İzinsiz Lisans Yok

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler Yenilenebilir Enerji Yasası ile güneş enerjisinden elektrik üreteceklerini açıkladı.

Bakan Güler, güneş enerjisini kullanmak için Türkiye’nin güneş haritasını çıkardıklarını, Türkiye’de güneş tarlaları oluşacağını anlattı. Vatandaşın evinde kendi elektriğini üreteceğini söyleyen Güler, 500 kilovata kadar izin alınmadan elektrik üretimi yapılabileceğini de belirtti.

Devletin üretilecek elektriğe göre teşvik verecek 500 kilovata kadar herhangi bir lisans almanıza gerek yok. Ancak 500 kilovattan sonra santral olarak kabul ediliyorsunuz


“Sanayicilerimizi rüzgar tribünleri gibi güneş tarlaları kurmaya çağırıyoruz. Enerji nakil hatları projelerimiz bile hazır. Size sadece bu tesisleri kurarak elektrik üretmek kalıyor” diyen Güler, “Ayrıca, 500 kilovata kadar ruhsatsız olarak herkes elektrik üretebilir. Devlet ayrıca sizden, kullandığınız elektriğin fazlasını 10 yıl boyunca satın almayı garanti ediyor” dedi.

veteknoloji.com/elektrigini-evde-uret-fazlasini-devlete-sat-10357-.html

Yayım tarihi: 2008/12/07 Etiketler: , ,



20 Yorum “500 Kilovat Elektrik Üretimi İzinsiz Lisans Yok

  1. isa_olcerisa_olcer

    bunun izinidemi olurmuş ben anlamıyorum. arsa benim ev benim ürettiğimi satsam tamam vergi alabilir ama kendim kulandığım için buna neden karışılıyor ki.

    CEVAPLA
  2. keremkerem

    Ben zamanında rüzgar gülünden üretim için uğraşmıştım, belediyeden bir tanıdık o zamnda ba aynı muhabbeti yapmıştı, yasak üretemezsin diye, birkaçta haber hatırlıyorum, birinin yaptığı denizaltıya el koymuşlardı, başka biri uçak yapmış, vergileri yüzünden yaptığı uçağı yakmıştı.

    CEVAPLA
  3. isa_olcerisa_olcer

    şimdi benim anlamadığım ülke ekonemisine katkıda bulunuyoruz birkere teşvik edilmesi gerekli. hiç bir başarı cezasız kalmıyor bu ülkede 😀

    CEVAPLA
  4. muratmurat

    adamlar zaten teşvik veriyorlar üretim yapanlar için . lisans dediği şeyde ürettiğinin belgelenmesi ve vergilendirimmesi için çünkü 500kw dan sonrası santral olarak kabul ediliyorki buda çok normal yani herhangi bir yasak yok sadece belgelendirilmesi gerekiyor o kadar.

    CEVAPLA
  5. sibernetiksibernetik

    Devlet rantı sever.Vergi sistemimiz Amerika Avrupa Japonya gibi çalışmaz.Nerde bir rant varsa hem devlet hem mafya oraya çöker.Bakın akaryakıt,iletişim,doğalgaz vs vs fiyatlarına,kıyaslayın dünya ülkeleriyle.
    Devlet rantı sever ama kendi yetişemediği aciz kaldığı yerlerde de benim vatandaşım başının çaresine bakar mantığına bürünür.Yukarıda anlatılan olay da bu işte.Yaz 2 sayfalık kural prosedür,yasa tasarısı olsun bitsin.Devlet önce gitsin kendisi yıllardır bekleyen Ege bölgemize rüzgar santralleri kursun.Daha akılları yeni başlarına geldide ihaleye sundular.Zaten yokluktan beli bükülen vatandaş güneş enerjisini,bu pahalı yatırımı hangi bilgiyle teknolojiyle ve hangi sermaye ile kuracak,kurbilecek ki.O zaman bende söz veriyorum,memleketimde her uzay mekiği yapana 20 sene boyunca lastikler,yağlama,bakım onarım hatta yakıtı benden.Sözünde durmayan şerefsizdir 🙂 Bilmem anlatabildimmi naçizane.Sağolsun taş atmışta kolu yorulmuş devletimizin.Allah zeval vermesin.Saygılarımla

    CEVAPLA
  6. isa_olcerisa_olcer

    japonlar amarikalılar o kadar icat yapıyor. bizim türlerde icat yapacak kapasite yokmu. var ama o ülkelerin vatandaşlarına sağladığı imkanlar yok. her elektronikçinin kafasında en az 10 tane proje vardır. ama madi imakansızlıklardan dolayı hayata geçiremiyor. üniversiteler liseler desen elektronik atölyelerinde dededen kalma cihazlar var. ben hatırlıyorum bizim lisede 2 tane renkli 37 ekran tv 10-15tane siyah beyaz tv vardı. ama piyasada bu televizyonlar yoktu 😀 yani okulda tamir etmeyi öğrendiğimiz televizyonlar dışarıda ancak hurdacıda bulabilirdik. öncelikle bu işlerle ilgili yarışmalar açılmalı teşvik verilmeli.

    CEVAPLA
  7. muhammedmuhammed

    Arkadaslar haklısnız devlettimiz bazıları gibi bizide desteklemiyor olabilir ama şuda bir gerçektir ağlamyan bebeğe emzik vermezler ağlayacağız ki emzik versinler ben kendimden biliyorum ki yaptığım tasarımları sponsor arayarak hayata geçirdim ayrıca çok övdüğünüz amerika japonya çok mu varlık içinde bugün dünya zengilerinnden google microsoft bunlar modern labratuvarlada değil biliyoruz ki garajlarda kurulmuşlardır.

    Peki bizim hangimiz garajında çalışır şükür ki hepimizin evi var odası istesek hangimiz orayı labratuvara çeviremeyiz bakın kimse oturup ağlamasın fransız devrimi milliyetçi devrim nasıl oldu sanırsınız halk millet istedi diye oldu amerika japonya nasıl bu hale geldi sanırısınız devletmi bişeyler yaptı yoksa senin benim gibi vatandaşmı bakın biz kanla özgürlük kazanmış bir milletin evlatlarıyız çalışarak bişeyler yaptık ve öylede devam etmemelimi sizcede çalışırsak biz yaparız bir başkası değil ayrıca son olarak herşeyi devletten beklememekte fayda vardır

    CEVAPLA
  8. barışbarış

    ee biz şimdi elektriği nasıl üreteceğiz? bu iş bize pahalıya patlar gibi geliyor…

    CEVAPLA
  9. isa_olcerisa_olcer

    şu an için çok önemli bir cihaz için gerekli olmadıkça güneşten elektrik üretmek biraz fantaziye kaçıyor. 😀 bir evin elektriğini karşılayacak güneşpanelleri 100 milyarı geçiyor. tabi bu teoride her gün güneş olan bir ülke değiliz.

    CEVAPLA
  10. fethinhofethinho

    Arkadaşlar hepisnize selamlar saygılar antalya elmalıdan….Dünyada tükenmeye yüz tutmuş enrji sağlayıcıların ömürleri kısaldı…yıl 2200…geriye kalacak olan kömürden petrolden v.s sadece GUNEŞ enerjisi ….diyorum ki herşeyimi güneş enerjisine baglanacak.türkiyede bölgemizde rüzgar hzı düşük …güneşe gelince durumlar farklı p.c de verilen değerlere inanmıyrum bizim bölgemizden 16000 den bahsediyor asıl değerlerin 3800 -4000 olduğu kana tindeyim.bu durum da yapılaması gereken herkes kendi evin de elektrik sayacı kullanmayabilir.ben almanyada tedarik etmeye çaliştigim sistem 1kw elektrik için 4500 euroya malıyet çıkıyor.

    güneş enerjisin den elektrik üretim lisansı konusun da çalişmalarımız sürüyor.bilgilerimizi paylaşalım.teşekkürler 😀

    CEVAPLA
    1. EfeUgurEfeUgur

      Hocam iyi çalışmalar.
      Çalışmanızın son durumu hakkında bilgi verebilrmiydiniz. Bende artık ÇALIK dan bıktım evde kendi elektiriğimizi üretmek istiyorum

      CEVAPLA
  11. Güneş-PilleriGüneş-Pilleri

    Şu anda yasal düzenlemeler tamamıyla oluşdurulmadığı için , ürettiğiniz elektriğin fazlasını devlete satma durumunuz yoktur.Önümüzdeki yıl gerekli yasal düzenlemelerin tamamlanacağı bekleniyor.

    CEVAPLA
  12. CevahirCevahir

    İnsanlar araştırdıkça tartıştıkça güzel fikirler ortaya çıkıyor.Ben elektrik teknikeriyim bir ara güneş pilleri ile ilgilendim.Farklı bir şey denemeye çalıştım ve şans eseri ilgiinç birşey buldum.çelik bir çubuk üzerini bir alaşımla kapladım. Tabi amaç elektrik üretmek değildi ,ve farkettimki bu çubuk mıknatıs özellikleri gösteriyor. Düşündümki manyetik bir alan olşuyorsa bundan elektrik üretilir. Bu çubuğun etrafını aleminyum folyo ile kapladım ve ölçü alatini ile uçlarına bağlayıp öçltüm, ilginçtir, gölgede dahi bir akım elde ediyor minmum 0.3 v maximum 0.6-0.7 volt civarı.Herhangi bir güç kullanmadan ve güneş ışığına ihtiyaç duymadan elektrik üretiyor.Daha patent almadım ve geliştiremedimde. Sizce bu çubuk nasıl oluyorda elektrik üretiyor ,dünyanın manyetik alanındanmı faydalanıyor.Ne dersiniz [email protected]

    CEVAPLA
  13. egezeybegiegezeybegi

    Arkadaslar, bende bir kaç sözle aranıza katılayım dedim. Elektronikciyim, bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş paneli ve küçük teknelerin kullandığı rüzgar gülü tabir edilen, 12 volt (daha fazla uretende var) elektrik üreten dinamoyla ve 12 volt girişli,220 volt çıkışlı inverterle bu çözümlenir. Bu normal bir elektronikcinin çözumleyebileceği bir konudur. Rüzgar destekli, illaki güneş olması gerekmez, gündüzleri elektrik üreten foto voltik panelle ihtiyac karşılanır. Ortalama 5 yıl dayanan 80 amperlik bir oto aküsünü yenilemek gerekir. Gündüzleri güneş paneli, aynı anda azda olsa esinti varsa aküyü ikisi dolduracak. Bu konuda yardıma ihtiyaci olanlara memnuniyetle yardım ederim.

    CEVAPLA
  14. uğur bayrakuğur bayrak

    sayın egezeybeği benim bir bağ evim var ve orada tv çalıştırabilmek ve aydınlanma ihtiyacı için güneş enerji sistemine ihtiyacım var yardımcı olmak için ararsan teşekkür ederim tüm arkadaşlara selamlar

    CEVAPLA
  15. Kerem DURANKerem DURAN

    Çok güzel bir sunum yapmışsınız bu konu hakkında merak ettiğim herşeyi anladığımı söyleye bilirim: Teşekkürler. Ben Ege bölgesinin sahil kısmında oturuyorum neredeyse her gün güneş var. Evimde (1 adet 18 bit’lik klima 1 adet 12 bit’likklima yaz kış çalışabilecek), çamaşır, bulaşık makinası, bilsisayar, fırın vs. ev eşyaları çalıştıra bilecek bir sistemin Devlet şebekesine elektirik verilmesi durumundaki maliyetini ve aynı zamanda şebekeye vermeden kullanım yapabilecegim maliyetini çıkartmanızı rica ediyorum. İyi çalışmalar.

    CEVAPLA
  16. nihat çakırnihat çakır

    Ben karadeniz bölgesinde yaşıyorum, 500 kw’a kadar enerji üretiminin lisans gerekmeden yapıldığını biliyorum. Yerleşim bölgemde 500 ve üzerinde üretime müsait doğal olarak avantajlı imkanlar olduğunu gözlemliyorum güç birliği yapacak ekip arkadaşları arıyorum. İlgilenenlere duyuruyorum. selamlar…

    CEVAPLA
  17. orhanorhan

    merhaba ben orhan deniz kenarında bir yazlık aldım ve artık emekliliğe gün sayıyorum orda yaşamayı planlıyorum bunu daha ekonomik hale getirmek emekli maaşımın nerdeyse tamamının cebimde kalması demek o evde 2 tv4+1 triblex bir evin tüm aydınlatmaları derin dondurucu nofros 3 bilgisayar frın çamaşır bulaşık makinası elektronik aletler (ütü,tost makinası fön makinası traşmakinası şarj aletleri) vesaire hepsi için nekadarlık bir enerji gerekli ?bunlar için gerekli enerji 500kw fazlamı ? ve bu 500 kw sınırı günlükmü mesela ben şuan bunların hepsini kullanıyorum son okunanla ilk okuma arasında sayaçta 302.000 fark var kw bazında göstermediği için iki okuma arasındaki farkkaçsa onu yazdım bu 302.000 kw mı yapıyor aylık öyleyse eğer bu 500 kw sınırını geçmişmi oluyorum geçersem devlete daha nekadar öderim amma sordum ha benim bile kafam karıştı 🙂

    CEVAPLA
  18. Cevahir ÇelikCevahir Çelik

    Aslında enerji sorunu diye bir şey yok ,videodaki sistemi çözdüm sayılır. alttaki videodaki sistem direkt elektrik elde etmekte kullanılıyor aküye vs depolamaya gerek yok .

    [youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Fv53K9MnDuM[/youtube]
    https://www.youtube.com/watch?v=Fv53K9MnDuM

    Bu sistem çalışır , yanlız dikkat edilmesi greken bir iki nokta var.

    1. üreticiyi süren motorun devir sayısı üretici dinamonun çalışma devrinde çalışacak bir motor olması lazım ,kasnak çapları aynı ooması lazım.

    2. en önemi nokta üretecek motor üzerinde gereken modifiye yapılması gerekli. Şebekeden gelen enerji ili çalıştırıldıktan ,gereken senron hıza ulaşıldıktan sonra şebekeden gelen enerjinin kesilmesi ve üretici motordan alınan enerjinin verilmesi videodaki gibi anlık olmalı yoksa zıt emk olayından ötürü motor yavaşlayacak ve duracaktır.

    senkron hız çok önemli ona dikkat edin yüksekte düşükte olmamalı , senkron hızın üzerine çıkılırsa , çıkış gerilimide akımıda yüksek olacak ayrıca çıkış frekansıda 50 hz in üstünde olacaktır.

    CEVAPLA
  19. BasbugBasbug

    Arkadaşlar gerçekten çok verimli bilgiler değerli yorumlar yapılmış hepsini itina ile okudum. Tabiki devamını bekliyorum

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir