Ana Menü

El Çırpması İle Çalışan Devre ve Timer Devresi

Başlatan by_muryum, 17 Nisan 2016, 00:24:46

Yusuf usta

Alıntı yapılan: by_muryum - 02 Mayıs 2016, 17:52:41hocam devreyi çıkarttım pili bobinlere değdirdim ses geliyo ama terse dönmedi. pilin + ve -sini ters değdirdim bobinlere yine ses var dönüş yönü aydı. sonra birinci rölede verdiğim +yı n0 iken ncye 2.rölede de nc iken n0 verdim bobinlere pili iki yönlüde denedim ama röleler çekiyor ama aynı yöne dönüyor..

bağlantılarını bu şekilde yenile hocam. elektrik uçları aynı. yalnız sw bağlantıları çizimde üst üste gelmesin diye öyle yaptım. bir röleden nc'den aldığını ötekinin no ucuna sw ile götürüyoruz. diğeri de tam tersi,
[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=PR3Y[/img]
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

by_muryum

motor hiç dönmüyor hocampil ile bobin uçları tetiklediğimde ses geldi bi ara motor zıpladı ama dönmedi

Yusuf usta

Yusuf usta

çok mesaj olmasın diye düzenleme yazıyorum ama görülen o ki sayfa yenilemeyince görünmüyor. bu nedenle attım son resmi. nc ve no uçlara dikkat.

by_muryum

oldu hocam. nc n0ları ters yapmışım. şimdi devreyi katıyorum röle uçlarına.

Yusuf usta

hadi bakalım hocam. başardık sonunda. :)
umarım pilin gücü yeter rölelere.

by_muryum

yok hocam güç kaynağını veriyorumhem rölelere hem devrelere bi problem olmaz di mi? ses devresini nasıl ekleyeceğim şimdi hocam

Yusuf usta

Alıntı yapılan: by_muryum - 02 Mayıs 2016, 18:16:14yok hocam güç kaynağını veriyorumhem rölelere hem devrelere bi problem olmaz di mi? ses devresini nasıl ekleyeceğim şimdi hocam

problem olmaz. enerjiyi ters bağlamamaya gayret edin yeter. ses devresi çıkışına bağlayacağınız röleye diyot koyun unutmayın. ve sakın diyotu ters koymayın transistör anında gider.

by_muryum

Yusuf usta

doğru değil hocam. ufak bir düzeltme yapalım. dur çizeyim...

Yusuf usta

çizmeyip tarif edeyim hocam,

şimdi a ve b uçlarına bağladığınız rölenin üzerinden iki kablo çıkarın. çıkarın derken com ucundan, ortak ucundan ve no ucundan çıkarın. kablonun herhangi birini, butonun herhangi bir ucuna bağlayın.

buraya kadar bir yapın kafanız karışmadan. devamını yazayım.

Yusuf usta

butonun diğer boşta kalan ucundan bir kablo çıkarın ve rölenin de çıkardığınız kablolardan arta kalanını alın.  timer üzerindeki rölenin 2 ve 3 yazan uçlarına bağlayın. hangisi 3'e, hangisi 2'ye önemli değil.

kontrol edin:
"timer" üzerinde kablo bağladığınız uçlar normalde kısa devre olacak. ses devresindeki  rölede ise normalde açık devre olan uçlar kullanılacak.

Yusuf usta

by_muryum

bunu anlamadım :(

bağlantı bu şekilde galiba ama kontrol etmem gereken  bölümde kafam karıştı :)

Yusuf usta

sayın hocam size çizim yaptım. a ve uçlarını sadece röleye bağlayın. sonra unutun o uçları. siz yine kablo almışsınız oradan. butonun bir ucunu direkt bağlamanız gereken röle timer değil, ses çıkışındaki röle. açık açık sırayla yazıyorum. sıraya uyup okuyun lütfen. ayrıca swiçler kısmında voltaj verdiğiniz yer de yanlış. bakın yukarı şemaya ben öyle mi vermişim elektriği motor kısmına.

by_muryum

tamam anladım hocam birazdan deneyip sonucu yazacağım. Büyük bir sabırla bana katlandığınız için tekrar teşekkür ederim :)

Yusuf usta

swiç kısmını düzeltin. o şekilde elektrik verirseniz akü kısadevre olur. umarım çizim hatasıdır ve doğru bağlamışsınızdır. çalıştı dediniz çünkü.

by_muryum

Hocam devre çalışıyor ses yaptığımızda bir yönde zaman bitince ters yönde dönüyor swichlerde çalışıyor. Yalnız microfona ses yapınca timer aktif oluyor ve trimpotttan ne kadar ayarlasamda timer çalışmasına rağmen motor 3-4sn falan dönyor bu neden olabilir sizce? timer bitince sürekli ters yönde dönüyor ama

Yusuf usta

Alıntı yapılan: by_muryum - 02 Mayıs 2016, 19:36:55Hocam devre çalışıyor ses yaptığımızda bir yönde zaman bitince ters yönde dönüyor swichlerde çalışıyor. Yalnız microfona ses yapınca timer aktif oluyor ve trimpotttan ne kadar ayarlasamda timer çalışmasına rağmen motor 3-4sn falan dönyor bu neden olabilir sizce? timer bitince sürekli ters yönde dönüyor ama
mikrofona ses yaptıkça timer'ı yine başa mı alıyor demek istiyorsunuz?
timer bitnce ters yöne tabii ki sürekli dönmeli,. swiç basılınca durmuyor mu?

by_muryum

Hayır hocam. Mikrofana ses verdiğimizde motor sadece 3-4 sn ileriye dönüyor ama timer devresindeki led diyot zamanın tamamlanmasına kadar(10-15sn daha) yanıyor sonra led söndüğünde motor ters yöne sürekli durmadan dönüyor.  Timer çalışırken sesle tekrar tekrar tetiklenmiyor onad problem yok.  İleri yönde çok az dönüyor ve duruyor timer akif olmasına rağmen