Ana Menü

El Çırpması İle Çalışan Devre ve Timer Devresi

Başlatan by_muryum, 17 Nisan 2016, 00:24:46

by_muryum

i3uz

al son hali

motor sürmek için çift röle olucak son koydugun röle sıstemi olabilir.

ama devre de başka sıkıntılar varr... bilmiyorum bu devreler ısını görecekmii
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

Yusuf usta

Alıntı yapılan: i3uz - 02 Mayıs 2016, 16:36:30motor sürmek için çift röle olucak son koydugun röle sıstemi olabilir.

ama devre de başka sıkıntılar varr... bilmiyorum bu devreler ısını görecekmii

Hocam zaten amatör, kafası karışmasın boşver. benim çizdiğime göre başladı, bitirsin kurtulsun. benim tarif ettiğim şekil o devre hocamın istediği gibi çalışır.

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

i3uz

zaten senin sistemi yaptım bende
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

Yusuf usta

Alıntı yapılan: by_muryum - 02 Mayıs 2016, 16:35:23doğru mudur hoccam?
tamamdır hocam ver sen voltajı bak bakalım motor iki yönde dönüyor mu timer durumuna göre. sorun olmazsa ses kısmını irtibatlandırırsın.

i3uz, o çizimin çalışmaz. üçüncü röleye gerek yok ayrıca. yukarıda hocamın monte ettiği şekil doğrudur ve çalışır.

i3uz

teori olarak çalışır devre ama röle canavarı oldu resmen pic in önemi burda ortaya çıktı. her komut için röle arttı..
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

Hocam olmadı :( daha butona basmadan motor bi yöne dönmeye başladı ve butona bastığımda aynı yöne devam etti. stop swichlerden birine bastığımda durdu ama ötekinde bişey yapmadı. butona bastığımda diğer yöne çalışsaydı doğruydu di mi hocam?

i3uz

sen benim çizdiğimi yaptınmı? devreye elektrik verdiğinde motor direk çalışacak. taki sonlama siviçlerinden birine bastıgında duracak. sonra çırpıcı zamanlayıcıyı çalıştıracak.. motor diğer yöne gidecek. diğer sonlama sıvıcine basınca duracak.

yusuf usta üçüncü röleyi koymazsak nasıl çırpıcı bağlantısını kesicek?
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

Yusuf usta

Alıntı yapılan: by_muryum - 02 Mayıs 2016, 16:56:59Hocam olmadı :( daha butona basmadan motor bi yöne dönmeye başladı ve butona bastığımda aynı yöne devam etti. stop swichlerden birine bastığımda durdu ama ötekinde bişey yapmadı. butona bastığımda diğer yöne çalışsaydı doğruydu di mi hocam?

hocam o devre enerjiyi verir vermez bir yöne dönmeli zaten. sw baılınca da durmalı. sen enerjiyi verdin. bir sw'e bastın durdu. ama butona basınca diğer yöne dönmedi mi?

kontrol et:
butona basınca eklediğin her iki röleden de tık sesi geliyor mu, faaliyet var mı.
eğer bunlarda sorun yoksa, nc'den enerji verdiğini no'ya al. no'dan enerji verdiğini nc'ye al. kesinlikle çalışır. başka ihtimal yok.

Yusuf usta

by_muryum

rölelerden ses gelmiyor hocam. zamanlayıcı devrede bile röle sesi duymuyorum. neden oldu ki böyle

Yusuf usta

Alıntı yapılan: by_muryum - 02 Mayıs 2016, 17:10:36rölelerden ses gelmiyor hocam. zamanlayıcı devrede bile röle sesi duymuyorum. neden oldu ki böyle
eklediğin rölelerin bağlantısını devreden ayır bak. yine ses geliyor mu gelmiyor mu?
ses yine de gelmiyorsa, timer için kullandığın pil bitik ve güç yetmiyor olabilir mi acaba? deneme yanılmalarda çok pil harcandı çünkü.

i3uz

sadece zamanlayıcıyı tek röle ile dene. belki transistör bozulmuş olabilir. bu devrede her türlü aksaklık olabilir. bağlantılar çok dikkat edilmeli hepsi bir komut gibi çalışıyor dolasıyla karmaşıklıga çok musait ..
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

Yusuf usta

evet hocam biraz hızlı olalım, birazdan bulamazsın bak beni :)

by_muryum

Hocam bütün bağlantıları söktüm röleler çalışıyor. ortak uca kırmızı diğer iki uçtan öten nc diğeri n0 dı di mi. bir de bobinuçlarına pil değdirdim click sesini duydum. yani röle tetikleniyor hepsi çalışıyor ama bağlanrıları yapınca çalıştıramadım. butonla tetiklenmedi diğer yöne neden acaba ?:(

bu arada pil yerine güç kaynağı bağladım aynı.. led ışığı yanıyor basınca butona bi süre sonra sönüyor çalışıyor gibi timer.

Yusuf usta

Alıntı yapılan: by_muryum - 02 Mayıs 2016, 17:25:33Hocam bütün bağlantıları söktüm röleler çalışıyor. ortak uca kırmızı diğer iki uçtan öten nc diğeri n0 dı di mi. bir de bobinuçlarına pil değdirdim click sesini duydum. yani röle tetikleniyor hepsi çalışıyor ama bağlanrıları yapınca çalıştıramadım. butonla tetiklenmedi diğer yöne neden acaba ?:(

bu arada pil yerine güç kaynağı bağladım aynı.. led ışığı yanıyor basınca butona bi süre sonra sönüyor çalışıyor gibi timer.
röle sayısı üç olunca pilin gücü yetmiyordur o zaman.
daha güçlü bir kaynak bulmanız gerekir.

şöyle yapalım. timer devresini at kenara.
bu iki röle bağladınız ya hani, onların kablosuna direkt pil değdirip deneyin. motor bir yöne dönerken, swiçlere basmanıza gerek yok, pil ile röleleri çektirdiğiniz zaman yönü değişmiyorsa eğer, dediğimi yapın. nc ucundan verdiğiniz elektriği aynı rölenin no ucuna aktarın. diğer rölede de aynı işlemi tekrarlayıp no ucundan nc ucuna aktarın. ve sonucunu bize yazın.

by_muryum

zamanlayıcı devre çalışmıyor hocam klemenslerin 1 numarasına enerji 2ye motoru ve motorun diğer ucunu - verdim çalışmadı ama 2 ve 3 nolular çalıştı butona bassamda basmasamda 2 ve 3 nolu klemensler hep dönüyoe. devredeki röle mi gitti ki hocam

by_muryum

Yok hocam timer çalışıyor pilden olabilir bir güç kaynağını rölelere ve timera dağıtamam mı

0 dan 15va kadar ayarlı bir güç kaynağım var 15v yetmez mi

Yusuf usta

by_muryum

hocam devreyi çıkarttım pili bobinlere değdirdim ses geliyo ama terse dönmedi. pilin + ve -sini ters değdirdim bobinlere yine ses var dönüş yönü aydı. sonra birinci rölede verdiğim +yı n0 iken ncye 2.rölede de nc iken n0 verdim bobinlere pili iki yönlüde denedim ama röleler çekiyor ama aynı yöne dönüyor..