Ana Menü

El Çırpması İle Çalışan Devre ve Timer Devresi

Başlatan by_muryum, 17 Nisan 2016, 00:24:46

Yusuf usta

öyle bir şey olmaz ki. timer aktif olduğu halde, röle çekiliyor olduğu halde bir süre sonra motor durmaz ki? bunun için elektrik kesiliyor olması gerekir. elektrik kesilmesi için ya swiç basılmalı, ya da röle kontağı bozuk olmalı. başka nasıl kesilsin?  başka bir sıkıntı vardır göremediğiniz.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

by_muryum

inceleyeceğim hocam. acaba timer devresinde kondansatörde problem olabilir mi.  trimpot mu yoksa?

Hocam birde bu mikrofonu plaketten çıkartıp kabloyla uzattım bunda bir problem olur mu aradaki kablonun uzun olması

Timerı komple çıkarttım çıkışındaki 1 ve 2 nolu uçlaı denediğimde problem yok led sönene dek süper çalışıyor rölelerle nedense soruın çıktı bakalım breadboarda kurup deneyeceğim temasızlık mı oluyor acaba

by_muryum

Hocam lehimlemeleri sapasağlam herşeyi düzenli bir şekilde yaptım sadece ses devresinin bağlantılarını yapmadım. yine butona bastığımda aynı problem oluyor. Motor 4-5 sn dönüyor duruyor. ama timer devam ediyor. 15 sn falan sonrada röle çekiyor motor ters yöne dönüyor. neden duruyor bu motor hocam sadece timerda 1-2 nolu klemens uçlarına bağladığımda böyle durma yapmıyor. acaba bu röleler akımın hepsini geçiremiyor mu. ama 12 vluklar. bi fikir verin hocam bu şekilde kullanamam ki bunu :( timer tek başına normal 2 röle girince işin içine motor duruyor. güç kaynağına bağlı hem timer hemde röleler.

düzenleme

hocam bu tona bastım ve özlçü aletiyle baktım motor durduğunda motora gelen gerilim 12den aniden 0 oluyor neden sizce? ölçü aletiyle timerda başka ölçmemi istediğiniz bir yer var mı

by_muryum

Yusuf hocam dün bi ara timer devresinden ses geldi pufff diye ve timer devresi çalışmıyor ne yanmış olabilir kondansatör mü transistörler mi? Yanan elemanları değiştirmeliyim

Yusuf usta

timer'da görülen o ki röleleri taşıyamayan transistör elveda demiş. transistörü değişmen gerekir muhtemelen o yanmıştır. bc 547 değiştir de, hocam diğer eklediğin röleler için takviye olsun diye aynı transistörden 3 tane paralel bağla. o devre zaten emanet çalışır, tek transistörle yapmış adamlar.
siz 3 transistör paralel bağlamayı unutmayın aynı yere. daha güçlü olur. demek ki 3-4 saniyede transistör ısınıyordu o yüzden dönüp duruyordu.

by_muryum

hocam elimde başka devrelerden arta kalan 2 adet BC548B ve BC337 var bunlar olur mu?ben ölçeyim bakalım transistötü önce

Yusuf usta

Alıntı yapılan: by_muryum - 03 Mayıs 2016, 14:38:21hocam elimde başka devrelerden arta kalan 2 adet BC548B ve BC337 var bunlar olur mu?

olur.

by_muryum

hocam bu transstöelerin bc548leri bağladım çalıştı devre ama röle çalışmadı öyle olunca timerdaki röleyi söktüm yeni röle taktım derken alttaki yollar kalktı şimdi çalışmıyor problem nerede onuda bulamıyorum. Moralim çok bozuldu yapamayacağım artık yine eski verdiğiniz toggle swichlere stop swichler ekleyerek yapacağım napalım sağlık olsun. Bana çok yardımcı oldunuz gerçekten. İnanılmaz özveri ve sabırla sorularımı cevapladınız. Her şey için çok teşekkürler.

Bu arada yeni bir sorum olacak forumda :)

by_muryum

Hocam timerı atsak kenara zaten çalışmıyor :)

Ses devresiyle rölelerle ve stop swichlerle bu olayı yapamazmıyızz? Sesi duyduğunda ileri motor. swichde dur yeniden seste geri tekrar alttaki swichte dur  bu şekilde sadece ses devresi iş görmez mi röle yardımıyla?

by_muryum

Yususf usta ben timerı tamir ettim. Bu timer ve ses devresini birbirine bağlayıp sadece ses yaptığımızda timerın trimpottan ayarladağımız kadar motoru döndürmesini istiyorum. Bağlantısını gösterebilir misin? Devrelere zarar vermeyeyim tekrar :) Otomatik beşik projesine bağlayacağız. Inga sesiyle çalışacak ve bir süre sonra duracak. Peki bebek devamlı ınga ınga ınga diye ağladığında hep başa sarmalı di mi hocam?  Son olarak timer devresinde tek transistör var bağlayayım mı yanına 548den

by_muryum

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=P5NY[/img]

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=8LGU[/img]

Arkadaşlar bu iki devreyi birleştirmeliyim. Ses geldiğinde timer çalışacak ve bir motor tek yönde dönecek. Beşik projemizde kullanacağız. Bunun yanında her bebek ağlama sesinde timer sıfırlanıp başamı sarmalı sizce?

i3uz

Böyle dene bakalım. NC NO senin rölelerde hangisi oldugu bilmiyorum.. nc  ve no  dogru şekilde bağla..

Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

Hemen deniyorum. Hocam A ve B uçlarına diyot bağlıyoruz dimi?

seron

Alıntı yapılan: by_muryum - 09 Mayıs 2016, 17:08:50Hocam A ve B uçlarına diyot bağlıyoruz dimi?
Evet evet, ters gerilim devreye zarar vermesin.

by_muryum

Hocam ses devresi ile timer devresini aynı güç kaynağından beslesem problem olur mu?

seron

Zannemem. İkisi de aynı voltajla çalışıyorsa, sorun olmaz.
Ama deneme yanılma yoluyla sonuca daha sağlıklı ulaşırsın.
Bir dene bakalım.

by_muryum

Herşeyi doğru bağladım ama motor ses yapmadan çalışıyor. Rölede 1-2 sn aralıklarla aç kapa yapıyo

by_muryum

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=VDK4[/img]

Yusuf ustanın verdiği bu devreyi tek röleli denedim bugün. Çalışıyor ama motor az dönüyor duruyor. Timerı yalnız çalıştırdığımda 45 sn dönüyorsa ses+timer bağlantısından sonra 7-8 sn dönüyor. Bu arada ses ve timerı aynı güç kaynağından besliyorum atıyorum 9v tan 12v çıkardığımda motor dönüş süresi azda olsa artıyor. Ben anlamadım bu motorun az dönmesini

i3uz

sebebi şu timer devresinin beslemesini ile motor aynı güç kaynagına bağladığımız için. butona bastıgında motor kısadevreye yakın oluyor. dolasıyla timer devre analog sistem olduğu için kondansatör dolmuyor.  motorun güçünü başka yerden vermemiz gerekiyor sorun bu
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

Verelim gücünü başka yerden hocam. Başka adaptörde kullanalım. Peki naısıl başka yerden vereceğiz bağlantısı nasıl olacak?