Ana Menü

El Çırpması İle Çalışan Devre ve Timer Devresi

Başlatan by_muryum, 17 Nisan 2016, 00:24:46

by_muryum

Merhaba değerli üyeler ve adminler. Elimde el çırpması ile çalışan ve timer devresi var. Bu iki devreyi birleştirerek İstiklal Marşımızı duyunca çalışan Türk Bayrağımız projesindeki motoru tetiklemek ve 30 sn kadar çalışmasını ve durmasını istiyorum. Durdurktan sonra tekrar motorun ters yönde yine 30sn kadar dönüp durmasını ve bu şekilde hareket etmesini istiyorum. Aşağıya ekleyeceğim bu iki devreyi nasıl birleştirebilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=1Q62[/img]

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=NBPF[/img]

by_muryum

arkadaşlar bu timerdaki buton yerine mikrofonla çalışmasını istiyorum nasıl olur. o buton yerine el ile çalışan devrenin çıkışlarını bağlayabilir miyiz ve nasıl bağlarız?

i3uz

benden sana tavsiye vazgeç. devreyi kapalı bir odada kullanacaksan el çırpmasıyla çalışır. dış ortamda devre çalışmaz. istiklal marşını ile algılamasıda ayrı bir konu..

ama bu iki devreyi bu şekilde bağlaya bilirsin..

Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

Hocam 4 kırmızı uç arasındaki şemayı inan anlamadım. elektronik bilgim o kadar iyi değil. solda yer alan iki uç röleye mi bağlı. şemayı biraz açabilir misiniz rica etsem.

by_muryum

bu şekilde mi olacak?

hocam bu devreyi istiklal marşımızla çalışan türk bayrağımız projesi için el çırpmasıyla çalışan hale dönüştürebiliriz. peki kalabalıkta çalışmaz dediniz. Ama biz bunu konferans salonunda davetliler ile kalabalık bir ortamda sunacağız. Bu gürültü çok etkiler mi projemizi. her sesi duyar mı yani?

i3uz

Konferans salonunda malesef çalışmaz.. 1998de yapmıştı arkadaşlar bu devreyi,herkes projelerini tanıtıyordu. arkdaş devreyi  çalıştıramadı. eve geldik denedik çalışıyor. tekrar gittik çalışmıyor.  gürültü ses sıkıntı bu devre için , onun yerine kumandalı yapsan daha iyi olur. Bağlantıyı  açıklamak gerekirse, el çırpma devresindeki kırmızı  çızgılar rölenin bobin ucuna  geliyor. rölenin kontak uclarınıda zamanlayıcının buton kısmına bağlayacaksın  ama sistem bununlada bitmiyor. çok ilerlemeniz gerekir. motor devredeki gbi süremezsin falan filan. benden tavsiye   kumandalı olması daha mantıklı.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

kumandalı nasıl yaparım? Devresi var mı acaba karışık zor bir devre mi. Var ise paylaşabilir misiniz?

Adnancoskun

Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

by_muryum

Teşekkür ederim adnan hocam. Bu devre ile redüktörlü dc bir motoru tetikleyebilir miyiz? Yük sorunu yaşar mıyız?

Adnancoskun

Alıntı yapılan: by_muryum - 21 Nisan 2016, 21:26:47Teşekkür ederim adnan hocam. Bu devre ile redüktörlü dc bir motoru tetikleyebilir miyiz? Yük sorunu yaşar mıyız?
Role kullandığınız için hiç bir sıkıntı yaşanmaz
Yeterki role kontak akımı yeterli olsun
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

i3uz

Dc motoru ileri geri yapmak için çift röle kontrolu yapmalısın, kepenkler için kullanılan sistemi alabilirsin. Kullanacagın motor kaç voltluk?
 ona göre devre önereyim.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

25mm 12V 50 Rpm Redüktörlü DC Motor

50rpm biraz hızlı gibi geldi 12v 10rpm kullanabilirim

by_muryum

i3uz hocam iki devreyi bağladım tek röle ile ama devre çalışıyor ama sorunlar var. mesela her ses duyduğunda tekrar tekrar zaman rölesini başa sarıyor ama ben sesi bir kez duyduğunda trimpottan ayarladığım süre kadar motorun dönmesini istiyorum fakat yeni bir ses duyduğunda tekrar süreyi başa sarıyor nasıl olacak bu hocam? istediğim istiklal marşımızla çalışmasa dahi el çırpması ile çalışsın bundan sonra ses duysa dahi tekrar aktif olmasın ve süre biriminde dursun sonra tekrar el çırptığımda terse dönsün motor ve ses duysa dahi sese aldırış etmeden süre sonunda dursun ve tekrar ses ile çalışsın bu şekkilde döngü devam etsin. hocam bu iki devreye.

olmayacaksa ben bu iki devreyi sallanan beşik projemize aktarsam olur mu? çünkü bebek sesisyle hep çalışacak ve ses bittiğinde bi süre çalışıp duracak bu proje için daha mantıklı bu devreler sanki. ağlama sesini her duyduğunda zaman röleli devre devamlı aktif olacak ses bittiğinde de duracak. sizce de daha mantıklı değil mi?

hocam son olarak elimde 5vluk röle vardı bağladım bu işgörür mü sizce devrelere 6v enerji versem sıkıntı olur mu?

i3uz

İlk aklıma gelen şu oldu zamanlayıcı devresine iki röle bağla yada çift kontaklı röle al.. rölenin biri motoru çalıştırsın diğer rölede mikrofonun şase bağlantısını kessin, dolasıyla zamanlayıcı çalıştıgı süre boyunca mikrofon çalışmaz. böylelikle devre düzenli çalışır. 6v ta gelince, zamanlayıcının vede el çırpma devren ayrı ayrı 6v ile güzel çalışıyorsa tabiki kulllanabilirsin. zamanlayıcının süresinde kısalma olur. 6voltda kullaandıgın süre yeterli ise sorun yok.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

Hocam çok iyi anlattınız ama iki röleyi veya çift kontaklı röleyi nasıl bağlayacağımı zamanınız varsa çizerek gösterebilir misiniz rica etsem :) iki rölem  yok en uygunu çift kontaklı röle ise alayım dışarıdan. bu arada zamanlayıcı devrede röle mevcut motor bağlantısı için klemensleri var o bi işe yaramayacak mı

i3uz

Bak kabaca çizdim. resimde belirtiğim gibi röle kontaklarını uygun olan şekilde bağlarsan olur diye umuyorum. çok analog bişey oldu. ama çalışır.

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=JXJ7[/img]
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

Teşekkür ederim yardımınız için. Röleleri alıp yapacağım inşallah yanlış bağlamam. 3 adet 12vluk röle almalıyım değil mi hocam? Bu arada bu röleleri bağlamamızdaki amacı ve çalışmasından biraz bahsedebilir misiniz? Öğrenmek istiyorum nasıl çalıştığını.

i3uz

Analog devrelerde anahtarlama (yol verici)elemanı olarak kullanıyoruz. bunu birtane picle yazılımsal olarak yapabilirdik ama eski usul devreler olduğu için anca böyle olur. yada optukoplorle olur ama röle daha kolay.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

by_muryum

Hocam yukarıdaki kısmı anlayamadım.

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=JCJ0[/img]

mikrofon ile şase bağlantısını kesip rölenin ortak ucu ve normalde kapalı kontağına mı gideceğiz? eğer öyleyse şase bağlantısını nasıl keseceğim baskı devreli mikrofonun lehimlerinden çıkartıp mı ayarlamalıyım?

düzenleme...

hocam röleleri kurdum tekrar tekrar kontrol ettim bağlantılar doğru ama olmadı. motor hiç dönmüyor. her mmikrofona dokunduğumda tüm röleler tetikleniyor devamlı. neden olmadı ki hocam :(

by_muryum

hocam zamanlayıcı devrede alta eklemiş olduğum gibi 3lü klemensin 1 ve 2 numaralı uçlarını kullanıyorum di mi röle çıkışı olarak yaptığım bağlanrılarıda alttan ve üstten atıyorum bu arada hatam varsa hemen düzeltirim ama bağlantıları tekrar tekrar kontrol ettim :(

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=LZMQ[/img]

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=367D[/img]

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=J4T4[/img]