Arkadaşlar merhaba, yeni bir devre ile karşınızdayım. Baştan söylemek gerekirse bu devre bana gelen istekler ile gelişti. Bunlar da basit, düşük maliyetli, pratik, ufak boyutlu ve standart bir ev ortamında yeterli olabilecek bir subwoofer amfisi idi.Sanırım tamda böyle bir devre oldu.Amfinin gücü malumunuz TDA7294 ile max. 70W RMS %5 distorsiyon ile.Tabi bu gücü almanız için datasheette sayfa 3’teki tabloyu incelememiz gerekiyor.
Kullanacağınız hoparlörün empedansına göre ugun besleme voltajını seçebilirsiniz. Burada bir not düşmek istiyorum, ben videoda da görüldüğü üzere 300W 2x24Vac çıkışlı trafo ve 4 ohm 30cm JBL hoparlör. ile sürdüm. Tabi sadece bu hoparlör. değil bunun haricinde 2 farklı (güç ve empedans) hoparlör. ile de testlerini yaptım. Açıkcası 1 saatlik yüklenmeli,2 saatlik %25 sesli teste rağmen 2x24Vac ile 4ohmluk 30cm hoparlör ısı haricinde sese çok da yansıyan bir yan etki göstermedi, bozulma da pek yoktu. Zaten subwoofer olduğu için olsa da daha az anlaşılıyor.
Devam edersek, devrede ses ve frekans ayarı mevcut lakin şimdilik ölçme imkanım olmadığı için net olarak şu şu frekanslar arasıdır diyemeyeceğim. Ancak kulağıma ve hoparlörüme göre kendimce uygun olduğunu düşünüyorum. Zaten isteyenler bir iki oynama ile bunu düzenleyebilirler kendilerine göre. Bunun haricinde pcbde ki güç hatlarını lehim ile kaplamanız faydalı olacaktır.
Son olarak videoda ses kalitesi tabiki anlaşılamıyor ancak hiç olmazsa bir fikir verebilir
Herkese kolay gelsin iyi çalışmalar…
Subwoofer amfisine ait devre şeması;
TDA7294 Subwoofer Amfi PCB çizimi;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2013/09/22 Etiketler: aktif subwoofer, amplifikatör devreleri, bass anfisi, entegre anfi devreleri, subwoofer anfi, subwoofer circuit, tda7294, tda7294 circuit, tda7294 pcb
Ellerine sağlık kardeşim. Yine çok güzel bir çalışmaya imza atmışsın.
Hocam daha devrenin sahibinin ismini okumadan kesin bunu yapan Ahmet Yerli’dir dedim… Gerçekten çok güzel bir devre. Tasarımlarına çok alışmışız kendinizi hemen belli ediyorsunuz. Yakında belki 2x28v trafom ile denerim.
Teşekkürler arkadaşlar.
1k 1wattlı dirençler ısınıyor ve devreden hiç ses çıkmadı nerede kısa devre var bitürlü bulamadım yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba, mesajınızı yukarıda olmadığı için geç gördüm kusura bakmayın.1K 1W ların ısınması normaldir ancak el yakmayacak şekilde olması gereklidir.Hi çses çıkmaması için ilk neden trafonun bağlantısı, ses kanağından sesin gelememesi, opampın arızası zenerlerin ters bağlanması, ya da girişin şaseyle kısa devre yapması veya entegrenin mutede olması olabilir.Bağlantılarınızı pcb ve açık şema ile karşılaştırın, son olarak pcbnin düzgün çıktığını varsayıyorum ,kolay gelsin…
çok teşekkürler opampı değiştireceğim devrenin çalıştığını görmüştüm çok güzel bir devre yardımınız için teşekkür ederim
çok orjinal bir tasarım paylaşım için teşekkürler
Çok güzel bir kit olmuş paylaşımınız için teşekkürler.
vallahi çok güzel olmuş eline emeğine sağlık. çoktandır böyle bir deve arıyodum. malzemeyi aldım yarın vakit bulursam yapıcağı. teşekkürler…
hocam çok güzel bir paylaşım mutlaka deneyeceğim teşekkürler hocam
hocam bu devreyi yaptım ama trafo baglantısını bilmiyorum trafonun hangi ayaklarından elektirik verecem hangi ayaklarından devreye bağlıyacam trafoda 2 tane ac birtane dng ayağı hangileri yardım lütfen ben bu işlerde yeniyim hobi olarak yapıyorum bu devreleri yardımlarınızı bekliyorun teşekkürler şimdiden
savaş kurluluş,bu devre simetrik voltaj yani çift sekonderli trafo ile çalışır.Kullanacağın hop. e göre 2×18 ,2x24Vac(18-0-18 , 24-0-24)kullanabilirsin.Devrede AC yazan yerlere bu voltajlar, GND yazan yerlerin birine trafonun orta ucu(0V)bağlanıcak diğerine de hop. ün eksisi.
ahmet hocam çok teşekür ederim çok anlaşılır anlatmışsın abi trafomu değiştirip hemen deneyeceğim. çok iyi oldu yardımın. seni takipteyim yeni devre projelerini bekliyorum. tekrar teşekkür iyi günler ustamm
devreler ve dizayn çok güzel, sizleri tebrik ederim. saygılarımla.
Selamun aleyküm diyerek başlayalım sorularmıza . böyle bir anfinin üretim fiyatı ne kadar ve devrenin yanında ayakta duran o büyük şey nedir ve neye yaramaktadır?
Hocam size birşey danışmak istiyorum,bende 2000 yılında aldığım aktif sublu bir 5.1 ses sistemim var. 13 senedir kullanıyorum ve ses kalitesinde netsizlik,kalite düşmesi var.Aktif sub üstünde arka tarafta sesleri kısıp açan yuvarlak düğmelerde aşırı hassasiet(dokunmayla bile ses gitmesi ve hassas dokunuşlarla ancak alınabilen ses) gibi sorunlar oluştu.Aktif sub o kadar kaliteli yapılmış ki,ağacı,içi dışı çok ciddi malzeme kullanılmış.Sadece sub 30 kilo civarında.O yüzden atmaya kıyamıyorum ve verdiği basslardan çok memnunum.Bunun amfisini,o hassaslaşan düğmelerini ve devresini yani içindeki elektronik devrelerini komple değiştirsem nasıl bir yol izlemem gerekir? Devre hazırlama gibi şeyler bilmem ama temini konusnda yön gösterirseniz kendim takabilirim.Saygılarla
Bekir Yıldırım aleyküm selam, devrenin maliyeti değişir şöyle ki o ayakta duran büyük şeyden kastın trafo ise en maliyetli parçadır burada.Netten fiyat araştırması yapabilirsin ancak ort. 75-90 TL arası fiyatlar gördüm.Bu trafoyu zamanında 40-50 TL gibi bir fiyata aldığımı hatırlıyorum.Benim tavsiyem biraz daha fazla verip toroid trafo almanızdır.Hem daha verimli olucağından daha az güç(sac yani el tipi trafoların verimi ort. %60 iken toroidlerde bu ort. %80 dir.)hemde boyut ve hafiflik anlamında avantaj sağlayacaktır.
şükrü, ses kalitesinde düşme ve netsizlik en başta içinde ki özellikle besleme kondansatörlerinin veriminin düşmesi(yenisiyle değiştirilmeli)sesleri kısıp açan pot dediğimiz parçalar da yılların verdiği doğal bir yıpranmadır.Kond. leri(özellikle elektrolikit)içinde ki yağın kuruması verimini düşürür.Ürünün markasını bilmiyorum zira şimdi ki aynı seviyede ürünler o kadar gider mi? belki.Potları da ALPS(japon malı) muadillerinden bulmanızı öneririm.Bunları tamamladığınızda kabin ve hop. sağlamsa onu kullanmaya devam edebilirsiniz elbette.
Bu Devrenin Şematiğini Yayınlarmısınız Saygılar..
Hocam bu devreyi yaptım yanlız şöle bir sıkıntım var devrede tl074 kullanmışsın bunu bulamadım yerine tl084 kullandım bu sorun olurmu ve asıl sorun şuki hoparlörden pat pat sesler geliyor sesi açtığımda bunu nden yapar lehimlemelerde sorun yok kısa devre yok bütün malzemeleri tek tek kontrol ettim sıkıntıyı çözemedim birde 22k pot bulamadığımdan 50k pot kullandım bu sorun yaratırmı
Açık şema yayınlanmıştır.Ek olarak hoparlöre paralel 2R7 0w5 direnç ve buna seri 100nF kond. bağlayabilirsiniz.
Ahmed YERLİ kardeşim gösterdiğin ilgi ve alakaya teşekkürler.Sorunu çözdüm ve sizlerle paylaşmak istedim.Sorun şuki biliyorsunuz piyasayı bir çin işidir ki aldı gitti satılan malzemelerin bir çoğu kopya ve kalitesiz. Piyasadan alış olduğum devrede bulunan 4700uf blok kondansatörler yetersiz gelmesinden kaynaklanan besleme problemi. dediğim gibi normal şartlarda yeterli gelmesi gereken bu kondansatörler kalitesiz malzemeden üretildği için kalmdırmıyor. Bende paraleline 2 adet daha ilave ettim ve problem çözüldü.çok temiz ve net ses var kalite çok ön planda tasarımın sahibi Ahmed YERLİ kardeşime teşekkür ederim ilgisinden dolayı saygılar …
tda7294 subwofer anfi devresinde 100w trafo kullanırsam bir sorun çıkarmı
100w trafo kullandım ses az çıktı trafoyu yükseltsem sorun düzelir mi?
100w normal trafo mu toroid mi?, kaç V çıkışlı ?, hoparlör kaç cm ve empedansı ne? giriş kaynağı nedir vs. Yeterli bilgi verirseniz daha kolay çözeriz eğer sorun varsa dediğiniz gibi.
Trafom 2×24 normal trafo.Bass ise 30 cm 1000w 4 ohm 86 dB 100/300 rms cerwing vega mobile had.
ses kaynağı pc ise normal şartlarda fazla bile geliyor ancak mp3 veya benim ipodumda full de bazı şarkıalrda tam yetiyor.Bu biraxda kişisel tercih, kazancı arttırarak sesi arttırabilirsiniz ancak dist. da bi miktar artar.18K direncin değerini arttırın 33k ya kadar mesela.
Gösterdiğin ilgiden dolayı teşekkürler.
25 ile 30 wattlık bir subwoofer hoparlörü çalıştırabileceğim anfi devresi önerirmisiniz 8ohm yada 4 ohm olablir
Ben olsam LM1875’i yapardım sanırım.Besleme voltajına göre 4-8ohm arası kullanılabilir.Fakat eğer elinizde ki trafo tda7294 e uygunsa ve gücü 50-60W gibi bişeyse elinizdeki hop. ü de sürebilirsiniz.Sonuçta amfiye gelen gücün belli miktarı ses gücüne dönüşür ne verirseniz onu alırsınız.
merhaba ilk önce paylaşım için sağ olun benim sorum şu ben bu sistemde LED tabela trafosu kullan sam sorun çıkramı yada nasıl bir trafo önerir siniz ?
Merhaba, led tabela trafosu derken 12V luk smps tiplerden bahsediyorsanız işinizi görmez.Bu devre simetrik güç kaynağıyla çalışır ve min. 2x18Vac trafoyla beslenirse(4ohm hop. için) verimli olur.
Eğer imkanınız varsa toroid tip trafo öneririm fiyatı sac trafolara göre daha fazla olmakla birlikte verimi de sacdan yüksektir(sac %60, toroid %80 ort.).Dolayısıyla 135Wlık sac ile 100w lık toroid hemen hemen aynı RMS gücü verebilir.Bunun yanında toroidin boyutları ve hafifliği de diğer artılarıdır.
ahmet bey merhaba bu anfiyi +36 -36 volt dc ile beslesem devre zarar görürmü’ bende böyle bir güç kaynağı mevcut olduğu için değerlendirmek istiyorum
Devreyi simetrik 35v ile beslesem tl074 zarar görür mü?
Eğer Ac35V dan bahsediyorsanız hiç denemeyin bile.Doğrultunca dc35V oluyorsa W lı dirençleri 1K5 kullanabilirsiniz.
Datasheete göre 8ohm hoparlör ile sıkıntı olmadan çalışır. Aksi hali entegrenin orjinal olmadığına şüphe uyandırır.
Herkese merhabalar. Ahmet bey selamlar sitenizi yeni keşfettim. Harika bir site. Bende amfiler yapmıştım ve halen kendi imalatım olan bir tda7294 amfimi 10 yıl kadar bir süredir kullanıyorum. Sorum şu olacak ; benim en şikayet ettiğim konu oluşan distorsiyondu. Yani kısık seste duyulabilen vınıltı. Acaba bu devrede yada diğer entegreli amfi devrelerinde vınıltı oluşuyormu?
Merhaba, evet site hakkında benim de düşüncelerim aynı.Adminimizin uğraşlarına da bir kez daha teşekkür ediyorum buradan.
Distorsiyon, hum, tıs, vız, vs. bunlar ses elektroniğinde hele hele karmaşık devrelerde çok daha özen istiyor diyebiliriz.Belki de yüzlerce pdf dosyasını inceledim hala da inceliyorum bu konuda ve çoğu hazır ürünlerindi.Açıkcası net olarak 2+2=4 diyebileceğimiz pek birşey yok.Tamam bazı olaylar net ancak pcbde ki cmler hatta mmler bile bunlara dahil ise gerisini siz düşünün.
Eğer tanıdığımız bir amfi ise baz haliyle sonradan eklediğimiz devreler ile bu olumsuz sesler hissedilir derecedeyse bazı şeyleri yanlış veya eksik yapıyor olabiliriz.İlk önce tda’yı ses güç hoparlör gibi şaselerine dikkat ederek iyi bir pcb ile kurarsak baz halini daha iyi anlayabiliriz.Tabi ki kullandığımız diğer pasif elemanlar, kablolarımız ve beslemek için trafomuz da yeterli derecede ise.Bu devrede de bir miktar vınıltı vardır ama neye göre kime göre biraz da.Yapıp karşılaştırmadıkça da öyle kalacaktır.
Sizin uyguladığınız amfinin pcb si, kullandığınız malzemeler nasıldı ayrıca ilave devreleri varmıydı sese müdahale eden?.
Giriş önce opamplardan geçip, lm1036 ton kontrol devresinden geçerek amfiye gidiyor. Ayrıca bas kontrol devresi var. Potans kullanmamıştım. Onun yerine butonlarla volume bas tiz kontrol mevcut. Amfi 3 kanal tasarlamıştım. Sol, sağ ve bas.
Şu sitede bir arkadaş bahsetmiş benim amfiden.
http://www.elektrotekno.com/about13719.html
Genel resim.
Öncelikle elinize sağlık gayet düzenli bir proje olmuş.Tabi tek başına düzen yetmiyor sizin de dediğiniz gibi, olumsuz sesler çok daha önemli.Plexi kutular her ne kadar göze hoş gelse de, devreleri görebilsek de ses elektroniğinde tek başına yetersizler.Metal kutularda faraday kafesi ile birçok gürültü bastırılabilirken, plastikte ne yazıkki harici önlemler de gerebiliyor.Trafonun amfiye yakınlığı mesela.Fotoğrafa göre sanırım trafonuz ekranlı değil.İlk olarak ters L şeklinde bir metal parçayla(sac, alüm, bakır vs.) trafoya bölme yapmanız iyi olabilir.Ses girişi için kablo kullanmamışsınız bu iyi ama pcbyi görsem daha iyi olurdu.Belki de en önemlisi amfi kartında şaseler nasıl yapılmış?.Dediğim gibi cmler dahi çok önemli burada.Ayrıca eğer fanı da aynı beslemeden alıyorsanız gürültüye destek oluyor olabilir.Ayırınca bir fark var mı baktınız mı?Hoparlörlerin şaseleri vs. bunları pcbyi görünce yorum yapmam daha doğru olacaktır.İsterseniz mail de atabilirsiniz onu.
Fan, led aydınlatma, ısı kontrol devresi vs beslemesi ayrı bir beslemeden. Hatta minik bir trafosu var onların turuncu solda.
Baskılı devreyi başka bir zaman gönderirim, çok zaman geçti çünkü. Arşive bakmam lazım. 🙂
Hatta istanbuldaysanız görüşebiliriz bile.
Tamam o halde onları eleyebiliriz.İstanbul’dayım ancak pek müsait olamıyorum pcbyi bulduğunuzda daha detaylı bakabiliriz, kolay gelsin.
Herkese iyi bayramlar.Ahmet bey devredeki polaritesiz kondansatörlerin birimleri yazmadığı için hepsini Nano-Farad cinsinden aldım.Sorun çıkar mı?
Merhaba, sizin de geçmiş bayramınız kutlu olsun.
Birimler yazmıyor değil esasında.Daha az yer kaplaması açısından alternatif kodlama kullandım.Örn; 104=10x10000pf = 100.000pf=100nF=0,1uF gibi.
ya da 101=10x10pf=100pF.
bu devreye tda7377 ile 2×30 wath yaptığım anfiyi nasıl ekleyebilirim trafom 2×19 volt ac
Merhaba, TDA7377 ye ses sinyali verdiğiniz yerden paralel bir şekilde bu amfiye de aynı sinyali verebilirsiniz.Yalnız ortak şase ve besleme olmamasında dolayı sorun çıkabilir bunu da yıldız şase yöntemi yani bu devrenin yıldız noktası ile TDA7377 nin yıldız noktasına kalın bir kablo(1.5-2mm) bağlantısını deneyebilirsiniz.
Merhaba hocam bana bu devrede kullanılan kondansatörlerin voltları lazım ve kullanılan 104.101 vb. kondansatörlerin de değerleri lazım devreyi denemek istiyorum da malzeme siparişi vericem?Teşekkürler.
Merhaba, bunu birkaç mesaj altta resimli olarak açıklamıştım.Voltajları ise tek tek uygununa bakmak yerine devredeki max. dc nin 10v üstünü kullanabilirsiniz.Mesela 4700uF ları 2x24Vac=34Vdc için 50V alabilirsiniz.
Teşekkürler 63 volt yaptım tüm kondansatörleri.Bunu sormayı unutmuşum Trafoyu kaç watt kullanayım [(2x18V 90 watt olur mu)]?104.823.334 kondansatörler mercimek mi –polyester mi.
.
90w ev ortamında yeterli olur ama hoparlör daha önemli burada.Duyarlılığı yüksek olan tercihte de öndedir.
Polyester kullanılması kullanışlılık ve kalite anlamında daha iyi olur.
Üstad bu devreyi köprü modda çalıştırabilirmiyiz.Çalışırsa basit bir bağlantı şeması alabilirmiyim.
Merhaba, köprü modda şöyle olursa mantıklı olur.Öncelikle köprü pcb çizersiniz veya bulursunuz ki sitede olması lazım.Önüne yani ses girişine de buradaki crossover katını girersiniz olur size köprü amfi.Yalnız köprüde min. 8ohm hop. önerilmiş ve voltajı +-25Vdc olması lazımdı.Öncelikle datasheeti inceleyin.Kolay gelsin.
a rkadaşlar selamün aleyküm öncelikle bu devreyle ilgili sormak istedigim bu anfi devresi galiba bas amfisi öyle degilmi bu bas anfisine 4 ohm veya 8 ohm hoparlör baglayabilirmiyiz tiz için 7294 entegresini,ide isis programında bulamadım onun yerine ısısde ne kullanabilirim birde alüminyum sohutucu var galiba orda sogutucuyla7294 entegresini yapıştırmaya yarayan o beyaz sıvının adı nedir söylermisiniz ben onu bilmiyorum herkes teşekkürler acil cevap bekliyorum allaha emnet olun
termal macun minik cam kavonozda satılıyor
7294 entegresini bulamadım ısıs programında başka b u entegre yherine ne kullanabilirim yapştırıcı sıvının isminide bilmiyorum söylerseniz cok yazdımda ksusra bakmayın
hocam bu subwoowferun beslemesi trafodan alınıyor ayrı bir tarafomu var subwoofer beslemesi için
Arkalar cevap veren yokmu lütfen rica ediyom lütfen
Cevap yazılmamasının tek sebebi sizin yazdıklarınızdır.
“Arkalar
ediyom
subwoowferun
tarafomu
b u
yherine
yapştırıcı
ksusra
a rkadaşlar
degilmi
birde
alüminyum
sohutucu
sogutucuyla
emnet”
Bir insan bu kadar hata yapıyorsa ; yazıktır , hiç başlamasın bu işe. (yardım etmeyelim) Yol yakınken vazgeçsin.
Bir insan bu kadar hata yapıyorsa ; art niyetlidir. Yardım etmek iyi niyetle yapılan davranıştır. (yardım etmeyelim)
Hocam 22k stereo pot bulamadım onun yerıne 50k aldım ve bırde 823nf kondansatörün yerine 683 aldım sorun olurmu ?
Sorun değil çalışmasına engel olmaz sadece frekans ayarı biraz değişebilir o kadar.
hocam devreyı bitirdim tda el yakacak kadar ısınıyor bu normal mi ve biraz müzik çaldıktan sonra kesildi sorun ne olabılır acaba
İnşaAllah soğutucuya bağlayıp çalıştırdınız(15*8x2cm yeterli gelebilir).Aksi halde kendini korumaya alır ancak bir süre sonra belli olmaz bozula da bilir.
Devreyi caliştirdim sorun tda daymis büyük ihtimalle yandı yenisini aldim sorun ortadan kalktı yardimlariniz için teşekkürler kolay gelsin
2x30W normal bir amfi devresi ile birleştirilebilir mi acaba?
sa Ahmet abi bu 104 kondansatörleri ben mercimek taktım sıkıntı olurmu
As. opampın üstündeki yani ses hattında kullanılan kondansatörleri eğer bulursanız plastik olanlarla değiştirmeniz parazit kapmaması için daha iyi olacaktır.Onun haricinde birde dayanıklı olmaması dışında sıkıntısı yok bildiğim.
Cevap verdigin icin tesekkur ederim 15v zener diye adam degisik bisi verdi o olurmu sizce
Kondansatorun altinda zener var o
selamın aleykum arkadaşlar bu projedeki parçaların listesini çıkartan varmı varsa bana mail atabilirmi lütfen
Aleyküm Selam. Devrenin üst görünümü, açık şeması mevcut gördüğünüz üzere.Size kalan ya çıktı alarak yazdığnız elemanı şemadan silmek ya da paint ile aynı işlemi pc üzerinden yapmak suretiyle listenizi çılarmak.Sanırım bu kadarını yapmanız anormal olmayacaktır, Kolay gelsin.
öncelikle ilgin için teşekkür ederim yanlız şöyle bi durum var bu benim ilk denemem olucak üstünde yazılan kodları aynı şekil yazıp liste halinde bunları almak için elektronikçiye gitmem durumunda bana bunları doğru birşekilde vericekmi bundan emin olamadım ahmet abi
Şemadan anlar tabiki ancak nadir de olsa yanlış değerde malzeme verenler çıkabiliyor.Bu yüzden temel elektronik bilgisi ile listeni oluşturman daha faydalı bana kalırsa.
ahmet hocam tl074 yerine başka bir opamp kullanabilirmiyiz yaşadıgım şehirde bulamadım da
Merhaba, tl064, 084 serileri de kullanılabilir.Veya bulduğunuz opampların iç yapısını araştırarak alabilirsiniz.Ortalama yakın seviyededirler.
Abiler . Bir sorum olacak. Şu şemadaki üçgen şeklinde gösterilen elemanlar nedir. Cahilim bu konuda. Kusruma bakmayın 😀
İşlemsel kuvvetlendirici manasına gelir.
Yani şemadaki o her üçgen deki bacak numaraları tl074dün bacak numaraları. Yani kısayol gibi bişey şema çizerken. Yanlış mı anladım.
Evet o numaralandırma TL074 ün bacaklarına ait.
Ahmet Yerli abi bende tda7294 amfi var ama o crossover devresi yok sadece sinyal işleyen devreyi kesip bana atabilir misin ?
Merhaba, https://320volt.com/author/ahmed-yerli/ şuradakiler arsında istediğinin daha iyisini bulacaksın.
Ahmed Abi kolay gelsn devreyi yaptim yalniz ses cok az potlar calismiyor 1k 1 watt direncler aşırı derecede isiniyor devrede bi sikinyi yok malzemelerde dogru yalniz tl074nc kullandim acaba tl047a mi kullanmaliyim 2×24 simetrik besledim neden boyle bisey oluyor sesde normal geliyor bi bass sesi yok bi yardimci olursabiz sevinirim hocam
Merhaba, devrenin altlı üstlü fotoğrafını eklersen daha kolay yardımcı olmaya çalışırım.
Ahmet abi 10uf,22uf,100uf,47uf ve 4700uf olan kondansatörlerin volt larını söylermisin birde 2 tane ac var gnd denin yanında ac lere kac volt vermem lazım
Merhaba, bunun en kolay yolu devredeki max. dc voltajın üzerinde kondansatör kullanmaktır. Devre simetrik beslemelidir bu yüzden iki ac ve gnd vardır. Tabiki tek ac ve gnd ile de çalışır fakat yarım dalga doğrultma olacağı için en az iki misli kapasite kullanmak gerekir bana kalırsa. Kaç v ac ile kaç ohm hoparlör sürülür hepsi datasheette mevcut. Öncelikle bunları öğrenip ardından devreyi yamak çok daha sağlıklı olacaktır, kolay gelsin.
teşekkürler Ahmet abi
devre çalısıyor ses kaliteside gayet iyi
S.a daha yüksek rms’li olanı varmı
Ahmet abi devreyi kurdum ama müzik sesi yok cızırtı çıkartıyor. 2×24 yerine 2×12 kullandım ondan olabilirmi
Ahmet abi 4 ohm hoparlör için 2×24 volt 120 watt trafo kullansam distorsiyon artar mı birde entegre ısınır mı?
Merhaba, datasheet’e baktığımızda çok sağlıklı olmayacağı aşikar. Ancak 120w güçte bir trafo ile eğer hoparlörünüz kaliteli ise amfiyi çok zorlamadan da kullanabilirsiniz. Isınma durumu normalden fazla olacağı bir gerçek fakat yeterli büyüklükte soğutucu olursa bunun da önüne geçilebilir. En kötü entegre kendini korumaya alabilir.
Ahmet bey merhaba bu anfiyi 1800w sony bass da kullanmak istiyorum bunun için kaç v giriş vermem gerekir 1800w sony bass için tatmin eder mi baslari
Bu arda çok büyük güzel birşey yapıyorsunuz yürekten teşekkürler.
Merhaba, amfinin teknik verilerini incelediyseniz hoparlörünüzün empedansına göre uygun besleme voltajını seçebilirsiniz.
1800w Rms bir hoparlör ise elinizdeki uygun amfi min. 1500w civarıdır ki onu evde 3kw lık trafo ile kullanabilirsiniz yaklaşık. Ama yok piyasada yazan şişirme değerler ise 100w rms bir amfi standart ev ortamında yeterli gelecektir. Bu amfi ile nasıl çalışır,verimi nasıl olur denemek gerekir.
Bu arada hoparlörünüz 4 ohm ise, trafonuzun gücü(sac tipi) 200w olmalı ki Rms 70w güç sağlasın amfiniz.
Büyük kelimesi fazla kaçar, basit sıradan bir amfi sadece. Yalnız el emeği olunca farklı geliyor insana değeri.
@ahmedyerli:disqus üstad elline saglık paylaşım icin ben suanda devre elemanlarını aldım bir kac gune baslayacagım yapımına sormak istedigim ise 2000w 30cm bas var elimde bu üründe kullanabilmem için ne kadarlık bir trafo yeterli olur kac v ile beslesem saglıklı olur ? tşkler
Merhaba, Red jack’ isimli arkadaşımıza yazdıklarım aynen geçerli sizin için de. Fakat benim asıl önerim Tda7293 paralel modu vardır onu yaparsanız amfi de yorulmaz. Ses gücü de trafonuza göre artabilir.
Hocam bu devreden 3 adet yaptım baskı devre kusursuz.2×22 volt smps ile ve 60 watt 2×25 volt trafo ile de denedim nafile. 22k Stereo pot hariç bütün parçalar birebir aynı. Daha karışık olan diğer çalışmalarınızı yaptım sorunsuz çalışıyor ama bunu bir türlü çalıştıramadım ikisinde hiç ses yok diğerinde woofer patlayacak gibi dışa vuruyor sadece parazit var.Resimlerini ve videosunu ekliyorum yardımcı olursanız çok makbule geçer.12-2×22 volt 400 wattlık bir smps yaptım arabaya takacam subwoofer çalışırsa.
https://www.youtube.com/watch?v=BaU73rLcELM
https://www.facebook.c https://uploads.disquscdn.com/images/24e939007ac0b6b531922285c4ff09840682f755aade5c3733ee4813a7df918a.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/9cff4aab9ee2919de0bfb537362a98f7286878634fda65dc5d8118c429b187db.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/a0e56688305bea623b6eaae3fc27f45b22c9e1ad462d865f4ef8cb621fd69771.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/55824e971e5d72815de2aac129a5cfe7ba6cfbdb70381e285ece75fd2f40fe94.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/668821465a690ee7f9e6e89ff8476a6079a9ca728278a299f020ca6fdfd2352f.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/de7d3a638fc931882d36d0e1b56ce32e553e249c357ea372bda615dfac039f70.jpg https://uploads.disquscdn.com/images/9bea6b0fdeaedee502be27425cfe4a7daf705c63c8dcf5e58a6ee1181cf817ce.jpg om/permalink.php?story_fbid=10209693440524680&id=1589990085¬if_t=like¬if_id=1482742669223617 https://uploads.disquscdn.com/images/9bea6b0fdeaedee502be27425cfe4a7daf705c63c8dcf5e58a6ee1181cf817ce.jpg
Merhaba öncelikle elinize sağlık ancak ilki çalışmadan üç adet yapmanızı anlayamadım. Resimler ve videoda gördüğüm üzere pcb kalitesi yeterince iyi olmamış. Yollarda çatlak ve lehimlerde soğuk lehim durumu var sanki. Tüm yolların iletimini konrtol ettiyseniz selülozik tiner ve fırça ile lehim pastalarını temizlemeniz faydalı olabilir.
Peki neden her üçü de sıkıntılı derseniz, ses çıkmayanlarda entegre kendini korumaya almış olabilir, mute(sessiz) konumda olabilir ya da sahte olması da mümkün ki piyasada vardır illaki.
Birde tavsiyem mutlaka sıvı reçine alın ve pcbyi deldikten sonra iyice temizleyip bundan sürüp yarım ila bir gün bekletin. Ardından lehim yapın, böylece hem bakır kararmaz hem de lehimi çok daha kolay olur.
Onun haricinde belirli voltaj ölçümleri yapabilirsiniz. Entegre girişinde dc var mı, çıkışta var mı, besleme bacaklarında kaç v var. Frekans filtre katındaki opampı da aynı şekilde. Son olarak tüm amfi çalışmalarınızda hoparlörünüzü korumak için maliyeti 10-15tl tutarındaki hoparlör koruma devresi yapabilirsiniz. İlgili devreleri sayfamda paylaşmıştım. En basiti bile olası dcyi engeller ki amfi içinde(Tda7294) koruma olsa da röleli ile de güçlendirilebilir.
Bu amfinin V2 adıyla çizimi ve testlerini yapmıştım ancak son aşamada bir iki eksik gördüğüm için paylaşmamıştım. Onda hem röle ile koruma hem de bass boots özelliği var, basları uzatabiliyor ve derinlik isteyenler için güzel oluğunu düşünüyorum. Bakalım kısmet olursa ilerde paylaşım yapabilirim.
Hocam ilginize teşekkür ederim öncelikle.Önce 2 adet yapıp (biri kendime biri arkadaşa) denedim olmayınca çok daha temiz bir pcb yapıp tekrar denemek istedim.Oda çalışmadı çalışmanızdan şüphem yok nerde eksik yaptığımı bilemiyorum dediğiniz gibi elemanları monte etmeden önce bütün kısa devre olabilecek yerleri konrol ettim saf alkol ile lehimlemeden önce lehimledikten sonra temizledim. Bende tda ların patetes baskı olmasından şüpheleniyorum. Daha önceki çalışmanız olan 2 x tda 7294 kısa devre korumalı devre sorunsuz çalışıyor oradaki entegreleri söküp denemeyi düşünüyorum hafta sonu.Sizden ricam bu devrenin V2 olanını hoparlör korumalı şekilde paylaşmanız.Yada tda 7560 veya daha güçlü bulunabilen ses entegreleri ile çalışan bir sub devresi paylaşmanız.İlgi okadar çok ki youtube ye video yu upload eder etmez şemayı istediler.Ellerinize sağlık çalışmalarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum.Hoşçakalın.
Rica ederim. Anladım, bazen ufak bir lehim tanesi gözden kaçabiliyor. Başıma çok gelmiştir, devreyi sakin kafayla inceleyince bulurum genelde hatalarımı.Diğer entegrelerle de deneyin bakalım ne olacak, yalnız sahte de olsalar aynı teknik verilerle değil ama ses duymak mümkündür çoğu zaman.
V2 devresi üzerinde çalışmam gerekiyor, şuan ki konumum ve işim sebebiyle de bu pek mümkün değil. Sadece pcb çizimine bakabilirim ne yazık ki. Yani deneyen siz olursunuz.
Daha önce subwoofer filtre devresi paylaşmıştım. Onunla istediğiniz amfiyi sürerek ihtiyacınıza göre ses hacmi alabilirsiniz.
Hocam mütevazi kişiliğiniz ve ilginiz için tekrar teşekkür ederim.çok haklısınız sakin kafayla tekrar kontrol edeceğim hafta sonu.ilk pcb de pastadan dolayı ark yaptı doğru.Bu arada V2 çalışmanızı dört gözle bekliyorum denemesini yaparım.Tekrar ellerinize sağlık iyi çalışmalar
Rica ederim, V2 için e-mail yolu ile ulaşabilirsiniz.
Slm hocam mail adresim [email protected]
İki pcb yi sonunda çalıştırdım dediğiniz gibi baskı devrede çok küçük temaslar varmış iki devredede ama ses o kadar az ki entegreleri değiştirmeme rağmen sonuç değişmedi.1 watt gibi bas vuruyor youtube ye yükledim ama ses duyulmuyor nerdeyse.V2 yi denemek için sabırsızlıkla bekliyorum.
https://youtu.be/9PAsdx31PII
Merhaba, bu kadar az ses çıkmasında aklıma iki sebep geldi. Kötü olan entegre değişimi ki onu yapmışsınız. İyi olan tl074 opampının bozulması. Onu da değiştirdiniz mi?
evet hocam tl074 ve 084 ikisinide takıp denedim sonuç aynı 🙁
@ahmedyerli:disqus merhablar üstadım , 22k stereo pot yerine alternatif ne kullabilirim ?
ek olarak 4ohm 1800w icin giriş kac volt versem mantıklı olur bunu sorucaktım
Alternatif 50k stereo olabilir. Tabi 20k’ya göre daha geniş bir frekans ayrımı olacaktır ancak sorun değil. 4 ohm için 2x20vac’ye kadar entegreye aşırı yük binmeyecektir. Güç olarak da 200w’lık trafo rahatlıkla yetecektir.
Merhabalar devrenizden iki adet yaptim ancak ikiside calismadi cok kisik ses geliyor entegre isiniyor ancak neden ses alamiyorum acaba? Stereo potans hz araligini degistiriyor volume sesi acip kisiyor ancak bi turlu verim alamadim cok kisik ses geliyor. Led yanmiyor ancak devrenin altina elimi dokundugumda led yaniyor ses duzeliyor falan sebebi nedir acaba isterseniz fotograf atayim altli ustlu
Merhaba, aynı şekilde alt mesajlardaki arkadaşımız da bu sorunu yaşamış. Tahminim pcb ve işçilik ile ilgili, pcb’de bazı yollar ince gelmiş olabilir baskınızda. Mesela ledin yanmaması buna bir örnek zira ledin gnd ucu ayrı bir yolla ana gnd’ye bağlıdır. Siz temas edince üzerinizden direnç alarak çalışmaya başlar. Fotoğraf da atarsanız iyi olur.
merhaba devreyı yenı kurdum led fln hıc yanmıodu sımdı de 1n4007 dıyot patlıo enerji verdıgımde neden olur yardımcı olabılırmısınz
Ahmed bey, elinize sağlık öncelikle. Benim şöyle bir sorum olacak; datasheet’e bakarsak max 40V besleme görünüyor, siz top silk resminde 18-24V arası yazmışsınız. Benim elimde 2x30V 500W ve 2x35V 500W 2 adet trafo var. Devreyi 2x30V veya 2x35V ile beslesem sorun olur mu?
Merhaba, teşekkür ederim. Öncelikle hiçbir zaman sınırları zorlamamak gerekli diye düşünüyorum ki bunlar test ortamında yapılan ölçümlerde geçerli oluyor genelde.
Kendilerinin referans devresinde +-35vdc besleme 8ohm yük ile kullanılmış. Yine tabloya baktığımızda Rms sürekli güç ve müzik gücü diye iki ayrı bölüme yer verilmiş. Burada müzik gücü 1sn. için geçerli olduğunu da belirtmişler ve orada dahi +-38Vdc 8ohm değerleri gözükmekte. Yani bu entegre anca ses girişi kısa devre, çıkış akımı olmaksızın dayanabiliyor o voltaja diyebiliriz. Dolayısıyla bizim için bir önemi kalmıyor bu limitin.
Bizi ilgilendiren kısmı Rms sürekli güç değerleridir. Bu da iyi bir besleme ve çıkış yükü, soğutma ile alınabilecek çıkış gücünü belirtir.
Sizin 2x30Vac trafonuz dc’ye dönünce 42-43Vdc çıkar ki bir kaç sn belki çalışır belki o da olmaz, yanabilir. Tavsiyem elinizdekilere uygun transistörlü amfilere yönelmeniz olur. Eğer işinizi görecekse Ras100 veya Ras300 mosfetli amfi, yine sayfamda paylaştığımız full hop. koruma devresiyle subwoofer kontrol kartını yapabilirsiniz.
s.a brıdge diod nerden bulabılırız veya yerıne nasıl bisey kullana bılırız
s.a ahmet bey birde bunu arabaya bağlamak için ne yapmamız gerekiyor biraz açıklarmısınız…
A.s. Hakan Bey, Araç voltajı tek kaynak 12-15vdc olduğu için bu amfiyi beslemek üzere simetrik ve 24-35vdc’lik smps(switch mode power supply) gerekir. Bunun yapımı biraz daha zahmetlidir özellikle de bobin kısımları. Sitede arayıp bulabilirsiniz. 100-150w’lık rahatlıkla yetecektir. Tabi işin içine maliyet, zaman, emek gibi durumlar da girince ikinci el hatta sıfır bile belki bulunabilir, bir amfi parası çıkabilir. Ben hazır ve marka olanı alırdım açıkcası çünkü iş sadece bu devreleri yapmakla bitmiyor, bunun parazit olayı, tasarımı, malzeme seçimi, farklı devreleri birleştirme ve dolayısıyla kalite unsuru ortaya çıkınca zahmetine değer mi tartışılır.
S.a Ahmet abi devreyi kurdum jbl 1000w subwofer parazit güç geliyo ama ses sinyali gelmiyor hata nerde olabilir
Buldum hocam tda bacaklardan biri boşta kalmış 2X17 Dc ile besliyorum 1k 1w dirençlerden biri yarım w ısınma max. Sesi yükseltmek için 2×22 versem olurmu
Kazanç için 18K’nın değerini arttırabilirsiniz. Güç kaynağınızın akımı yüksek olmalı subwoofer için. Yoksa sadece voltaj arrtırmak yeterli değil. 4ohm için 27vdc’ye kadar çıkabilirsiniz.
Selamun aleykum hocam elimde aktif bass var ama fişini elektriğe takarken birden yeşil yanan ışık yeri turuncu oldu ve duzelmedi yeşil ışığa neden oldu biliyormusunuz acaba ?
Aleyküm selam, bunun birçok nedeni olabilir ancak genel olarak bir cihazda arıza tespiti yaparken basitten zora doğru gitmeyi, prizden ilgili cihazın kablosu takip ederek önce güç katına daha sonra da ses katına bakmanızı öneririm.
Bu devreyi 25hz-250hz-subwoofer-bass-crossover-devresi ile birleştirebilir miyiz?
Elbette, mümkün. Ancak bu devredeki aktif crossover katını iptal etmelisiniz.
Hocam ufak bir sorum olacak bu amfi devresini 12-0-12 yada 14-0-14 ile besleme yapsam nasıl olur elimde bu trofolardan var sadece
Trafonuzun voltajı kadar gücü de önemlidir. Bir diğer
nokta da hoparlör empedansı ve gücüdür.
Ne verirseniz onu alırsınız fizikte. Aynı şekilde eksik bilgi verdiğiniz taktirde de eksik cevap almanız pek olasıdır.
Ahmet bey, bu devreyi arabada kullanmak için step up voltaj yükseltici kullanarak voltajı yükseltsem. Köprü diyotu += uçlaruna mı bağlamam lazım? 8ohm için voltaj max ne kadar olmalı?