Ana Menü

Hataları Bulalım (Hatalı Elektronik Devre Şemaları)

Başlatan seron, 30 Ekim 2022, 21:03:05

asma

Devredeki hatalı seçilmiş elemanları mı sayalım.
Şemanın mantığını mı sorgulayalım.
Bilemedim.
Senin sorunu değiştirerek başlayalım.
Alt taraf üst taraf tabirinden başlayalım.
Kutuplu kondansatörlerin üst tarafları + olduğununa göre doğrudur.
GND nedir dersek , senin referans noktandır. Sen ona gnd dediğin için o gnd olur. Giriş geriliminde veya çıkışta gnd ile bağlı olduğu için gnd olur.
Pozitif gerilim potansiyeli gnd için pozitif olur. Pozitif kutba göre gnd negatif olur.
Negatif potansiyelin bulunduğu noktaya göre gnd ne olur?
Elbette pozitif olur.
Kondansatör yönleri şemada doğru gösterilmiş.
Giriş diyotları (1N4007) yanlış seçilmiş.
10k potlar yanlış seçilmiş.
Giriş terminalinde DC ifadesi var , kafa karıştırıyor. (madem DC neden 1N4007 ve 3300uF kondansatör var)
1N4007 doğruysa (yine de olamaz) neden tip42 var.
10k doğruysa lm317 yanlış. (LM317HV olmalıydı)
LM317HV ise Giriş voltajı yüksek olmalı. Bu durumda min. voltaj değeri sınırlanması gerekir. Çıkışı 5V a ayarlayıp 1.5A akım geçirirsen o transistör infilak eder.
Sıradan gibi gözüken tehlikelerle dolu bir devre.

Bilgin.055

Sayın @asma çok teşekkür ederim. Lakin bu devreyi kim neden hazırladı niye  hazırladı hangi mantıkla yaptı bilmiyorum. Madem ki bu devrede bu kadar sorun var gerçekten bende merak ettim bu devre ne amaçla tasarlandı.

Peki benim herseysen sonra devrede hata olabilecek düşünceme ne demeli, ilk başta yapmam gereken şeyi en sona bıraktım buda bana büyük bir eksi olur. 
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Elektronikle uğraşıyorsan internetin dandik devrelerle dolu olduğunu öğrenmelisin.

Benim de hatalı devrelerim var. Denk geldikçe farkediyorum, düzeltmeye çalışıyorum.

Her gördüğün devreye güvenme.

Bilgin.055

Bu devre hatalı mi bilmem ama çok gereksiz geldi gözüme... Baktığımız zaman altı üstü bi Pır Sensörü deriz ama adamlar böyle bir devre kurmaya karar vermiş nedense.

Picsart_24-05-26_00-25-13-756.jpg
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

seron

Hayır Bilgin gereksiz değil.

PIR sensörünü beslemek için SMPS güç kaynağı devresi tasarlamış onu da devreye dahil etmiş. LED şeridini beslemek için de 50V çıkışlı başka bir adaptör devresi çizmiş. Devre çalışır mı orasını bilmiyorum ama devre mantıklı.

seron

Yazar, bu devrenin çıkışlarından çeşit çeşit voltajlar alınabileceğini söylüyor. Evet, alınabilir ama bu haliyle değil.

344ae72bbbcb1958872a08bded5558ab.jpg

------------------

3473b9efa977e88b9e1f691464eb1583.jpg

Yukarıdaki devrede bobinin hiçbir faydası yoktur. Ayrıca bu devrede çıkıştan 500mA çekilemez. (Voltage dropper kondansatörünün değerine dikkat edin)

------------------

Aşağıdaki devrede çıkıştan 3V ila 120V alabileceğinizi söylüyor. Yanlış. Devre bu şekildeyken çıkış 320V DC olacaktır.

adc9ab4ffb70963f7c3a2cc082755481.jpg

------------------

Bu devrenin orjinal versiyonu soldakidir ve yanlıştır. Diyot yanlış yerdedir. Sağdaki gibi olmalıydı.

c6f3a51b70bd32e1f6a14bee027308aa.jpg

------------------

f54f64d1ad08819de055b77a91faf1e8.jpg

-Piyasada 13,8V zener diyodu bulunmuyor.
-Vzener - Vbe = 13,1V ila 13,2V yapar. Ayrıca çıkış diyodunun neden olacağı düşümden geriye 12,5V kalıyor. Akü hiçbir zaman dolmayacak.
-Akım sınırlama önlemi alınmamış.
-Resimdeki seri regülasyon tekniği ile akü doldurmaya çalışmak pek iyi bir yöntem değil.

----------------

Standby charger 1.jpg

Resimdeki şönt regülatör tekniği ile bir aküyü/pili şarj edebilirsiniz. Ancak bu devrede bazı sorunlar var:

-Piyasada 13,8V zener bulunmuyor.
-Vzener + Vbe = 14,5V yapıyor. Daha sonra çıkıştaki 1N4007 nedeniyle yeniden 13,8Volta düşüyor. Bu hesaba göre akü doluyor. Ancak böyle bir zener olmadığı için 13V zener ve bir 1N4148'i seri bağlamak daha uygun olabilir.
-Devre aşırı ısınıyor. Bu voltajı sabitlemek için bu kadar ısı gereksiz. Devreyi tamamen iptal ederek, aynı güç kaynağına iki adet seri diyot bağlayarak 13,6V elde edilebilirdi.

asdasdasdadas.png

------------------------

Simple-Overvoltage-Protection-Circuit.png-1153x720.jpg

Bu devre çıkışı aşırı voltaja karşı korumayı amaçlıyor.

Besleme girişi zener ile belirlenmiş voltajın üzerine çıkarsa, Soldaki 557 iletime geçerek sağdaki 557'yi yalıtıma götürür.

Ancak bir sorun var: Soldaki 557 iletime geçerse kollektör ve emetörü güç girişini kısadevre oluyor ve patlıyor. Bu devre, Mohankumar isimli yanlışlarıyla tanınan bir adamdan.

Devrenin doğru haline dikkat edin.

Simple-Overvoltage-Protection-Circuit.png-1153x7202.jpg

Ve son olarak, voltaj koruması için böyle bir devreye güvenmemelisiniz. Girişteki voltaj dalgalanma halinde değişirse, çıkış voltajı hızla kesilip açılır. Bu da yük hassas ise zarar verir. Bu nedenle gecikme fonksiyonu eklemelisiniz.

Şimdilik bu kadar. İyi çalışmalar.

mustafaaxu

seron hocam çarpılma riski olanları hariç bu yanlışları bilerek yapıyor olabilirlermi

geçenlerde bir devre şeması  aratttırdım internette bulamadım beni servislere yönlendiriyorlar

sonra devrenin adını ingilizceye ve rusçaya çevirdim arattım yüzlerce çıktı

seron

Bilmeden yapıyorlar hocam.

Bilen de, bilmeyende birşeyler çizip yayınlıyor.

Ben de bilmeden yayınlıyorum. Şu ana kadar 450 civarında devre yayınlamışım :D