Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

Sinyal inek kablo ucunu tam ton kontrol devresinden ayır.
Böylece tam in testi yapabiliriz.
Potlarla oyna ve gürültüleri tek tek analiz etmeye çalış.
Hiçbir sorun yoksa line hattın hatalıdır.
Sorun devam ediyorsa grounding tam temas etmeyen biryerler olabilir.

Hoparlör koruma devresinin devreye girmesinin sebebi devrede arsız bir sinyal olmasıdır.
Yani kulak ile duyulamayan ama sistem tarafından yükseltilen gürültüler.
Bilimsel ölçümü için osiloskop gereklidir.
Eğer müzik dinlenirken bunu yapıyorsa normaldir. Ama amplide müzik yokken yapıyorsa sebepleri araştırmak gereklidir.

sasen

Line hattını çıkarıp denediğimde yine aynı sorunlar devam etti.
Ton devresinin lehimlerini gözden geçirdim
Bir çok denemeden sonra bass potu kapalıyken bu sorunlar ve hop korumanın kesmesi ve ani ciyaklama sesi yok.Ne zaman bas potunu açmaya başlıyorum.Hem volume potunda ve bas potunda ciyaklama ve korumada kesip açmalar başlıyor.Potlardan olabilir mi diye bas ve tiz potlarını yer değiştirdim sorun aynen devam.Bass ile ilgili bir durum ama nedir nasıl çözeriz hocam?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: sasen - 11 Nisan 2019, 21:11:52Line hattını çıkarıp denediğimde yine aynı sorunlar devam etti.
Ton devresinin lehimlerini gözden geçirdim
Bir çok denemeden sonra bass potu kapalıyken bu sorunlar ve hop korumanın kesmesi ve ani ciyaklama sesi yok.Ne zaman bas potunu açmaya başlıyorum.Hem volume potunda ve bas potunda ciyaklama ve korumada kesip açmalar başlıyor.Potlardan olabilir mi diye bas ve tiz potlarını yer değiştirdim sorun aynen devam.Bass ile ilgili bir durum ama nedir nasıl çözeriz hocam?
İlk önerim.
Bass kondansatörlerini değiştirmelisin.
Resimdeki kondansatörleri tanımadığımdan dolayı kalite unsurlarını bilememekteyim.
Bu sebeple ses tekniğine uygun yapıdaki kondansatörlerden takarak bir test etmelisin.
Elinde bulunan tüm uygun değerdeki kondansatörleri resimlersen önerimi sunabilirim.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 11 Nisan 2019, 21:50:08İlk önerim.
Bass kondansatörlerini değiştirmelisin.
Resimdeki kondansatörleri tanımadığımdan dolayı kalite unsurlarını bilememekteyim.
Bu sebeple ses tekniğine uygun yapıdaki kondansatörlerden takarak bir test etmelisin.
Elinde bulunan tüm uygun değerdeki kondansatörleri resimlersen önerimi sunabilirim.

Elimde olan değerler

49nF turuncu olan
100nF mavi olan
26nF açık turuncu olan

Bunlar uygun olmazsa hangi değerde hangi kondansatörden alayım
Üzerindeki şu an 82nF

Mr_YAMYAM

49nF turuncu olanları takıp test et.
Bu değerdeki bass roll off frekansın 100Hz veya daha yüksek olacaktır. Sorun değil. İyi netice alınırsa uygun değeri sonra da tekabilirsin.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 11 Nisan 2019, 22:21:2349nF turuncu olanları takıp test et.
Bu değerdeki bass roll off frekansın 100Hz veya daha yüksek olacaktır. Sorun değil. İyi netice alınırsa uygun değeri sonra da tekabilirsin.

Hocam yine aynı .Bass potunu açarsam hop kesme ciyaklama bas potu ortadayken tiz potunu sona getirirsem  sesi kısma oluyor

Balance potunu loudness dan çıkarırsam kesme yok.Takılıyken ve bass açıksa balance potunu çevirirken veya sesi açarsam  hop korumada kesme oluyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: sasen - 11 Nisan 2019, 23:09:35Hocam yine aynı .Bass potunu açarsam hop kesme ciyaklama bas potu ortadayken tiz potunu sona getirirsem  sesi kısma oluyor

Balance potunu loudness dan çıkarırsam kesme yok.Takılıyken ve bass açıksa balance potunu çevirirken veya sesi açarsam  hop korumada kesme oluyor.
Durumlar ecik çetrefilleşti.
Önce amplideki jumperleri tak. Sonra ampli ineklerindeki kabloların şase uçlarını ayır.
Sonucu hemen yaz bakalım.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 11 Nisan 2019, 23:15:31Durumlar ecik çetrefilleşti.
Önce amplideki jumperleri tak. Sonra ampli ineklerindeki kabloların şase uçlarını ayır.
Sonucu hemen yaz bakalım.
[/quot

Hocam jumperları taktım şaseyi söktüm.Ama yine aynı kesmeler var.Geç olunca sesi çok açıp  deneyemedim.Yarın deneyebileceğim.Sizi de çok uğraştırıyorum.Teşekkür ederim.

Mr_YAMYAM

Ben önerilerimi yazayım da sen yarın test edersin.
Balanca potunun başka yerden şase ile ilgisi olmaması lazımdır.  Bunun ölçümü de pek mümkün değildir.
O yüzden kablolarını sök ve şöyle yap.
Balance potunun orta ucunu doğrudan sistem sıfır noktasına tekli kablo ile bağla.
Potun iki ucunu sağ ve sol kanal için aynen loudness kartına irtibatla.
Ton kontrol devresini sök ve tüm elemanları tek tek ölç. Önce dirençleri, sonra kondansatörleri.
Entegreye bağlı tantal dekuplaj kondansatörleri önemlidir. Yanlış bağlı veya bozuk olmasınlar.
Herşeyden emin olduktan sonra duruma göre başka bir entegre ile test edebilirsin.
Uygun entegreler TL082, LM5532, 4558 gibi dual opamplar.

sasen

Yamyam hocam günaydın.Önce tantal kondansatörlerin bağlantı şeklini sorayım.ben resimdeki gibi bağladım bunda yanlışlık var mı?

Bu bağlantıda sorun yoksa  entegre alıp deneyeceğim

Mr_YAMYAM

Bağlantı doğru.
Sadece entegre alma. Muhtelif tipte kondansatör de al.
Özellikle polypropylene film denilen tiplerden. Ama satıcı bilmeyebilir.
Olmazsa multi layer lerden de alabilirsin. Ama bu kondansatörleri tek tek ölçerek takmalısın.
Hem bass için 82nF hem de tiz için 5.6nf lardan bol miktarda l.
Entegrelerden de birkaç çeşit yap. TL082, 5532, 4558 falan ikişer tene al.

sasen

Hocam TL082 ve 5532 aldım 82nF aldım .5.6nF bulamadım.Önce konfansatörleri değiştirdim.olmadı.Entegreleri tek tek denedim olmadı.tantal kondansatörleri değiştirdim olmadı.

Bass potu açarken önce sol hoparlörden başlayarak sağ hoparlöre doğru geçiş yapan anlık ciyaklama var. Bass potunu değiştim yine aynı Üzerinde değişmediğimiz.2.2K kondansatörlar kaldı.Dirençşeri ölçtüm hepsi değerlerinde.Ama düzelmiyor.

Ton kontrol devresinin beslemesini lm1875 deki gibi sadece +/-15 voltu bağladım 0 şaseden alıyor.Bu doğru değil mi?

Bulabildiğim 82nF da resimdeki bu polyester heralde

Mr_YAMYAM

Benzer bir olay benim de başıma gelmişti.
https://320volt.com/forum/index.php/topic,7886.0.html
Uzun süre uğraştıktan sonra sorunlu elemanın entegreler olduğunu gözlemledim.
Benim tasarımımdaki grounding daha üst seviye olduğu için seninkisi gibi HU HU yapmamıştı. Ama osilasyonları osilaskop ile rahatlıkla görebiliyordum.
Sendeki entegreleri hesaba katmazsak tek sorun grounding gibi görünüyor.
Bu olayı ben gurur meselesi yaptım.
Yani o devreyi çalıştıracağız birlikte.
Şimdi ampli dahil tüm sinyal kablolarını lehimleri görünür şekilde resimle bana.
Fotoğraf makinasını dik tutma, yatık olarak çek.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 12 Nisan 2019, 19:33:59Benzer bir olay benim de başıma gelmişti.
https://320volt.com/forum/index.php/topic,7886.0.html
Uzun süre uğraştıktan sonra sorunlu elemanın entegreler olduğunu gözlemledim.
Benim tasarımımdaki grounding daha üst seviye olduğu için seninkisi gibi HU HU yapmamıştı. Ama osilasyonları osilaskop ile rahatlıkla görebiliyordum.
Sendeki entegreleri hesaba katmazsak tek sorun grounding gibi görünüyor.
Bu olayı ben gurur meselesi yaptım.
Yani o devreyi çalıştıracağız birlikte.
Şimdi ampli dahil tüm sinyal kablolarını lehimleri görünür şekilde resimle bana.
Fotoğraf makinasını dik tutma, yatık olarak çek.

Hocam şimdi işten döndüm hemen yolluyorum.Beklettiysem kusura bakmayın.

sasen

Bunlar da diğer resimler

Mr_YAMYAM

Tek bir hata gördüm.
Ama bu hata KADI kızında olabilecek türden. Çok önemli olmamakla beraber etkisi olabilir.
Ton kontrol çıkış kablosunun şasesi ton kontrol kartı tarafından irtibatlandırılmalıdır. Bu hattın gittiği yer olan loudness in tarafında ise şaseler boşta olmalıdır.
Bu düzeltmeyi yaptıktan sonra sorun düzelmezse tek yapılacak şey entegrelerin sahte üretim olması olasılığı.
Bu ihtimali ortadan kaldırmanın tek yolu ise hurdacılardan geçer.
Eski bir plaket üzerinde 4558 gibi entegreler çok bulunabiliyor. Veya diğer entegrelerden.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 13 Nisan 2019, 07:04:25Tek bir hata gördüm.
Ama bu hata KADI kızında olabilecek türden. Çok önemli olmamakla beraber etkisi olabilir.
Ton kontrol çıkış kablosunun şasesi ton kontrol kartı tarafından irtibatlandırılmalıdır. Bu hattın gittiği yer olan loudness in tarafında ise şaseler boşta olmalıdır.
Bu düzeltmeyi yaptıktan sonra sorun düzelmezse tek yapılacak şey entegrelerin sahte üretim olması olasılığı.
Bu ihtimali ortadan kaldırmanın tek yolu ise hurdacılardan geçer.
Eski bir plaket üzerinde 4558 gibi entegreler çok bulunabiliyor. Veya diğer entegrelerden.

Hocam merhaba dediğiniz gibi ton kontrolü şasesini çıkışta bağladım.Loudnessda boşda bıraktım.Yine olmadı. Hatta 2u2 kondansatöreleri de değiştirdim.Yine bir düzelme yok.

Bir şey sormak istiyorum .Bu trimpotları tamamen kısıyorum.Bir tanesini açarken iki kanaldan birden ses geliyor.2. trimpotu açarken de baslar ve tizler artıyor.Ben bu trimpotlar sağ sol kanal için ayrı ayrı çalışıyor sanıyordum.2 trimpot da mono çalılıyor .Burada bir yanlışlık var mı?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: sasen - 13 Nisan 2019, 12:00:42Bir şey sormak istiyorum .Bu trimpotları tamamen kısıyorum.Bir tanesini açarken iki kanaldan birden ses geliyor.2. trimpotu açarken de baslar ve tizler artıyor.Ben bu trimpotlar sağ sol kanal için ayrı ayrı çalışıyor sanıyordum.2 trimpot da mono çalılıyor .Burada bir yanlışlık var mı?
HAAA işler karıştı.
Bu olay devrede ciddi bir hata olasılığını ortaya koyar.
Yine farkında olmadan bir direnci, bir kondansatörü veya bir bağlantıyı yanlış yapmış olabilirsin.
BU SEBEPLE.
Ton kontrol devresini sök ve altlı üstlü olarak vesikalık resimlerini çek.
Ameliyat masasına alıp şöyle bir mıncıklayalım.

sasen

Hocam o kadar inceledim.Hatayı bulamıyorum.Ama kesin var bir şey kanallar arası bir karışma mıdır nedir?Benim bakmamla sizin bakmanız çok farklı olacağından ümitliyim hasta masada kalmayacaktır :D

Mr_YAMYAM

Bazı muhtemel gısa devreler gördüm.
[attach type=image]11895[/attach]
Bu noktalara yakından dikkatlice bak ve gısa devreleri hallet.
Ayrıca devrede görülen pasta çörek gibi kalıntıları da görmeyeceğim.
O pastalar öyle temizlenmelidir ki plaketi yalayabilecek şekilde olmalıdır.
Yoksa KÖTEKLERİM HAA :D