Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

sasen

Hocam her zaman size kötü haberler verdim.Ama şimdi güzel haberi veriyorum.Hasta hayata döndü :D  :D  :D Dediğiniz gibi önce pasta çörek ,börek ne varsa temizledim.Korku insana neler yaptırıyor sonunda kötek olunca :D Önce dediğiniz kısa devreyi kaldırdım baktım yine mono çalıyor.Aldım elime ölçü aletini tek tek kontrol ederek suçluyu buldum.Bas potunun 3. ve 6. bacakları yukarılarda gözle görülmeyecek kıl kadar bir şekilde kısa devre yapıyor.Onu da düzeltince sistem hayata döndü süper oldu.Balance da güzel çalışıyor hop.koruma da.

Hocam desteğiniz ve yönlerdirmeleriniz için çok teşekkür ediyorum.Sağ olun .Bundan sonra dikkat etmem gereken ayarlar  nasıl olacak.Yani ton kontrolde trimpot ayarı hangi seviyelerde olmalı?

Loudness switchi 4 bacak var onun bağlantısını anlayamadım .Switch 4 bacak mı olacak?

Tekrar teşekkür ederim. :)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: sasen - 13 Nisan 2019, 17:59:59Hocam her zaman size kötü haberler verdim.Ama şimdi güzel haberi veriyorum.Hasta hayata döndü :D  :D  :D Dediğiniz gibi önce pasta çörek ,börek ne varsa temizledim.Korku insana neler yaptırıyor sonunda kötek olunca :D Önce dediğiniz kısa devreyi kaldırdım baktım yine mono çalıyor.Aldım elime ölçü aletini tek tek kontrol ederek suçluyu buldum.Bas potunun 3. ve 6. bacakları yukarılarda gözle görülmeyecek kıl kadar bir şekilde kısa devre yapıyor.Onu da düzeltince sistem hayata döndü süper oldu.Balance da güzel çalışıyor hop.koruma da.

Hocam desteğiniz ve yönlerdirmeleriniz için çok teşekkür ediyorum.Sağ olun .Bundan sonra dikkat etmem gereken ayarlar  nasıl olacak.Yani ton kontrolde trimpot ayarı hangi seviyelerde olmalı?

Loudness switchi 4 bacak var onun bağlantısını anlayamadım .Switch 4 bacak mı olacak?

Tekrar teşekkür ederim. :)
Hah şöyle.
Dayakla da olsa hastayı kurtarıp hayata döndürdük.
İşte ben adamı böyle köteklerim. :D
Ton kontrol trimpotlarının gerçek ayarı için sinyal jeneratörü ve RMS voltmetre gerekli.
Bu ölçümü sizler yapamadığınız için kabaca bir ayar ile arkadaşlarım işi hallettiler.
Sen de öyle yapabilirsin.
Trimpotun şase ucu ile orta ucu (2.2uF lara giden uç) ohmmetre ile ölçülür.
Her iki trimpot 40Kohm olacak şekilde ayarlanırsa iyi netice alınıyor.
Loudness bağlantıları ise şöyle.
Dikey olarak yukardan itibaren kontakları sayarsak 1-2-3 ve 4
1 ve 3 bir anahtar. 2 ve 4 bir anahtar. Yani 2 kontaklı bir anahtar. Yani switch olacak.
İster basmalı yap istersen bizim Gökan gibi ŞARTEL yap nasıl hoşlanıyorsan :D
Tabii ki bu işler bedava olmaz.
https://320volt.com/forum/index.php/topic,8240.15.html
Bu konu içerisinde senin amplinin yapım aşamalarını ve eğer uygunsa bir test videosu paylaşırsan görenleri sen de gudurtursun.
Amacımız guduruklara hizmet biliyorsun :D

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 13 Nisan 2019, 19:10:28Hah şöyle.
Dayakla da olsa hastayı kurtarıp hayata döndürdük.
İşte ben adamı böyle köteklerim. :D
Ton kontrol trimpotlarının gerçek ayarı için sinyal jeneratörü ve RMS voltmetre gerekli.
Bu ölçümü sizler yapamadığınız için kabaca bir ayar ile arkadaşlarım işi hallettiler.
Sen de öyle yapabilirsin.
Trimpotun şase ucu ile orta ucu (2.2uF lara giden uç) ohmmetre ile ölçülür.
Her iki trimpot 40Kohm olacak şekilde ayarlanırsa iyi netice alınıyor.
Loudness bağlantıları ise şöyle.
Dikey olarak yukardan itibaren kontakları sayarsak 1-2-3 ve 4
1 ve 3 bir anahtar. 2 ve 4 bir anahtar. Yani 2 kontaklı bir anahtar. Yani switch olacak.
İster basmalı yap istersen bizim Gökan gibi ŞARTEL yap nasıl hoşlanıyorsan :D
Tabii ki bu işler bedava olmaz.
https://320volt.com/forum/index.php/topic,8240.15.html
Bu konu içerisinde senin amplinin yapım aşamalarını ve eğer uygunsa bir test videosu paylaşırsan görenleri sen de gudurtursun.
Amacımız guduruklara hizmet biliyorsun :D
Hocam benim Sony speakerlara bağladım.Baslar süper tizler de.Daha tam bitmediği halde hiç bir vınlama tıslama parazit yok.Önpaneli ve estetik ameliyatını da yapınca kesinlikle baştan itibaren paylaşacağım.Video da ekleyeceğim

Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir tasarım yapmışsınız ve bizlerle paylaştınız.İyi ki varsınız.

Bunu dinleyip de gudurmamak mümkün değil :D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: sasen - 13 Nisan 2019, 21:03:04Hocam benim Sony speakerlara bağladım.
Baslar süper tizler de.
Daha tam bitmediği halde hiç bir vınlama tıslama parazit yok.

Önpaneli ve estetik ameliyatını da yapınca kesinlikle baştan itibaren paylaşacağım.Video da ekleyeceğim

Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir tasarım yapmışsınız ve bizlerle paylaştınız.İyi ki varsınız.

Bunu dinleyip de gudurmamak mümkün değil :D
İşte ben adamı böyle KÖTEKLERİM :D
Sadece video koyma. içinden dışından birkaç tane de yakışıklı resimlerini koy ki nasıl yaptığına baksınlar :D

sasen

Yamyam  hocam merhaba,anfimizin açma -kapama anahtarı daha keyifli olsun diye pic12F675 kullanarak tek buton ile açma kapama devresi hazırladım .Breadboard üzerinde kurdum çalıştırdım.Ama anfi devresine bağlamadım.PCB sini çizdim.PCB çizimde hata var mı?Sizin görüşünüzü almak istiyorum.Bu devreyi anfimizde kullanabilir miyim?Beslemesini trafodan paralel kablo çekerek aynı hoparlör korumasında yaptığımız gibi yaptım. (Bu sefer 2 diyot ile 18v elde ettim.36v etmiyormuş ,öğrendim ya artık  :D ).Anfilerdeki standby power butonu da bu şekilde midir, bilmiyorum ama bu da olur derseniz yapmak istiyorum.Tabi anfi kaplıyken devre stanbyda kalıyor.Trafomuzda daima elektrik oluyor.Bu böyle midir yoksa standby devresi için ayrı trafo gerekir mi?Ben parazit yapar korkusu ile  düşünmedim.Hocam biraz aydınlatırsanız memnun olurum.Teşekkürler.

https://www.youtube.com/watch?v=tE7YoG642rE

Mr_YAMYAM

Gurban ben PIC lerle ilgili hiçbir bilgiye sahip değilim ki.
Olsaydım seve seve hallederdik.
Ama PIC bilen arkadaşlar var forumda. Şöyle bir karıştırıver gelirler.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 21 Nisan 2019, 22:32:10Gurban ben PIC lerle ilgili hiçbir bilgiye sahip değilim ki.
Olsaydım seve seve hallederdik.
Ama PIC bilen arkadaşlar var forumda. Şöyle bir karıştırıver gelirler.

Tamam hocam sağ olun.

asal

Muhterem Yamyam hocam bir sorum olacak; Bass ve tweteerden oluşan bir kabinde tweeter için polyester veya  elektrolitik kondansatör kullanmak..! hangisi daha idealdir?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: asal - 22 Nisan 2019, 20:02:04Muhterem Yamyam hocam bir sorum olacak; Bass ve tweteerden oluşan bir kabinde tweeter için polyester veya  elektrolitik kondansatör kullanmak..! hangisi daha idealdir?
En iyisi metal kağıt kondansatörlerdir. Fiyatları ecik bahalıdır.
Daha sonra polyester tipler gelir ama her polyester uygun değildir.
https://urun.n11.com/diger/sari-kutupsuz-kondansator-33-mf-mikofarat-P337991962?gclid=EAIaIQobChMI8oig3Zvk4QIV18qyCh2DPwFkEAkYAyABEgKQl_D_BwE&gclsrc=aw.ds
Bu tipler uygun fiyatlı çözüm ürünleridir.
Aynı ürünün daha kalitelileri çok pahalıdır.
Son çare alüminyum kutupsuz olanlardır.

ozgurece

@Mr_YAMYAM Hocam bakın arkadaş hop filtre için kondansatör sormuş bende 3 sene önce araştırıp durmuştum sonra sizin önerdiğiniz modifiyeye açık hop filtrelerini alıp eski hop. montaj yapıp keyfime bakmıştım. Demek istediğim bir iki kondansatör ile yapılan hop filtresi hiç iyi bir sonuç vermiyor.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ozgurece - 22 Nisan 2019, 23:37:22@Mr_YAMYAM Hocam bakın arkadaş hop filtre için kondansatör sormuş bende 3 sene önce araştırıp durmuştum sonra sizin önerdiğiniz modifiyeye açık hop filtrelerini alıp eski hop. montaj yapıp keyfime bakmıştım. Demek istediğim bir iki kondansatör ile yapılan hop filtresi hiç iyi bir sonuç vermiyor.

Bu filtredeki kondansatörler sarı olan daha ucuz ama iş görür.
Kırmızı daha pahalı ama yerli yerinde kullanılmış.
Bu siparişi verirken çok pahalı bir ürün daha vardı. Tüm kondansatörleri kırmızı idi hatırlarsan.
Kırmızılardan da üstün olanlar var ki bir iki tanesini sana göndermiştim.
Mavi renkli kağıt ERO kondansatörler.
Muadilleri 10 doların üzerinde satılıyordu.

ozgurece

Bende duruyorlar. Bunların 1 tanesi mi 10$ ?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: ozgurece - 23 Nisan 2019, 10:21:57Bende duruyorlar. Bunların 1 tanesi mi 10$ ?

Yaklaşık.
Geçenlerde bir sitede benzer kondansatörleri 4 dolar civarı görmüştüm.
O kondansatörler tweeterlar için en iyi kondansatörlerdendir.
Kıyaslama için link vereyim.
https://tr.aliexpress.com/item/1Piece-Audiophiler-MKP-Kondensotor-250VDC-100uf-3-Audio-Capacitor-Free-Shipping/32628390470.html?aff_platform=api&cpt=1556013574268&onelink_item_from=32628390470&dp=25800-8093.6542008&onelink_thrd=0.015&onelink_page_from=ITEM_DETAIL&onelink_item_to=32628390470&pvid=c3031cac-e90c-4478-8e1f-656cfdab102a&onelink_duration=0.734026&sk=CvTpymU&aff_trace_key=fa6649213bfe40b59826cdf6bee31de7-1556013574268-03010-CvTpymU&onelink_status=noneresult&scm=1007.22893.125780.0&terminal_id=cdc5f7e350f54d18b55db4b2e8543031&onelink_page_to=ITEM_DETAIL
Bu linkteki kondansatörler tested ürün olmayan markasız ürünlerdendir.
Daha önce göstermiş olduğum sarı renkli kondansatörlerden daha iyi ürünlerdendir.
Senin hoparlör filtrendeki kırmızı kondansatöre dikkat edersen markalı ve daha iyi kalite olduğu görülmektedir.
İşte bu sınıfın bir de amiral gemisi vardır ki, bu marka dünyada ERO olarak bilinmektedir.
Kalite unsurları birbirleri ile çok fazla fark oluşturmazlar.
Yani sarı kondansatörün yerine kırmızı veya en iyi kalite ERO kondansatörü taksan da aradaki farkı insan kulağı anlayamaz.
Ancak sistem uçuk seviyede kaliteli ise ve gerçekten tekniğin limitlerinde bir üretim yapılmışsa, o zaman bu gibi ürünlerin kalite faktörleri ölçülüp anlaşılabilmektedir.
En üst kalite ürünlerden örnek.
https://www.devremarketim.com/?product=capacit-1-uf-250-vdc125-vac-20-3-mm-pme260ac7100kr30
Bu ürünün farklı değerlerini görebiliriz.
https://www.devremarketim.com/?product_cat=elektronikler-otomasyon-pasif-komponentler-kondansatorler-folyolu-kondansatorler-metal-kagit-kondansatorler

sasen

Yamyam hocam merhaba,Pic 12F675 ile yapmış olduğum devreyi tamamladım. Anfimize bağladım.Ancak daha ön panel hazır olmadığı için standby ledi devre üzerinde ve buton monte edilmemiş durumda.Test amaçlı çalışır halini sizlerle paylaşmak istedim.Yanlış bir şey görürseniz ve uyarırsanız memnun olurum.

Mr_YAMYAM

Video bloke olmuş.
Telif haklarına takılmış galiba

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 24 Nisan 2019, 01:15:48Video bloke olmuş.
Telif haklarına takılmış galiba

Evet çalan şarkının telif hakkı nedeniyle bloke olmuş.Umarım bu takılmaz.Yoksa kendim çalıp söyleyeceğim :D

https://www.youtube.com/watch?v=z38iaHssBw8&feature=youtu.be

Mr_YAMYAM

Ses duyamadık ki.
Sadece butonun çalıştığı gösterilmiş. Tamam buton çalışıyo da amplinin durumu ne alemde.
Bass tiz çalışıyor mu loudness ne alemde.
Bir de şu durum var.
Dünya üzerinde hiçbir video formatı 9:16 değildir. 16:9 dur veya 4:3 tür. 14:9 dur falan. Uzun kenar daima yatıktır.
Yani açık bir kapıdan bakıyormuş gibi video olmaz.
Bu kapıyı yan yatırmak lazım ki daha geniş alanı görebilelim.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 24 Nisan 2019, 13:55:21Ses duyamadık ki.
Sadece butonun çalıştığı gösterilmiş. Tamam buton çalışıyo da amplinin durumu ne alemde.
Bass tiz çalışıyor mu loudness ne alemde.
Bir de şu durum var.
Dünya üzerinde hiçbir video formatı 9:16 değildir. 16:9 dur veya 4:3 tür. 14:9 dur falan. Uzun kenar daima yatıktır.
Yani açık bir kapıdan bakıyormuş gibi video olmaz.
Bu kapıyı yan yatırmak lazım ki daha geniş alanı görebilelim.

Bas ve tiz tamam sorun yok güzel çalıyor.Devrede herhangi bir parazit de yok.

Hocam loudness için switch bağladım.1-3  / 2-4  olarak ama loudnessda  hayat belirtisi yok :(

Bir daha ki video kaydında kapıyı yan yatıracağım . :D

Mr_YAMYAM

Switch bağlantın yanlış.
Açık sarı kabloyu yeşilin yanındaki uç kontağa bağla.
Loudness efekti volüme potunun üst seviyelerinde etkin değildir.
İdeal volüme seviyesi 3 civarında iken iyi loudness etkisi alınır.
Yani volüm potunu 3-4 civarı açarak test et.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 24 Nisan 2019, 20:02:36Switch bağlantın yanlış.
Açık sarı kabloyu yeşilin yanındaki uç kontağa bağla.
Loudness efekti volüme potunun üst seviyelerinde etkin değildir.
İdeal volüme seviyesi 3 civarında iken iyi loudness etkisi alınır.
Yani volüm potunu 3-4 civarı açarak test et.

Hocam dediğiniz gibi bağladım .Dinliyorum ama pek bir değişiklik yok.