Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 26 Ocak 2019, 18:52:09Ben bir fantezi daha yaptım ama batırdım ya.
Loudness kapalıyken kırmızı açıkken yeşil yansın diye 2 ledlik delik deldim panele. Sonra baktımki ledler dc, bizim on-off switch ac sinyal taşıyor. Kala kaldım öylece.
Bu on-off butonun ayaklarına diyot filan bağlasam bir şekilde kullanamaz mıyım? Yada farklı bir öneriniz var mı?
Bu işin bilimsel yöntemi RÖLE kullanmaktır.
Kontrol svitchi çift kontak olduğuna göre, kontaklardan birisini röleyi çalıştırmak için DC verebilirsin.
Röle kontakları doğrudan loudness aktivitesini sağlar.
Switchin boşta kalan 3 ucuna ise iki adet LED irtibatı yapılarak, alt pozisyonda ve üst pozisyonda iki farklı LED yakacak şekilde bağlantı yapılır.
Böylece uzaktan kontrol mantığı ile bilimsel bir yöntem uygulanmış olacaktır.
NOT:
Tek bir röle dahi çalıştırılacak olsa, ayrı bir gerilim kaynağı gerekmektedir. Bu sebeple trafonun 2X10V ucuna benim LED&FAN ünitesinden bir adet daha devre yapılır. Bu devrenin çıkışı 10V civarı sabit olacak şekilde ayarlanır.
Elde edilen 10V DC ile 12V röle sorunsuzca kontrol edilebilir. Aynı zamanda bu 10V a seri dirençler ile LED'ler bağlanarak çalıştırılabilir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Ocak 2019, 19:27:18Bu işin bilimsel yöntemi RÖLE kullanmaktır.
Kontrol svitchi çift kontak olduğuna göre, kontaklardan birisini röleyi çalıştırmak için DC verebilirsin.
Röle kontakları doğrudan loudness aktivitesini sağlar.
Switchin boşta kalan 3 ucuna ise iki adet LED irtibatı yapılarak, alt pozisyonda ve üst pozisyonda iki farklı LED yakacak şekilde bağlantı yapılır.
Böylece uzaktan kontrol mantığı ile bilimsel bir yöntem uygulanmış olacaktır.
NOT:
Tek bir röle dahi çalıştırılacak olsa, ayrı bir gerilim kaynağı gerekmektedir. Bu sebeple trafonun 2X10V ucuna benim LED&FAN ünitesinden bir adet daha devre yapılır. Bu devrenin çıkışı 10V civarı sabit olacak şekilde ayarlanır.
Elde edilen 10V DC ile 12V röle sorunsuzca kontrol edilebilir. Aynı zamanda bu 10V a seri dirençler ile LED'ler bağlanarak çalıştırılabilir.

Bunun üzerinde çalışayım.

Bu benim kabloları alüminyum folyo ile sarıp makaron ile sıkıştırsam ekranlama yapmış olur muyum?
Not: 1krş param kalmadı. Hatta içeri girdim. Kablo alacak param yok :(  yada şimdilik böyle yapayım önümüzdeki ay değiştiririm kabloları.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 26 Ocak 2019, 18:24:18Öyle yaptım zaten. Sök tak şeklinde. Ben kablo uçlarına lehimlediğim headerlara acıyorum. Ton kontrol katında sıkıntı yok.
Lehimlenen kablolar sökülerek başka bir kablo takılabilir.
Bu işlemi yaparken headerların destekli bir şekilde diğer headera takılı olması gereklidir.

Alıntı yapılan: gokrtl - 26 Ocak 2019, 19:32:45Bunun üzerinde çalışayım.

Bu benim kabloları alüminyum folyo ile sarıp makaron ile sıkıştırsam ekranlama yapmış olur muyum?
Not: 1krş param kalmadı. Hatta içeri girdim. Kablo alacak param yok :(  yada şimdilik böyle yapayım önümüzdeki ay değiştiririm kabloları.
Olmaz.
Bilimsellikten uzaklaşma. Paran kalmamış ise bir süre bekle. Ampliye sinyal vermek zorunda değilsin.
Zaten öncelikli olarak PSU nun çalıştırılması ve voltajlarının ayarlanarak ölçülmesi gerekmektedir.
2X15V kalibre edilmelidir.
Ampli beslemesi için öngörülen voltajlar ölçülmesi ve uygun bir yük bağlanarak voltaj düşümleri testi yapılması gerekmektedir.
2X18V AC doğrultulduktan sonra boşta 2X24.5V olarak ölçülecektir.
Her bir 24V çıkışına uygun bir yük bağlanarak (12ohm 25W direnç) gerilimler ölçülmelidir.
18V tan aşağıya düşüyorsa beslemen yetersizdir.

Kazasker

Vay vay yeni koteklemelik smile ler gelmiş  :D  :D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

Bunlardan tizz olur mu?
[attach type=image]10845[/attach][attach type=image]10847[/attach]

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 27 Ocak 2019, 13:36:31Bunlardan tizz olur mu?
[attach type=image]10845[/attach]
Teknik olarak olmaz.
Hoparlörün tiz bölgesindeki kazancı yüksek ise tweeter olarak kullanılabilir.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi başta olmak üzere konuya hakim herkes cevaplaya bilir.

Kulaklık çıkışına kulaklığı taktığımız da normal hoparlöre giden ses kesiliyor ya. O nasıl oluyor? 

Adnancoskun

Alıntı yapılan: gokrtl - 28 Ocak 2019, 05:31:04@Mr_YAMYAM abi başta olmak üzere konuya hakim herkes cevaplaya bilir.

Kulaklık çıkışına kulaklığı taktığımız da normal hoparlöre giden ses kesiliyor ya. O nasıl oluyor? 
Taktığın jack anahtarlı oluyor
Sen kulaklık jack'ını taktığında hoparlöre giden hat anahtarı açık devre oluyor
Kısacası plakete takılı olan dişi jack"ın anahtarlı olması gerekiyor
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Malicarpar

Alıntı yapılan: gokrtl - 28 Ocak 2019, 05:31:04@Mr_YAMYAM abi başta olmak üzere konuya hakim herkes cevaplaya bilir.

Kulak ligi taktigin jak ile alakalı sen kulak ligi taktiğin zaman jakin içindeki pin ler ayrılıyor yani aslında ses hem kulakliga hem haporlere gidiyor fakat haporlere giden bağlantı yi jak girişinde erkek jakin içeri girmesiyle bağlantı kesiliyor böylece iki tarafa birden ses gitmesi önleniyor aksi halde hem kulakliktan hemde haporlerden ses gelir ki hiç hoş olmaz genelde yapılan sisteme göre dişi jaklar farklıdır 4 pinli olanı da mevcut dijital olanlar için 5 pinli olanı da mevcut analog sistemler de internetten dişi jack ları arastirisan bağlantı pinlerinde görürsün neden kulak ligi takınca haporlere giden sesin kesildiğini ben kabaca anlattım teknik detayları @Mr_YAMYAM ustamiza bırakıyorum

gokrtl

@Mr_YAMYAM
Ton Kontrolün Pot Bağlantısı bu şekilde mi?

[attach type=image]10877[/attach]

PSU Testi için 12ohm direnç bulamadım. 10ohm ve 15ohm aldım. Bunlardan biri uyar mı?

[attach type=image]10879[/attach]

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 28 Ocak 2019, 13:30:29@Mr_YAMYAM
Ton Kontrolün Pot Bağlantısı bu şekilde mi?

PSU Testi için 12ohm direnç bulamadım. 10ohm ve 15ohm aldım. Bunlardan biri uyar mı?

Cevaplar
1 He.
2 İkisi de olur.

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi loudness ve ledleri yakmak için böyle bir şema çizdim. Kontrol eder misin? Yanlış birşey var mı?

[attach type=image]10897[/attach]

Konuya hakim olan herkes yorum yapabilir...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 29 Ocak 2019, 18:41:27@Mr_YAMYAM abi loudness ve ledleri yakmak için böyle bir şema çizdim. Kontrol eder misin? Yanlış birşey var mı?

[attach type=image]10897[/attach]

Konuya hakim olan herkes yorum yapabilir...
Gayet şipirdek ve doğru.

NOT:
Röleye giden artı uca bir adet 10-47 ohm arasında direnç bağla.
Bu direnç röle darbelerini engeller. Diyodu korur. Beslemeyi zorlatmaz.

gokrtl

Kablolama işini bitireyim de proteusta çizeyim o zaman

Mr_YAMYAM

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 29 Ocak 2019, 19:02:52Niye proteusta çizeceksin ki?
El ile çizince çalışmaz mı :D

İş yerinde oturduğum yerde çizdim abi. Uzay kasa da yapmak istemiyorum. Ledlerin dirençleri de çizdiğim pcb ye monte edip direk kablo ile çıkıcam ledlere.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 29 Ocak 2019, 19:04:57İş yerinde oturduğum yerde çizdim abi. Uzay kasa da yapmak istemiyorum. Ledlerin dirençleri de çizdiğim pcb ye monte edip direk kablo ile çıkıcam ledlere.
Haa PCB çizeceksin.
O zaman başka. Ben şema çizeceksin sandımdı.
Çizmeden önce elindeki röleyi ölç. Hangi kontekları NO hangileri NC öğren.
Ayrıca rölenin tipi de önemlidir. Düşük güçte bir röle kullanmalısın.
PCB yi ilmine göre çizersen anahtardaki tüm kontakları kullanmayabilirsin. Sadece tek kontak tarafını yani 3 ucu kullansan da sistem çalışır.
Bu kontakların ON ucuna iki direnç bağlanır.
Birisi röle için serii 10-47ohm direnç, diğeri LED için 3.3K direnç.
Diğer kontak zaten sadece OFF LED'i yakacak.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 29 Ocak 2019, 19:10:14Haa PCB çizeceksin.
O zaman başka. Ben şema çizeceksin sandımdı.
Çizmeden önce elindeki röleyi ölç. Hangi kontekları NO hangileri NC öğren.
Ayrıca rölenin tipi de önemlidir. Düşük güçte bir röle kullanmalısın.
PCB yi ilmine göre çizersen anahtardaki tüm kontakları kullanmayabilirsin. Sadece tek kontak tarafını yani 3 ucu kullansan da sistem çalışır.
Bu kontakların ON ucuna iki direnç bağlanır.
Birisi röle için serii 10-47ohm direnç, diğeri LED için 3.3K direnç.
Diğer kontak zaten sadece OFF LED'i yakacak.

[attach type=image]10899[/attach]

[attach type=image]10901[/attach]

İlk defa röle kullanıcam. Diyotun rölenin bobinin de akım indüklenmesin diye kullanıldığını biliyorum da direnç ne için abi?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 29 Ocak 2019, 19:15:50[attach type=image]10899[/attach]

[attach type=image]10901[/attach]

İlk defa röle kullanıcam. Diyotun rölenin bobinin de akım indüklenmesin diye kullanıldığını biliyorum da direnç ne için abi?
O röle güçlü. Sıkıntı çıkartabilir.
Daha küçük rölelerden yok mu elinde.
Direnç te her iki taraf için darbeli parazitlere direnç göstermesi için.
Yani beslemeden röleye veya röleden beslemeye engel teşkil eder. Bu direnç ne denli büyük olursa o denli iyi olur. Ama besleme gerilimi doğrultusunda rölenin tetiklenmesi zorlaşır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 29 Ocak 2019, 19:20:03O röle güçlü. Sıkıntı çıkartabilir.
Daha küçük rölelerden yok mu elinde.
Direnç te her iki taraf için darbeli parazitlere direnç göstermesi için.
Yani beslemeden röleye veya röleden beslemeye engel teşkil eder. Bu direnç ne denli büyük olursa o denli iyi olur. Ama besleme gerilimi doğrultusunda rölenin tetiklenmesi zorlaşır.

Direnç konusunu anladım. Başka röle yok elimde. Sen olması gereken değeri söyle ben elektronikçiden bakarım. Röleleri hiç tanımıyorum. Dediğim gibi ilk defa kullanıcam.

Anahtardaki olayı da anladım. Birazdan tekrar çizicem kağıda. Bu durum da 3 bacaklı anahtar kullanırım. 6 bacaklıyı başka projeye saklarım