Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

Şu röleden al.
[attach type=image]10903[/attach]
Resimde iki adet sarı, bir adet beyaz görünüyor.
Sarı olanlar çin işi, Beyaz olan da çin işi markalı. Yani orijinal olmayan FINDER.
HAA UNUTTUM.
Röleye parelel diyota bir adet te 100nf uyduruk kondansatörler tak.
Benim resimde görülüyor.
Darbeli akımları güvenle kısa devre etmekte çok faydalıdır.

gokrtl

@Mr_YAMYAM  Tam olarak böyle sanırım.

[attach type=image]10905[/attach]

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 29 Ocak 2019, 20:24:53@Mr_YAMYAM  Tam olarak böyle sanırım.

[attach type=image]10905[/attach]
Hah tamamdır.
Yanlız benim önerdiğim röle nin merkez kontakları beslemeye yakın olan kontaklardır.
Ortadakiler Normalde kapalı, uçtakiler elektrik verilince kapalı olanlardır.
Dolayısı ile kontak bağlantılarını buna göre yapmalısın.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 29 Ocak 2019, 20:29:52Hah tamamdır.
Yanlız benim önerdiğim röle nin merkez kontakları beslemeye yakın olan kontaklardır.
Ortadakiler Normalde kapalı, uçtakiler elektrik verilince kapalı olanlardır.
Dolayısı ile kontak bağlantılarını buna göre yapmalısın.

Onu ölçü aleti ile ölçerim abi. Ona göre bağlantı yaparım.  Olayı anladım.
Yanlız şaseleri kablo çekmeyip direk gruond panele bağlasam olur mu?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 29 Ocak 2019, 20:36:48Onu ölçü aleti ile ölçerim abi. Ona göre bağlantı yaparım.  Olayı anladım.
Yanlız şaseleri kablo çekmeyip direk gruond panele bağlasam olur mu?
Olmaz.
Burada ses kontaklarında şase yoktur.
Ama dediğin şey besleme şaseleri ise olur.
Hatta besleme şaselerini direk şaseye vermen daha iyidir.
Benim LED FAN devresinde olduğu gibi.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 29 Ocak 2019, 20:42:34Olmaz.
Burada ses kontaklarında şase yoktur.
Ama dediğin şey besleme şaseleri ise olur.
Hatta besleme şaselerini direk şaseye vermen daha iyidir.
Benim LED FAN devresinde olduğu gibi.

Aynen abi besleme şaselerini diyorum. Ledlerin ve rölenin besleme şasesi.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 29 Ocak 2019, 20:51:29Aynen abi besleme şaselerini diyorum. Ledlerin ve rölenin besleme şasesi.
Tmm.
Devreyi çizince resmini atarsan mıncıklarız.
4 lü header kullanmayı unutma.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 29 Ocak 2019, 21:23:55Tmm.
Devreyi çizince resmini atarsan mıncıklarız.
4 lü header kullanmayı unutma.

Tamam abi

Kazasker

Wauvvvv çok heyecanlı oluyor sistem . Elinize sağlık Takipteyim su role li loudness kontağı isi bitsin hazıra konmayı düşünüyorum  :D  :D
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

Alıntı yapılan: Kazasker - 29 Ocak 2019, 23:37:43Wauvvvv çok heyecanlı oluyor sistem . Elinize sağlık Takipteyim su role li loudness kontağı isi bitsin hazıra konmayı düşünüyorum  :D  :D

Makas kesmiyor... Ahahahaha  :D

Kazasker

Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

gokrtl

@Mr_YAMYAM Nasıl abi?

Röle Dahil Loudness
[attach type=image]10911[/attach]

Sadece Röle Devresi
[attach type=image]10913[/attach]

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 30 Ocak 2019, 15:04:30@Mr_YAMYAM Nasıl abi?

Röle Dahil Loudness
[attach type=image]10911[/attach]

Sadece Röle Devresi
[attach type=image]10913[/attach]
Olmamış. Külliyen hatalı.
Öncelikle röle şasesini sistem sinyal şasesinden ayırmalısın. Grounding'in ilk prensiplerinden birisi budur.
İki ayrı şase ayrı yollardan gitmelidir.
Rölenin (C) common ucu yazdığı halde sen yine de yanlış bağlamışsın.
NC yazılı kontaklara irtibatlı olan bağlantı C ye bağlanmalıdır.
Eğer ayrı bir LED FAN devresi gibi 12V regüle devresi yapmayacaksan, röle kartını ayrı bir devrede yapmalısın.
AC doğrultma işleminden sonra bir büyük kondansatör de koymalısın. 220uF ila 470uF

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 30 Ocak 2019, 16:38:07Olmamış. Külliyen hatalı.
Öncelikle röle şasesini sistem sinyal şasesinden ayırmalısın. Grounding'in ilk prensiplerinden birisi budur.
İki ayrı şase ayrı yollardan gitmelidir.
Rölenin (C) common ucu yazdığı halde sen yine de yanlış bağlamışsın.
NC yazılı kontaklara irtibatlı olan bağlantı C ye bağlanmalıdır.
Eğer ayrı bir LED FAN devresi gibi 12V regüle devresi yapmayacaksan, röle kartını ayrı bir devrede yapmalısın.
AC doğrultma işleminden sonra bir büyük kondansatör de koymalısın. 220uF ila 470uF

1 Röle şasesi sistem şasesinden ayrılacak
2 Röle bacakları tekrar kontrol edilip bağlanacak
3 Röle kartı regüleli yapılıp loudness devresi ile aynı kartta olacak.
4 Regülenin kondansatörü unutulmayacak.

Röle ile loudness'i ayırmak istemememin sebebi çok fazla kablo kalabalığından dolayı. Zaten 2 gündür kablolama ile uğraşıyorum. Pin headerlar birbirine geçince sağlam tutunamıyorlar. En ufak bir şeyde geri çıkıyor.
Ayrıca tonkontrol potlarını bile karta lehimlemeyi düşünüyorum. Kablolama çok sıkıntı yaratıyor.

Benim boşta 10v'um olduğuna göre regüle için lm7810 kullanıcam (böyle bir regülatör var mı bilmiyorum).

[attach type=image]10915[/attach]

H_SerhatY

Alıntı yapılan: gokrtl - 30 Ocak 2019, 17:11:031 Röle şasesi sistem şasesinden ayrılacak

Röle ile loudness'i ayırmak istemememin sebebi çok fazla kablo kalabalığından dolayı. Zaten 2 gündür kablolama ile uğraşıyorum. Pin headerlar birbirine geçince sağlam tutunamıyorlar. En ufak bir şeyde geri çıkıyor.
Ayrıca tonkontrol potlarını bile karta lehimlemeyi düşünüyorum. Kablolama çok sıkıntı yaratıyor.

Benim boşta 10v'um olduğuna göre regüle için lm7810 kullanıcam (böyle bir regülatör var mı bilmiyorum).

7809 var. Ama akım düzeyinde yetersiz kalabilir. Düşünceme göre maksimum 500mA akım çekebilirsin.
NOT: Sistem güzel oluyor. Ve nedense bende bir kaşıntı başladı ;D

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 30 Ocak 2019, 17:11:031 Röle şasesi sistem şasesinden ayrılacak

7810 entegresi var. Ancak her yerde bulunmayabilir. 7809 kullanabilirsin. Bu sefer de röleyi sürmede sıkıntı yaşayabilirsin. En iyisi LM317 kullanıp ayarlı çıkış almandır. Yani LED FAN ünitesinden bir tene daha.
Resme bakıldığında ton kontrol devren ya çalışmayacak ya da harıl hurul ötecektir.
Stereo pot kullanılan bir bağlantıdaki kablolama o denli basit olmamalıdır.
Ayrıca girişlerden gelen kablolar ve giriş ground prosedürün yanlıştır. Bu bağlantı son derece önemlidir. ve tekniğine uygun yapılmalıdır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 30 Ocak 2019, 17:43:567810 entegresi var. Ancak her yerde bulunmayabilir. 7809 kullanabilirsin. Bu sefer de röleyi sürmede sıkıntı yaşayabilirsin. En iyisi LM317 kullanıp ayarlı çıkış almandır. Yani LED FAN ünitesinden bir tene daha.
Resme bakıldığında ton kontrol devren ya çalışmayacak ya da harıl hurul ötecektir.
Stereo pot kullanılan bir bağlantıdaki kablolama o denli basit olmamalıdır.
Ayrıca girişlerden gelen kablolar ve giriş ground prosedürün yanlıştır. Bu bağlantı son derece önemlidir. ve tekniğine uygun yapılmalıdır.

Regülatörü hallederim abi. Loudness den ayırmayalım yeter.
Girişlerden gelen koyu renk kablolar 2 kanal olacak şekilde anahtara çekildi. Bu kablolar blendajlı olduğundan blendaj kısmındaki hatları birleştirerek ground yaptım.
Anahtardan sadece 2 kablo ile ton kontrole girildi. Yine bu iki kablonun blendaj kısımları ground olarak ton kontrole girdi.
Alttaki açık renkli kablolar 3 damarlıdır. Bass ve tiz potlardan çıkıp ton kontrole giriyor.

Bu bilgiler doğrultusun da yanlış birşey varsa düzelteyim.
Zaten çoklu kanal işine girdiğime pişman oldum. Paneli kesmeseydim vaz geçecektim.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 30 Ocak 2019, 17:57:27Girişlerden gelen koyu renk kablolar 2 kanal olacak şekilde anahtara çekildi. Bu kablolar blendajlı olduğundan blendaj kısmındaki hatları birleştirerek ground yaptım.
Anahtardan sadece 2 kablo ile ton kontrole girildi. Yine bu iki kablonun blendaj kısımları ground olarak ton kontrole girdi.
Alttaki açık renkli kablolar 3 damarlıdır. Bass ve tiz potlardan çıkıp ton kontrole giriyor.

Bu bilgiler doğrultusun da yanlış birşey varsa düzelteyim.
Zaten çoklu kanal işine girdiğime pişman oldum. Paneli kesmeseydim vaz geçecektim.
Anahtara giden kabloların şaseleri çok önemlidir. Şaseyi kablo ile taşıyamazsın. Kapasitif etkilerden dolayı birçok gürültü unsuru ile karşılaşırsın.
Resimdeki prosedürleri iyi öğrenmelisin.
[attach type=image]10917[/attach]
Sinyal kabloları mümkün olduğunca gürültülü bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Uzun kablo kullanımı kapasite etkileşimini artırsa da gürültü faktörü çok daha önem arzeder.
KALIN KABLO  olarak değinilmiş olan bağlantı çok önemlidir. Bu bağlantıdaki mesafe ve kapasitif etkileşim son derece önemlidir. Eğer sistem sıfır noktasına kadar bu bağlantı yapılamıyorsa giriş şaseleri doğrudan metal aksama en kısa yoldan yapılabilir.
Kullanılan kablo kalınlığı  en azından 1.5mm kare olmalı ve kaliteli iletkenler kullanılmalıdır. Ben tasarımlarımda ölçü aleti prob kablosu ile yapmaktayım.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 30 Ocak 2019, 18:15:30Anahtara giden kabloların şaseleri çok önemlidir. Şaseyi kablo ile taşıyamazsın. Kapasitif etkilerden dolayı birçok gürültü unsuru ile karşılaşırsın.
Resimdeki prosedürleri iyi öğrenmelisin.
[attach type=image]10917[/attach]
Sinyal kabloları mümkün olduğunca gürültülü bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Uzun kablo kullanımı kapasite etkileşimini artırsa da gürültü faktörü çok daha önem arzeder.
KALIN KABLO  olarak değinilmiş olan bağlantı çok önemlidir. Bu bağlantıdaki mesafe ve kapasitif etkileşim son derece önemlidir. Eğer sistem sıfır noktasına kadar bu bağlantı yapılamıyorsa giriş şaseleri doğrudan metal aksama en kısa yoldan yapılabilir.
Kullanılan kablo kalınlığı  en azından 1.5mm kare olmalı ve kaliteli iletkenler kullanılmalıdır. Ben tasarımlarımda ölçü aleti prob kablosu ile yapmaktayım.

O zaman ton kontrol üzerindeki input grounding noktasını boş bırakıyoruz. Ayrıca ton kontrolden çıkıp loudness'e ve oradan çıkıp ampliye giden grounları da boş bırakıp ground panelden alıyoruz. Doğru mu anladım?
Yarın izinliyim. Sistemi resme göre düzenleyeceğim.