Ana Menü

YAMYAM'ların SOHBET bölgesi. II

Başlatan Mr_YAMYAM, 15 Nisan 2016, 21:01:07

ozgurece

Onursal Hocam; ikinci el 25 TL ye satın aldığınız ,sorunlu çıkan HP DVD RW nin durumuna Eminim ki Oyun oynamaktan zaman bulup bakamadınız .Bu HP DVD de diğerleri gibi benden size hediye olsun , (Göndermenize Gerek yok) ben buradan sağlam bir DVD bulurum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 06 Haziran 2016, 16:27:40Smart testinin verdiği warning uyarısına bakmayı unuttum.
WD yazılımını sisteme kurdum. Harddiski gördü ve biçimlendirmeyi kabul etti. STORAGE olarak biçimlendirdi ama 1-2 saniye sürdü. yani çabuk format atıverdi.
Şimdi disk evde beklemede. Dikkatimi birşey çekti: Öncekine nazaran daha hızlı çalışıyor.
CPU kullanım değerleri ise birazcık artmış gözükse de, yine kabul edilebilir değerlerde.
Bugün biraz internette takılıp eve gideceğim. smarta da bakarım. yine olmazsa, içine veri yedeklemesi yaparım. şayet elimdeki diğer disklerin başına birşey gelirse, bu diskten aktarma yaparım. bu disk bu haliyle kullanım dışı, yedek depo olarak işlev görebilir.
ŞU YAZDIKLARIMI BİR YERE NOT ET ve gereğini yap.
1 Smart verilerini kontrol et. Uyarı gitmiş mi? Linux tabanında smart kontrolü yaptığında disk smart verilerinde sıkça OLD DATA görmelisin.
2 My defrag programı ile diski birleştirdiğinde NTFS alanının büyümüş olduğunu görmelisin.
Bunlar müspet ise disk üzerinde fazla işlem yapma. Sadece kullan. PC içerisine bağlayıp STORAGE olarak kullanman sana büyük kolaylık sağlayacaktır. Bir süre kullandıktan sonra (Birkaç hafta) my defrag programı ile disk defrag ve CONSOLIDATE FREE SPACE uygula. Herhangi bir anormallik görmezsen diski güvenle kullanabilirsin.
GÖREV BİLDİRGESİ.
Bilindiği üzere sen bilgi toplayıp PDF veya benzer formlarda paylaşmayı seviyorsun.
Ancak kesin doğru bilgiler bizzat uygulayarak elde edilmiş sonuçlar olmalıdır diye sana defalarca söylemiştim.
Bu HDD tecrübesi ile bazı konularda tecrübe edindiğine göre..;
Bir başlık açarak konuyu işleyeceksin.
Bilindiği üzere en kesin bilgi tecrübelerle kanıtlanmış bilgilerdir.
Sana tarif ettiğim ama ilk başlarda SAÇMA gibi görünen uygulamaları (Ccleaner veya Check disk komutları gibi) tam anlamıyla anlayacak ve neler yapıldığını anlatacaksın.
Konu TARTIŞMA şeklinde olup, herkesin de fikirlerini almalısın. Böylece ortak noktalar birlikte tartışılabilir.

Bad sektör görülen bir diske ilk anda bu yönergeler uygulanmış olsaydı sonuç daha iyi olacaktı. Önceki senin uygulamalarının doğruluğu kanıtlanamadığı için yanlış bazı uygulamalar disk performansını etkilemiş olabilecektir. Bu konuda kesin hüküm elde edebilirsek,
Haa LLF işleminden önce şu işlemin yapılması yanlışmış diyebilmeliyiz. Böylece bilinçsiz kullanımların disk üzerindeki tahribatlarını da anlatabilmiş oluruz.
Eğer elinde imkanın olursa daha önce hiç LLF atılmamış bad sectörlü bir disk temin ederek söylediklerimi yeniden uygulayabilirsin. Bu iş için HDD satın almana gerek yoktur. Senin kafecinin kenara atmış olduğu diskleri kobay olarak kullanabilirsin.

Alıntı yapılan: ozgurece - 06 Haziran 2016, 16:50:26Onursal Hocam; ikinci el 25 TL ye satın aldığınız ,sorunlu çıkan HP DVD RW nin durumuna Eminim ki Oyun oynamaktan zaman bulup bakamadınız .Bu HP DVD de diğerleri gibi benden size hediye olsun , (Göndermenize Gerek yok) ben buradan sağlam bir DVD bulurum.
Özgür seni de döveceemm haaa :D
Ha sen ha ben farketmez. Ben söylediklerimi yapacağım. Bugün gidecektim ama balkon için aradılar. Çıkamadım.
Sorunları halledelim gerekirse kafana atarım o  ROM'u.
Sen benim 24 saat oyun oynadığımı sanıyorsun galiba. İyi ki dün ecik settlers e kösülüp kafa dağıtayım demiştim >:(

seron

Abi tekrar merhaba. :)
Şöyle bir yaptıklarımı gözden geçirdim.
Daha evvel de dediğim gibi "ben bilmiyorum".
Yani birşeyler yaptım yapmasına ama bazı şeyleri anladım bazı şeyleri anlamadım.
Bu diski nasıl adam ettiğimizi, dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğunu yazmak epey bilgi gerektiriyor ve ben sadece senin dediklerini uyguladım; yani ne olduğunu tam anlamadım.
Şimdi başlık açıp da bunları nasıl anlatayım? Bilen birinin anlatması daha doğru olma mı?
Yoksa,
"bana ne kardeşim, araştır, öğren, uğraş, yaz" mı diyeceksin?

Mr_YAMYAM

Konumuz içerisinde anladığın noktaları belirtirsen bir referans noktası ortaya çıkacaktır.
Sonra da karşılıklı tartışma ile gidişatın teknik detaylarına değiniriz. Böylece meseleyi köklü olarak öğrenmiş oluruz.
Nasıl ki @kifvet  ile bir konu içerisinde tartışıp ta en sonuçta bilimsel bir noktaya ulaştık, bu da böyle olacaktır.
En azından konu şöyle işlenebilir.
Konu başlığı olarak BOZUK SEKTÖR GÖRÜLEN BİR HDD'in LLF UYGULAMASI VE DİKKAT EDİLECEK UNSURLAR.
Yapılması gereken işlemler sırasıyla ve açıklamaları. (Zaten sen bunları yaptın)
Dikkat edilecek unsurlar nelerdir.
Konuyu ben de açardım ama, şu aralar ortalık çok dağıldı. Üstelik balkon için pimapenciler gelecekmiş. Bugün aradılar. Birkaç gün daha sürebilir bu işler.
Öte taraftan bir anfi mamfi işlerine girdim kendi odamda becelleşiyordum. Özgürece de kızdı nerde benim DVD/ROM'um diye.
Şimdi O aleti söktüm. Ortalık iyice karıştı.
Bakalım sorunu halledebilecekmiyim. Bu sorunu halledebilmek için ise bir PC yi söküp DVD/ROM'u dışardan ulaşabilecek şekilde bağlayabilmeliyim. Bu da demek oluyor ki onca kalabalığın içerisinde bir de PC nin kalabalığı çıkacak.

HAA NOT:
Hep online görünüp PC başında gibi görünsem de aslında öyle değilim.
Bir arka masada çalışıyorum bir içerde. Arada bir CİGARA molası verdiğimde mesajlara bakınıyorum. Sonra yeniden dönüp işlere bakıyorum.

kifvet

Alıntı yapılan: seron - 06 Haziran 2016, 17:53:56Abi tekrar merhaba. :)
Şöyle bir yaptıklarımı gözden geçirdim.
Daha evvel de dediğim gibi "ben bilmiyorum".
Yani birşeyler yaptım yapmasına ama bazı şeyleri anladım bazı şeyleri anlamadım.
Bu diski nasıl adam ettiğimizi, dikkat edilmesi gerekenlerin neler olduğunu yazmak epey bilgi gerektiriyor ve ben sadece senin dediklerini uyguladım; yani ne olduğunu tam anlamadım.
Şimdi başlık açıp da bunları nasıl anlatayım? Bilen birinin anlatması daha doğru olma mı?
Yoksa,
"bana ne kardeşim, araştır, öğren, uğraş, yaz" mı diyeceksin?
@seron kardeş hala anlamadığın nokta nedir ben anlayamadım.
HDDnin  yapısı aslında çok basit.Aslında HDDnin içinde minik bir işletim sistemi var.
Bir HDDnin okunması için illa bi dosya sistemine gerek yok.
Makine dili ile HDD üzerindeki her biti okuyabilirsin.
Bir işletim sistemi kurmak için HDDki ilk bitler ,bytelar çok önemli çünkü bilgisayar boot
ayarlarını sabit bitlerden yapıyor.yani o belirli bitlerin korunması bozulduğunda yerine yenisinin adres edilebileceği
şekilde bir sistem olsun ki işletim sistemi kurmak mümkün olsun o HDDye.O bitlerin dışındaki bitlerin  yerine yenisi verilmez.Bu işlemi de o hddnin kartındaki işletim sistemi ile olur.
Sadece SMART destekli HDDlerde harddisk monitörize edilir hepsi bu.Sende ona göre bu HDDyi ne kadar kullanacağına karar verirsin.

seron

@kifvet  ,
sorun benim neyi anlamadığım değil; yamyamın neyi anlatamadığı.
Ben daha düne kadar bu konuda "yeter seviyede" bilgili olduğumu sanarken her zamanki gibi yine hayal kırıklığına uğradım ve yine kafam karıştı. Çünkü bir duruma itiraz etmem yasak. Ne desem yanlışımı buluyor ;D  Ben ilgilenmiyorum ne yaparsan yap diyor.
Ben yıllardır internet kaynaklarından şunu öğrendim:
"diskin sorunluysa bir veya birkaç kez LLF atarsın, düzeldiyse Biçimlendirir kullanırsın düzelmediyse yapacak birşey yok"

Yamyam ise bana bir dizi öneride bulundu:
1- Diski tek partisyon halinde 512kb ayırma birimi boyutu ile format çek. (bunun tam olarak ne işe yarayacağını bilmiyorum)

2- CCleaner ile üç kez üzerine yazdır. (anlattığına göre bozuk sektörlerin üzerinde defalarca veri yazmaya zorlayarak düzeltmeye çalışıyor)

3- Scandisc yap. ( hatalı yerler onarılabilirse onarılıyor, onarılamazsa harddiskin elektronik kartına burayı ayır deniyormuş, yemin ederim bir fikrim yok. hani karşı çıktığımdan değil gerçekten bilmiyorum)

4-Western Digital firmasının yıllar evvel 80lik IDE diskler için çıkardığı Data Life Guard bakım programıyla diski yine 512kb ayırma birim boyutu ile formatla. (nedenini yine bilmiyorum. ama MFT için genişçe yer açan tek program olduğu doğru)

5- Büyük boyutlu video gibi dosyalar atarak kopyalama hızına bak. (hızlar oldukça iyi idi)

6- Benchmark testlerini göster. (yukarıdaki testler)

Şimdi benden bu işlemlere yönelik bildiklerimi anlatmamı istiyor. Bana kalırsa diskin durumu daha düzelmedi (aşağıda paylaştım zipli dosya) ve bu sayılanları yapmak gerçekten gerekli miydi bilmiyorum.

Düzelecek olsa, 4-5Kez LLF den sonra da adam olurdu ama hala devam ediyor kontrol edebilirsiniz. Esasen ben bu konuda daha çok @kifvet  in taraındayımç çünkü özetle ve gayet anlaşılabilir olarak; daha evvel öğrendiklerime de uygun şekilde düşünüyor ve anlatıyor. Yukarıdaki işlemlerle cebelleşmek zorunda kalınca da haklı olarak "hala neyi anlamadın" diyor. Yukarıdaki işlemler gerçekten işe yarıyor mu? ne farkediyor, onu anlamıyorum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 07 Haziran 2016, 17:54:09@kifvet  ,
sorun benim neyi anlamadığım değil; yamyamın neyi anlatamadığı.
Ben daha düne kadar bu konuda "yeter seviyede" bilgili olduğumu sanarken her zamanki gibi yine hayal kırıklığına uğradım ve yine kafam karıştı. Çünkü bir duruma itiraz etmem yasak. Ne desem yanlışımı buluyor ;D  Ben ilgilenmiyorum ne yaparsan yap diyor.
Ben yıllardır internet kaynaklarından şunu öğrendim:
"diskin sorunluysa bir veya birkaç kez LLF atarsın, düzeldiyse Biçimlendirir kullanırsın düzelmediyse yapacak birşey yok"

Yamyam ise bana bir dizi öneride bulundu:

Düzelecek olsa, 4-5Kez LLF den sonra da adam olurdu ama hala devam ediyor kontrol edebilirsiniz. Esasen ben bu konuda daha çok @kifvet  in taraındayımç çünkü özetle ve gayet anlaşılabilir olarak; daha evvel öğrendiklerime de uygun şekilde düşünüyor ve anlatıyor. Yukarıdaki işlemlerle cebelleşmek zorunda kalınca da haklı olarak "hala neyi anlamadın" diyor. Yukarıdaki işlemler gerçekten işe yarıyor mu? ne farkediyor, onu anlamıyorum.
Burnunun dikine gidersen zaten anlatamam ki.
Sen öneri bile beklemeden harddiske LLF atıp yeni bir öneri ile gelmişsin.
Hatta demişsin ki;
Alıntı yapılan: seron - 01 Haziran 2016, 18:38:31Merhaba yamyamlar.
Muhabbetinize turp sıkmaktan YAMYAMLIK duyarım.

Sorunlu olduğu için bir kenarda duran hitachi-toshiba çing yung hong pai zeng marka diskime dün LLF attım.
BİÇİMLENDİRMEDEN bir test edeyim dedim.
Aşağıdaki resimlerde yapılan testler, disk biçimsizken(RAW) yapılmıştır:

resimlerde görüldüğüne göre disk hapı yutmuş görünmektedir. Benchmark testi korkutucu sonuçlar vermekte, scandisk işlemi esnasında ise disk kafa atma sesine benzer sesler çıkarmakta, buna rağmen tüm bloklar YEŞİL görünmektedir. LLF işlemi sonrasında kırmızı bloklar kaybolmuş, fakat kafa sesi, değişken yazma okuma hızı sorunları devam etmektedir.
LLF işlemi Mr_YAMYAM'ın önerdiği partition guru LLF FORMAT TOOL aracı ile atılmış, WD DLG yazılımı bu diski LLF yapmayı kabul etmemiştir.
Şu anda disk, evde ikinci bir LLF ye bırakılmıştır (şu an evde cilalanıyor)...
Bir HDD'ye  LLF atıp ta üzerinden birkaç kere daha LLF atıp banyoyu temizler gibi temizleyemezsin.
OVALAMA TEKNİĞİ değildir bu :D Ya da deterjanı değiştirerek yeni bir temizlik yapamazsın.
Ben hiçbir arkadaşımın yanlışını bulmaya çalışmam. Ama arkadaşım YANLIŞ uygulamalar yapıyorsa BU YANLIŞTIR derim.
Tarif ettim sıraladım ve bir şekilde harddiski tatminkar neticeye ulaştırabildik.
Demekki tarif etmiş olduğum konularda bir bilimsellik var ki senin yapmış olduğun ilk formattan daha iyi oldu.
Şimdilerde dedim ki.
ARTIK HDD İ ELLEME mümkün olduğunca bu şekilde kullan. (Blki de sen yeni bir LLF çekiyorsundur)  :(

Yukardaki işlemlerin ne işe yaradığını sana telden anlatmıştım. Daha iyi anlayabilmen için bir konu başlığı aç demiştim yine de anlamamışsın ki hala burnunun dikine gidiyorsun ve anlamamaya çalışıyorsun.

seron

Disk öylece duruyor abi. Üstelik burnumun dikine gitmiyorum
sadece neler olup bittiğini ve neden bunları yaptığımız sadece telefondan duyduğum kadarıyla azıcık biliyorum. o kadar. o da mantıksız geliyor çünkü yapılan hemen hemen her işlem "veri yazdırmak" tan başka birşey değil gibi görünüyor.

Esasen sorunumun nedeni şu:
Ben görsel anlatımla daha iyi anlıyorum.
Telefondan, yazı ile ya da böcüklü çay içerekten dinlediğim şeyleri çabuk unutuyorum.
Bu nedenle birinin yanımda oturup çize çize ya da videolu resimli anlatması daha uygun olurdu.

Yeni başlık açmayacağım, çünkü site ahalisi ne bizle ne de konularımızla ilgilenmiyor. İlgilenmelerini de beklemiyorum. Başkalarının ilgilenmek istemediği bir konuda onlara, ne yazacağımı bile bilmeden "hah yine bilimsel saçmalamışlar" demelerini istemiyorum, rahatsız oluyorum. zaten konuya nereden başlayacağımı ve ne yazacağımı da bilmiyorum. yani illaki bizlere "armut piş ağzıma düş" tarzında hazır anlatım lazım.
ille de başlık aç diye ısrar edersen açar, mahsustan birşeyler kararlarım. sen de neyin neden oldğuğunu anlatırsın.
Bu arada ziplerin içindeki belgeleri mutlaka incelemelisin. diskte giderilemeyen sorunlar mevcut. Bunları hassas şekilde ayrıntılı sundum.

Mr_YAMYAM

Yine de burnunun dikine gitmişsin ve istediğimi yapar istediğimi yapmam demişsin.
İşte ben bu tepkileri görünce diyorum ki.
Ben karışmıyorum ne yaparsan yap :D
Site sakinlerinin değil öncelikli olarak senin birşeyleri anlaman için konu başlığı açmalıydın.
Böylece o konu içerisindeki tartışılan konular aklında kalacaktı.
Zipli dosyalarını inceledim. Uygulamalarını tam olarak göremediğim için yorum yapmıyorum.
Ancak şunu belirteyim.
Düzelmedikçe üzerinden yeni bir LLF atamazsın. Her bir LLF işlemi bazı bilgileri sıfırlayacaktır. Düzeltilmeyen hatalar düzeltilmemiş şekilde kaydolacaktır.

seron

Ubuntu'nun merakla beklenen yeni sürümü 16.04 LTS çıktı.
Lakin daha evvel videosunu paylaştığım, tarafsız ve dobra dobra konuşan amcamız, very very baaad diyerek lafa başlıyor ve nedenlerini açıklıyor. videonun 4:04 lerinde "ubuntu kısıtlı ilaveleri"nin depoda yer almamasını şaşırarak anlatıyor. anlatım yarı mizahi yarı ciddi ama doğru. bizzat göstere göstere anlatıyor:
https://www.youtube.com/watch?v=c5Li052ZBN8
Bu ecnebi arkadaş, windows ya da linux hayranı değil. sadece hata ve kullanışlılık testleri yaparak kendince yorum yapıyor.

Mr_YAMYAM

Zaten ben de benzer şeylerden bahsetmiştim.

seron

Videoya baktın mı?
Herif "hangi bir sıkıntıyı söyleyeceğimi bilemiyorum" diyor.
Bunlar kaliteyi bıraktı hacı...
Ben hangi sistemde rahat ediyorsam onu kullanırım. XP+MİNT bana yetiyor. zatn bilgisayalarla uğraşmak ciddi bir vakit kaybı. Boşver.

Mr_YAMYAM

Videoya bakmadım çünkü şu an 3.5GB lık ISO indiriyorum.
AVlinux un iso dosyası.
Bir de bu sürümü test edeceğim. Ben XFCE arayüzünü sevdiğim için bu sürüm işime yarayabilir.

seron

Ben de bir bakayım.
Sen kendi studionda kaldırılmış ya da ücretliye geçmiş yazılımların bir listesini yapabilir misin müsait olunca. Ben şunlara bir bakayım, ücretliye geçenler için ubuntunun suçu yok yapımcıları ücretliye geçti. ama kaldırılanların resmi depoları duruyordur. onları bulur sana lin atarım. şayet yine bulunmuyorsa o işi birebir yapan yazılımlar biliyorum depo dolu. onları tavsiye ederim kullanırsın olmamı? hani sen program kur kaldırla uğraşmıyorsun ben senin için müsait oldukça uğraşırım.

seron

Abi çok önemli:
O AVLinuxun içinde Cinelerra yüklü mü diye bakabilir misin denerken. Çünkü o yazılım depolarda yok ayrıca kendi sitesi de dopru dürüst yayınlayamıyor saçma sapan dosyalar paylaş(m)ıyor.

Mr_YAMYAM

Liste yapamam çünkü neredeyse 1000 lerce yazılım yok olmuş durumda.
Ama fırsat buldukça, şu yazılım bana lazımdı yaaf diyebilirim.

Alıntı yapılan: seron - 08 Haziran 2016, 18:27:01Abi çok önemli:
O AVLinuxun içinde Cinelerra yüklü mü diye bakabilir misin denerken. Çünkü o yazılım depolarda yok ayrıca kendi sitesi de dopru dürüst yayınlayamıyor saçma sapan dosyalar paylaş(m)ıyor.
Bakarım o ne ise :D

seron

Daha da karmaşıklaştırılmış EDİUS'u kopya çekmiş video editor.

Mr_YAMYAM

Şu an unetboot ile flash sürücü hazırlıyorum.
İş bittikten sonra sistemi restleyip bellek ile başlatırsam deneme tamamdır.

seron

Peki.
Ben şu anda indiremem iso 3.6GB büyüklüğünde.
Belki başka zaman.
Yalnız yaman bir dağıtıma benziyor.

Mr_YAMYAM

İyi bir dağıtımsa sana önermeyeceğim :D