Ana Menü

YAMYAM'ların SOHBET bölgesi. II

Başlatan Mr_YAMYAM, 15 Nisan 2016, 21:01:07

seron

Çift bobin kullanacağım?(tek çekirdekte iki bobin birden)

ozgurece

Arkadaşlar Kavga etmeyin.  ;D Bügün Peşin 70 TL ye WD aldım bakın linkte, Hemen PC ye taktım,WD cd sile formatlayıp kuruluma hazırladım ve temiz Win7 ile kurulum yaptım, Rufus programı ile USB de hazırladığım işletim sistemlerini sorunsuz kurabiliyorum. ayrıca eksik olan donanımlarıda tamamladım, Laptopun çalışmayan DVD sini yeniledim, 66 TL ama çin malı değil ,satıcıya söyledim bozulursa değiştirirsin OK dedi. Herkese kolay gelsin iyi bir hafta sonu dileklerimle.
https://www.tekmarshop.com/urunDetay.aspx?stokKod=17148

Mr_YAMYAM

@ozgurece
Bu PC hangisi.
Yoksa benim topladığım PC yi mi mıncıkladın.

ozgurece

Yo Hayır sizin topladığınız PC orjinal haliyle duruyor, o MASTER, ve Techniks e bağlı o yerinden oynmaz. Elimdeki diğer Desktop pclerle oynuyorum.

seron

Şimdi arkadaşlar benim bir... hatta bir sürü derdim var.
Aylarca bilgisayarlarla uğraşmaktan bıktım usandım.
Bilgisayarım yokken sanki daha mutluydum.
Sorun o kadar karmaşık ki ben bile anlamış değilim; size nasıl anlatayım bilmiyorum...
Yani durum o kadar karmaşık...
 Ama yine de izah etmeye çalışayım...

Şimdi bende üç adet bilgisayar var.
(kafanız karışmasın yavaş yavaş okuyun.)
Üçünü de faal olarak kullanıyorum.
Üçünde de yeni belgerel ortaya çıkarıyorum, ve yeni şeyler indiriyorum.

Bilgisayar-1
Bilgisayar-2
Bilgisayar-3

Şimdi:

-Bilgisayar-1'de resimler var, metinler yok...
-Bilgisayar-2'de müzikler var, resimler yok...
-Bilgisayar-3de hepsi var, müzikler yok...
-Bilgisayar-2'de program arşivi var, video arşivi yok...
-Bilgisayar-1de video arşivi tamam; ama bilgisayar 3'deki video arşivi güncellendi, diğerlerine senkronize temem gerekiyor.
-Bazı .doc dosyalarına metin ekleyerek güncelledim, ama diğer bilgisayarlardaki .doc'lar eski haliyle duruyor.
-Hangi dosya hangisiyle senkron, hangisiyle değil, belli değil.

Elimde 2 adet 1TB harddisk var.
Harddiskin birinde hemen hemen tüm dosyalar yeralıyor ama yukarıdaki gibi üç bilgisayarla senkron değil... Yani yeni belgelerin aktarılması, güncellenen belgelerin eski belgenin yerine konması gerekiyor.

ÇILDIRMAK ÜZEREYİM!

Taşınabilir olan harddiskimi bir ona bir buna takıp senkronize etmeye çalışmam, o kadar zor ki, tam bir kaos!..

Şimdi ben ne yapayım?

NAS sistemi nedir? Açıklayınız...(konuyla alakalı mıdır?)
Raspbery Pi bilgisayar ile yapılabilecek ucuz bir NAS ya da adı neyse ondan kurarsam, 24saat fişte kalması durumunda az elektrik harcar.
Bu sistem, kablosuz modem kullanılarak kullanılabilir mi?

İMDAT! HELP! YARDIM!

Gerekirse başlık açacağım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 21 Mayıs 2016, 22:21:38Şimdi:

-Bilgisayar-1'de resimler var, metinler yok...
-Bilgisayar-2'de müzikler var, resimler yok...
-Bilgisayar-3de hepsi var, müzikler yok...
-Bilgisayar-2'de program arşivi var, video arşivi yok...
-Bilgisayar-1de video arşivi tamam; ama bilgisayar 3'deki video arşivi güncellendi, diğerlerine senkronize temem gerekiyor.
-Bazı .doc dosyalarına metin ekleyerek güncelledim, ama diğer bilgisayarlardaki .doc'lar eski haliyle duruyor.
-Hangi dosya hangisiyle senkron, hangisiyle değil, belli değil.

Elimde 2 adet 1TB harddisk var.
Harddiskin birinde hemen hemen tüm dosyalar yeralıyor ama yukarıdaki gibi üç bilgisayarla senkron değil... Yani yeni belgelerin aktarılması, güncellenen belgelerin eski belgenin yerine konması gerekiyor.

ÇILDIRMAK ÜZEREYİM!

Taşınabilir olan harddiskimi bir ona bir buna takıp senkronize etmeye çalışmam, o kadar zor ki, tam bir kaos!..

Şimdi ben ne yapayım?

NAS sistemi nedir? Açıklayınız...(konuyla alakalı mıdır?)
İMDAT! HELP! YARDIM!
ET'siz kemikli @seron
Öncelikle belirteyim ki ben İMDAAT HEELP YARDIM gibi  başlıklara yanıt vermiyorum.

Yıllar önce seni dövmüştüm ama akıllanmamışsın.
''YAHU NOOLACAK Kİ 1TB HDD'e HEM İŞLETİM SİSTEMİ KURSAM, HEM DE DOSYALARIMI DEPOLASAM'' demiştin.
Şimdi O 1TB HDD'i al ve güzelce OKŞA. Belki içerisinden bilgiler dökülür sen de alır elekten geçirerek bir güzel yahnisini yaparsın. :D
TEMEL UNSURLAR NELERDİR.
1 Bir PC kendi başına asla depolama aracı olarak kullanılmamalıdır.
2 Temel kural PC ler ile dosyalar yüklenilir., taraması yapılır, işlenir ve KALIP haline getirilerek DEPO'ya (STORAGE) atılır.
3 Eğer bir PC içerisinde küçük te olsa (15-20GB kadar) geçici depolama alanı varsa önce buraya atılır. Sonra üzerinde gerekli testler yapılarak depo için hazır edilir.
4 Depolama aygıtları yüksek kapasitelidir. Yüksek kapasiteli aygıtların PC içerisinde daima çalışır olması sakıncalıdır. Çoğu ekler veya artık dosyalar buralara yerleşebilmektedir. Aynı zamanda güç olarak genellikle fazla olabilmektedirler.
YAPILANDIRILMADA TEMEL KURALLAR.
1 Elde imkan varsa her bir döküman için ayrı STORAGE diski temin edilmelidir.
Kendimden örnek.
200GB WD IDE Kutuda 2 ayrı bölüm olarak formatlanmıştır. İlk bölüm PDF dökümanları içindir. Diğer bölüm ise PROGRAMLAR içindir.
Videolar için ise 1TB HDD kullanmaktayım. Tek parça olup sadece DVD formatlı filmler içindir.
ÖNERİLER.
Elindeki 1TB HDD'i öncelikle boşalt.
Sonra gerekli dökümanlar için bölümlere ayır.
ŞÖYLE OLABİLİR.
50GB PDF ve PROGRAMLAR.
100GB Oyun isoları veya programlar.
50GB resimler ve benzeri.
200GB Müzikler.
Kalan 500GB civarı bölüm ise filmler gibi yüksek kapasiteli veri akışları.
(ÖZEL NOT)
Bu kadar bölüme ayırmak senin için zor olacağı için en az bir HDD daha temin edebilirsen sorun otomatik çözülecektir.
Zaten PDF veya metin dosyaları için neredeyse 16GB lık flash bellekler bile yeterli olmaktadır. Geriye kalan 3 unsur için,
Müzikler, oyunlar ve videolar için 3 bölüm yeterlidir.
Hangi PC yi açarsan aç taşınabilir bu diskini sisteme bağlayıp ilgili dosyalarını depolayabilirsin.

NAS'lar (Network Acceesed Storage) oldukça pahalıdırlar. Amaç tek bir NET bağlantısı üzerinden tüm PC  ler ile ve hatta dışardan bile erişerek dosya yüklenilebilir olmasıdır.

NOT:
@ozgurece nin PC'sini de bu yöntemle hazırlamış idim.
500GB civarı olan bölüme filmleri depolamıştım. Özgür o filmleri isterse daha büyük bir HDD e kopyalamış olabilir.
Ama PC içerisinde 160GB HDD vardır ve bunu yapılandırılması herzaman söylemiş olduğum gibi STANDARTTIR.
1. Bölüm WİNDOWS.
2. Bölüm Linux
3. Bölüm TEMP STORAGE.
Sanırım özgür bu yapılandırmaya alışmıştır.

seron

Abi sonuna kadar haklısın.
Ama mesele karışık olduğu için ben anlatamadım.
Elimdeki üç bilgisayarın ikisinde yüksek kapasiteli disk var.
Notebook: 250GB 50si windows 40ı linux geriye kalanı mecburen ortak depo.
yeni bilgisayar: 250GB 40'ı XP - 50si Win 8.1 gerisi mecburen ortak depo.
Eski bilgisayar: 80lik disk, iki bölüm winXP artı linux depo yok.

mecburen bu ek depolara geçici olarak veri koymak zorunda kalıyorum. ama bu verileri gerisingeri USB adptörle kullandığım 1TBye çift yönlü aktarma yapmak büyük sıkıntı. çünkü:
Sözkonusu PDFler, resimler, videolar, müzikler....
heran her üç bilgisayarda da lazım oluyor. çünkü benim ne zaman hangisini kullanacağım belli olmuyor ve
bir metin yazacağım zaman o metine ekleyeceğim resimler seyyar harddiskte. seyyar harddiskin Adaptörü yok; gezdirmek güç.
ben de diyorum ki:
tüm bilgisayarlardaki depoları YOK EDEYİM, Ağdaki ortak depodan (bulut) kullanayım.
yani anlamışsındır. atıyorum ABC.doc adlı dosya üç bilgisayarda da var ama ben bir bilgisayarda bu belgeye 6sayfa daha eklediğim zaman bu defa duruma göre diğer bilgisayara geçip oradan da işi yürütebilmeliyim...
Bu iş taşınabilir disk ile olmuyor.

Yahu onur abi,...
Şu eski bilgisayarla yeni bilgisayarı satayım, laptop ile devam edeyim. olmaz mı? vallahi ciddiyim. bıktım artık >:(

seron

Bak şöyle bir örnek yaptım.
Raspbery pi bilgisayar 150TL NAS sistemi2500TL den başlayıp 22500Tlye bile var.
Rasp-pi daha uygun:

Mr_YAMYAM

Eski PC yi sat bana haber ver sorunları çözelim.
Eğer oyun moyun işim olmuyor diyorsan yeni PC yi de satabilirsin. İyi para eder.
Sana bir sistem dizeriz bizim Özgürün PC si gibi cenıfır olur.
Artan para ile de şunları yaparsın.
2 adet açma kapamalı HDD kutusu.
Birisine 1 TB HDD, diğerine de 250GB HDD.
Dadından yinmez.
Hatta para kalırsa benim HP den toplarız. Lisans derdin olmaz. Ne kurarsan kur yasal olur. Tek sıkıntısı özel donanım sürücüleri. Onları da HP nin resmi sitesinden zaten indiriyorsun.
Ben XP ile bile cenıfır kullanıyorum.
HAA NOT:
Aynı PC nin harddiskini söktüm. Daha önce 80GB harddiske test için NANE KDE kurmuştum. Şimdi naneyi tüm efektleri ile donanımı zorlayacak şekilde test ediyorum. Böylece düşük işlemcili PC ler için genel sorunları not alıyorum.
Belki de UBUNTU STUDIO'dan vazgeçerim.

seron

Birşey soracağım:
Benim eski PC,
Neden bir SATA harddiski SATA kanalından görmüyor da;
USBden görüyor? Anakart SATA2 uyumlu disk SATA3 uyumlu olduğundan mı?
Yoksa AHCI ayarına mı bakmam lazım?
Hayır hızlı kullanabilmek varken, Dışarıya USB kablosu çekiyorum bana biraz saçma geldi de... ::)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 22 Mayıs 2016, 00:13:15Birşey soracağım:
Benim eski PC,
Neden bir SATA harddiski SATA kanalından görmüyor da;
USBden görüyor? Anakart SATA2 uyumlu disk SATA3 uyumlu olduğundan mı?
Yoksa AHCI ayarına mı bakmam lazım?
Hayır hızlı kullanabilmek varken, Dışarıya USB kablosu çekiyorum bana biraz saçma geldi de... ::)
BIOS içerisinde HDD konfigürasyonlarında ENHANCED diye birşeyler olması lazım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 21 Mayıs 2016, 23:54:31Bak şöyle bir örnek yaptım.
Raspbery pi bilgisayar 150TL NAS sistemi2500TL den başlayıp 22500Tlye bile var.
Rasp-pi daha uygun:
Sen burada kulağını kuyruğunla tutmuşsun.
Böyle bir sistem için ne senin ne de benim kapasitem yetmez.
Özgürü çığır gelsin. O'na bir modem önermiştim. Sana anlatsın. Beğeniyorsa aynı modemden al sen de işini hallet.
Ne o öyle Pİ Mİ falan filan.

seron

O modeme harddisk takılabiliyorsa hay hay, alalım.
Ama takılabilmiyorsa Pi ye bir yazılım yüklüyorsun, diskleri ağda paylaştırma yazılımı.
Bilgisayarlara da File-SYNC(dosya senkronizasyon) yazılımı yüklüyorsun, tamamadır.
youtube'da yapanlar var. ben de ilk ben düşündüm diye seviniyordum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 22 Mayıs 2016, 00:35:13O modeme harddisk takılabiliyorsa hay hay, alalım.
Ama takılabilmiyorsa Pi ye bir yazılım yüklüyorsun, diskleri ağda paylaştırma yazılımı.
Bilgisayarlara da File-SYNC(dosya senkronizasyon) yazılımı yüklüyorsun, tamamadır.
youtube'da yapanlar var. ben de ilk ben düşündüm diye seviniyordum.
Önce Özgür'ü bul ve modem hakkında bilgi al.
Modemin fiyatı 130-150 gibi aklımda kalmış. Alıyorsun.
Yukardan inen kabloyu modemin WAN girişine bağlıyorsun.
Sonra Kablosuz ayarlarını açarak AP yapıyorsun. Böylece kendi kendinin bir kablosuz ağı oluyor. Ayrıca diğer 4 adet kablolu LAN hatlarını da kullanabilirsin.
Modemin arkasındaki USB ye de bir HDD bağlıyorsun. Diyelim ki bir ISO indireceksin ve o iso 8GB. 8 gün boyunca PC yi açık tutmak zorunda değilsin. PC den modemdeki harddiske yükle ülem diyorsun.
Bu arada PC ile oyun moyun da çevirebilirsin. İşin bitince PC yi kapatıp HORLUYORSUN.
Kalktığında yeniden indirmelerine bakıyorsun. İndirmişsen zaten mesele yok.
http://www.vatanbilgisayar.com/asus-dsl-n17u-300mbps-vdsl2-destekli-kablosuz-n-4-port-gigabit-adsl2-modem.html

seron

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 22 Mayıs 2016, 00:43:28Önce Özgür'ü bul ve modem hakkında bilgi al.
Modemin fiyatı 130-150 gibi aklımda kalmış. Alıyorsun.
Yukardan inen kabloyu modemin WAN girişine bağlıyorsun.
Sonra Kablosuz ayarlarını açarak AP yapıyorsun. Böylece kendi kendinin bir kablosuz ağı oluyor. Ayrıca diğer 4 adet kablolu LAN hatlarını da kullanabilirsin.
Modemin arkasındaki USB ye de bir HDD bağlıyorsun. Diyelim ki bir ISO indireceksin ve o iso 8GB. 8 gün boyunca PC yi açık tutmak zorunda değilsin. PC den modemdeki harddiske yükle ülem diyorsun.
Bu arada PC ile oyun moyun da çevirebilirsin. İşin bitince PC yi kapatıp HORLUYORSUN.
Kalktığında yeniden indirmelerine bakıyorsun. İndirmişsen zaten mesele yok.

Bİ'DAKKA Bİ'DAKKA!!!
Zaten benim istediğim şey de, BİR EV İÇİ ŞAHSİ AĞ idi.
Eğer Extradan bilgisayara (rasperi-masperi) gerek yoksa; Neden o modemi almıyayım.
USB girişi var diyorsun He mi?
TAMAMDIR.
Özgür mesajı görünce haber versin.
Ben birazdan çıkarım.
Yarın uygun bir zamanda inceler, icabına bakarım.
Bu durumda bana şunlar lazım olacak:

-Harddisk o tamam.
-Harddisk için çıkma PC Güç kaynağı: yeşil-siyahı birleştirerek. o da tamam.
-O modem,
-Bir adet de Wİ-Fi alıcı ANTENNA. (laptop ile diğer bilgisayarın var, sadece bir bilgisayarda yok.)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 22 Mayıs 2016, 01:01:52-Harddisk için çıkma PC Güç kaynağı: yeşil-siyahı birleştirerek. o da tamam.
-O modem,
-Bir adet de Wİ-Fi alıcı ANTENNA. (laptop ile diğer bilgisayarın var, sadece bir bilgisayarda yok.)
Bu herif külliyen ŞAVALAK yahu.
HDD bağlamak için koskoca 300Wattlık PC PSU'su kullanacak.  ;D
Oolum git 50 kaada bi tene HDD kutusu al. Kendi adaptörü zaten içinde. 12V 1A o da EŞİTTİR 12W eder.
Senin PSU güç kaynağı boşta bile 30-40W güç harcar.
Üstelik mezmeldek olması da cabası.
Konsolün üstüne güzelce koyarsın modemi. Yanına da harddisk kutusunu. İkisi yakışıklıca dururlar.
HDD kutusunda açma kapatma anahtarı vardır. Hiç kullanmayacağın zaman kapatırsın HDD i keyfine bakarsın. Önemli bir dosya mı yükleyeceksin. Açarsın 1 hafta açık kalsın isterse.
http://www.vatanbilgisayar.com/asus-dsl-n14u-300mbps-kablosuz-n-adsl2-4-port-modem.html?srt=UP

seron

"50 Kaada harddisk kutusu bulabilirsen haber ver" diyecem, bulursun da şimdi... :o
Yahu o paraya alınan kutu diskin içine eder. çin-çan-çun kutular bozulunca diske de zarar veriyor :-\

"24saat fişte kalacak"

Yani, bana iyisinden lazım.
Yav bu iş olmayacak galiba. Ben sadece bir disk kutusu bulayım da paşa paşa oradan oraya taşıyayım...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 22 Mayıs 2016, 01:44:15"50 Kaada harddisk kutusu bulabilirsen haber ver" diyecem, bulursun da şimdi... :o
Yahu o paraya alınan kutu diskin içine eder. çin-çan-çun kutular bozulunca diske de zarar veriyor :-\

"24saat fişte kalacak"

Yani, bana iyisinden lazım.
Yav bu iş olmayacak galiba. Ben sadece bir disk kutusu bulayım da paşa paşa oradan oraya taşıyayım...
Al sana garantili bir ürün.
Aynısını bizim OKİNGURT'a da önermiştim.
http://www.vatanbilgisayar.com/frisby-fhc-3520s-35-sata-harddisk-kutusu-usb-30--siyah.html
Ben de kullanıyorum aynısından.
Ucuz olsun dersen ahanda.
http://www.vatanbilgisayar.com/frisby-fhc-3545p-35-sata-harddisk-kutusu-usb-30--siyah.html
Elinde ufak HDD varsa daha ucuzları da var.
http://www.vatanbilgisayar.com/frisby-fhc-2525b-25-sata-harddisk-kutusu-usb-20.html
Bu kutunun adaptörü madaptörü yok. Modemden beslenir.

seron

İlk ürün zaten almak istediğim seçeneklerden birisi.
Diğerleri için "yorumlar"kısmında pek hoş şeyler söylenmiyor.
İstediğim diğer ürün:
http://www.mediamarkt.com.tr/tr/product/_fr%C4%B1sby-fhc-3640s-3-5-in%C3%A7-usb-3-0-hdd-kutusu-1083499.html
Yan tarafında gosgoca fan var. önünde de hava kanalları. benim de ısıya karşı allerjim olduğu için tam bana göre. 3-5Tlnin önemi yok alacak olursam bunu alabilirim.

Mr_YAMYAM

O ürün yaramaz.
Açma kapama anahtarı butonlu.
Başına iş çıkartır.

Benim HDD kutusuna bak ta ecik GUDUR :D