Ana Menü

YAMYAM'ların SOHBET bölgesi. II

Başlatan Mr_YAMYAM, 15 Nisan 2016, 21:01:07

seron

KDEli linuxda fanların bağırmama nedeni açıkkaynak sürücülerin fan hızlarını kumanda etmiyor olması olabilir. tabi şimdi de "e ısınmıyor?" diyebilirsin; eğer hem fanlar bağırmıyor, hem de ısınmıyorsa sorun yok demektir. Linuxlarda windowslara nazaran daha az servis(arkaplan uygulamalar) çalışıyor ve donanım daha rahat dönüyor...

Laptop bilgisayarlar pille çalışır. sen o donanımı yeni taktın, daha özelliklerini tam bilmiyorsundur. o modelde "açık kala kala pilleri yemesin" diye öyle bir özellik konmuş da olabilir. bakıyor ki kullanmıyorsun, aradan çekiliyor pillerin ümüğünden ellerini çekiyordur; belki.

Mr_YAMYAM

İyi de bu şavalak donanım daha önce mefta olan toşiba lep-top'un adaptörü idi.
Onda vista yüklü idi ama sistem gayet stabil çalışıyordu. O yıllarda linuxu toşiba ile test etmemiştim.
Eğer donanım özelliklerinde kendisini uykuya gönderme seçeneği olsaydı linux bunu tanır ve aktif edebilmem için bana sorardı.

seron

Şu halde geriye tek bir durum kalıyor:
Gara ekran komutları ile sistemin ince ayarlarına bakmak ve eğer varsa o ayarı bulup komutlarla ümüğüne çökmek.
Çünkü sistem ayarlarından (görsel arayüzden) yapamadığını söylüyorsun.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 23 Haziran 2016, 18:11:59Şu halde geriye tek bir durum kalıyor:
Gara ekran komutları ile sistemin ince ayarlarına bakmak ve eğer varsa o ayarı bulup komutlarla ümüğüne çökmek.
Çünkü sistem ayarlarından (görsel arayüzden) yapamadığını söylüyorsun.
Ben böyle birşey söylemiyorum  8)
Ancak şunu söyleyebiirim.Kafanı fazla bulandıracak sitelere fazla girmemelisin.  ;D

seron

Öyle diyorsun emeeee, "bilmediğin ...ku, git mektebinde oku" demişler. Ama ortada "adam gibi" mektep olmayınca, öğrenemiyoruz. Açıkçası ben şu terminalle ilgili bazı şeyleri öğrenmek isterdim; yüzeysel de olsa.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 23 Haziran 2016, 18:38:43Öyle diyorsun emeeee, "bilmediğin ...ku, git mektebinde oku" demişler. Ama ortada "adam gibi" mektep olmayınca, öğrenemiyoruz. Açıkçası ben şu terminalle ilgili bazı şeyleri öğrenmek isterdim; yüzeysel de olsa.
Donanım ve yazılım temel bilgilerin olmadan birşey öğrenemezsin.
Herşey ezbere olacaktır.
En azından DOS komutlarını araştır ve linux komutları ile (Terminal kullanımı) kıyasla.
Yazılışlar haricinde büyük benzerlik olduğunu göreceksin. Hatta bazı yazılışlar aynı bile olabilir.
http://www.godoro.com/Divisions/Ehil/Mahzen/General/DOS/txt/html/document_Commands.html
Nasıl kullanıldığını ve mantığını da öğrenebilirsen sağlam bilgiye sahip olabilirsin.
Ancak özellikle belirtyim ki bu gibi şeylerin öğrenilebilmesi kısa sürede olmaz. Azimli olmalı ve sabırla ilerlemelisin.
Ne demişler.
AZİMLE FARE DAŞI DELER.

seron

Teşekkür ederim. bu bilgi bir kenarda dursun. ben bir cüğara asılıp geleyim.
serbestsin.. :)

seron

Ön paneli delikli olmadığı için havalandırma sorunu olan PCmin ön panelini matkapla delik deşik ettim ve içine de büyük bir fan koydum. yan kapaktaki bazı delikleri kapattım; ekran kartı bölmesine bakan delikleri kapatmadım. Kasa tahliye fanı hızlı dönen (power) fan ve 12V verdim. Ön panele koyduğum fan da 12V. Yan kapağı bu haliyle kapattım.

Sonuç:
Hiçbir değişiklik olmadı. Odanın içi bildiğin hamam... hatta ekmek fırını.

Yan kapaktaki açık kalan deliği de kapattım...
sonuç: yine değişen yok.

Yn kapağı tamamen açtım.
sonuç: hala aynı.

işlemci sıcaklığı 36 derece ile 45 derece arasında gidip geliyor (fanın otomatik hızlanıp yavaşlaması nedeniyle) render yapmaya kalkarsam 62-63 dereceye çıkıyor ve anakartın özel yazılımı "danger danger!.... danger danger!..." diye bağırmaya başlıyor...

Testlerin tam anlamıyla yürütülebilmesi için, bulunduğum ilde oda içi sıcaklığın 41 derecenin altına düşmesi gerekiyor.
Yanlış duymadın: gölgede sıcaklık 41 DERECE

Mr_YAMYAM

Temel elektronik kuralı.
Ortam ısısı artı 22'C ideal yarı iletken test ısısı o da eşittir 63'C
Donanım genel max. ısısı 65'C
Senin donanımların ısısı bu seviyede ise herşey normaldir. Daha yüksek ise soğutma yetersizdir.

NOT:
Genel sağlama testisi.
PC aşırı ısı ile bir süre kullanılır. Sonra kapatılır.
Yan kapak beklemeden açılır. İçerdeki hava sıcaklığı ortam sıcaklığından fazla ise (55-60'C) kasa içi sirkülasyonun berbat demektir.

seron

Onur ağabey,
İyi diyorsun hoş diyorsun ama işlemci fanı Full hızda çalışıyor, bağıra bağıra kendini yırtıyor; bu yüzden büyük soğutuculardan alıp almamak konusunda düşünmeye başladım. işlemcinin kendi zayıf soğutucusu var üzerinde.
Kuzey köprüsünün sıcaklığı, "kim 2 saniyeden fazla elini çekmeden dokunabilir" yarışlması yapmaya müsait sıcaklıkta... kapağı açınca kasa içi ekmek fırını sıcaklığında ve gerek anakartın yazılımı gerekse speccy şu değerleri veriyor:

İşlemci 36....40C
Anagart: 40C

speccy:
yukarıdakiler aynen...
ekran gartı 44C
Harddisk 1 samsung: 37C
Harddisk 2 hitachi: 40C
anakart genel sıcaklık: 40C

ASUS TWEAK aracı(ekran kartının yazılımı)
Fan hızı elle max konumda: ısı 44-45C

Kasanın içinde hava kaçağı hemen hemen olmayacak şekilde ayarlı ve de gerek giriş(ön panel fanı) gerekse çıkış fanı JET MOTORU GİBİ çalışıyor. buna rağmen,
anakartın yazılımına bir insan sesi gömmüşer 40C'yi geçince "dencır dencır" diye bağırmaya başlıyor herif...
Tekrar hatırlatıyorum: ev içi sıcaklık, klimasız tahammül edilecek düzeyde değil.

Mr_YAMYAM

Ölçümlerin güvenilir değil.
Ortam sıcaklığının 41'C olduğu yerde minumum sıcaklıklar 36'C olmaz.
El ile dokunduğunda YANDIM ANAAM nidası çıkartıyorsan o soğutucuyu büyütmen gereklidir. Ya da uygun bir yerine fan bağla.

seron

Evet ölçümlerim güvenilir değilmiş. O sıcaklığı tahminen söylemiştim. Dün birileriyle konuştum gündüz sıcaklığı bir ara 56-57derece olmuş. Ben de diyorum neden bu kadar sıcak... ;D

Ekran kartının da üzerinde bir fan daha var. o bölmede biriken ısıyı tahliye fanından dışarı atacak şekilde ayarlı.
Sonuçta aslında kurduğum havalandırma sistemi doğru çalışıyor ama dışarıdaki sıcaklık nedeniyle düşemiyor olabilir.
göreceğiz. Çünkü ben eminim; ön panelden güçlü bir hava girii, arka panelden de güçlü bir hava çıkışı var. hava kaçağı yapacak bir şey de yok. Yani aslında ideal havalanbdırma sistemi kurulmuş ama 56dereceye yapacak birşey yok.
(bu 56 derece otomobillerin termometresi ile okunan sıcaklık olup, birden fazla araç ile tesbit edilip dün facebookda da paylaşılmış)

Mr_YAMYAM

Bilimsel olmanın yolu ÖLÇÜM TEKNİĞİ'nden geçer diye sıklıkla belirtmekteyim.
Git bir bakkala al bir derece kendi sıcaklığını kendin ölç.
En azından arabalardaki derecelere bağlı kalmadan kendi ortamının sıcaklığını doğru ölçmüş olursun.

seron

Bu yaz, geçen yazlardan farklı ve her yaz daha kötüye gidecek şekilde ahava ısınıyor, anormalleşiyor. herneyse...

Bu günlerde buralara gelmeni tavsiye etmem. Çünkü millet sıcaktan denize bilem gitmiyor. Kumsal insanı hastanelik edecek kadar sıcak. deniz ise çok soğuk. her halükarda "niye geldim?!  >:(  " dersin. Yine de araştır maraştır yap birşeyler.

NOT: termometre bakkalda satılmaz. ;D  satıldığı yegane yer olan kırtasiyeler okulların kapanması nedeniyledir ki kapalı.

Mr_YAMYAM

Deniz soğuk ise gelinmez.
Deniz soğuk, hava da çok sıcaksa aşırı rüzgar olması lazımdır.
Rüzgar, ısı farklılıklarını eşitlemeye çalışan bir hava etkinliğidir.

seron

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 24 Haziran 2016, 14:34:20Rüzgar, ısı farklılıklarını eşitlemeye çalışan bir hava etkinliğidir.

Burada ise (şu aralar) sıcak havayı üstümüze üstümüze estirip pişmemize yardım eden bir etkendir. :D
Nu arada internet kafede bir termometre var: gölgede sıcaklık 38 derece.

Mr_YAMYAM

O üzerinizden geçen hava sıcak hava değildir  8)
Gerçek sıcak hava toros dağlarının taşlarının sıcaklığıdır ki tahmini 70-80'C tır. İnanmazsan çık toroslara o serin havada bile güneşe direk maaruz kalmış olan bir taşı eline al  ::)
Isınan hava yükseldiği için yerine biryerlerden hava gelmelidir. İşte o hava akımı genellikle sizin oralardaki ortam sıcaklığı olan 38'C civarı sıcaklıktaki havadır. Deniz yüzeyindeki hava sıcaklığı ise temel olarak deniz suyu sıcaklığına eşdeğer olmalıdır.

memleket

@Mr_YAMYAM 

Leica lens, bu nedir ne değildir. Nette biraz araştırdım, kaliteli bir lens diyorlar.
Huawei P9 serisinde kullanılmış. Açıkçası bu telefonu düşünüyorum.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: memleket - 25 Haziran 2016, 23:54:25@Mr_YAMYAM

Leica lens, bu nedir ne değildir. Nette biraz araştırdım, kaliteli bir lens diyorlar.
Huawei P9 serisinde kullanılmış. Açıkçası bu telefonu düşünüyorum.
LEICA firması 35mm film standardını ilk çıkartan firmadır. Fotoğraf makinaları için.
Bu sebeple ilk 35 mm fotoğraf makinalarına LEICA denilir.
Bu firma önceleri kaliteli idi. Şimdilrde üretimleri varmıdır bilemiyorum.
Objektif firmasında ise bir zamanlar CARL ZEISS kral olarak gösterilirdi. Ama çin işi üretimlerde bu firmanın da kalitesinde düşüşler görüldü.

memleket