Ana Menü

Cub motor regülatörü (Şema)

Başlatan ipli jeton, 31 Mayıs 2025, 12:21:43

ipli jeton

Alıntı yapılan: seron - 06 Haziran 2025, 09:42:35
Alıntı yapılan: ipli jeton - 06 Haziran 2025, 09:00:51Bir de daha önce yapmış olduğunuz üst PCB'den tristörler arasındaki mesafeyi tekrar ayarlamanız gerekebilir. İki tristör arasındaki mesafe 18.40 mm.

Şimdi yaktın beni... :du: Bütün PCB'yi yeniden düzenlemek kolay olmayacak... :'(

O kadar da zor değil aslında. Tristörlerin yeri iyi. Sadece ikisinin arasındaki mesafeyi 18.40 mm yapmak için hafif birbirlerine yaklaştırmak veya birbirilenden uzaklaştırmak gerekebilir. Geri kalan elemanların yerleşimi iyi duruyor.

seron

Alıntı yapılan: ipli jeton - 06 Haziran 2025, 09:59:07
Alıntı yapılan: ipli jeton - 06 Haziran 2025, 09:00:51Bir de daha önce yapmış olduğunuz üst PCB'den tristörler arasındaki mesafeyi tekrar ayarlamanız gerekebilir. İki tristör arasındaki mesafe 18.40 mm.

Şimdi yaktın beni... :du: Bütün PCB'yi yeniden düzenlemek kolay olmayacak... :'(

O kadar da zor değil aslında. Tristörlerin yeri iyi. Sadece ikisinin arasındaki mesafeyi 18.40 mm yapmak için hafif birbirlerine yaklaştırmak veya birbirilenden uzaklaştırmak gerekebilir. Geri kalan elemanların yerleşimi iyi duruyor.
Baya yaklaşmaları gerekiyor. Öyle ki yolları hafif düzenlemem gerekecek. Bir de 18,40 derken orta pinden itibaren mi onu bilmem lazım.

ipli jeton

Alıntı yapılan: seron - 06 Haziran 2025, 10:07:17
Alıntı yapılan: ipli jeton - 06 Haziran 2025, 09:59:07

Baya yaklaşmaları gerekiyor. Öyle ki yolları hafif düzenlemem gerekecek. Bir de 18,40 derken orta pinden itibaren mi onu bilmem lazım.

Merkezden merkeze diyeyim. Orta pinden orta pine yani.

seron

Onların her biri tek tek pin. TO-220 yerleştirmektense pin koydum. Şimdi aralıklarını bozmadan kaydırmam gerekecek. Bakayım bir...

EDİT:Tamam, düzenleme gerekmeden uygulanabiliyor.

seron

Bitirdim sayılır. Bakabilir misin

Ekran görüntüsü_2025-06-06_10-30-16.png

Herşey tamamsa çoğaltıp çıktı vereceğim.

ipli jeton

Alıntı yapılan: seron - 06 Haziran 2025, 10:31:30Bitirdim sayılır. Bakabilir misin

Ekran görüntüsü_2025-06-06_10-30-16.png

Herşey tamamsa çoğaltıp çıktı vereceğim.
Güzel olmuş. Elinize sağlık.

seron

CUB MOTORSİKLET KONJEKTÖR DEVRESİ

CUB Motor Regulator Scheme_copy_copy.png

Ekran görüntüsü_2025-06-05_08-19-46.png
Ekran görüntüsü_2025-06-05_08-21-26.png

İÇERİĞİ İNDİRİN: [attach id=21914]CUB Konjektör.rar

ipli jeton

D1 ve D2 neden tristörlere ters paralel bağlı? Bu şekilde tristörler doğrultma işlevini düzgün yapamaz ki. Benim şemada bunların anotları şaseye bağlı.

seron

Onlar şaseye bağlanacak yanlış çizmişim ama PCB'de sorun yok.

EDİT: Düzelttim. Hatta Q2'yi de ters göstermiştim onu da düzelttim.

seron

TAKLİT ELEKTRONİK LİMİTED ŞİRKETİ  :D

ipli jeton

Aslında alüminyum PCB çok da gerekli değil. Alüminyum PCB üzerindeki parçalar uzay montaj yapılabilir.

seron

Evet.

Ayrıca tekrar hatırlatıyorum diyotlar büyütülürse çok iyi olur.

mustafaaxu

seron hocam haklısın
12 volt regülatörü parçalanmıs resminde  aliminyum soğutuculu küprü diyot kullanmışlar en az 20 A lik olması lazım
kolay gelsin
1.jpg
2.jpg
3.jpg

mustafaaxu

seron hocan ayriyeten çök basit motosikler regülatörü
6.jpg
5.jpg

seron

Mustafa hocam her motosikletin konjektörü farklı olabilir. Çünkü tesisatları farklıdır. Ben de kendi kafamdan bir tane regülatör çizmek istedim ama hangi motora göre çizeceğim? Onu bilemeyince vazgeçtim.

@ipli jeton bir önceki sayfadaki devrenin çalışma prensibi yazısını güncelledim. Daha belirgin ve açıklayıcı oldu.

mustafaaxu

hocam zaten biz a marka b marka vermiyoruz genelde üreteçten aküye kadar olanı veriyoruz
arabalarda çok farklı  motosikletlerde farklı üreteçler var
teknik olarak bazı üreteçler tek faz bazıları üç faz oluyor o zamanda üçünü kontrol edeceğiz

tesisata gelince haklısın her marka ayrı bir uygulaması var
ama genellersek hepside aynı gibi
kolay gelsin

ipli jeton

Yeni BT151'ler geldi. Komponent tester ile ölçtüm. Regülatör üzerindekilerle aynı değerleri verdi. Regülatör üzerindeki BT151'ler sağlam. Sanırım eski regülatör sağlam, biz arızayı yanlış yerde aramışız.

seron

Zaten sorun tristörlerde değildi.

Çok sonradan verdiğin bilgiler de iyice kafa karıştırdı. Far devresi boşta akım çekiyor demiştin. Regülatör sağlam mı değil mi bilmiyorum ama o sorunu çözmezsen aküyü sık sık eline alabilirsin.

ipli jeton

İlk önce yan sanayi regülatör denedik, şarj ediyor ama farları yakmıyordu. Sonra serviste Orjinal regülatör taktırdık. Yeni regülatör şarj sorununu çözmedi. Sorun regülatör dışında bir yerde ama nerede bilmiyorum. Farları devre dışı bırakınca akü şarj oluyor. Akünün şarj durumu da iyi.

İki ihtimal var. Far anahtarının ilerisinde bir kısa devre var. Farlar çalışırken fazla akım çekilmesine neden oluyor. Farlar devre dışı bırakılınca kısa devre olan yer de devre dışı kalıyor, ve akü şarj olmaya başlıyor.

İkinci ihtimal, regülatöre gelen elektrik hem şarj hem farları yakmak için yeterli gelmiyor. Bu nedenle farlar yanarken akü şarj olmuyor.

seron

Hocam biz böyle bulamıcaz onu. İyi bir motor ustasına götür bence.