Ana Menü

ON - OFF BUTON

Başlatan mustafaaxu, 19 Kasım 2020, 09:05:01

07 Osman

Hele bir malzemeler gelsin, devreyi yapayım. Dediklerini aklımda tutarım, uyarın için teşekkür ederim @seron

07 Osman

Malzemeler geldi, devreyi önce orjinalindeki gibi sadece 21w oto ampülü ile yaptım, gayet güzel çalışıyor. 5 ve 2 wattlık yine oto ampüllerinde ise kararsız davrandı. örneğin devreye enerjiyi verir vermez lamba yanıyor, butona belki onuncu basışında sönüyor, bazen sönmüyor.

Röle ile denedim yine kararsız çalışıyor, meşhur emk diyodunu taktım yine aynı. Sayın @seron un dediği gibi  röle + 2ohm 20 wattlık ve 6 ohm 50 wattlık dirençler ile denedim yine çalışıyor. Ama dirençler ısınıyor, her ne kadar taş direnç yada alüminyum soğutmalı direnç olsa da, tehlikeli yani.

Röle + 21 watt ampül ile de çalışıyor. EE bu sefer de ampül ısınıyor, kaldı ki araç aküsünün amperine göre daha canlı yanacak daha çok ısınacak.

Çaresiz kaldım,  yani illa bana  üç kutuplu (On-Off-On) şeklinde  klasik bir anahtar bağlattıracaklar.  Ha dedim herşey orjinal olsun, sağda solda anahtar falan gözükmesin.  En kötü anahtarı torpido  yada aradaki kolçağın içine saklarım. Bakacağız bakalım.

seron

Osman abi, Mustafa kardeşimiz bir süredir foruma girmiyor. Belki devrede ufak bir değişiklik yapılarak o sorun giderilebiliyordur. Bir iki elemanın değerini değiştirmek gerekiyordur yani. Demek ki tahminimde yanılmamışım. Tek butonla çalışan başka devreler de var ama, sana o kadar kargo getirttik, var olan devre üzerinden gitmek daha doğru olur.

Bir de şu var: 2 ve 6 ohm çok ufak dirençler. 12Voltta Üzerlerinden aşırı akım geçirtirler. Isınmaları normal. Onun yerine daha yüksek dirençlerle denesen diyorum... Mesela 10 Ohm, 22 Ohm... Atıyorum 47 Ohm-5W dirençte az ısınarak çalışırsa işini görür.

Adnancoskun

Alıntı yapılan: seron - 27 Şubat 2021, 11:59:42Osman abi, Mustafa kardeşimiz bir süredir foruma girmiyor. Belki devrede ufak bir değişiklik yapılarak o sorun giderilebiliyordur. Bir iki elemanın değerini değiştirmek gerekiyordur yani. Demek ki tahminimde yanılmamışım. Tek butonla çalışan başka devreler de var ama, sana o kadar kargo getirttik, var olan devre üzerinden gitmek daha doğru olur.

Bir de şu var: 2 ve 6 ohm çok ufak dirençler. 12Voltta Üzerlerinden aşırı akım geçirtirler. Isınmaları normal. Onun yerine daha yüksek dirençlerle denesen diyorum... Mesela 10 Ohm, 22 Ohm... Atıyorum 47 Ohm-5W dirençte az ısınarak çalışırsa işini görür.
Naçizane
10 ohm 22 ohm küçük dirençlerdir. Onların üzerinden akan akım hiç küçük sayılmaz, ve oluşturdukları ısı da hiç azımsanmayacak kadar küçüktür, ve oluşan ısı da oldukça risk oluşturur....
Bence daha az akım çeken stabil bir devre yapmak gerekli...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Hmm... Doğru olabilir.

Bir bakalım.

12Volt için 47 Ohm kullanırsa = 255mA geçiyor.
12V x 0,255 = 3,X Watt eder.

47 Ohm ile devrenin stabil çalışacağını varsayalım. 255mA yüksek ısı ürettirir mi acaba... :du:

Öte taraftan devrenin modifiye edilmesiyle dirence gerek kalmayabilir görüşündeyim. İşte onun nasıl yapılacağını bilemiyorum. Keşke malzeme alacağını bilseydim birkaç tip direnç de sipariş ettirirdim.

Elde alternatif var ama, Osman abi malzemeleri internetten getirtiyor. Mesela 555'li on/off devresi falan vardı, denemedim. Tek butonlu.

İlave yapıyorum. Bu kaçıncı defadır Osman abi'ye elimden ne geliyorsa yardımcı oluyorum ama başarısız oluyorum. Bunlar beni utandırıyor. O mavi ışıklı kettle'ı daha unutmadım. Trafosuz adaptörün hem LED'i hem röle devresini besleyemeyeceğini düşünemedik... 330nF kondansatörlüydü sanırım. İçinde zener vardıysa akımın bir kısmını üzerinden geçirerek regülasyon için harcıyor olabilirdi. 330nF'den 23mA maks. akım çekebilirsin. Geriye ortalama 10mA kalıyor. Bu da mavi LED için anca yetiyor. En baştan hesabı düzgün yapamayıp o kadar malzeme getirttik, sonra da röleyi çalıştıramadık...

Bari bu defa birşeyler yapabilelim de sonuca erişebilsin istiyorum çok mu?

07 Osman

Teşekkür ederim düşüncelerin için @seron  ve ayrıyetten  sayın @Adnancoskun  ustam.

Üzülme @seron   kettılın mavi ışığını yaktım yine de,  220 v ile led devresi yaptım, direnç, diyot ve kondansatörden,  eskisi kadar canlı yanmasa da yine mavi yanıyor ;)    Mavi yansında  buzerden falan geçtim artık en sonunda.   

555 li devre denedim bundan önce, hatta tam forumun güncelleme sırasına denk geldi mesaj güme gitmişti. O devrede de (555li olan) yine röle kullandım,  enerjiyi verir vermez, röle kontaklarını çekiyor, ne kadar butona bassam da geri bırakmıyordu. Bir sürü sitede, youtubede çalıştığını teyit ettim, ama bende çalışmadı meret.

seron

O devreyi ilk defa görüyorum. Boş bir zamanda şunlara bir bakabilir misin?

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 28 Şubat 2021, 12:23:34O devreyi ilk defa görüyorum. Boş bir zamanda şunlara bir bakabilir misin?

Bunlar tekli dokunmatik seron. Birde devreleri ledli yaparsan çalışıyor. İşin içine röle girince iş değişiyor. Bak örnekler aşağıda. Genelde hep aynı tip devreler, ara ara elemanların değerleri değişiyor.

seron

Anlıyorum.
Abi iş zor. Bence mosfetli devreyi editlemek lazım. Bence olur ama, nasıl olur bilemiyorum.
Eğer bakmamışsan şunu da bir incele. İlk devre ile prensipleri aynı ama yapı olarak farklı:
http://danyk.cz/zap-vyp_en.html

mustafaaxu

kusura bakmayın arkadaşlar
bir müddet önce formda osman kardeşin on-off buton ihtiycını giderecek seron kardeşimle geliştirdiğimiz on-off buton linkini yönlendirdim fakat sonra foruma girememiştim.
dün foruma girdim gelişmeleri okudum yardımcı olamadığım için bayaa üzüldüm
osman kardeş lamba yerne role kullanmak tabiki mümkün

Fakat devre tasarlanırken direnç ve C değeri lamba yanıkken ve sönükken iki konumdada voltaj  C kondansatörün dolması ve boşalması için gereken direnç degerleridir
Siz role taktığınızda bu değerler değişeceği için devre saçmalayabilir.
Devreyi roleli olarak yeniden derledim
Aynı devre üzernde role değişikliği yaptım 12v 7A role kullandım (role Ups den çıkma)
çalışma mantığı  lambalı ile aynı
C üzerinde biriken bc337 transistörü iletime ve kesime götürecek voltajı saglayan direnç ve kondansatörün değerlerini değiştirelim
C kondansatörü 16v 10mf değişti
bc337 iletimde iken C nin boşaşması içinde  22k eklendi
Rolenin çıkışına 12v 200ma lik lamba bağlı tabi siz istediğinizi bağlayabileceksiniz

Devrede rolede oluşacak ters voltajın mosfeti bozmaması için kullanan diyot burada kullanılmadı
9540 mosfet iç koruma diyodu bulunmaktadır
teknik olarak diyot kullanmak gerekir bazı mosfetlerin içinde diyodu var
bazı rolelerin ters voltajı yüksek olabiliyor  mosfeti korumak için kullanılabilir
şimdiden kolay gelsin
mustafaaxu
ta5ek

kolay gelsin,

07 Osman

Sayın @mustafaaxu  teşekkür ederim. Artık en sonunda manuel bir anahtar koyacaktım bir yerlere.  Devreyi yapmıştım zaten hazırdı,  şimdi gerekli değişiklikleri yapıp sonucu buradan yazarım.

Bu arada ben IRF9540 bulamadığım için yakın değerlerde IRF9530N kullandım sorun olur mu?  IRF9530N'de de koruma diyotu görünüyor ama şekli sanki zener diyoda benziyor,  sizin devredeki IRF9540'ın koruma diyodu normal diyoda benziyor.

ırf9530n.jpg

mustafaaxu

osman kardes sanırım 9530 olur koruma diyodu aslında kullanmakta farda var ben kullanmıyorum
sonucu bekliyoruz kolay gelsin

07 Osman

Dün itibariyle devrede gerekli değişikliği yaptım, çalışıyor. Bir sorun çıkmadı. Şimdi devreyi teybin içine monte ederek tam yerinde çalıştırma işi kaldı. Onu da  test edince sonucu tekrardan yazacağım buraya.

Tekrar teşekkür ederim sayın @mustafaaxu .

seron

Osman abi tebrik ederim.
@mustafaaxu 'ya da teşekkürler. Arşive bir devre daha atmış olduk.

07 Osman

Arkadaşlar, teybi araca geri  taktım. Yaptığımız devre gayet stabil çalışıyor, yapmak isteyenler gönül rahatlığı ile yapabilir. Tekrardan, yardımlarını  esirgemeyen  @mustafaaxu@Adnancoskun  ve @seron   çok teşekkür ederim hepinize.

seron

Çok sağol Osman abi, güle güle kullan.
Madem devre denendi çalışıyor ben de kiCAD ortamında PCBye aktarıp arşivleyeyim.
 ::ok

AX

Alıntı yapılan: mustafaaxu - 04 Mart 2021, 00:45:38kusura bakmayın arkadaşlar
bir müddet önce formda osman kardeşin on-off buton ihtiycını giderecek seron kardeşimle geliştirdiğimiz on-off buton linkini yönlendirdim fakat sonra foruma girememiştim.
dün foruma girdim gelişmeleri okudum yardımcı olamadığım için bayaa üzüldüm
osman kardeş lamba yerne role kullanmak tabiki mümkün

Fakat devre tasarlanırken direnç ve C değeri lamba yanıkken ve sönükken iki konumdada voltaj  C kondansatörün dolması ve boşalması için gereken direnç degerleridir
Siz role taktığınızda bu değerler değişeceği için devre saçmalayabilir.
Devreyi roleli olarak yeniden derledim
Aynı devre üzernde role değişikliği yaptım 12v 7A role kullandım (role Ups den çıkma)
çalışma mantığı  lambalı ile aynı
C üzerinde biriken bc337 transistörü iletime ve kesime götürecek voltajı saglayan direnç ve kondansatörün değerlerini değiştirelim
C kondansatörü 16v 10mf değişti
bc337 iletimde iken C nin boşaşması içinde  22k eklendi
Rolenin çıkışına 12v 200ma lik lamba bağlı tabi siz istediğinizi bağlayabileceksiniz

Devrede rolede oluşacak ters voltajın mosfeti bozmaması için kullanan diyot burada kullanılmadı
9540 mosfet iç koruma diyodu bulunmaktadır
teknik olarak diyot kullanmak gerekir bazı mosfetlerin içinde diyodu var
bazı rolelerin ters voltajı yüksek olabiliyor  mosfeti korumak için kullanılabilir
şimdiden kolay gelsin
mustafaaxu
ta5ek

kolay gelsin,

Üstadım şemadaki rölenin yük gerilimini gene mosfet transistör karşılıyor eminim yükü röle ile beslemek istedin zaten yazdığın notların bu yönde sanırım uygulamalarında doğrusunu yapmışsındır şama çizerken gözden kaçırmış olabilirsin. Rölenin müşterek kontak ucu direkt 12 Volt girişine bağlamalısınız yani IRF9540 ın SOURCE pinine bağlanmalı size zahmet şemayı düzeltiniz. Kolay gelsin.

AX

şemada düzeltmeyi yaptım ve paylaşıyorum.

07 Osman

Ama aslında devrenin ilk hali zaten direk 21 wattlık bir lambayı yakabilme yetisine sahip olduğundan  rölenin 21 wattlık bir lambanın çekeceği akım/enerji yi çekeceğini sanmıyorum.

Benim bağlantı biraz daha farklı, ama uyarınız için yine de teşekkür ederim. Tabii ki mantıklı olan beslenecek yükün kaynağı direk beslemeden alınmalı.

Benim bağlantı bu şekilde.

seron

@AX
Uyarıyı yaptığınız iyi oldu hocam ben de devreye bakamamıştım. Mustafa abinin dikkatinden kaçmıştır. Yarın çizimini yapıp arşivlicem. Sana özelden bir link atıyorum mesajımı görürsen giriş yap.