Ana Menü

ON - OFF BUTON

Başlatan mustafaaxu, 19 Kasım 2020, 09:05:01

mustafaaxu

ON-OFF BUTTON
Böyle bir açma kapama anahtarı her zaman lazım olmuştur
Sağlam bir şey yapmak istedim arkadaşımın motosikletinde ön led lambada  kullanacağız
Küçük ve Yüksek akım larda ısınmaması gerekiyordu
Toparladığım şemalardan derlediğim bu devre
Güçlü mosfet IRF9540 ve ufak bir soğutucu ile mükemmel çalışmaktadır
55W 12 volt ta kadar halojen lambada ve led lerde  iyi bir iş çıkardı
Kritik bir eleman yok
Umarım işinize yarar

seron

Mustafa harikasın dosum ::ok Nicedir tek butonla çalışan düzgün bir devre arıyordum.  ;)

seron

PCB Şemalarını PDF olarak ekliyorum.

Önce bi gontrol edinğ leeeeyn! :)

[attach type=image]14753[/attach]

[attach type=image]14755[/attach]

mustafaaxu

seron kardeş harika olmuş eline sağlık harici buton yerinide koymussun
yapacaklar arkadaşlar ters düz PCB ye dikkat etsinler
kolay gelsin

seron

Abilerin de hoşuna gitmiş beğenmişler. Ben de çoklu PDFsini kaydettim. Önceki yüklediğim A4 boyutunda eşşek gadar kağıtta bir taneydi. Bu kez bir basmada 25 tane elde etmiş olacaksınız. Mustafa ikaz edince üstüme alındım bir daha kontrol ettim, bir terslik yok. Yine de uyanık olun kontrol edin.

Çoklu baskı ekte.

07 Osman

Tam aradığım devre, ellerinize sağlık. peki burada  P kanal olduktan sonra  mosfetin değerinin önemi var mı ? Ampül yerine röle çalıştıracak. Mesela IRF4905, IRF9530,  IRF9630 gibi. @mustafaaxu

seron

Yük akımı ve besleme voltajına dikkat etmelisin. ::ok Ağır yükler için benzer özellikler taşıyan bir mosfet seçebilirsin.
Röle için ne bağlasan olur. Diyodu unutma.

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 22 Şubat 2021, 18:41:10Yük akımı ve besleme voltajına dikkat etmelisin. ::ok Ağır yükler için benzer özellikler taşıyan bir mosfet seçebilirsin.
Röle için ne bağlasan olur. Diyodu unutma.

Peki emk diyodunu direk eksiden artiya dogrumu takacagiz ?

seron

Yanlış anlaşılma olmaması için şöyle açıklayayım: "pozitif hatta tıkama yönünde bağlanmalıdır"

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 23 Şubat 2021, 03:54:45Yanlış anlaşılma olmaması için şöyle açıklayayım: "pozitif hatta tıkama yönünde bağlanmalıdır"

Normalde emk diyodunun bağlantı şeklini biliyorum, sadece yukardaki devrede kafam karıştı. Ben sayın @mustafaaxu  nun  mesajdaki ilk devresinde nasıl bağlanacağını anlayamadım.  Aşağıda resimde gösterdiğim gibi olmayacak herhalde değil mi ?

seron

Tamam doğru görünüyor ampul yerine yük olarak röle sürüyorsun. Orjinal devrede yük 1A ila 2,5A olarak gösterilmiş. Röle o kadar çekmez. Önce bir yapar denersin, olmazsa çıkışa paralel direnç atmayı denersin.

07 Osman

Aynı bu devredeki R5 gibi değil mi ?

seron

Aynen. Ama direnç değerini bilemem. Devre yük yokken doğru çalışır mı çalışmaz mı, mühendis olmadığımdan kafamda simülasyonu kuramıyorum. Sen o direnci 10k değil de 10R-5W taş direnç yaparsın. Ama önce dirençsiz dene. Dirençsiz sıkıntı yapmıyorsa öyle kullan. Otomobilde birşey deneyeceksin sanırım. ;)

Konu dışı oldu ama teyp ne oldu teyp? O 7809 aşırı ısınıp kesiyordu ayrı bir yoldan besleme yapmıştın hala çalışıyor mu?

07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 23 Şubat 2021, 18:10:57Aynen. Ama direnç değerini bilemem. Devre yük yokken doğru çalışır mı çalışmaz mı, mühendis olmadığımdan kafamda simülasyonu kuramıyorum. Sen o direnci 10k değil de 10R-5W taş direnç yaparsın. Ama önce dirençsiz dene. Dirençsiz sıkıntı yapmıyorsa öyle kullan. Otomobilde birşey deneyeceksin sanırım. ;)

Konu dışı oldu ama teyp ne oldu teyp? O 7809 aşırı ısınıp kesiyordu ayrı bir yoldan besleme yapmıştın hala çalışıyor mu?

Aynen teypte bir sıkıntı yok şimdilik, beslemeyi bu sefer teybin otomatik anfi çıkışından aldım. Yani teyp çalışıp anfi çıkışını verince ekran geliyor.

Bu devreyi ise evet yine teypte kullanacağım. Arabaya birşeyler yapmayı severim, ama orjinalliği de bozulmasın isterim. Yani ön kokpitte göze batan bir düğme, buton istemem.

Teypler bildiğin üzere genelde tüm araçlarda kontak ACC modunda iken çalışır. Ama benim araçta her ne hikmetse ACC modunda değil marşın bir öncesi olan ON modunda çalışıyor. Bu da  araç stop halindeyken teybi çalıştırmak istediğimde aracın tüm gösterge ışıkları, gündüz ledleri falan yanması demek oluyor.

Teybin üstünde fazla kullanılmayan, hatta şu ana kadar herhangi bir değişikliğe sebep olduğunu görmediğim bir  :D  buton var, bu butonu devreden ayırarak, bu yaptığım devreye bağlayacağım, ve araç çalışmazken bu buton vasıtası ile teybin ACC kontak kablosuna aküden direk enerji vermesini sağlayarak  çalışmasını sağlayacağım.

seron

Tamam olur ::ok

Yine de dikkatli ol, oto elektriği beni her zaman korkutmuştur. 10R-5W direnç çok ısınacaktır o yüzden dikkatli ol. Montaj yapmadan evvel ısı denetimi yap. Aşırı ısı oluşuyorsa kullanma. Elimde @gevv 'den edindiğim bir PSU çıkış kartı var. Çıkışa 10R-5W direnç atmış. Kartı elimdeki arşiv HDD'lerini beslemek için kullanıyorum. Bu direnç baya ısınıyor. Araçta da durumu denetlemen gerekebilir. Mosfet devresi dirençsiz on-off yapıyorsa dirence hiç bulaşma.

07 Osman

Tamam @seron ,   komponentleri sipariş verdim internetten. Muhtemelen haftaya gelir, sonucu yada vehameti yazarım  :D

Adnancoskun

Alıntı yapılan: 07 Osman - 24 Şubat 2021, 15:39:23Tamam @seron ,   komponentleri sipariş verdim internetten. Muhtemelen haftaya gelir, sonucu yada vehameti yazarım  :D
Naçizane;
Eğer siz bu butonla oto teybini çalıştıracaksanız, yani tüm elektrik gereksinimini mosfet üzerinden sağlayacaksınız, role kullanmanızı öneririm.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

07 Osman

Alıntı yapılan: Adnancoskun - 24 Şubat 2021, 15:49:25
Alıntı yapılan: 07 Osman - 24 Şubat 2021, 15:39:23Tamam @seron ,   komponentleri sipariş verdim internetten. Muhtemelen haftaya gelir, sonucu yada vehameti yazarım  :D
Naçizane;
Eğer siz bu butonla oto teybini çalıştıracaksanız, yani tüm elektrik gereksinimini mosfet üzerinden sağlayacaksınız, role kullanmanızı öneririm.

Üstadım, aynen tavsiye ettiğiniz gibi  zaten röle kullanacağım. Hatta @seron  un  yaptığı baskı devreyi bile revize ettim excelde röleli olarak. Eğer çalışırsa paylaşacağım burada. Sayın @seron  ile  bu röleye EMK diyodu mu taksak, paralel direnç mi taksak onu tartışıyoruz. Normal şartlarda çok sık kullanılacak bir devre değil kendisi, tamam sürekli enerji verili olarak duracak ama,  push butona basarak röle üzerinden kullanımı çok seyrek zamanlarda, tabiri caizse ayda yılda bir olacak. 

Emk diyodu yada direnç hakkında sizin öneriniz nedir ?  Bu arada devre umarım boşta çok akım çekmez, aküyü bitirmeyelim sonra  :du: 

Adnancoskun

Alıntı yapılan: 07 Osman - 24 Şubat 2021, 22:11:24
Alıntı yapılan: Adnancoskun - 24 Şubat 2021, 15:49:25
Naçizane;

Üstadım, aynen tavsiye ettiğiniz gibi  zaten röle kullanacağım. Hatta @seron  un  yaptığı baskı devreyi bile revize ettim excelde röleli olarak. Eğer çalışırsa paylaşacağım burada. Sayın @seron  ile  bu röleye EMK diyodu mu taksak, paralel direnç mi taksak onu tartışıyoruz. Normal şartlarda çok sık kullanılacak bir devre değil kendisi, tamam sürekli enerji verili olarak duracak ama,  push butona basarak röle üzerinden kullanımı çok seyrek zamanlarda, tabiri caizse ayda yılda bir olacak. 

Emk diyodu yada direnç hakkında sizin öneriniz nedir ?  Bu arada devre umarım boşta çok akım çekmez, aküyü bitirmeyelim sonra  :du: 
Roleye paralel diyot....
Kesinlikle
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

seron

Osman abi, ufak bir sıkıntı var.
Diyodu her daim kullanacaksın.
Direnci ise, bu mosfetli devrenin huyunu suyunu bilmediğimizden önerdim. Mustafa kardeşimizin yaptığı devrede lamba var. Lamba röleden daha fazla akım çeker. Belki yük akımı, tek butonla çalışan kararsız bir on-off devresinin stabil çalışmasını etkiliyordur, bozuyordur mu acaba... gibisinden direnci yedekte tutmanı istedim.
Diyot mu direnç mi değil, röle+diyota paralel direnç taksak mı takmasak mı sorun.
Yani çıkıştaki ampul gibi bir yükü röle ile değiştirince belki devre çalışmıcak? Çalışmasını sağlamak için ampulü taklit eden 10R, 22R, 33R gibi bir direnci paralel atsak iyi olur görüşündeyim. Ve tekrar söylüyorum bu direnç aşırı ısınabilir ve sen arabada giderken sıkıntı çıkarmasından korkuyorum. 2 yıl evvel mahallemizde bir araba gözümün önünde yandı gitti. Kimse yoktu. Müdahalede geciktik. Bunların olacağını bildiğimden kendi arabama en ufak bir modifiye yapmadım bugüne kadar. Gerçi sattık elden çıktı da kurtuldum ;D