Ana Menü

Bu Dalga Şekli Elde Edilebilir mi, Nasıl?

Başlatan seron, 17 Ocak 2020, 16:26:20

seron

Alıntı yapılan: pro-TR - 18 Ocak 2020, 10:27:56akşam derken hacı zaman zihninde farklı işliyor sanırım. genelde biz 18:00 ile 06:00 arasına akşam diyoruz da

[attach type=thumb]13006[/attach]
Yazıyı yazıp göndermiş olduğum saatte "düne göre" "yarın" olmuştu; yani bugün. Ben de bugünün(saat 02 kusur'un) akşamını kastettim.  Yazıyı yazdığım saatin gününün akşamı. Yani şimdi. :) Gerçi daha akşama var ama...  Yav ne uğraştırıyorsun işte o saat bir günün başlangıç saatleri doğru mu? işte o başlangıç saatlerinin ortası değil akşamını kastediyorum anlaşılmıcak ne var ;D

Elimde frekans jeneratörü adlı bir program var. Küçük bir program. Bununla logaritmik şekilde artacak şekilde 25Hz den başlayıp hızla 250Hz'ye gidip tekrar başa dönecek bir dalga oluşturdum. Bu sinyali yukarıda bahsettiğim TORRR TORRR sesine kaynaştıracağım, arkaplan sesi olarak. Orjinal sesteki 70Hz'i de kaldıracağım... Böylelikle ortaya bir sinerji çıkacak. Birol hoca bana... Neyse ;D  ;)

Bunu da en kolay ve pratik şekilde bir mp3 çalar ile yapabiliyorum. Tek sıkıntı güçlü bir regüle devresi yapmak; daha doğrusu amfi. Araştırmalarımı sürdürmeyi de ihmal etmiyorum tabiii. Elektrik darbeleri ile bu taşı patlatıp içindeki altını almanın başka yolu yok... Ayyy ağzımdan kaçırdım sanırım :D

Şu yeşil renkli sırıtık smileyi icadedenin ben... Şunu düzenlesem de gevve versem o da değiştirse...

seron

Merhaba arkadaşlar.

Yav tamam pes.

Bu bir akü desülfatör devresi için lazım.

Dalga şekli benim istediğim gibi olmalı.

Trrr... trrrr.. yaptırıp sülfatları kütür kütür kıracağım. 

Aküden beslenecek, yine aküye geri tepecek.

NE555 veya iki transistörle bunu çizsem bakıp yorum yapabilir misiniz?

Hayırlı iftarlar bu arada, Allah kabul etsin tuttuysanız.

manipulator

Pro-TR'nin devresi güzel.

Bunu 0-12V ayarlı bir dc gerilimle  toplarsan olur.

ISD1820 veya Wav playerda iş görür. Aküden beslenip aküye geri dönecekse (Bu ne demek?)  bunlar olmaz.
Akünün kendi kendini beslemesini kastediyorsan 20V'luk harici güç kaynağı kullanman gerek.

Pro-TR'nin devresinde bobin/kondansatör/frekans değerlerine göre gerilim yükselebilir.

Asıl önemlisi akımı istediğin düzeyde alabilmek. Bunun için tampon devre (buffer) kullanman gerek.

seron

Alıntı yapılan: manipulator - 16 Mayıs 2020, 22:47:36Pro-TR'nin devresi güzel.

Bunu 0-12V ayarlı bir dc gerilimle  toplarsan olur.

ISD1820 veya Wav playerda iş görür. Aküden beslenip aküye geri dönecekse (Bu ne demek?)  bunlar olmaz.
Akünün kendi kendini beslemesini kastediyorsan 20V'luk harici güç kaynağı kullanman gerek.

Pro-TR'nin devresinde bobin/kondansatör/frekans değerlerine göre gerilim yükselebilir.

Asıl önemlisi akımı istediğin düzeyde alabilmek. Bunun için tampon devre (buffer) kullanman gerek.
Çok teşekkür ederim.
Aküden beslenip geri dönecek derken şunu demek istedim Dr. Korhan Sökmezin devresinde harici besleme olmaksızın aküden DC alıp aküye darbe uyguluyor. Ben de o mantıkla yapabilir miyim diye söyledim.

20V'den de vazgeçtim. Uygulamalarda 70-80Volt darbeden bahsediliyor. Ben de araştırmalarımı biraz daha sürdürüp bir karar kılacağım.

Ve evet @pro-TR nin yöntemini iki transistörlü flip flop ya da 555 ile uygulayacağım. Burada önemli olan bobinin inüktansı ve kapasitenin değeri ne olmalı? Pro-TR ben acemiyim diyor ama alttan alttan çok şey biliyor sankimsi :) 

Bir başka yöntem de aynen pro-TR'ın TANK DEVRESİ'ni kullanıp, bir trafoyu sürmek... Tank devresinin çıkışını kuvvetlendirip, 220V-6V(atıyorum) bir trafoyu devreye ters bağlıcam. 6V girişine bu darbeyi uygulayıp çıkıştaki yüksek gerilimi aküye deh edesim var. Ama devreyi etkilememek için bir başka önlem düşündüm.

Bu arada bilginiz olsun diye yazıyorum...

İki tip desülfasyon işlemi var:
1- A:
Bir aküye darbeli akım uygulayarak şarj uyguluyorsun. Sülfatları kırarak çözüyorsun. İnternette Ali Usta diye birisi var. Teknikten zerre kadar anlamıyor. Yaptığı yöntem de uygun değil ama örnek olarak onun yaptığı çözüm bu kategoriye giriyor.

1-B: (koruyucu önlem)Aküyü devamlı dolu tutmak için, daha önce devresini vermiş olduğum tampon şarj uyguluyorsun. Devamlı tampon şarj akımını yiye yiye sülfatlaşma engelleniyor ve hafif düzeyde sülfatlaşma varsa çözülüyor. Devamlı olarak dolu tutulan ve şarj-deşarj döngüsüne hiç sokulmayan böyle bir aküyü, 5yıl ve daha fazla kullanabiliyorsun.

2-Deşarjlı desülfasyon.
Korhan Sökmez'in yıllar evvel çizdiği ve 320volt anasayfamızda da örneği bulunan desülfatör ve bunun türevleri, aküyü dejarj ederken desülfe eder. Yani, aküden çok az bir akım çekerek yüksek darbeler üreterek aküye zerk ediyor. Aküyü bitiriyor ama sülfatlaşmalara iyi geldiği, konunun muhattabı ve denemiş çoğu kişi tarafından onaylanıyor. Otomobilde sıkıntı yok motor çalışırken tekrar şarj edersin. Ama boştaki bir aküye uyguladığında şarj cihazına alıp tekrar doldurman gerekiyor. Desülfatörü bitene kadar takılı tutarsan, aküyü iyice eline alabiliyorsun.

Yapmaya çalıştığım şey bir ticari üründür.

Şu ana kadar yapılmış muadillerinden ayrılan özellikleri vardır. Bu da dalga şeklinin bir çekici esnek metale vuruyorsun da salınım devam ediyormuş gibi torrrr torrr diye sönümlenen dalga şekli ile desülfasyonla mücadele şeklinde... Bunu yapıp uygulamam şimdilik sadece hayal görünüyor. Ama işin tekniğinden anlayan birileri gelir yorum yazarsa, ya da hatalıysam düzeltirse/vazgeçirirse, en azından bir arpa boyu da olsa yol almış oluruz diye düşünüyorum.

seron

Şuna bir bakabilir misiniz mantık hatası var mı? (devreyi daha kurmadım bu kabataslak mantık planı)

[attach type=image]13482[/attach]

Birincisinde akü harici bir güç kaynağından darbeli akıma maruz kalıyor.

İkincisinde bir trafoyu ters bağlayıp iki tane multivibratör ile sürülüyor. Birincisi saniyede bir (atıyorum) kısa atımlar yapıyor. Tank devresi tarafından istediğim dalga oluşturulup trafoya gönderiliyor. İkincisi sabit 50hz üretiyor. Aküden beslenip aküye ters pulslar uygulanmakta.

seron

Şimdi de karşınızda Dağlara Düşünce Ayaz Türkü-Arabesk karışımı ile Fahrettin Karaardıç!...

https://www.youtube.com/watch?v=O_ooSQI1Q0Q