Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

O devre ile benim devrede farklı elemanlar bulunuyor.
Devreyi resimlersen eleman değerlerini birlikte hallederiz.
Ayrıca benim devrede ek olarak bir trimpot bulunmaktadır.
Bu trimpot yaklaşık 25K olup referans voltajını ayarlamaktadır.
Böylece düşük güçlü amplilere göre ayarlayabiliyorsun.

sasen

Hocam devre üzerindeki komponentlerin değerlerini  belirleyebilir miyiz?Bulunduğum şehirde maalesef
besleme devresi testi için  12R 25W  veya 15R 25w direnç bulamadım. 10R  25w vardı.Testimiz için başka bir yol var mı ?Size sormadan almadım.Ya da koruma devresi malzemeleri için internetten sipariş verirken onu da isteyeceğim.

Mr_YAMYAM

Eski devreymiş.

sasen

Hocam resimde L olarak işaretlediklerinizi anlayamadım 47uF mı o kondansatörler de.Ayrıca 2 direnç daha var onların değeri ne olmalı ? Röle 24V 5A uygun mudur?

Mr_YAMYAM

L ler bobindir.
Ampli çıkışlarında sıklıkla kullanılan kapasitif yüklere önlem amcıyla konulmaktadır.
O iki direncin değerini unutmuşum. Şu an aklımda da değil. Şemaya göre belirleyebilirsin. Sanırım bir tanesi 56K idi.
24V röle kullanamazsın. 12V ile besleyeceğin için röle iş yapmaz. 24V ile beslersen o zaman 24V röleyi kullanabilirsin.
Bu durumda röleye seri bağlı direnç takribi 100 ohm olmalıdır.

sasen

Hocam kusura bakmayın ama bende biraz kafa karışıklığı oldu.Devreyi 12v ile besleyeceğimden doğal olarak 12v röle kullanmam gerektiğini söylediniz .Daha önce siz kendi devrenizi 18v  DC  ile beslediğinizi ve trimpot  ile de voltaj ayarı yaptığınızdan bahsettiniz.Şimdi ben 12v ile beslersem 25k trimpot ile voltaj ayarı gerekecek mi?Sizi yoruyorum kusura bakmayın.Teşekkür ederim.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: sasen - 25 Mart 2019, 21:29:04Hocam kusura bakmayın ama bende biraz kafa karışıklığı oldu.Devreyi 12v ile besleyeceğimden doğal olarak 12v röle kullanmam gerektiğini söylediniz .Daha önce siz kendi devrenizi 18v  DC  ile beslediğinizi ve trimpot  ile de voltaj ayarı yaptığınızdan bahsettiniz.Şimdi ben 12v ile beslersem 25k trimpot ile voltaj ayarı gerekecek mi?Sizi yoruyorum kusura bakmayın.Teşekkür ederim.
HÖÖ NEE  :D
Yahu giriş voltajın 12V iken nasıl daha yüksek voltaj alabilirsin?
Benim devrede 18V alıyorsam girişe 24V verdiğim için alıyorum  8)
Fan devresi de aynı olduğu halde bu devreye 12V AC girip 5V ve 10V alıyorum.
Koruma devresindeki 25K trimpot referans ayarı içindir.
Sana vermiş olduğum devrede bu ayar yok. Çünkü son yaptığım devreyi bulamadım.
Bu ayar koruma devresinin giriş gerilimi ile referans gerilimlerini kalibre etmek için yapılmaktadır.
Amplimizin max çıkış gerilimi 10V ise.
Referans gerilimimiz de 10V ise.
Hoparlör uçlarındaki gerilim 10V u aştığı anda devre röleyi çeker ve korumaya alır.
Benim STK amplinin çıkışı 16V. O halde 12V besleme ile çalışan bir devrede nasıl 16V referans gerilimi belirleyeceksin :D
Mecburen beslemeyi 18V yaptım ki 2V düşürerek 16V referansa ayarladım.
Böylece STK çıkışı max açılınca gerilim 16V u geçerse devre röleyi çeker.
LM1875 te max çıkış gerilimi 12V u pek geçemez. Dolayısı ile rahatlıkla verdiğim devreyi kullanabilirsin.

sasen

Evet hocam konu konuyu açtı.Ben de hepsini birbiriyle ilişkilendirmeye kalktım çorba oldu.Bu son açıklama çok iyi geldi. :D
Teşekkür ederim.
Hocam şemada 7 nolu bacağa bağlı direnç i 22k  8 nolu bacağa bağlı direnç için de 2k değer vermiş.Bu değerler olur mu?

Hocam bobinlerin değerleri neye göre nasıl hesaplanır bununla ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?Öğrenmiş olurum.İncelediğim bir şemada 4uH olarak vermiş.Ama hesap işi nasıl oluyor merak ediyorum.

Mr_YAMYAM

Oradaki 22K zaman gecikmesini ayarlıyordu sanırım.
Benim devrede 56K kullanılmış olup, biraz daha uzun bekliyor.
Sen bu değerler arasında kullanabilirsin.
Bobin hesaplarını anlatan dökümanlar vardır. Google amcadan öğrenebilirsin.
Oradaki bobinler o kadar da hassas değildir. 5mm lik ferrit üzerine 10 tur veya ferrit olmadan saracak olursan 20 tur ideal olur.

sasen

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 25 Mart 2019, 23:19:18Oradaki 22K zaman gecikmesini ayarlıyordu sanırım.
Benim devrede 56K kullanılmış olup, biraz daha uzun bekliyor.
Sen bu değerler arasında kullanabilirsin.
Bobin hesaplarını anlatan dökümanlar vardır. Google amcadan öğrenebilirsin.
Oradaki bobinler o kadar da hassas değildir. 5mm lik ferrit üzerine 10 tur veya ferrit olmadan saracak olursan 20 tur ideal olur.

Tamam hocam bunları yapıp size kontrol için sunacağım.Sağ olun.

sasen

Yamyam hocam merhaba,sp protector devresini 12v ile kullanmak için  devreye LM7812 ilave ettim. Besleme devresinden +24 v alarak kullanmayı düşündüm.Yoksa direk trafo 18AC yi mi doğrultarak kullanmak uygun olur?

Mr_YAMYAM

18V daha iyi olur.
7812 daha az ısınır.

sasen

Yamyam hocam merhaba sp protector devresini yaptım.Dediğiniz gibi beslemesini trafodan 18V AC alıp 12V DC ile yaptım.UPC 1237 nin 7. bacağında 22K  direnç taktığımda  rölenin çekme süresi çok kısa olmuştu.Sizin dediğiniz gibi 56K takınca 3 sn ye yakın bir süre sonra röle çekiyor.Röle çektiği zaman  IN L-OUT L  , IN R -OUT R  kapalı duruma gelerek geçişi sağlıyor.

Led in bacaklarını ölçtüğümde  Anod 10,9V  ,katod 2,7V .Sormak istediğim çıkış voltajı yüseldiği zaman UPC1237 entegresi korumaya geçtiği zaman mı led yanacak? Bunun testini nasıl yapabilirim?

https://www.youtube.com/watch?v=DmZjFyGQxzs&feature=youtu.be

Mr_YAMYAM

Korumaya geçtiğinde led söner.
O led READY yani hazır anlamı taşır.
Entegrede hem overload hem de kısa devre koruması vardır.
Yani hoparlörler kısa devre olduğunda veya ampli aşırı yüklendiğinde röleyi bırakır.
Test işlemi biraz karşıktır. Sinyal girişlerinden ayarlı AC vermek zorundasın. Bu iş biraz zor.

NOT:
PCB yi incelediğimde LED ters bağlanmış. Uçlarını değiştiriver.

sasen

Evet led bağlantısını ters çevirince düzeldi.Süpersiniz Yamyam hocam.Bu devreyi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.    ::ok

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: sasen - 28 Mart 2019, 18:24:33Evet led bağlantısını ters çevirince düzeldi.Süpersiniz Yamyam hocam.Bu devreyi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.    ::ok
Rica minnet.
Yapamasaydın geçirirdim CİNNET :D

sasen

Hocam besleme devresini test ettim.Trafo çıkışım +/-19 V  . Besleme çıkışı ölçtüğümde ve 15ohm 25W bağlı iken ölçtüğümde sonuçlar;

+26,3 V     yükte    +22,1V  a düşüyor
- 26,0 V     yükte    - 22,0V  a düşüyor. 

15 volt çıkışlarını ölçtüğümde   ve  15ohm 25W direnç  bağlı iken ölçtüğümde sonuçlar;

+15,14 V       yükte    +15,12 V    a düşüyor
- 15,32 V       yükte    - 15,19V  a  düşüyor.

Bu değerler normal sınırlar içerisinde midir? Yükte biraz bekleyince  LM317 , özellikle de LM337 sanki fazla ısınıyor.Yani parmak yakabiliyor :)) Soğutucular mı az geliyor acaba?

Mr_YAMYAM

Besleme devresi testi bilimsel olarak şöyle yapılır.
19V AC gerilimimiz doğrultuktan sonra 1.41 katı kadar fazla gösterebilir. Bu normaldir. Ama yüklenince bu gerilim düşecektir.
Ne kadar yüklenecektir?
Her bir entegre tam yük altında belli bir akım çekmektedir. LM1875 için ortalama 1.5A dersek 2 adet entegre için 3A çektiğimizde DC gerilimimiz 19V un altına düşmemelidir.
Düşmüyorsa normaldir. Düşüyorsa ilk şüpheli aygıtımız transformatördür.
Bu değer sınır değer olup, dilenirse akım kapasitemizi artırmak daha iyi olacaktır.
Ben STK465 için -5-6A de test etmekteyim.

LM317 o soğutucular ile 1A gibi akımda çok fazla ısınacaktır. Gayet normaldir.
Bu devre ton kontrol beslemesi için tasarlandığı ve çok daha az akım çekileceği için devrede ısınmayacaktır.

sasen

Hocam hoparlör koruma devresinin yeri uygun mu?Ampli devresini kutuya mont ettikten sonra test edeyim mi?jumperlar takılı durumda.Bu test sırasında hoparlör koruma da bağlı olacak mı?

Mr_YAMYAM

Uygun olmamış.
Tüm devreleri biraz sağa çek. Trafo ile aralarında boşluk kalsın.
Trafoyu da hafif ortaya al. hoparlör çıkış klemensinin tam altında en uygun yeridir.
RESİMLİ TEKNİK ANLATIM.
Her tasarım belli bir teknik düzenlemeyi de beraberinde getirmektedir.
Biz önceki tasarımlarımızda HOP KORUMA devresi yapmadığımıza göre bu tasarımımızda hoparlör koruma devresini de yerleştireceğiz.
[attach type=image]11702[/attach]
Resimdeki en önemli çizgiler kalın YEŞİL çizgilerdir ki bunlar akımların dönüş yollarını ifade etmektedirler.
Koyu yeşil olan ise hoparlörlerin GROUND bağlantıları olup tamamen bağımsız bir hat ile yapılmıştır.
Tasarımımız prensip olarak şunları ifade etmektedir.
1 POT bağlantıları mümkün mertebe kısa kablolar ile yapılmıştır.
2 Akımların dönüş yolları birbirlerini kesmemektedir.
3 Sistem sıfır noktası ortalarda olup, diğer devrelere mümkün mertebe eşit mesafededir.
4 hoparlör koruma devresinin de bir dönüş akımları bulunuyor olup, power state olarak ele alınmıştır.
5 Sinyal giriş kablosu olası tüm gürültülere uzak yapılması açısından kutunun en sağından ve dipten gelecek şekilde yerleştirilmiştir.
6 Devremize başka devreler ilave edilmek istenirse bilimsel olarak hiçbir engel bulunmamaktadır.
Örnek olarak bir pikap pre amplisi bir vu metre veya pre ampli gibi.
Bu gibi devreler ilerde rahatlıkla yerleştirilebilecektir.