Ana Menü

Bağlama & Gitar Ampli Yapımı (iyi kalite)

Başlatan gokrtl, 02 Şubat 2019, 09:20:24

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 26 Şubat 2019, 18:30:39Gece diye hoparlörün düğmeden sesini kısmıştım. Onunla alakası yoktur herhal?
ÜLE ŞAVALAK ŞABAN  >:(  Moderatör arkadaşlar beni afaroz edebilirler. Ama ben bu herifi kötekliyeceğim.
Sen PC ye kayıt yaparken PC nin mikrofonunu mu kullanıyorsun. Üstelik arada başka bir ampli de varken.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Şubat 2019, 18:34:49ÜLE ŞAVALAK ŞABAN  >:(  Moderatör arkadaşlar beni afaroz edebilirler. Ama ben bu herifi kötekliyeceğim.
Sen PC ye kayıt yaparken PC nin mikrofonunu mu kullanıyorsun. Üstelik arada başka bir ampli de varken.

Abi düz mantık mic girişine mic takılır :D
Bu arada ses de ekran kartı HDMI çıkışından monitöre gidiyor, monitörün çıkışından da hoparlöre.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 26 Şubat 2019, 18:49:46Abi düz mantık mic girişine mic takılır :D
Bu arada ses de ekran kartı HDMI çıkışından monitöre gidiyor, monitörün çıkışından da hoparlöre.
Seni YAŞ ODUNLA dövmeli.
10 vurup bir saymalı :D
Sen analog bir devre yapıyorsun dolayısı ile tek muhattabın vardır LINE INEK.
Her PC de bulunan LINE inek mik ineklerden farklı olup 1Vpp giriş seviyesine göre ayarlanmıştır.
ŞİMDİ KULAĞINI KUYRUĞUNU AÇ ve BENİ İYİ DİNLE.
PC nin ses ayarlarından ana kayıt aygıtını analog line inek olarak seç.
Line inek jakına pre ampliden gelen çıkışları bağla. BLENDAJLI KABLO kullanmalısın.
Sonra audacityi açıp kayıt ayarlarından line inek'i seç.
Kayıt esnasında seviyeyi kontrol ederek ve kazanç potu ile ayarlayarak -6 civarı olmasına DİKKAT ET. (Izgare ET bile olur)
Saza hızlı vuruşlarında seviye kırmızılara gelip geçebilir sorun yok. Önemli olan pre amplinin çıkış seviyesini ölçebilmektir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Şubat 2019, 19:09:55Seni YAŞ ODUNLA dövmeli.
Her PC de bulunan LINE inek mik ineklerden farklı olup 1Vpp giriş seviyesine göre ayarlanmıştır.
Line inek jakına pre ampliden gelen çıkışları bağla. BLENDAJLI KABLO kullanmalısın.
Kayıt esnasında seviyeyi kontrol ederek ve kazanç potu ile ayarlayarak -6 civarı olmasına DİKKAT ET. (Izgare ET bile olur)
Saza hızlı vuruşlarında seviye kırmızılara gelip geçebilir sorun yok. Önemli olan pre amplinin çıkış seviyesini ölçebilmektir.

Tamam abi. Akşam yapayım ayarları.
Bu arada bu pot normal kullanılmayacak anladığım kadarıyla. Ben bunu trimpot olarak devreye gömeyim. Ses açma kapamayı da yapacağımız mikserden hallederiz olmaz mı?

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 26 Şubat 2019, 19:22:45Tamam abi. Akşam yapayım ayarları.
Bu arada bu pot normal kullanılmayacak anladığım kadarıyla. Ben bunu trimpot olarak devreye gömeyim. Ses açma kapamayı da yapacağımız mikserden hallederiz olmaz mı?
Olmaz.
O trimpot olmadan devrenin anlamı olmaz.
Yüksek girişli seslerde doğrudan distorsiyon olacaktır.
AL BAK BÖYLE KAYIT YAPMALISIN:
Özellikle yavaş ve hızlı vuruş yaptım ki PPM in nerelere fırladığını gör diye.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Şubat 2019, 19:56:22Olmaz.
O trimpot olmadan devrenin anlamı olmaz.
Yüksek girişli seslerde doğrudan distorsiyon olacaktır.
AL BAK BÖYLE KAYIT YAPMALISIN:
Özellikle yavaş ve hızlı vuruş yaptım ki PPM in nerelere fırladığını gör diye.

Tamam abi akşam eve geçince bakayım.
Mesaideyim şimdi.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Şubat 2019, 00:13:53Şimdi pre ampli çıkış gerilimimizi artırabiliriz.
Bu işlem için şu elemanları değiştir.
[attach type=image]11429[/attach]
Bu eleman değişimi pre amplinin çıkış gerilimini yükseltecektir.
Bu uygulamayı dün harfiyen yaptım.
Biraz önce de yanlış yapmış olma ihtimalime karşı tekrar gözden geçirdim.

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Şubat 2019, 19:09:55Seni YAŞ ODUNLA dövmeli.

Line ine girişini kullandım.
Audacity den line inek girişini seçtim.
Ses kayıt seviyesi ortada iken en yüksek kayıtı yaptım. Dosya aşağıdadır.
Yarın gündüz ses kayıt seviyesini full açıp tekrar kayıt yapıcam. Saat geç olduğu için maalesef sesli çalamıyorum.

[attach type=image]11487[/attach]

[attach type=image]11489[/attach]

Mr_YAMYAM

Kayıt doğru ama seviye düşük haliyle.
Gündüz vakti sazın tellerine yamyamca vurur da seviye 0db seviyelerine gelirse sistem tamam demektir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 27 Şubat 2019, 05:40:31Kayıt doğru ama seviye düşük haliyle.
Gündüz vakti sazın tellerine yamyamca vurur da seviye 0db seviyelerine gelirse sistem tamam demektir.

Mr_YAMYAM

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 27 Şubat 2019, 13:21:27Olmamış.
Hala aşırı kompress var.

Vallahi gına geldi abi. Her dediğini yaptım. Üstelik bu gün oturdum sonradan gelişi güzel taktığım her şeyi adam gibi lehimleyerek yerine oturttum.

[attach type=image]11492[/attach]

memleket

Çok güzel çalıyorsun. Eline yüreğine sağlık..
İstek yapsak çalar mısın  :)

gokrtl

Alıntı yapılan: memleket - 27 Şubat 2019, 14:57:56Çok güzel çalıyorsun. Eline yüreğine sağlık..
İstek yapsak çalar mısın  :)
Yok reis ben kim güzel çalmak kim. Kendi çapım da kulaktan tıngırdatıyoruz işte

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 27 Şubat 2019, 14:00:59Vallahi gına geldi abi. Her dediğini yaptım. Üstelik bu gün oturdum sonradan gelişi güzel taktığım her şeyi adam gibi lehimleyerek yerine oturttum.
Aslında pre ampli tamam gibi görünüyor.
Ama sen biryerlerde hata yapmış gibisin.
Tek sorunumuz preamplinin çıkış gerilimi. Bu da PC den de kaynaklı olabilir.
Ya da yine amfi bağlayıp hoparlörden çıkan sesi kaydediyorsan ondan olur.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 27 Şubat 2019, 16:02:02Aslında pre ampli tamam gibi görünüyor.
Ama sen biryerlerde hata yapmış gibisin.
Tek sorunumuz preamplinin çıkış gerilimi. Bu da PC den de kaynaklı olabilir.
Ya da yine amfi bağlayıp hoparlörden çıkan sesi kaydediyorsan ondan olur.

Yok abi ya direk preampli den line inek'e giriyorum. Bu gün özellikle blendajlı kablo yaptım. Başka birşey var işin içinde. Pot da normale dönmedi...

Mr_YAMYAM

Pot normale dönmediyse hala osilasyon var demektir.
Trafodan sonra osilasyonun düzelmesi lazımdı.
Devreyi alttan ve üstten bir daha resimle bakayım ecik.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 27 Şubat 2019, 17:04:39Pot normale dönmediyse hala osilasyon var demektir.
Trafodan sonra osilasyonun düzelmesi lazımdı.
Devreyi alttan ve üstten bir daha resimle bakayım ecik.

Akşam atayım abi. Mesaideyim şimdi. Yarın da izinliyim söyleyeceklerini yaparım.

memleket

Alıntı yapılan: gokrtl - 27 Şubat 2019, 15:45:21Yok reis ben kim güzel çalmak kim. Kendi çapım da kulaktan tıngırdatıyoruz işte

gokrtl

@Mr_YAMYAM

[attach type=image]11494[/attach]

[attach type=image]11496[/attach]

[attach type=image]11498[/attach]

[attach type=image]11500[/attach]

Mr_YAMYAM

Son test.
Çıkıştaki 1nF kondansatörü sök. Kapasitif yükten dolayı mı osilasyon oluyor bakalım.
Sonra yeniden test et.
Test sonucu aynı olursa mikrofonu takıp test et.
Mikrofon ile ses az çıkabilir sorun değil. Kazanç potu ile oynayarak max. seviyede ayarlayabilirsin.
Önemli olan headroom seviyesinin düzelip düzelmeyeceği.