Ana Menü

Bağlama & Gitar Ampli Yapımı (iyi kalite)

Başlatan gokrtl, 02 Şubat 2019, 09:20:24

gokrtl

@Mr_YAMYAM 
Abi sabah kalktım senin dediklerini yaptım.
Ses gitti abuk subuk sinyal sesleri geldi.
Ses dosyasını Audacity ile kayıt ettim. Aşağıda.

Sonra 100pf ları değiştirdim. Dirence paralel 30pf, Pota paralel olanı 50pf ile değiştirdim.
Ses normale döndü ancak yaptığımız grounding çalışmasının pek faydası olmamış gibi.
Pot sadece ilk çeyrekte parazit ile birlikte verimli oluyor. Diğer tarafları var ile yok arası bir şey.
Onun da kaydı aşağıda.

[attach type=image]11366[/attach]

Mr_YAMYAM

Osilatör olmuş :D
Pota bağlı 100pF ı sök.
4.7K direnci 2.2K yap.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 24 Şubat 2019, 18:00:46Osilatör olmuş :D
Pota bağlı 100pF ı sök.
4.7K direnci 2.2K yap.

Abi 2.Nolu bacağa giden 1k dirençten bahsediyoruz değil mi? Yanlış çizmiş olma ihtimaline karşı soruyorum?
Mesai çıkışım 23:30 duruma göre gece yada yarın gündüz bakarım.

Mr_YAMYAM

Evet o direnç.
Kazancı belirleyen ve sonradan 4.7K yaptığımız direnç.
Potun son ayardaki kesilmesi kazanca bağlı ise bu direncin yükseltilmesi ile hallolacaktır.
Esasen bu olay devredeki ciddi osilasyonlardan kaynaklı olup, iyi bir grounding yapılamadığı devrenin gürültülerinden anlaşılıyor.
Açıkta bulunan böyle yüksek kazançlı bir devrede normal olsa da kabul edilebilir bir seviyeye çektikten sonra devremizin montaj prosedürlerine başlayabiliriz.

gokrtl

@Mr_YAMYAM

Son durum;
Girişteki kondansatörler : 2x47pf
Girişteki Dirençler: Bunların yerine 2x24v Trafo bağladık.
Sinyal girişteki 470nF lar arasındaki Direnç : 1K
330nF'dan 2 nolu bacağa giden direnç : 2.2K
Potun Arkasındaki 100k dirence paralel kondansatör : 30pF

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 25 Şubat 2019, 00:24:22@Mr_YAMYAM

Son durum;
Girişteki kondansatörler : 2x47pf
Girişteki Dirençler: Bunların yerine 2x24v Trafo bağladık.
Sinyal girişteki 470nF lar arasındaki Direnç : 1K
330nF'dan 2 nolu bacağa giden direnç : 2.2K
Potun Arkasındaki 100k dirence paralel kondansatör : 30pF
PC ye bağladığından bu yana ciddi bir parazit var. Bu parazitler PC kaynaklı. VIZZZ yapıyor.
AKÜ ile çalışan bir devrede olmamalıdır.
Üstelik trafo da bağlı ki giriş gürültüleri en aza indirilmiş durumda.
Biryerlerde hata var ama çözemedim.

Bir şeyi unutmuşum.
Girişteki 1K seri direnç te sökülmelidir. Yani trafonun iki ucunu birbirine bağlayan direnç.
Ayrıca giriş jakının hemen yanındaki 1uF ı kısa devre et.
giriş kondansatörlerini daha büyük yap. 1nF veya 2.2nF gibi.

Kazasker

o trafolardan bende olcaktı gökhan. slikon kaplamalı bir şey. hatta ufak olanlar 15x2 ve 19 v çıkışlı.  karta takılan cinsten. 220 volt girişli.
Tanrı Türkü Korusun
TB1BSE

gokrtl

@Mr_YAMYAM

[attach type=image]11421[/attach]

:-X  :-X  :-X  :-X  :-\  :-\  :-\  :-\  :(  :(  :(  :(  >:(  >:(  >:(  >:(  :o  :o  :o  :o  :du:  :du:  :du:  :du:

Mr_YAMYAM

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 25 Şubat 2019, 16:58:55Bir de aynı yere sazı takıp çal.

Eve geçince deneyeyim de bu pot benim kafamı karıştırıyor.
Ne yaparsak yapalım ilk günkü gibi davranmaya devam ediyor. En ufak bir değişiklik göstermedi  :du:

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 25 Şubat 2019, 17:26:00Eve geçince deneyeyim de bu pot benim kafamı karıştırıyor.
Ne yaparsak yapalım ilk günkü gibi davranmaya devam ediyor. En ufak bir değişiklik göstermedi  :du:
Devren yüksek kazançta osilasyon yapıyor da ondan.

gokrtl

@Mr_YAMYAM
Saat geç olduğu için tellere mümkün olduğunca az vurup kayıt ettim.
Potun kazancını en yüksek verim aldığım yerde tuttum.
El mikrofonuna göre ses daha iyi sanki ama yine de tatmin edici değil

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 25 Şubat 2019, 23:55:12@Mr_YAMYAM
Saat geç olduğu için tellere mümkün olduğunca az vurup kayıt ettim.
Potun kazancını en yüksek verim aldığım yerde tuttum.
El mikrofonuna göre ses daha iyi sanki ama yine de tatmin edici değil
OHARA. Yani YUHURDAK :D
Bence süper.
Verilen şema doğrultusunda en iyi verimi almışsın. Ama çıkış gerilimiz düşük seçildiği için sen illa daha yüksek alabilmek için kazancı max. yapmışsın. Dolayısı ile sinyallerin üstleri belli bir seviyeden sonra kırpılmış.
Kazanç potunu biraz daha kısmış olsaydın, ses kaydı tam ilmine göre olacakmış.
AMA HİÇ SORUN YOK.
Şimdi pre ampli çıkış gerilimimizi artırabiliriz.
Bu işlem için şu elemanları değiştir.
[attach type=image]11429[/attach]
Bu eleman değişimi pre amplinin çıkış gerilimini yükseltecektir. Dolayısı ile PC ye veya ampliye daha yüksek voltaj girmiş olacaksın.
Bu uygulamanın bilimsel olması için PC de kayıt yaparken ÖLÇÜ ALETİNE bakman ve doğru seviyede kayıt yapabilmendir.
Bu ölçü aleti PC deki PPM ölçü aletidir yani VU metredir.
AUDACITY de bulunan ve senin de rahatlıkla kullanabilceğin bu ölçü aletinde görmen gereken seviye max. -6db seviyesi olmalıdır.
Saza ne kadar hızlı vurursan vur, sesin -6 seviyesini geçmeyecek şekilde kazanç potunu kısman gerektiğini unutmamalısın.
-6 seviyesi digital sistemler için güvenli 0VU seviyesini işaret etmektedir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Şubat 2019, 00:13:53OHARA. Yani YUHURDAK :D
Bence süper.
Verilen şema doğrultusunda en iyi verimi almışsın. Ama çıkış gerilimiz düşük seçildiği için sen illa daha yüksek alabilmek için kazancı max. yapmışsın. Dolayısı ile sinyallerin üstleri belli bir seviyeden sonra kırpılmış.
Kazanç potunu biraz daha kısmış olsaydın, ses kaydı tam ilmine göre olacakmış.
AMA HİÇ SORUN YOK.
Şimdi pre ampli çıkış gerilimimizi artırabiliriz.
Bu işlem için şu elemanları değiştir.
[attach type=image]11429[/attach]
Bu eleman değişimi pre amplinin çıkış gerilimini yükseltecektir. Dolayısı ile PC ye veya ampliye daha yüksek voltaj girmiş olacaksın.
Bu uygulamanın bilimsel olması için PC de kayıt yaparken ÖLÇÜ ALETİNE bakman ve doğru seviyede kayıt yapabilmendir.
Bu ölçü aleti PC deki PPM ölçü aletidir yani VU metredir.
AUDACITY de bulunan ve senin de rahatlıkla kullanabilceğin bu ölçü aletinde görmen gereken seviye max. -6db seviyesi olmalıdır.
Saza ne kadar hızlı vurursan vur, sesin -6 seviyesini geçmeyecek şekilde kazanç potunu kısman gerektiğini unutmamalısın.
-6 seviyesi digital sistemler için güvenli 0VU seviyesini işaret etmektedir.

Abi sesin güzel olmasına sevindim. Yalnız pot hala ayarsız. Bu en yüksek seviyeyi sadece 1/3'lük kısım da alabiliyorum. Daha fazla açtığım da yada kıstığım da ses gidiyor.
İkinci bir konu analog multimetre de db kısmı vardı hatırlarsan. Ama ben onu nasıl kullanacağımı bilmiyorum...

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 26 Şubat 2019, 00:31:00Abi sesin güzel olmasına sevindim. Yalnız pot hala ayarsız. Bu en yüksek seviyeyi sadece 1/3'lük kısım da alabiliyorum. Daha fazla açtığım da yada kıstığım da ses gidiyor.
İkinci bir konu analog multimetre de db kısmı vardı hatırlarsan. Ama ben onu nasıl kullanacağımı bilmiyorum...
POT ayarsız değil. Sen ayarsızsın :D
Kazanç faktörü hesaplandığında çok aşırı bir kazanç olduğu açıkça görülüyor. Yani sen potu 1/3 bile açmış olsan da o devredeki kazancın çok çok yüksek.
Çok yüksek kazançlı devrelerle şaka yapılmayacağını defalarca belirtmiştim. Teknik olarak ölçülebilmesi bile zordur.
Senin çıkış gerilimini ölçebilmen için ölçü aletine değil audacity üzerindeki PPM gibi bir göstergeye ihtiyacın var.
[attach type=image]11431[/attach]
Eğer kayıt seviyesini ölçemiyorsan audacity kullanmanı öneririm.

Bu senin kaydının ölçümü.
[attach type=image]11433[/attach]

gokrtl

@Mr_YAMYAM
abi dirençleri ve kondansatörü değiştirdim.
Kaydı pot tam kapalı iken yaptım. Yine de -6db altına düşüremedim.
Potu diğer kademelerde de denedim ama -6db altına düşmedi.

Mr_YAMYAM

Dirençler değişmemiş gibi.
Eminmisin.
470K ve 47K takıldıktan sonra çıkış seviyesinin daha yükselmesi gerekirdi.
Senin seviyen hala çok düşüklerde.
Ama PC nin giriş seviyesini kısmışsan da olabilir. PC kayıt giriş seviyesini max aç.
Bağlamada ses yüksek olabilir sorun değil. Bir iki direnç ile optimal seviyeyi yakalarız. Önemli olan netlik ve doğallık.
Ama mikrofon için çok kazanç gerekecektir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Şubat 2019, 17:32:48Dirençler değişmemiş gibi.
Eminmisin.
470K ve 47K takıldıktan sonra çıkış seviyesinin daha yükselmesi gerekirdi.
Senin seviyen hala çok düşüklerde.
Ama PC nin giriş seviyesini kısmışsan da olabilir. PC kayıt giriş seviyesini max aç.
Bağlamada ses yüksek olabilir sorun değil. Bir iki direnç ile optimal seviyeyi yakalarız. Önemli olan netlik ve doğallık.
Ama mikrofon için çok kazanç gerekecektir.

Abi bir önceki kaydı potun 1/3'lük en verimli olduğu kısım da kayıt etmiştim. Bu son kaydı ise -6db seviyesini geçmesin diye potu tamamen kapatarak yaptım. O yüzden ses az gelmiş olabilir.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 26 Şubat 2019, 18:06:30Abi bir önceki kaydı potun 1/3'lük en verimli olduğu kısım da kayıt etmiştim. Bu son kaydı ise -6db seviyesini geçmesin diye potu tamamen kapatarak yaptım. O yüzden ses az gelmiş olabilir.
Ses az değil  >:(  HIRR GIRR
POT pre amplinin kazancını ayarlar. Yani giriş seviyeni ayarlar. Ama senin çıkış seviyen yüksek değil.
Kayıt seviyen düşük. Yani -6 seviyesinde sistemin doyuma giriyor.
Bağlama sesin yüksek olduğu zamanlarda -6 yı geçip taa kırmızılara gelmesi lazımdı.
Senin sesitem asla -6 yı sollayıp geçemiyor. Bağlamaya hızlı vurunca PPM in taa sıfırın üstlerine zıplaması lazımdı.
Ya PC yi mıncıkladın ya da başka bişiiler var.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 26 Şubat 2019, 18:22:56Ses az değil  >:(  HIRR GIRR
POT pre amplinin kazancını ayarlar. Yani giriş seviyeni ayarlar. Ama senin çıkış seviyen yüksek değil.
Kayıt seviyen düşük. Yani -6 seviyesinde sistemin doyuma giriyor.
Bağlama sesin yüksek olduğu zamanlarda -6 yı geçip taa kırmızılara gelmesi lazımdı.
Senin sesitem asla -6 yı sollayıp geçemiyor. Bağlamaya hızlı vurunca PPM in taa sıfırın üstlerine zıplaması lazımdı.
Ya PC yi mıncıkladın ya da başka bişiiler var.

Dirençleri değiştirip potu kapatmaktan başka birşey yapmadım ama akşam bir göz atayım. Kayıt seviyesi audacity den mi ayarlanıyor yoksa realtek yazılımdan mı?

Gece diye hoparlörün düğmeden sesini kısmıştım. Onunla alakası yoktur herhal?