Ana Menü

LM1875 ile iyi kalite ampli tasarımı

Başlatan Mr_YAMYAM, 02 Kasım 2018, 18:48:01

Mr_YAMYAM

KABLO GROUNDİNG VE PRENSİPLERİ.
[attach type=image]10919[/attach]
Bu resimdeki prensibi kavrayabilen arkadaşlar işi yarı yarıya çözmüş demektir.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 30 Ocak 2019, 19:20:56KABLO GROUNDİNG VE PRENSİPLERİ.
[attach type=image]10919[/attach]
Bu resimdeki prensibi kavrayabilen arkadaşlar işi yarı yarıya çözmüş demektir.

Ben biraz anladım gibi. Daha fazlası için proje yapıp sonuçlarını görerek oturtmam lazım kafamda.

Şu röle işine gelecek olursak elimdeki rölenin içini gördüğüm için ölçme ihtiyacı hissetmeden çizmiştim devreyi. Aşağıdaki resimde görüleceği üzere ortadaki uç common olmalı. Rölede akım yokken sol taraf kapalı devre, akım verildiğinde ise sağ taraf kapalı devre olmaktadır.
Buna rağmen yanlış çizmişsem mantığını anlamak için ölçerek tekrar çizicem.

[attach type=image]10921[/attach]

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 30 Ocak 2019, 19:41:12Ben biraz anladım gibi. Daha fazlası için proje yapıp sonuçlarını görerek oturtmam lazım kafamda.

Şu röle işine gelecek olursak elimdeki rölenin içini gördüğüm için ölçme ihtiyacı hissetmeden çizmiştim devreyi. Aşağıdaki resimde görüleceği üzere ortadaki uç common olmalı. Rölede akım yokken sol taraf kapalı devre, akım verildiğinde ise sağ taraf kapalı devre olmaktadır.
Buna rağmen yanlış çizmişsem mantığını anlamak için ölçerek tekrar çizicem.
O RÖLE YÜKSEK AKIM KAPASİTELİ RÖLEDİR.
Kontak akımları 5-8A civarı olduğu için bobin gücü daha yüksektir. Bu sebeple o röleyi kullanma demiştim.
Üstelik daha büyük olduğu için yer sorunu da olacaktır.
Ama PCB çiziminde kullandığın röle TELEKOM röle olarak bilinen ve benim amplimdeki resimde göstermiş olduğum rölenin bacak bağlantılarıdır. Dikkat edersen PCB de proteus alt bacakları (C) COMMON olarak bildirmiştir.
NC Normally closed Normalde kapalı.
NO Normally open. Normalde açık demektir.
Normalde enerji olmaksızın bu kontaklar açık olduğuna göre, röleye voltaj verdiğinde bu kontaklar kapanacaktır.
Demekki COMMON ile NO kontaklarını kullanacaksın.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 30 Ocak 2019, 19:58:58O RÖLE YÜKSEK AKIM KAPASİTELİ RÖLEDİR.
Kontak akımları 5-8A civarı olduğu için bobin gücü daha yüksektir. Bu sebeple o röleyi kullanma demiştim.
Üstelik daha büyük olduğu için yer sorunu da olacaktır.
Ama PCB çiziminde kullandığın röle TELEKOM röle olarak bilinen ve benim amplimdeki resimde göstermiş olduğum rölenin bacak bağlantılarıdır. Dikkat edersen PCB de proteus alt bacakları (C) COMMON olarak bildirmiştir.
NC Normally closed Normalde kapalı.
NO Normally open. Normalde açık demektir.
Normalde enerji olmaksızın bu kontaklar açık olduğuna göre, röleye voltaj verdiğinde bu kontaklar kapanacaktır.
Demekki COMMON ile NO kontaklarını kullanacaksın.

10v verip test ettim. Sıkıntısız çalışıyordu abi. Burada yine yağmur bastırdı dışarı çıkamadım 2 gündür. Motor var bende işe gelip gidene kadar sucuk oluyorum

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 30 Ocak 2019, 20:03:3810v verip test ettim. Sıkıntısız çalışıyordu abi. Burada yine yağmur bastırdı dışarı çıkamadım 2 gündür. Motor var bende işe gelip gidene kadar sucuk oluyorum

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 30 Ocak 2019, 20:09:32İlla sendeki röleyi kullanmak istersen kullanabilirsin. Ancak daha büyüktür ve PCB deki yerine uymaz.
Rölenin yüksekliği de fazla olduğu için loudness plaketinden yüksek olup, üst kapağa engel teşkil edebilir.
O röleyi ayrı bir karta yapar da bağımsız olarak beslersen kullanabilirsin.
YAPILACAKLAR:
2 adet doğrultma diyodu ve 2X10V trafo girişi kullanılacak.
İki diyottan sonra uygun bir kondansatör kullanılmalıdır. 470uF gibi. Böylece röle için bağımsız bir besleme yapılmış olur.
Kontak uçları parelel kablolar ve headerler ile taşınırsa sorun olmayacaktır. Ancak bu kablolar doğrudan sinyal hattına bağlı oldukları için çok kısa olmalıdır. Kabul edilebilir uzunluk 5cm dir.

Anlaşıldı yeni röle alıcaz

gokrtl

@Mr_YAMYAM abi bunu yapmadan uyku girmedi gözüme.
Söylediğin şekilde yaptım. İnşallah doğru anlayıp doğru yapmışımdır.
Rölenin bacaklarını da söylediğin gibi düzelttim.

[attach type=image]10927[/attach]

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 02:00:32@Mr_YAMYAM abi bunu yapmadan uyku girmedi gözüme.
Söylediğin şekilde yaptım. İnşallah doğru anlayıp doğru yapmışımdır.
Rölenin bacaklarını da söylediğin gibi düzelttim.

[attach type=image]10927[/attach]
Röle kontakları NC ye değil NO ya bağlanacak. Yani NC leri NO ya bağla.
Trafo girişin 2X10V idi. İki adet 1N4001 diyot kullanmalısın. Orta bacak şase olacak benim devredeki gibi.
Eğer trafo girişlerini doğrudan kullanırsan bu devrede LM317 yi kullanmana gerek yoktur.
Yani röleyi doğrudan besleyebilirsin.
İki tene diyot ve bir tene 560uF kondansatör yeter.
Rölede zaten güvenlik direncimiz vardır. Hiç sorun olmaz.
Bu durumda kondansatörün şasesini şase ile birleştirmene de gerek olmaz.
[attach type=image]10929[/attach]

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 31 Ocak 2019, 02:19:09Röle kontakları NC ye değil NO ya bağlanacak. Yani NC leri NO ya bağla.
Trafo girişin 2X10V idi. İki adet 1N4001 diyot kullanmalısın. Orta bacak şase olacak benim devredeki gibi.
Eğer trafo girişlerini doğrudan kullanırsan bu devrede LM317 yi kullanmana gerek yoktur.
Yani röleyi doğrudan besleyebilirsin.
İki tene diyot ve bir tene 560uF kondansatör yeter.
Rölede zaten güvenlik direncimiz vardır. Hiç sorun olmaz.
Bu durumda kondansatörün şasesini şase ile birleştirmene de gerek olmaz.
[attach type=image]10929[/attach]
Abi 10v'un diğerini fan devresine kullandım.
Diğer 10v'u buna kullanayım diye düşünürken kafama takıldı +10v'u fan devresine kullanınca -10v kaldı elimde. Onu direk bu devre de kullanabiliyor muyum?

H_SerhatY

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 09:13:00Abi 10v'un diğerini fan devresine kullandım.
Diğer 10v'u buna kullanayım diye düşünürken kafama takıldı +10v'u fan devresine kullanınca -10v kaldı elimde. Onu direk bu devre de kullanabiliyor muyum?
Trafonun uçları AC'dir.
Yani trafonun bir ucunu kullandım, artı voltaja çevirdim, diğeri eksi olmak zorunda diye bir şey yok.
Örnek olarak, elinde 2x10V trafo var.
Çıkış uçlarından biri Fan devresine takılı, değil mi?
Diğeri ise boşta.
Şimdi sen bu boşta olanı, trafonun 0 noktası ile birlikte alıp 4 diyotla doğrultuyorsun. Yine oluyor sana +10V.

gokrtl

Alıntı yapılan: H_SerhatY - 31 Ocak 2019, 12:16:24Trafonun uçları AC'dir.
Yani trafonun bir ucunu kullandım, artı voltaja çevirdim, diğeri eksi olmak zorunda diye bir şey yok.
Örnek olarak, elinde 2x10V trafo var.
Çıkış uçlarından biri Fan devresine takılı, değil mi?
Diğeri ise boşta.
Şimdi sen bu boşta olanı, trafonun 0 noktası ile birlikte alıp 4 diyotla doğrultuyorsun. Yine oluyor sana +10V.
Doğru diyorsun. simetrik ile uğraşa uğraşa asimetriği unuttuk :)
Ama 4 diyot neden kullanıyoruz tek taraf için?

Adnancoskun

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 12:32:57Doğru diyorsun. simetrik ile uğraşa uğraşa asimetriği unuttuk :)
Ama 4 diyot neden kullanıyoruz tek taraf için?
Tamdalga doğrultma
Yada DC akıma daha fazla benzetebilmek için
Yada daha temiz bir DC akım elde edebilmek için...vs vs...
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 09:13:00Abi 10v'un diğerini fan devresine kullandım.
Bu herifi iyice köteklemek gerekiyor yine.
Trafo çıkışını başka yerde kullanınca o çıkış guduryo mu ki başka bir yerde daha kullanılmasın?
ŞİMDİ ŞUNLARI YAPMALISIN: BU BİR EMİRDİR.
Trafonun 2X10V AC uçlarını fan devresine bağlayacaksın.
Aynı uçları 2X10V olarak röle devresine de bağlayacaksın.
Sonra bunların şema ve çizimlerini proteusta çizeceksin. Bizler de göreceğiz.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 31 Ocak 2019, 15:08:59Bu herifi iyice köteklemek gerekiyor yine.
Trafo çıkışını başka yerde kullanınca o çıkış guduryo mu ki başka bir yerde daha kullanılmasın?
ŞİMDİ ŞUNLARI YAPMALISIN: BU BİR EMİRDİR.
Trafonun 2X10V AC uçlarını fan devresine bağlayacaksın.
Aynı uçları 2X10V olarak röle devresine de bağlayacaksın.
Sonra bunların şema ve çizimlerini proteusta çizeceksin. Bizler de göreceğiz.

Tamam abi yapacam. Lm317 ısnmasın diye 2x10v bağlamıyordum tek 10v yetiyordu ama senin dediğini harfiyen yapıcam.

[attach type=image]10931[/attach]

[attach type=image]10933[/attach]

Mr_YAMYAM

Kabloların şase uçları girişten şaselenmelidir.
[attach type=image]10940[/attach]
Sol ve sağ kanal olarak bağlantı yapılacağına göre, toplamda 6 adet canlı ve şase bağlantısı olmalıdır.

gokrtl

@Mr_YAMYAM

Abi bu LM317'li Devre. Aynen dediğin gibi yaptım. Olmuş Mu?

[attach type=image]10936[/attach]

Buda LM317 olmadan yaptığım devre. Bunda kafama oturmayan bir şey var.
Şase Tamamen boşa çıktı. Ayrıca röle kartını loudness den ayırmayacaksan regüleli yap demiştin.
Bu regüleli olmuyor sanırım?

[attach type=image]10938[/attach]

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: gokrtl - 31 Ocak 2019, 16:09:10@Mr_YAMYAM

Abi bu LM317'li Devre. Aynen dediğin gibi yaptım. Olmuş Mu?

[attach type=image]10936[/attach]

Buda LM317 olmadan yaptığım devre. Bunda kafama oturmayan bir şey var.
Şase Tamamen boşa çıktı. Ayrıca röle kartını loudness den ayırmayacaksan regüleli yap demiştin.
Bu regüleli olmuyor sanırım?

[attach type=image]10938[/attach]
Kötek yememek için şunu yap.
LM317 li devrendeki LM317 yi ve ilgili tüm elemanları çıkart.
330nF kondansatör
220 ohm direnç.
1uF kondansatör
trimpot.
Bunları devreden tamamen çıkart ve elda kalan devreyi koy bakiim buraya.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 31 Ocak 2019, 16:16:07Kötek yememek için şunu yap.
LM317 li devrendeki LM317 yi ve ilgili tüm elemanları çıkart.
330nF kondansatör
220 ohm direnç.
1uF kondansatör
trimpot.
Bunları devreden tamamen çıkart ve elda kalan devreyi koy bakiim buraya.

[attach type=image]10942[/attach]

Mr_YAMYAM

Şimdi sana kocaman yer açıldı.
Malzemeleri istediğin şekilde kaydırarak plaketi küçültebilirsin.
[attach type=image]10944[/attach]
Bu şekilde EKSİ uç yani şase bağlantısı direk trafo ile ilişkilidir. Yani 2X10V un orta ucu.
Fan devresinde de aynıdır.
Dilersen röle devresindeki şaseyi metal şaseye bağlamazsın. Hatta bu devre PİRE devreler yakınında olacağı için bağlamazsan daha iyi olacaktır.

gokrtl

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 31 Ocak 2019, 16:30:18Şimdi sana kocaman yer açıldı.
Malzemeleri istediğin şekilde kaydırarak plaketi küçültebilirsin.
[attach type=image]10944[/attach]
Bu şekilde EKSİ uç yani şase bağlantısı direk trafo ile ilişkilidir. Yani 2X10V un orta ucu.
Fan devresinde de aynıdır.
Dilersen röle devresindeki şaseyi metal şaseye bağlamazsın. Hatta bu devre PİRE devreler yakınında olacağı için bağlamazsan daha iyi olacaktır.

Peki abi son sorum. 2x10v devreye girince çıkışın 20v olmamasının sebebi 4 tane diyot kullanmadığımız için mi?
Yani 2x10v'u birleştirince akımı daha kuvvetli 10v mu elde etmiş oluyoruz?