Ana Menü

smps trafosu

Başlatan chf, 12 Şubat 2014, 10:00:35

Kemal88

PCB si guzelmis :) Trafoda litz teli kullanilmis. Trafoda cok fazla paralel tel kullanmak interwinding capacitance denilen sarimlar arasi kapasitans olusmasina neden olabilir buda istenilen gucu almamizi engelleyebilir. 500w icin sogutucular kucuk olmus belki fanli bi sistem olabilir tabi. mosfetleri surmenin degisik yollari var onlarida paylastigim konuda gostericem.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

chf

Alıntı yapılan: wolf88 - 19 Mart 2014, 12:29:44PCB si guzelmis :) Trafoda litz teli kullanilmis. Trafoda cok fazla paralel tel kullanmak interwinding capacitance denilen sarimlar arasi kapasitans olusmasina neden olabilir buda istenilen gucu almamizi engelleyebilir. 500w icin sogutucular kucuk olmus belki fanli bi sistem olabilir tabi. mosfetleri surmenin degisik yollari var onlarida paylastigim konuda gostericem.
Teşekkürler Wolf88 katkılarından dolayı.... :)

Kemal88

Alıntı yapılan: chf - 19 Mart 2014, 12:44:24Teşekkürler Wolf88 katkılarından dolayı.... :)

aslinda benim bi katkim yok okuduklarimi paylasiyorum dostum :) kitaplardan herkes ogrenebilir aslinda sadece zaman harcamak lazim :)
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

chf

Alıntı yapılan: wolf88 - 19 Mart 2014, 12:48:13aslinda benim bi katkim yok okuduklarimi paylasiyorum dostum :) kitaplardan herkes ogrenebilir aslinda sadece zaman harcamak lazim :)
Wolf88 okuduklarını paylaşmak ta bir katkıdır. Belki de biçok kişinin göremeyeceği noktaları görüyorsundur.. Onun için bu önemlidir... :)

Kemal88

eyvallah dostum saol oyle dusundugun icin, amacim beraber ogrenip ogretmek:)

seron

paylaşımlarınız için teşekkürler. biliyorum zannederken oldukça fazla şey öğrendim.

elektronik adaptör dediğimiz hani son moda cep telefonlarının şarj adaptörleri de bu mantıkla yapılıyor sanırım. karmaşık olduğundan pek sevememiştim onları ama şimdi ilgim arttı işte.

chf

Alıntı yapılan: seron - 27 Mart 2014, 14:56:07paylaşımlarınız için teşekkürler. biliyorum zannederken oldukça fazla şey öğrendim.

elektronik adaptör dediğimiz hani son moda cep telefonlarının şarj adaptörleri de bu mantıkla yapılıyor sanırım. karmaşık olduğundan pek sevememiştim onları ama şimdi ilgim arttı işte.

Evet seron; eskiden ilk cep telefonları çıktığında 1-2 ay içinde ısınıp bozulan trafolu adaptörler üretmişlerdi.. Şimdi ise bütün güç kaynakları SMPS(SWİTCH MODE POWER SUPPLY) güç kaynaklarına dönüştürüldü. Isı problemi de azaltıldı...Teknoloji ilerliyor... :) Buna yönelik olarak ta teknik insanların bunu takip etmesi gerekiyor...

seron

daha önce aldığım bir harddisk adaptörünün arızalanmasıyla beraber, artık çıkma güçkaynağı kullanıyorum ve haliyle taşımak sorun oluyor.

5V 1A --12V 2A destekleyen bir adaptör yapmaya kalksam olur mu? piyasada pek yok da...

chf

Alıntı yapılan: seron - 04 Nisan 2014, 16:41:16daha önce aldığım bir harddisk adaptörünün arızalanmasıyla beraber, artık çıkma güçkaynağı kullanıyorum ve haliyle taşımak sorun oluyor.

5V 1A --12V 2A destekleyen bir adaptör yapmaya kalksam olur mu? piyasada pek yok da...
alttaki devrede ETD29 nüveli trafonun II , yani sekonder çıkışını 2*19 sarım ve tel çapını 1.13 mm alırsan çıkış 2*12 Volt/70Watt olur...(3 amper)...12 voltun çıkışınada LM7805 koyarsan 5volt/1amper elde etmiş olursun.. Tabi denemek lazım... :)

seron

sağol.

yalnız 7805 lerle yaptığım testlerde genelde hüsrana uğradım. çok ısınıyor ve 100-150mA \'dan fazla akım pek vermek istemiyor :D. belki de çakmasını almıştım. şu an antalya\'da 50krş-1tl arası...

trafo malzemeleri de olmadığına göre bu iş şimdilik yaş. keşke atmasaydım adaptörü belki tamir olurdu :\'(

chf

Alıntı yapılan: seron - 04 Nisan 2014, 20:53:35sağol.

yalnız 7805 lerle yaptığım testlerde genelde hüsrana uğradım. çok ısınıyor ve 100-150mA \'dan fazla akım pek vermek istemiyor :D. belki de çakmasını almıştım. şu an antalya\'da 50krş-1tl arası...

trafo malzemeleri de olmadığına göre bu iş şimdilik yaş. keşke atmasaydım adaptörü belki tamir olurdu :\'(

Bak bu siteden malzemeleri(nüveleri) getirtebilirsin seron istanbulda...

http://www.bluemavi.com/vitrin/kategori_vitrini1_new.asp?kategori=35#ara

tutacağı 20-30 tl ....Hem devre üzerindeki primer sarım sayısı ve tel çapı sabit kalmak koşulu ile (70 Watt) , sekonder sarım sayılarını ve kalınlığını değiştirerek farklı gerilimler elde edebilirsin...

seron

nüveler süper tasarım yalnız...

ben şu çin malı mp3 chargerlerinden söküp bu devrenin aynısından bir yapmaya çalışayım. ama makaleleri okyup daha derinlemesine anlamam lazım.
daha sonra profesyoneline geçerim.

istanbulda perakende smd parça satan yer var mı? başka projelerim için onlardan da lazım. işitme cihazı falan yapıyorum.

chf

Alıntı yapılan: seron - 05 Nisan 2014, 14:56:22nüveler süper tasarım yalnız...

ben şu çin malı mp3 chargerlerinden söküp bu devrenin aynısından bir yapmaya çalışayım. ama makaleleri okyup daha derinlemesine anlamam lazım.
daha sonra profesyoneline geçerim.

istanbulda perakende smd parça satan yer var mı? başka projelerim için onlardan da lazım. işitme cihazı falan yapıyorum.

bu site de smd elemanlar da satılıyor...

Kemal88

SMD komponentleri direnç.netde de bulabilirsiniz.

seron

Alıntı yapılan: wolf88 - 07 Nisan 2014, 12:09:21SMD komponentleri direnç.netde de bulabilirsiniz.

çok pahalı aboooov!

ilk sitede 10luk paketlerde 0,70 kuruş gibi komik rakamlar var...

Kemal88

Pahalı olup olmadığını bilmiyorumda sadece bulunduğunu biliyordum. Yalnız bluemavi de kdv hariçtir. Gerçi 0.7TL nın kdv si olsa nolur olmasa nolur.

chf

Alıntı yapılan: wolf88 - 07 Nisan 2014, 20:44:03Pahalı olup olmadığını bilmiyorumda sadece bulunduğunu biliyordum. Yalnız bluemavi de kdv hariçtir. Gerçi 0.7TL nın kdv si olsa nolur olmasa nolur.

:)) Wolf 88 Zaaten parçalar ucuz , önemli olan piyasada yaygın olmayan ve işe yarar tasarımlar yapabilmek ve bundan gelir elde edebilmek... :) Onun için de geniş çaplı piyasa araştırması gerekiyor...

seron

arkadaşlar konunun epey dışına çıktık ama ben ticari amaç gütmeyen ve amatör düzeyde çalışan birisiyim ve bilgi-pratik seviyem kötü. smd parçaları [size göre] basit elektronik cihaz ve çeşitli entegre devreler yapımında kullanmak istiyorum. mesela evde iki tane işitme cihazı yaptım ama boyut sorunu var. smd olsa süper olacak. ikincisi gerek basit regülatör çipleri gerekse osilatör veyahut preamp çipleri yapmak istiyorum. bunların paint programında :) taslaklarını oluşturdum ve hiç de fena gözükmüyorlar. tek sorun parça. bir fabrikam olmalıydı benim... ;D[/size]

Yusuf usta

Alıntı yapılan: seron - 20 Nisan 2014, 19:21:04arkadaşlar konunun epey dışına çıktık ama ben ticari amaç gütmeyen ve amatör düzeyde çalışan birisiyim ve bilgi-pratik seviyem kötü. smd parçaları [size göre] basit elektronik cihaz ve çeşitli entegre devreler yapımında kullanmak istiyorum. mesela evde iki tane işitme cihazı yaptım ama boyut sorunu var. smd olsa süper olacak. ikincisi gerek basit regülatör çipleri gerekse osilatör veyahut preamp çipleri yapmak istiyorum. bunların paint programında :) taslaklarını oluşturdum ve hiç de fena gözükmüyorlar. tek sorun parça. bir fabrikam olmalıydı benim... ;D[/size]

gelişme var mı projende?
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 27 Temmuz 2017, 15:42:13gelişme var mı projende?
ne gelişme olacak? >:( Malzeme yok ki burda abi?
SMDyi bırak burada satılan BC547ler bile hep patates. 0,10W dirençler olur hani çeyrek watlıkların küçüğü o bilem yok. Utanmasa çeyrek watlıklara bile yok diyecek.
Elimde SMD elemanlar ve baskı imkanı olsa o el yapımı entegre konusunda ciddiyim. Bazı ototeyplerin falan içinde oluyor görüyorum. devreyi kurup bir maddeye batırıp çıkarmış, bacakları dışarıda, anakarta monte etmiş. o yapıyorsa ben niye yapamıyayım. Çinden getirtmek de istemiyorum istiyorum ki buralarda olsun yürüyerek gidip alıp geleyim. bir tane prototip yaparım olursa çoğaltırım... Sen neden yapmıyorsun? ;)  :D