Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

betelguz

Renoultların radyatör genleşme  kapları çeşitli  boyutlarda var.tavsiye  ederim
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

musti.1836

selam konuyu epeyidir takip ediyorum. ozantavsan arkadaşım sana sorum olaaktı enson yükledigin resimde ki hücrenin olcüleri ve baglantıları nasıl acaba contanın içi çapı 100mm mi ve +-+-+- yoksa -NNN+NNN-NNN+NNN- olarakmı b
aglı.

birde acaba hücreye giden akım + kutba verdigimiz 12 volt 20am. - kutuptada mı aynı oluyor. diyelim ki indük siyon bobinine giden + söküp hücremize baglasak - kutbu yine bobine baglasak böyle bir baglantıyı kullana bilirmiyiz acaba. böylelik le elektirigi boşa kullan mış olmayız tahminime göre tabi ustalar daha iyi bilir ozan bey veya diger arkadaş lar deneye bilirmi benim daha bir hücrem bile yok :-[ o yüzden deneye miyorum. krom plakaları burda komle büyük plaka satıyorlar 2mm 250 tl civarında maddiyat biraz zorluyor ama inat ettim yapacam eski kasa doganım var malum yakıtı fazla.

bu sorum bütün elektoronik çi arkadaşlara  aksesuarcılar da satılan flaşörlerde 555 li cihazlarmış internette öyle okudum acaba bunu kullana bilirmiyim üzerin de bir iki oynamalarla. bir ara motoruma takmıştım nasıl oldu bilmiyorum ama arızalandı. elektronikçiye götürdüm ölçtü bunun çıkışı 220 volt dedi. tabi iyisini arkadaşlar bilir benimki sadece bir tahmin

betelguz arkadaşım acaba hücreleri seri baglama denemeniz ne oldu biryerde okumuştun kişi hücreleri seri baglamıştı şamasıda vardı ama geri bulamadın. aca sizin denemeniz ne oldu bizim le paylaşırsanız memnun olurum. bu hücrelerde vibratörü kullanan arkadaşlar varmı.? betelguz bey siz denediniz mi hiç sizin arge çalışmalarınız var. tabi ticari ama.

cevaplar için şimdiden herkeze teşekkürler en kısa zamanda kendi hücremi yapacam.

ozantavsan

Merhaba , benim sistemin boyutu 3,5\" X 3,5\".8,89 cm yani.Çelik levha kalınlığı 1 mm.
Conta iç çapı 7 - 7,5 cm arası.Conta kalınlığı 3 mm.
Bağlantı -nnn+nnn- şeklinde.9 plaka , 8 hücreli.
indüksiyon bobinini bahsettiğin şekilde denemedim.Tahminim denendiğinde çelik levhalar çabuk kararacaktır.

Pwm olarak 555 entegreli olanlardan randıman alamadım.LM324 entegreli akım sınırlamalı pwm devre işe yarıyor.Araç üzerinde deneyemedim henüz.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

afatsum09

Merhaba arkadaşlar, krom levhaları sobacıdan bu gün aldım. 0,50mm 10x9cm 50 adet levha kestirdim fiyatı ise 50tl. Daha fazla istersen fiyatta daha fazla yardımcı olabileceğini belirtti. Sanayide is ebu levharın 1x2 metre olarak satılıyor. 0,50 kesmesi dahil 100 tl istediler. 0,70 olanını ise 130 tl. ister komple parçalat ister bi kısmını keselim artanını götür dediler.

betelguz

musti1836 oto parçacılardaki flaşörler işini görmez.Özelliklede arabada kullanmayı düşünüyorsan yüksek amperli güçlü pwm kullanman gerekir.12volt 30 amper çıkışlı gibi.Seri bağlı hücrelerle deneme yapma imkanım henüz olmadı.sizin araç için dakikada 1 litre gaz üretmek gerekir.Buda 20 amper gibi bir akım kullanmanızı gerektirir.pwm aslında çokta şart değildir.akım miktarını suya katacağınız kimyasal miktarını artırıp azaltarakta ayarlayabilirsiniz.Hücre temini konusunda yardımcı olabilirim. Tek plaka, conta, dış plastik yada komple yapılmış hücre gibi.Özelden mesaj atarsanız görüşebiliriz.

sahbilgi

Arkadaşlar  şöyle bir düzenek hazırlansa olurmu acaba .Plakalara  endüksiyon bobini kullanarak çekilen amperi azaltabilirmiyiz.Yüksek  voltaj kullansak acaba gaz cıkışı olurmu deneyen varmıdır .yoksa çalışmazmı. Resim aşağıdadır.

Bendeki resim de bu  devamlı yüksek voltaj çıkması için  555 li bi devre  yaptım ekledim .

betelguz

Resimdeki sistem çalışmaz.Çünkü teorikde elektroliz için 1,23 volt yeterlidir fazla vereceğiniz yüksek voltaj ısıya sebep olacaktır.Pratikte ise 1,8 ila 2 volt civarı voltaj verimli bir sistem için yeterlidir.Siz indüksiyon bobini ile voltajı binlerce volta çıkardığınızda akımda çok çok düşük sevilere iner.Elektroliz cihazında herhangibir gaz oluşumu göremezsiniz.Ayrıca elektroliz işlemi doğru akımda yapılır.İndüksiyon bobininden ise alternatif akım çıkar.

afatsum09

yüksek voltaj kullanmadın şöyle bir dezavantajıda olabilir. hidrojen üretimi sırasında plakalar arasında ufak bir elektrik arkı üretilen hidrojeni yakacağı için patlamalara neden olabilir.

sibernetik

Foruma  yeni katılan ya da yeni yanıt ekleyen arkadaşların, önce eski konuları okumalarını buradan tekrar belirtelim.
İlk konularda;klasik elektroliz düzeneklerinin temel prensiplerini paylaşmıştık.Klasik elektroliz düzeneğinde devreden ne kadar çok AKIM(elektron sayısı) geçirirseniz o kadar çok gaz elde edersiniz. 1,23 volttan fazla GERİLİM(potansiyel farkı) geçirirseniz,bu gerilim fazlası ısıya dönüşür.Genellikle yukardaki örneğe benzer düzeneklerde yüksek voltaja karşılık düşük bir akım sözkonusudur.(Atıyorum 5000 volt 20 mAmper gibi) Hal böyle olunca böyle bir devrede minicik minicik baloncuklar elde edersiniz.İşe yaramaz yani.
Yüksek voltaj devreleri ile oldukça verimli elektroliz düzenekleri kurulumaz mı? Elbet kurulur.Böyle düzenekler kuranlar da var.Fakat işin içine rezonans devreleri,bobinler,yüksek voltaj diyotları,sabit gerilim ve frekans ayarları gibi gereksinimler girmekte.Bu sene inşallah uğraşacağım bakalım.
Bir resim ekleyeyim dedim.Okuldayım ve Milli Eğitimin sunucularından dolayı aradığım resimi bulamadım.Evde eklerim artık.Özür.

Benim kurduğum düzeneğe ilişkin birşeyler yazayım dedim,okullar başladı,telaşe başladı.Vakit olmuyor.
Yinede birkaç satır birşeyler yazmak gerekirse düzenekten 7 - 7,5 amper akım geçiyor.Hiçbir elektrolit madde kullunmadım.Saf su kullandım.Çıkan gazı ölçme fırsatım olmadı ama dakikada yaklaşık olarak 750 mL ile 1 litre arası gaz elde ettiğimi tahmin ediyorum.Tatil dönüşü yine bir başka ölçüm yaptım tabi.Km ve kuruş hesaplarından pek  anlamam ama bir depo gaz ile 532  km yol yaptım.Araba oldukça yüklü idi (simit depo yaklaşık 40 Lt alıyor sanırım,emin değilim).
Esas sorunum ise düzeneğe koyduğum saf suyun zamanla kirlenmesi,bulanması idi.Sonradan anladımki,o kadar titiz davrandığım halde düzeneğin içinde kullandığım malzemelerden birisi paslanmaz çelik değildi(kazara yanlış takılan bir vida ya da pul olabilir) ve devre çalıştığı zaman reaksiyona girip suyun içinde çözünüyor ve pas rengi bir tortuya sebep oluyordu.Yoksa herşey normaldi.Şimdi kutuyu söküp tekrar düzeltmem gerekecek.Sıkıntılı ve zor iş anlayacağınız.
İnşallah resimleri sizlerle paylaşacağım arkadaşlar.Kısa süre içinde görüşmek üzere hoşçakalın.Selamlar saygılar.

sibernetik

Evet bahsettiğim şemayı evde buldum.Bu devreyi energeticforum diye yabancı bir forumda oldukça sözü geçen Aaron Murakami isimli bir zat geliştirmiş sanırım,yalan söylemeyeyim :) Bu forumda oldukça çok yazıları vardı ve youtube da da pek çok videosu vardı ama her ne olduysa adam ya ölümle tehdit edildi ya bir küskünlük vs yaşadıki youtube dan bütün videolarını neyin çekti.İster aratın youtube da ama pek çok başka konu geliyor,Quantum muhabbetlerinden başka elektronik devrelere kadar.
Lafı uzatmayayım Devreyi ekleyeyim

Devrenin rezonans sağlayıp çalışabilmesi için adam,adım başı zener diyot koymuş.Böylece gerek osilatörde gerek yüksek voltaj devresinde gerilimi sabitleyip  düzenli bir frekans elde etmiş.Yüksek voltaj diyotu geri kaçan akımı (back EMF ) önlemek için sanırım.Rezonansı sağlamak için 2 tane  bobin var birisi sabit,diğeri ise ayarlı bobin.Youtube da \"Aaron qiman  HHO \" diye arama yaptırdığımda  şu video karşıma çıktı.Kuvvetle muhtemel yukarıdaki şemanın  uygulaması olması lazım.Linki ekleyeyim.

http://www.youtube.com/watch?v=mnPakaI701Y

http://www.youtube.com/watch?v=mnPakaI701Y

Yüksek voltaj devrelerini inceleyen,ilgi duyan arkadaşlar  Stanley MEYER ve Ravi RAJU nun sistemlerine,kurdukları devrelere göz atabilirler.Ben Ravi\'nin devresinden düşükte olsa verim elde etmiştim.Sonradan irdelediğimde 555 li PWM devremde ufak bir hata olduğunu ve tam bir kare dalga zinciri elde edemediğimi gördüm ( bir osiloskopum olduktan sonra görebildim)  bu sorunu artık çözdüm ama Ravi devresini de söktüm dağıttım,epey geçti üzerinden.Tekrar bir toplayıp yeniden bir uğraşasım var.Ne varsa yüksek voltajda var arkadaşlar,düşük akım ve yüksek voltaj devrelerinde;   ısınma,yüksek amper sorunları,kir pas,çürüme,yok efendim elektrolit çözelti vs gibi sorunlar yok.Dilerim(z) yakında geliştireceğiz böyle bir sistem :)
Selamlar saygılar.

betelguz

Sibernetik arkadaşım bu devreyi yaptık diyelim yüksek voltajda çalışacak hücre nasıl olmalı.Yine hücre başına 2 volt düşecek şekilde fazla sayıda hücremi kullanılmalı?(220voltta 110 hücre gibi) Bu şekilde ise çok büyük bir hücre olacak demektir.buda pratik kullanımda sıkıntı oluşturacaktır.

sibernetik

Betelgüz aklın klasik elektroliz hücrelerinin mantığına gitmesin :)

Klasik elektroliz devresinde;devreden   geçen akım şiddeti , uygulanan  gerilim ,kullanılan metalin yüzeyi ,anot ve katodun birbirine uzaklığı , elektrolit maddenin özellikleri bizler için önemli bunu biliyoruz.Yani klasik elektrolizin ilkeleri kuralları belli.

Yüksek voltaj devresinde ise iş değişiyor.Klasik elektroliz yasaları yıkılıyor.Normalde tek bir elektroliz hücresinden  2000 volt  10 mAmper akım geçirsek hemen hemen hiç gaz elde edemeyiz.Anot ve katot birbirine çok uzak bile olsalar,2000 voltun potansiyel farkı yüksek olduğundan,suyun içinden kolaylıkla akıp gidecektir ama geçen akım düşük olduğu için suyun ayrışmasına yani gaz çıkışına sebep olmayacaktır.

Fakat biz bu yüksek voltajı bobin ve yüksek gerilim diyotu ile  hücrenin içine hapsedersek,bobinler ile uygun rezonansı sağlarsak  işte o zaman tek bir hücremiz bile olsa,ebatları ufakta olsa ,musluk suyu bile kullansak  gaz çıkışı elde edebiliyoruz.

Bu iki sistemi kıyaslamak gerekirse şu 2 örneği kafanızda canlandırın. bildiğimiz akkor ampuller,içindeki tungsten filamenti ısıtır ve akkor hale getirir.Burdan yayılan elektronlar ise bize ışık sağlar ama beraberinde ısı,yüksek enerji kaybı gibi dezavantajlar getirir (klasik elektroliz düzeneği ) floresan ampulde ise yüksek voltaj ile bir cam tüp içindeki gazın atomları uyarılır ve ışımaları sağlanır vs vs tam ayrıntıları veremedim.(yüksek voltaj elektroliz düzeneği  )
Her iki sistem de ışık sağlar ama aradaki  farkları hepimiz biliyoruz.

Yine bir gitar ya da keman düşünün.Bu müzik aletinin gövdesi tellerde oluşan titreşimi kuvvetlendirir.Teller altında bulunan ve gövdeye yaslı olan eşiği, o da gövdeyi ve içindeki havayı titreştirir.
Yüksek voltaj devresinde oluşan rezonans ta böyle bişi yaklaşık bir örnek vermek gerekirse.
Yukarıdaki videoda görüldüğü gibi çok küçük bir tüp düzenek uygun frekansta rezone edildiğinde ve gelen yüksek voltaj bir kondansatörü yükler gibi içeri hapsedildiğinde oluşan enerji su molekülünün bağlarını koparıyor ve gaz çıkışı oluşuyor.
Tabi uygun bileşenleri seçmek zor( tüp ebatları,frekans değeri,bobinlerin değeri ) önem kazanıyor.
Dilerim birşeyler anlatabilmişimdir naçizane.
Selamlar.

afatsum09

Merhaba arkadaşlar. Zaman bulup birazdaha çalışabildim. 12v 13-15A ve 55 saniyede 1 litere gaz üretimi. Ama bana yeterli gelmedi. sizce nasıl; 1500 olan bir araba için %40-50 tasaruf gaz yeterlimi.?

betelguz

1500cc bir motor için  1 litre gaz fazlasıyla yeterli olur.Ama %40-50 diye beklemeyin.Tasarruf birçok etkene bağlı olarak değişmektedir.Aracınızın motoruunu yakıtı yakma verimi ne kadar düşükse o kadar çok tasarruf sağlayabilirsiniz.Araçta oksijen sensörü varmı. Marka ,model , yakıt türü bilgilerini iletirseniz daha fazla yardımcı olabiliriz.

afatsum09

merhaba betelguz kardeşim. aracım 1993 model lada samara. Karbüratörlü, aracımın tüm bakımını yeni yaptırdım. şu anda ne kadar yaktığını ölçmedim yakıtının bir çok araçtan çok daha iyi olduğunu tahmin ediyorum. Tasarruf konusundada arabamı hiç zorlamadan uzun yolda standart bi şekilde saatte 80 km hız ile yapmayı düşünüyorum, böyle bir ölçüm bana ne karadar doğru bir yakıt tasarrufunu verir. Sizçe benimki gibi bakımları tam ve ayarları iyi bir araçta yüzde kaç tasarruf yapabilirim, kullanım şartları standart...? Bu arada aracım LPG\'li. oksijen sensörü yok.

betelguz

KArbüratörlü araçlar biraz tuhaf bazılarında tasarruf sağlanırken bazılarında hiçbir etki bile görülemiyor.LPG de %20-30 civarı bir tasarruf sağlanabilir.Çekiştede hissedilir bir artış olması gerekir.

afatsum09

Şimdiki hedefim 15A ile dakikada 2litre gaz üretmek. Peki hidrojen üretimimiz 2 litre olursa benimki gibi 1500 bir araçta %50 tasarrufu yakalama şansım varmı, yada gaz arttıkca motor üzerinde değişiklik yapmamız gerekirmi..?

betelguz

15 amper ile 2 litre mümkün değil gibi..Normalde kullanılması gereken gaz miktarı motor hacminin yarısı kadardır.Fazlası motorda düzensiz çalışmalar başlamasına neden olabilir.

betelguz

Bugün hidrojenle  kaynak yapayım dedim.Arabalar için yaptığım komple kutuya montajlı sisteme bir hortumun ucuna enjektör iğnesi takarak yaktım.Dakikada 1 litre kadar bir gaz çıkıyordu.Alev boyu 3cm kadardır.Oldukça yüksek ısı veriyor.Elimi 10-15 cm yaklaştırdığımda ısısı yakacak  düzeyde oluyor.iğneyi yan tuttuğumda  çelik iğne kağıt gibi yanıp dökülüyordu.Birde metal eriteyim dedim alevi söndürmek için enjektör iğnesini suya soktuğum anda içeri alev almış olacakki patlama oldu ve güvenlik bubleri kırıldı.Bubler olmasa depo patlayabilirdi.
Buyrun videosu
http://www.youtube.com/watch?v=IUnx9htLrRc

afatsum09

Geçmiş olsun betelguz kardeşim. Hidrojenin hiç de şakaya gelmez bir gücü var. Allah korusun sana veya çevrendekilere zararı olabilirdi. Bu işle uğraşan arkadaşlara tavsiyem, güvenlik konusunda hiçbir şeyi göz ardı etmesinler. Ve böyle denemeler yaparlarken mutlaka mekanik dayanıklılığı zayıflatılmış kaplar kullansınlar. Cam veya çok sert plastikten yapılmış kaplarıda kullanmasınlar. Hiç bir tasarruf vucudumuzdan ve hayatımızdan önemli değil.

Benimde hidrojeni ilk patlatma deneyimde tamamen fiyaskoyla bitmişti. 500ml şu şişesinin içini doldurup bir demir korkuluğun üzerine geçirdim. Plan şöyleydi ateşleyince şişenin içinde oluşacak basınçla şişe havalanıp yükselecekti; ama pratikte böle olmadı. demir korkuluğun üzerinde sadece şişenin ağız kısmı kaldı, diyer parçalarıda büyük bir gürültüyle sağa sola savruldu. yüzüme gözümede isabet edebilirdi. Allahtan yaptığım her denememde tebbir alırım. Ağır işlerde kullanılan kırılmaz koruma gözlüğünden kullanıyordum.