Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

ozantavsan

Merhaba afatsum (mustafa) , öncelikle bir çok kişinin kendi imkanlarıyla aynı konu üzerinde çalışmaları beni mutlu ediyor.Resimlerdeki ortam biraz işyerimin , biraz evdeki odamın havasını veriyor.Duvarda anakartlar ,elektronik ve bilgisayar bilgin var sanırım.

Öncelikle sisteminin boyutları bana büyük geldi.Büyük derken ürettiği gaz miktarı ve çektiği akım olarak . benim sistem 3,5\" x 3,5\" ( yaklaşık 8,8 cm ) 45 saniyede 1 litre gaz üretebiliyor.
bu üretim için 20 amper yeterli geliyor.Senin sistem büyük ebatta ve aynı zamanda aynı gazı üretmek için 32 amper çekiyor.Bu bana fazla geldi.

LM324N akım sınırlamalı pwm devremi breadboard üzerine kurdum.Bayram ve iş yoğunlukları ile testlere devam edemedim.Elektroliz sıvısını 10 ampere göre sisteme verdikten sonra dakikada 700 ml gaz üretiyor.PWM devreyi bağladığımda maximum çekilen akım 5 amper civarı oluyor.Gaz üretimi düşüyor tam verileri henüz kaydedemedim.sistem pwmsiz 30amperde dakikada 2.2 litre gaz üretebiliyor.

Bence hidrojen plaka ebatlarını küçült.Bu daha verimli bir sistem sunacaktır.
yeni sistemimin fotolarını paylaşıyorum.

Dış yüzeyde kullandığın beyaz sert plastik malzeme nedir acaba?
Çekilen akım nedeni ile ısınan vidalar plastikle temas eden yüzeylerini eritmiyormu ?
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

afatsum09

Merhaba ozantavsan kardeşim.
Evde kendime ufak bir oda seçtim. Boş bütün zamanımı burda geçiriyorum. Temelim elektrik olunca sadece elektrik bilgisiyle yetinemedim bilgisayar ve elektroniketde kendimi geliştirmeye çalışıyorum ama teknolojiyi yakalamak zor :))
Boyutlar konusunda haklısın; ilk başladığım zaman zarfında alan ne kadar artarsa üretimim o denli artar diye biraz büyük yapmaya karar verdim. Akım konusunna gelince fazla hesap yapmadım, karışımı 1 bardak su içinde 2 krom levhayla kaba taslak ölcerek yaptım: bu yüzden akımı biraz fazla çekiyor. Ama bunu karışımı syrelterek düzeltebilirim, ama her seferinde saf suyu almayı unutuyorum telaştan. Senin sistem ebatlaraına göre çok iyi sonuçlar veriyormuş. Bu arada PWM sinyalini kaç hz veriyorsun, sanırım şu rezonans için bu çok önemlki..? Dış yüzeyde kullandığım sert plastik biraz güleceksiniz ama annemin mutfak tahtası :)) Yoklukta elimdeki bütün imkanları kullanırım. Söz konusu annemin ekmek tahtası olsada :)) Kablolarda ve plaklarda hiç ısınma yok. Sanırım ısı problemimin olmamasının nedeni de 20 tane plaka kullanmam. 50A düşünürsek plaka başına 2,5A ediyor. Boyut nedeni ile plakları ve kabloyu ısıtmak için yetersiz :)) Bu gün yine boş durmadım sadece deneyimde kullanmak için arkadaşımın motor atölyesinden 50A bir araba aküsü aldım. Yapacağım şeyde benimde tuzum bulunsun dedi :) Şimdi Elimdeki bu imkanlarla tekrar bir elektronik kart yapıp programını yazacağım, Sürücü katım gayet güçlü oldu. \"\"bu arada mosfetleri sürerken TLP250 entegresini kullanırsanız PWm sinyali daha stabil oluyor. \"\" Zaman buldukca odamda atölyemde denemelere devam. olumlu yada olumsuz sonuç aldığım şeyler olursa sizinle paylaşacağım. bu konuda uğraş veren bütün arkadaşlara kolay gelsin; bu kadar kişi kafa kafaya verdikmi eminim ortaya düzgün bir iş çıkacak. Allaha emanet olun.

ozantavsan

PWM devremin sinyalinin kaç hertz veya kilohertz olduğunu ölçme şansım yok.O yüzden bilemiyorum.Çıkan gaz miktarı ve ses göre ayarlıyorum.

Mutfak tahtası olduğunu tahmin etmiştim.Bende eve yeni bir tane mutfak tahtası alıp eskisini kullanmayı düşünüyordum.Böyle olursa hanım\'ın sesi çıkmaz.

10mm plexiglass kullandım , vidalardaki ısı nedeniyle geçtiği yerlerde erime demeyelim de yumuşama oluyor.Bu bağlantılarda gevşeme gibi bir sorun yaratıyor.10 amper düzeyinde sorun olmuyor.

Ben denemelerimi aracımda yapıyorum.Son denemem esnasında benim aracın termostatı açmamış hararet yaptı .Ucuz yırttık.Bizim denemede güme gitti.Şimdi boş vaktimde yeniden ele almaya başlıyorum.Araca montajı ,söküp takması daha kolay olan şekilde dizayn edip kullanacağım.
Sistem boyutları ufak olunca çalışması daha rahat oluyor.

Sende vidalarda ısı oluşmuyor ,sanırım sen her plakayı ayrı ayrı kablo ile bağlamışsın.Benimkinde
2 adet - plaka ve 1 adet + plaka var aralardaki nötr plaka her bölümde 3 adet.Kesimi - plakalara 1 vida + plakaya 1 vida şeklinde delikli olduğundan sadece + ve - vidalara 12 v kablomu bağlıyorum.

bir önceki sistemin  yapım aşaması;

http://www.youtube.com/watch?v=NibYc-DTF0E

http://www.youtube.com/watch?v=NibYc-DTF0E

Daha önce yaptığım sistem;

http://www.youtube.com/watch?v=n9j7WToxdlk

http://www.youtube.com/watch?v=n9j7WToxdlk

tek 555 entegreli pwm ile sürdüğüm oto ateşleme bobini ile oluşturduğum ark yardımıyla hidrojen gazını ateşliyorum.

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Sayın afatsum09
Yapmış olduğunuz hücre öncelikle çok büyük.Ayrıca gördüğüm kadarıyla bir + bir - şeklinde dizilim var.Bu durumda hücre başına 12 volt  voltaj düşüyor.Bu nedenle verim oldukça düşük.Suyun elektroliz olması için teorikte 2 volt yeterlidir ancak pratikte 2,7 volt kullanılması gerekmekte.Hücreniz normalde bu şekilde uzun süre kullanımda çok aşırı derecede ısınır.Şuan ısınmama nedeni hücrenin fazla büyük olması ve kısa süreli çalışmasıdır.Bu hücre birkaç saat 30 amperde birkaç saat çalışsa su kaynama yapar.Şimdi hücre verimini artırmak için ne yapabilirsiniz.Öncelikle hücre başına düşen voltajı düşürmelisiniz.Bunun için + ve - plakalar arasına boş plakalar koyabilirsiniz.boş plaka sayısı eğer hücre boyutları bu şekilde kalacaksa 4 adet olması iyi sonuç verecektir.Hücreniz eskisine göre çok çok daha düşük akım çekecektir.Akımı artırmak için kullandığınız kimyasal miktarını artırmanız gerekecek.

Ozantavsan bey
videonuzda izlediğime göre hücre montajında çok önemli bir hata yapmışsınız.Elektrik verilen plakaları sabitlememişsiniz.bu şekilde üzerinde olduğu vidaya teması zayıf olacağından temas yerlerinde aşırı ısınma oluşabilir.- plakaların plastik gövde ile arasına conta kalınlığı kadar yada az ince pul koyup iiki vida ile diğer taraflarından plastik gevdeye iyice sıkıştırın.Bu sayede plakalar elektriği rahatça alabilecek  ısınma yapmayacaklardır. + plakayıda her iki tarafına civata takıp iki taraftan iyice sıkınız. Örnek bir hücre resmi. aşağıda
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

afatsum09

Merhaba betelguz arkadaşım, yorumların için teşekkür ederim.
Haklısın boyut olarak biraz büyük. Daha küçük olabilirdi, ama ilk gözağrım bozmak istemedim. Tahmin ettiğin gibi plakalar -+-+-+-+ şeklinde sıralı her plakaya 12v geliyor. Plakalar fişli olduğu için senin bahsettiğin şekilde yapıp denedim, sonuç olarak çekilen akım azalıyor ama üretilen hidrojende azalıyor. Birde not eklemişsin, akımı arttırmak için elektroliz sıvısının yoğunluğunu arttır diye. Sıvı yoğunluğunu arttırırsam normalde 10\'u artı 10\'u eksi palkaların çektiği akımı arada boşluk bırakarak 4\'ü artı  4\'ü eksi şeklinde yaptığımız plakalarla çekeceğiz. Yani buda 4\'lü gurup plakaların daha fazla akım çekmesi, bu plakaları besleyen kabloların daha fazla ısınması demek olmazmı..? Metal plakaların alan yüzeyi nekadar artarsa üretilen gazın miktarıda artmazmı...? Örnek olarak 2 tane 1cm kare plakla yapmak var, birde 5 cm kare plakla yapmak var. ben alanı genişletmek için bütün plakalara artı ve eksi verdi, etki alanı artsın diye.

şu bir dezavantaj elektroliz esnasında 12v büyük bir kısmı ısıya dönüşüyor, ozaman şöyle bir yol izlesek; yapmış olduğum sitem gibi \"\" boyutlar dahga ufak olucak tabiki :))\"\" 6 tane yapsak, ve bunları kendi arasında seri bağlayıp sonra 12v elektrikle beslesek. o zaman her hüçre başına 2 volt düşer, elektroliz için 1,27 vol gerektiğine göre çok daha az kaybımız olmazmı....?

şu anki sistemde ne kadar araya nötr plaka bıraksakta kaçak akımları önlemiş olamıyoruz gibime geliyor.

betelguz

Alanın büyük olmasının bir faydası daha az kimyasal madde kullanamanız gerekir.Ayrıca metal levhaların daha uzu ömürlü olmasını sağlar.Şuanki +- bağlantı şeklinde hücre başına olan voltaj yüksek olduğundan elektriğin önemli bir kısmı ısıya dönüşüyor ve verim düşük oluyor.Benim dediğim şekilde bağladığınızda akım düşmesine karşılık gaz miktarıda düşer ancak harcanan akım miktarına  karşılık üretilen gaz miktarını orantılarsanız eski şekline göre daha yüksek bir verim verdiği görülecektir.yani eski sistemde 30 amperle dakikada 1 lt gaz üretiliyorsa şuan kimyasal yoğunluğunu artırıp 30 amper akım çektirdiğinizde 1,5lt bir gaz üretimi olması gerekir.
6 hücreyi seri bağlama fikrine gelirsek böyle bir sistemde elektroliz sıvısı sadece ayrı hücreler içerisinde olacağından sadece en baştaki ve sondaki hücrelerde gaz oluşumu görülür aradaki hücrelerde gaz oluşumu muhtemelen olmayacaktır.(Bunu denemedim. benim fikrim yarın 2-3 hücre ile bir deneme yapacağım :) sonucu yazarım )

ozantavsan

Merhaba , vidyomu eklerken daha önce yaptığım sistem diyerek belirtmiştim.Gözden kaçtı sanırım.
Şu anki sistem 10mm plexiglasstan + - plakalarda içte sabitleme için somun ,dışta pul somun kullanılmış ve sıkılmıştır.

Vidyoda ise cep telefonu şarjı azaldığı için göstermelik dizilim yapılmış üst kısım sıkılmamıştır.Sadece dizilim ve yapımının nasıl olduğunu bilgilendirmek içindir.

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

afatsum09

Merhaba arkadaşlar. Daha önceki paylaşımlarda yukarıdaki şekiller dikkatimi çekti.
12v, ısı, hücre gırafiğinde sanırım hidrojen üretim hüçreleri ayrı şekilde tasarlanmış. Alttaki şekildede araba aküsü şeklinde tasarlanmış. Araba aküsü şeklinde olunca her hücre birbirinden bağımsız ve üzerinden gecen akımlar eşit olacaktır. Sıvı yoğunlukları ve plakaların büyüklükleri işit olursa üzerinden geçen akım ve üretecekleri hidrojende eşit olaması gerekir. Yani hüçre sayısıyla ısısya dönüşen enerjiyi en aza indirmiş olacağız. Ama araba aküsü şekli bana pek mantıklı gelmiyor. işletmesi zor bir sistem, ama yinede bir kaç deneme yapmayı planlıyorum. Sonuç olarak düzenli bir üretim olursa işletme zorluğunu aşabilecek farklı çözümler bulunması muhtemel gibi geliyor. Böyle düşünmeme rağmen benimde göremediğim noktalar vardır, olumlu yada olumsuz yorumlartınız benim ve bu işle uğraşan arkadaşlarımızın bu noktaları görmemi sağlayacak.

ozantavsan

Tekrar merhaba , ürettiğin hidrojeni neyde kullanmak istiyorsun ?
1 dakikada üretmek istediğin gaz miktarı nedir ?

Bence sistemi biraz kolaylaştırmak lazım.Ne amaçla , ne kadar üretim istediğimizi bilirsek sonuç daha verimli olacaktır.

Örnek olması amacı ile kendi sistemimi tarif ediyorum.
Sistemim 8,8x8,8 cm 9 adet 316L çelik levhadan oluşuyor.+ ve - verilen plakalarda 1 adet sıvı giriş -gaz çıkış deliği , 1 adette elektrik bağlantısını aktaracağımız vida için delik bulunuyor.
Sistem -NNN+NNN-  şeklinde bağlı. 6 adet notr levha kullanılıyor.Yani 9 levha 8 hücreli bir sistem elde etmiş oluyoruz.- 2 plakanın vida deliğini sağa getirmişsek tek vida ile hem - elektirik bağlantısını yapmış oluyoruz , hemde levhaları plexiglassa sabitlemiş. + uç ise sistemin sistemin solunda kalıyor.- levhalara göre sistemin tan ortası oluyor.+ uç deliğinede bir vida geçiyor.
Böylelikle bir sürü kablo ve bağlantı elemanına gerek kalmıyor.her plaka arası yaklaşık 2,5 - 2,7 volt oluyor.+ ve - bağlantıları 2 vida üstleniyor.Sistemini bu tarza çevirirsen daha rahat çalışabilirsin.İlla 9 plaka kullan 8 hücreli yap demiyorum.Kaç çelik plaka kullanacağın arada kaç tane notr kullanacağın sana bağlı.Böyle yaparsan istediğin şekilde zahmetsizce değiştirebilirsin.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

mekanx

Merhaba bende hidrojen yakıt tasarruf sistemleri üzerine meraklıyım, başlangıç düzeyindeyim. Deneyim ve yardımlarınıza ihtiyacım var. Acaba pwm devrelerinin sabit akımda frekansı değiştirerek hidrojen üretimine ne kadar katkısı oluyor.

hohhoh

Arkadaşlar Merhaba,
Vereceğim linkteki video ve devamını izlemenizi öneririm. Videonun altındaki linkte bu konuyla ilgili pek çok bilgi edinebilirsiniz. Kolay gelsiiin.

http://www.youtube.com/watch?v=DqC_5LhN1MM

http://www.youtube.com/watch?v=DqC_5LhN1MM

afatsum09

Merhaba arkadaşlar hücreleri ayırarak ufak bir deney düzeneği kurdum. Sonuçlar tamda beklediğim gibi. resimlerdende göreceğiniz gibi 4 hücreli bir sistem yaptım. Tek bir hücre kullandığımızda çekilen akım aşa yukarı 10 amper civarında hidrojen üretimi gayet iyi. hüçre sayısını 4 cıkarıp aynı suyla 4 hüzrenin çektiği akım 1.1A gibi. hücre başına üretilen hidrojen azalıyor ama toplam üretilen hidrojene bakarsak üretimin aynı olduğu ama çekilen akımın yaklaşık 10\'da biri olduğu gözlemledim. Yani birbirinden bağımsız yapılan hücreli üretimde Enerjinin büyük bir kısmını ısıya dönüşmeden max verimde kullanabiliyoruz. hüzre sayısını ben 4 yaptım belki 5 veya 6 hücrelide verim birazdaha artabilir. Bu arada hücrelerde üretilen hidrojen miktarlarıda aynı.

Aynı plakaları tek sıvı içinde denediğimde ise hidrojen üretiminin her plakta eşit olmadığı ve düzensiz bir şekilde ürettiği gözlemledim. Kimi plakada az kimi plakada çok olması gibi..ve çekilen akımda 6,7 A civarında. Aynı sıvı içinde Enerji harcaması bakımından verim düşüyor.

http://www.youtube.com/watch?v=Eu8_VOhT7ug

tuncay1273

afatsum hocam bu çelik plaketleri nereden buldun , ben bulamıyorum da ,

afatsum09

Merhaba tuncay kardeşim. Ben çekil plaka kullanımıyorum. Krom plaka hem bulunması kolay hemde işlemesi, bunun yanında saf su ve kostik kullanırsan suyun ne rengi değişiyor nede özelliği. Plakalardada hiç bir değişiklik deforme olmuyor. Yani ilk günkü gibi prıl prıllar :))

afatsum09

Merhaba arkadaşlar, sizlerin yorumları ve denemelerim sonunda ktekrar kolları sıvadım. pleksiglas, sabitleme vidaları ve somunlar, 3mm conta ve diyer ekipmanlar tabi bunun yanında cizimler. Tek eksiğim krom levha kaldı. Onuda aldımmı montaja başlayacağım. Bu seferki birbirinden ayrı 4 hücreli olucak. Ama tam bu noktada kararsız kaldım, 5 hücrelimi yapsam diye? boyutları ilk yaptığıma nazaram bihayli ufak tasarladım. Umarım yanıldığım veya görmediğim bir nokta yoktur.

ozantavsan

Merhaba ,krom levhaları nereden temin ediyorsun ?
Fiyatı nedir?

MErak ettimmkrom levhalarını .Kaç milimlik bunlar.Ve tam olarak piyasada ne olarak geçiyor.
Örnek : bizim çelik levhalar  316L Paslanmaz Çelik geçiyor.1mm kalınlıkta.Fiyatları yüksek ,işlemesi bizim için çok zor.Ancak kesim yapan yerlerde kestirmek ,deldirmek gerekiyor.Veya yurtdışı hazır kesilmiş almak gerekiyor.

Bende sıvı tankı üzerinde çalışıyorum.Plexi glasstan sıvı tankı ve 2 tanede bubler yapacağım.Bunlarıda plexiglass bir kutu yapıp içine monte edeceğim.Böylece araca monte etmesi ve sonrasında sökmesi kolay olacak.Akü bağlantısı ve gaz çıkış hortumu ortalarda olacak sadece.
Amper metre plexi kutuya monte edilecek.Belki 2 adette hava sirkülasyonu için 8x8 fan koyarım.

Sıvı tankı yapacak olanlar veya elinde hazır olanlar için bir link paylaşıyorum.
Bu link ebatlarını verdiğiniz dikdörtgen ,silindir ,küp vesaire şekilli tankların ne kadar sıvı alabileceğini hacmini hesaplıyor.İşinize çok yarayacaktır.

http://www.akvaryum.com/Hesaplayici/hacim.asp

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

afatsum09

Merhaba ozantavsan arkadaşım

Krom levhaları sanayide galvanizli saç satan yerlerden temin ediyorum. Aydında bunları satan bir iki yer var. Diyelimki sanayide bulamadın, soba bacası imalatı yapan veya lokantalar için davlumbaz yapan yerlerdede bulabilirsin. Baca ve davlumbaz yapan yerlerde bulacağın krom levha 0,5mm\'lik. Diyer gibi ben sanayiden 0,75mm, 1mm ve 1,5mm\'lik buldum. Ama fiyatı yüzünden 0,75 olanını tercih ettim. Gerçi 0,5mm lik olan levhada aynı işi görecek. Bu sefer yapacak olduğumu 0,5mm\'likten yapmayı yapmayı planlıyorum. Sıvı tankı kısmına bende çok takıldım. ilk denememde su arıtma cihazının filtre tankını kullandım. Ama şimdiki sistemin 4 hücreli olcağı için bu tanklar çok fazla yer kaplayacak. Şöle ufak birşey olsa fazla değil 500ml alsa hani arabanın su deposunun ufağını düşünün. Böyle bir ürünü bulabileceğim bir yer biliyormusunuz. şu serviste bu serviste yada anternatif bir fikirde olbilir.? Sıvı tankını yeniden yapmak ise bana pek mantıklı gelmedi. pleksiglası kesmek neysede sızdırmaz sağlam bir sıvı tankına çevirmek oldukca zor geldi bana.

betelguz

Afatsum09 oto yedek parçacılarda çeşitli depolar bulabilirsiniz.

afatsum09

oto yedek parçacılarında depolardan var ama biraz büyük ve kaba, hatta bir çak yere sordum bana verdikleri cevaplardan önce arabanın markası modeli vs bir çok soru ile karşılaştım. bir çoğumuzun ceşitli marka ve modellerde arabası olduğuna eminim; yoksa sudan yakıt elde edelim diye niye uğraşalım değilmi :))) Arabalarımıza bakarak bizim işimizi görebilecek mutlaka bir su haznesi bulabiliriz, bu konuda marka ve model olarak belirtirsek çemberi dahada daraltmış ve nokta atışı yapabiliriz, ilk örneği ben vereyim benim lada samara marka bir arabam var, silicek suyu ve radyatör yedek du deposunu inceledim. aşa yukarı 4 litre su alıyor. Yani benim için biraz fazla büyük. fiyat konusunda ise gayet ucuz sayılabilecek değerlerde ama dediğim gibi biraz büyük :((

ozantavsan

Sanayiden  7 tl\'ye tam uygun boyutta aldım.Motor cam suyu bidonu , motoruda vardı.Motoru monteli 15 tl.Parçacım motoru söktü 7 liraya almıştım.Motoru söktüğü yer delikti.Uygun aparat kullandım ama hem sıvı akıttı vazgeçtim.Aslında yaratıcı olmak yeterli.En son aracımda kullandığım tank hiç sızdırma yapmadı problem çıkartmadı.Ne kullandım 1 Litrelik antifiriz plastik şişesi.Opetten almıştım.iGayet iyi iş gördü.Sadece kapağı gaz kaçırmayacak şekilde kapatmak gerekiyor. Krom levha fiyatını öğrenemedik henüz.. ne kadardı?
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk