Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

ozantavsan

çok teşekkürler.Niyetim zaten lpg ile kullanımdı ama tereddütlerim vardı.O zaman benzine kafayı takmayıp lpg ile kullanıyorum.Geri alev oluşumu olupta lpg sistemininin büyük zarar görebileceği endişem vardı.Yüreğime su serptiniz.Sanırım bu bahsettiğim türden sorun yaşamayacağım.Onun nedenide dakikada ürettiğim hidrojen miktarının çok fazla olmaması.

Size danışmak istediğim bir husu daha var.Hidrojen + benzin ile 56 km yol aldım.En son benzin bitimiyle hidrojen sistemini devreye sokmadım.Araçta farkettiğim bir şey var.Araç benzinde de  , lpg\'de de eskiye göre daha geç çalışıyor.Eskiden hemen alırdı.Acaba çekilen 20 amper nedeni ile hareket esnasında akü şarjını tam tamamlayamıyormu.Akü 60 amper , alternatörde bir o kadar akım üretebiliyordur.Sistem üçte birini tüketiyor.
Yada motor mu temizlenmeye başladı ,ayarlar değişiyor ???

Ayrıca sistemde kullandığımız saf su + lavabo açıcı elektroliz esnasında karbüratör içinde hidrojen geçişi esnasında KAlıntı bırakıyormu.Daha önceki gaz hortumlarımın içinde beyaz kalıntı oluşmuştu.Son sistemde hidrojen gaz hortumu temiz.

Tekrar teşekkürler.
Sizden bir ricam daha olacak.Sistemi gören arakadaşlar hemen dene bakalım bizede yaparsın diyorlar.Ama benim öyle bir niyetim yok.Kendi sistemim bana yeter.Çoğunda elektronik ateşlemeli modeli yüksek araçlar var.Hidrojen jeneratör neysede chipiydi ,map sensör devresiydi bilgi verebilirseniz veya açıklama içeren bir siteniz varsa oraya yönlendireyim arkadaşlarımı.Fiyatları vesaire açısından..Sizinle irtibat için.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

ozan bey araç alternatörünüz 60 amperlik ise ve siz aküden 20 amper üzeri akım çekiyorsanız alternatör yetersiz gelebilir bu nedenle akünüz tam şarj olmuyor olabilir.Bu nedenle marşa bastığınızda zayıf bastığından araç geç çalışıyor olabilir.Biz bir brodway araçta benzer sorun yaşadık.sistem 25 amper akım çekiyordu bu nedenle zaman zaman akü bitiyordu alternatör yetersiz geldiğinden.onun alternatörde 60 amperlikti.Akü bitmesin diye akımı 20 amper altına düşürüncede yeterli tasarruf sağlanmıyordu.Şuanki günümüz araçlarında genelde alternatörler 85 amperlik bunlarda sorun olmuyor.
Sistewminizde bubler varmı ? yoksa mutlaka ekleyin çünkü gaz her ne kadar temiz gidiyor görünüyor olsada azda olsa suyla kimyasal gidebilir.Buda motor için oldukça zararlı olur.Lavabo açıcı madde sodyumhidroksittir bu madde çok bazik  bir madde olup metallerde ciddi aşınmalar yapar.Bubler kullanmanız şart gazın tamamen temizlenmiş olduğuna emin olmalısınız sistemi uzun süre kullanmak istiyorsanız.
Elektronik ateşlemeli yüksek model araçlar genelde oksijen sensörü, map-maf sensörleri içeren araçlardır.Bunlarda hidrojen gazıyla tasaruf sağlamak için bu  sensörlere müdahale edilmesi gerekir.Aksi halde sensörler farklı değerler okuyacağından yakıt tasarrufu sağlanamaz.Mesela oksijen sensörlü araçlarda  motora hidrojenle birlikte oksijende verildiğinden  oksijen sensörü atık gazda fazla oksijen algılar ve bunu elektronik kontrol ünitesine (ecu) bildirir.Ecuda oksijen fazla olduğundan yakıt karışımının fakir olduğuna sanarak motora daha fazla benzin gönderir.ve sonuçta performans artsada tasarruf sağlanamaz.Bu araçlarda tasarruf sağlanması için çeşitli yöntemler, çeşitli cihazlar mevcut.Dizel araçlardada yine durum benzer.Tek sorunsuz olan eski sensörsüz araçlar ve lpg li araçlar.Bu araçlara sadece hidrojen verilmesiyle tasarruf sağlanabiliniyor.
Sitemiz var ama sanırım bu forumda adres vermek yasak .Daha önce site adresimizi yazmıştım ama forum yönetimi silmişler.İlgilenen varsa özelden mesaj atarsalar adres telefon vs verebilirim.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

Teşekkürler , sistemimde bubler var.Alternatör akımımı öğrenmeye çalışıyorum.Eğer 60 amperse , ya ikinci alternatör monte etmek gerekecek ,yada mevcut alternatör daha fazla akım üretenle değişecek.Üçüncü alternatif
Röleden sonra en az 21 amperlik ( 3 X 7A akü) 3 adet akü paralel bağlanacak.Sistem buradan beslenecek.Aküler ayrıca şarj edilecek.Bunu için bir devre hazırlarım .
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

sibernetik

Arkadaşlar sonunda ben de yaklaşık bir 10 gün kadar önce düşündüğüm sistemi tamamlayıp aracıma monte ettim.Çok sevdiğim,beni kırmayacak  bir müzisyen kardeşim de bana 10-12 günlük çalışmalarımda yardımcı oldu.O olmasa çok debelenirdim projeyi bitirmek için.Sistemin bir kaç fotoğrafını filan çektim ama şu an tatilde olduğum için,üzülerek ve özürdileyerek söyleyeyim daha sonra paylaşmam gerekecek bunları sizinle.Zaten bu iletiyi de internet cafe den yazıyorum.
Kısaca özetlersem Benim sistemim doğrudan 12 Volt ile çalışıyor.Yani 2 volttan fazlası ısıya dönüşüyor ve bu ısınma gerçekten muazzam.Hatta düzeneğe küçük bir araç kaloriferi ve onun içinden geçecek suyu çevirecek bir silecek motoru ve birde 12 cm lik bilgisayar fanı bağladım.Ankaradan Aydın Didime gelirkene sistemi denemek istedim.Hatta bana yardım eden arkadaşım da yanımdaydı yol boyunca ama yolda su sızıntıları,ısınmalar,aksaklıklar yüzünden bir ölçüm için imkan bulamadık.
Didime gelince sızıntı vs sorunlarını giderdik ama ısınma problemi hala sürüyor.Tüm sistem ısınıyor.4 tane mosfet bağladım.ortalama 60 amper geçirse diyeceğim,benim devrem maksimum 15A çekiyor tahminimce.Çıkan gaz bence oldukça iyi ama dediğim gibi kapsamlı bir test ve ölçüm yapamadım.
Devrede tamamen saf su kullandım,hiç elektrolit madde kullanmadım.Aslında bağladığım ufak radyatörü araç dışına verebilseydim,ısınma problemini de çok büyük oranda halledebilecektim.Şöyle bir gerçek te var,araç içinde unuttuğum pet şişelerin içinde kalan sular bile yarım saatte hamam suyuna dönüyor,içlerinde buharlaşmadan kaynaklı damlacıklar oluşuyor.Hal böyle olunca sistemin çok ısınmasını normal görüyorum yaz sıcaklarına endeksli olarak.Naçizane önceki iletilerde hep bahsettiğim şeyi kendim bile bile yaşadım,ısınma olayına göz göre göre razı oldum yani.
Gelelim verim performans olayına.Devre araçtan çok bir akım çekmiyor.Arabanının çalışması normal.Akü ya da alternatöre ek bir yük bindirmiyor.Serin ortamda ( hava serinledikten sonra ) düzeneği çalıştırdıktan sonra araç sesinde ve yürüyüşünde bir rahatlık oluşuyor.Çekiş artıyor sanki.2 kişi test sürüşü yaptık bi yarım saat kadar,birbirimizi psikolojik olarak etkilememişizdir umarım :) Tabi yakıt ölçümlerini pek verimli yapamadım.Şimdilik ısınma problemim dışında bir sorun yok.
Birde anlam vermediğim bir olay BİR DENEMEDE uzuuun bir çalışma sonrası mosfetlerin hiç ısınmaması buz gibi olması,suyun daha serin olması  DİĞER BİR DENEMEDE ise çalıştıktan kısa bir süre sonra mosfetlerin ve suyun kısa sürede ısınması oldu.Tutarlılık yakalamak lazım.Bu problemlerin sebebini bulmam lazım.Su aynı su düzenek aynı düzenek,anlam veremedim.Bir kısa devre filan mı var acaba,ya da saf suyun içine radyatörden borulardan filan çözünüp karışan madde mi var anlam veremedim.
Gelişmeleri sizlerle paylaşacağım imkanlar ölçüsünde arkadaşlar.İnternetsizim bu ellerde:)

Bu arada betelgüz arkadaşımızın sunduğu sistem oldukça güzel bir sisteme benziyor.Benim bildiğim kadarıyla biz bu konu başlığı altında pek çok web adresini rahatlıkla paylaştık.Bence ürününün daha ayrıntılı bir tanıtımını yapacak bir web adresi linkine forum adminlerimiz karşı çıkmayacaktır sanırım.
Ayrıca bu ürün makul bir fiyatla satılıyor ise ve paslanma,çürüme,verimli çalışmama gibi sorunlar aksaklıklar meydana gelmiyorsa,betelgüz arkadaşımız bunun garantisini burdan verebiliyorsa bence işe temelden topraktan girip bir sistem kuracak arkadaşlar böyle bir sistemi alıp doğrudan araçlarına monte edebilirler.Gerçi ben uzun zaman içinde birkaç tane sistem kurdum denedim vs vs.Her deneme yanılma insana birşeyler öğretiyor elbet.Artık sanayi sitesinin neresinde ne satılıyor avcunuzun içi gibi biliyorsunuz :) Ama zaman ve masrafı da cabası.
Ankaraya dönünce yeni sistemler için çalışmaya başlayacağım inşallah.Vakit buldukça naçizane birşeyler karalamaya devam edeceğim.
Hoşçakalın,mutlukalın.Selamlar.

ozantavsan

Bende tam randımanlı test edemedim.Sistemi devreye sokuyorum , sistem çalışıyor.
Bir kaç kilometre yol sonrası kontrol ediyorum çalışmıyor.Ampermetre 0 gösteriyor.
İlk başlarda sigorta atıyor diye düşünmüştüm.30 Amperlik sigortayı kontrol ettiğimde sağlam olduğunu gördüm.Ampermetreyi kaput altına monte ettiğimden her seferinde kaputu açmam gerekiyor.

Asıl sorunu sonra buldum.Elektirik bağlantısından kaynaklanıyormuş.Sistemde -NNN+NNN- kullanıyorum.Üstteki iki vidadan biri 2 adet - plakaya geçiyor.Diğer bir tek + çelik plakaya.Ön ve arkalarına somun koyamadım.Onun yerine biraz kalın somunlar koymuştum.Sorun şu ki hareket halindeyken vidalardan biri biraz hareket ederek - veya + plakanın elektrik temasını kesiyor.Elle düzeltince çalışıyor.Ama yol esnasında büyük ihtimalle çalışma duruyor.

Sistemi yarın sökeceğim sanırım.Plexiglassım 5 mm idi. 10 mm şeffaf sipariş verdim .Siparişim elime ulaştı.L şeklinde pnömatik bağlantı elemanlarından 7 adet Ebay\'den sipariş geçtim.1 adet check valve flashback arrester da sipariş verim.Elimde 1 adet metal (pirinç sanırım) flashback arrester var.Sistemi bunlarla sağlam ve sızıdrımaz olarak yeniden yapacağım.Bu sefer daha ayrıntılı ve teknik çalışacağım.

Sistemde saf su + sodyum hidroksit kullanıyorum.20 Amper akım çekiyor.Sistem devreye girdiğinde aracın rolanti çalışma sesinde bir miktar düşme oluyor.Ama Akü voltajını sistem devrede değilken ölçüyorum , sonrasında sistem devredeyken , çok fazla bir düşüş yok.

Kendime bir takım testler için ve bu testlerden elde edeceğim verileri kaydedebileceğim bir tablo hazırlayacağım.Ölçümleri kayıt altına alacağım.

Sistemde ısı sorunu muhakkak oluşacak.PWM devre kullanmayı düşünüyorum.2x555 entegreli yaptığım pwm var.Ama bunu kullandığımda sistem ile arada sanki bir direnç oluşturuyor.
GAz çıkışını düşürüyor.Ne şekilde ayar denersen dene doğrudan 12 volt besleme ile aynı verimi vermiyor.

Tek 555 li pwm devrede ise pek fazla birşey olmuyor.Gaz çıkışı çok düşük oluyor.Bu devreyi indüksiyon bobinini sürmekte çok rahat kullanabiliyorum.Plasma arc ile hidrojen denememde oldu.Ama elektrotlar sıvı ile temas ettiğinde kısa devre gibi davranıyorlar.

Siz pwm olrak ne tür bir devre kullanıyorsunuz bahsedebilirseniz sevinirim.PWm çıkında 60 amperlik mosfet kullanıyorum.

Isı sorunu ayrı bir konu ; 11 plakalı sistem denememde oldu 11 plakada ben yeterli gaz çıkışı alamadım.Hep son 2 plakada yeterli voltaj olmuyordu.Ölçüyorum son plaka sıfıra yakın.Defalarca denedim sonuç hep aynı.Bende 9 plakaya karar verdim.11 plakaya göre çok iyi verim aldım.
Dezavantaj plakalar arası voltaj farkı 2,5 volta yakın.

Isı için fan pek işe yaramayacaktır sanırım.sıvıyı soğutmak gerekli.Radyatör kullanacaksak aliminyum olmamalı.Sodyum hidroksit ( lavabo açıcı) aliminyum ile temas ettiğimde aliminyumu eritip tabiri caizse yiyiyor.Açığa kimyasal olarak hidrojen + bir takım zararlı gazlar çıkıyor.Bakırda etkileşime giriyormu denemedim.

Sıvı haznemde hortum uçlarına pirinç bağlantı kullandım.Onlar kararıyor ama etkileşim yapmıyor.
Sıvı haznesi aslında çelikten olsa biraz soğuma sağlar.

Bir öneri getireyim ,henüz denemedim ama.Sistemde antifirizde kullansak.Antifiriz donma derecesini yükselttiği gibi ,sıvının kaynama noktasınıda yükseltiyor.Yani su daha geç kaynıyor.
Bunu deneyeceğim.

Sisteme picli bir ısı devresi eklemeyi düşünüyorum.
1 tane ısı sensör motora
1 Tane sisteme (sıvı tankına)
1 Tane radyatör borularına
1 tane egzos çıkışı

Böylelikle araç sistem devrede değilken çalışırken motor ısısı , radyatör sıvı ısısı , egzos ısısı ölçülebilir.
Daha sonra hidrojen devredeyken aynı ölçümler yapılır.Hidrojenli çalışma farkı ölçümlerle hissedilebilir.

Hidrojen sitemi ile aldığımız sonuç ve sorunları daha çok paylaşalım.Ortaya daha verimli bir sitem çıkabilsin.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Arkadaşlar 555 li devreyi bir aralar bende yapıp denemiştim ama pek bir randıman alamamıştım.Yeterli akım vermiyordu. Şuan kullandığım pwm devreler amper ve frekans ayarı yapılabilen 90 ampere kadar akım verebilen devreler.Frekansta 400hz ile 3khz arası ayarlanabiliyor.En verimli gaz çıkışı gözlemlerime göre 2khz de oluyor.
11 plaka hücrelerde yeterli gaz çıkışı alabilmek için oldukça büyük plakalar kullanmak gerekiyor.Yoksa yeterli akım (20 amper gibi) çekilemiyor.En uygun kombinasyon 9 plaka kullanmak.-NNN+NNN- şeklinde. Bu sistemde uzun süreli kullanımda sistemin sağlıklı çalışması için radyatör kullanmak şart.Aksi halde bir süre sonra su kaynamaya başlar.peki ne tür bir radyatör olması gerekli? Kesinlikle aluminyum içermeyen bir radyatör olmalı.En uygunu bakır radyatörlerdir.Takacağınız arabada yeterli boşluk varsa tofaşların kalorifer radyatörlerini kullanabilirsiniz.ölçüleri 14x24x3,5 cm gibi.Şuan ben bunlardan özel imalat yaptırdım 14x12x3,5cm ölçülerinde  su giriş çıkışları hortum bağlantısına uygun şekilde.Tamamen bakır olduğundan sorun çıkarmaz.Bakır  kimyasalla az bir miktar tepkimeye girer su hafif mavimsi olur ama bu önemli değil.Bakır yüzeyinde bakırhidroksit oluşur ve daha fazla tepkimeyi girmeyi bu önler.

ÇAKIR

Alıntı yapılan: betelguz - 06 Ağustos 2011, 02:07:13Arkadaşlar 555 li devreyi bir aralar bende yapıp denemiştim ama pek bir randıman alamamıştım.Yeterli akım vermiyordu. Şuan kullandığım pwm devreler amper ve frekans ayarı yapılabilen 90 ampere kadar akım verebilen devreler.Frekansta 400hz ile 3khz arası ayarlanabiliyor.En verimli gaz çıkışı gözlemlerime göre 2khz de oluyor.
11 plaka hücrelerde yeterli gaz çıkışı alabilmek için oldukça büyük plakalar kullanmak gerekiyor.Yoksa yeterli akım (20 amper gibi) çekilemiyor.En uygun kombinasyon 9 plaka kullanmak.-NNN+NNN- şeklinde. Bu sistemde uzun süreli kullanımda sistemin sağlıklı çalışması için radyatör kullanmak şart.Aksi halde bir süre sonra su kaynamaya başlar.peki ne tür bir radyatör olması gerekli? Kesinlikle aluminyum içermeyen bir radyatör olmalı.

En uygunu bakır radyatörlerdir.Takacağınız arabada yeterli boşluk varsa tofaşların kalorifer radyatörlerini kullanabilirsiniz.ölçüleri 14x24x3,5 cm gibi.Şuan ben bunlardan özel imalat yaptırdım 14x12x3,5cm ölçülerinde  su giriş çıkışları hortum bağlantısına uygun şekilde.Tamamen bakır olduğundan sorun çıkarmaz.Bakır  kimyasalla az bir miktar tepkimeye girer su hafif mavimsi olur ama bu önemli değil.Bakır yüzeyinde bakırhidroksit oluşur ve daha fazla tepkimeyi girmeyi bu önler.

merhabalar arkadaşlar sayın betelguz bahsettiğiniz pwm devresini  paylaşmanız mümkünmü tek 555 liyi denedim randuman alamadım  paylaşırsanız sevinirim.

ozantavsan

Mümkünse devre şemasını bende isterim.

Sayın Betelguz dün sistemi tekrar monte ettim .Bunu sizlerle paylaşıp fikrinizi almak istiyorum.
Eski sistemde sızdırma olayı vardı . Elektrik bağlantısında temassızlıklar vardı.Hareket halinde sistem temassızlık nedeniyle devreden çıkıyordu.

Sistemi 10 mm şeffaf plexiglasstan yaptım.+ ve - verilecek plakaları sağlı sollu somun ile sabitledim.Boşluk kısımlara vida etrafına bakır telden spiral şekilde sardım.Sistem sağlam oldu.Ebayden l plastik hortum bağlantı uçları geldi.1/4 olanlardan , 2 adette pvc check valf geldi.

Dün montajı yaptım.Önce saf suyu koydum biraz bekledim sıvı hücreye dolsun diye.Sonra araç çalışmazken sistemi çalıştırdım.Sodyum hidroksit ilave ettim.Sonrasında biraz fazla ilave etmişimki 30 amperi gördü.Gaz çıkışı muazzamdı.Sıvı haznesinin içi gazdan görülmüyordu.Sıvıyı tahliye edip saf su ekledim 20 ampere indirdim.Araç lpg\'de çalışıyor.Testler bundan böyle lpg\'de olacak.

Aracı rolantide çalıştırdım ,ilk defa egzostan hafif beyaz su buharı atmaya ve egzostan su damlaları gelmeye başladı.Araç çok sessizleşti.

İşyerime geçtim. Kontağı kapatmadan araçtan indim.Arkadaşlara seslendin 2 metre kadar ötedeydiler.Bu araç çalışıyormu ,yoksa kontak kapalımı dedim ,cevap veremediler.Birisi kaputa yaklaştı ,kulağını yaklaştırdı çalışıyor dedi.

Sonra test sürüşü için yola çıktım.Araçta sadece gaza bastığında gaz yeme sesi var.Ayağını debriyaja bastığın an sessizlik.

1 kilometre sonra ışıklarda ayağımı gazdan çektiğimde veya boşa attığımda devir göstergesinin 400 devirden aşağıya indiğini fark ettim.Akü şarj ikaz lambasıda yanmayla yanmama arasında kararsızdı.Biraz gaz verinde sönüyordu.Herhalde fazla akım çekiyor diyerek hidrojeni devre dışı bıraktım.

buna rağmen araç boştayken sarş lambası yanmaya araç stop edecekmiş gibi yapmaya başladı.Sistemi devre dışı bırakmak hiçbir değişiklik getirmedi.

2 kilometre sonra park ettim.10 dakika sonra aracıma geri döndüğümde aracın altından sıvı aktığını gördüm.Herhalde hidrojen sistemi sıvı kaçırıyor dedim.Kaputu açtım.Kalorifer peteğinin altından geliyor.Hidrojen sisteminde sızdırma yok.Ama motor sıvı takviye kabı kaynıyor.Kapağını açınca bütün süğutma suyu dışarıya taşıyor.

Aracı su takviyesi sonrası çalıştırdım.Hararet kırmızı tehlike bölgesine çok yakın ama hiç düşmüyor.
Ağır ağır arada kontak kapatıp yol alarak sanayiye vardım.KAlorifer peteğinin hortum geçen platiği çatlamış.Peteği iptal ettik ,hortumlar direkt bağlandı.Hararet düşmüyor.Sonra termostatı değiştirdik.Araç normal çalıştı.hararet düştü normal seviyelere düştü.Sabah işe gelirken hiçbir sorun olmıştı.

Bunları anlatma sebebim sizin fikrinizi almak.Aklıma hidrojenmi buna neden oldu diye geldi.Acaba hararetmi yaptı dedim.Termostatı değiştireli 6-7 ay olmuştu.hiç sorun yoktu.
Veya sistem çektiği akımla fanın çalışmasını mı engelledi.termostata ne oldu.

Sistemi söküp sanayiye gittim zaten.Benimle dalga geçerler bir de arabaya bakmak istemezlerdi.
Şimdi takmaya cesaretim yok ,siz ne dersiniz.Hidrojenin zararı olurmu.Conta yaktım diye çok korktum ama yakmamışız.Sistemi yeniden takayımmı.Araç çok güzel çalışıyordu hidrojenle.Arkadaşlar bile hayret ettiler.Egzostan çıkan suyu izlediler.Herkes başıma toplaştı.Bir yorumda bulunursanız sevinirim.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Ozan bey aracınızda görülen sessiz çalışma, egzos dumanının beyaz olması gibi belirtiler hidrojenden kaynaklı olumlu değişikliklerdir.Hararet meselesine gelirsek bizim sistemi kullanan müşterilerde böyle bir sorun hiç yaşamadık.Sizin muhtemelen termostatın yaptığı bir arızadan dolayı başınıza bu olay geldi.Hidrojen kullanılan araçlarda genelde hararette yükselme yerine bir düşmede görülüyor.
Hidrojen sistemi araçtan sürekli 20 amper veya üzeri bir akım çekiyorsa aracınızın alternatörü 60 amper altında ise akünüzde bitme sorunu görülebilir.Bunun en iyi çaresi alternatörünüzü yüksek amperli olanı ile değiştirmektir.Akü değişmek çözüm olmaz.
Sistemi bence tekrar montajlayıp tekrar deneyin.Elektroliz hücrenizin gaz üretim kapasitesini net olarak ölçün.Mesela 20 amperde dakikada ne kadar gaz üretiyor. Aracınızın motor hacminin yarısı kadar gaz vermeniz yeterlidir.Örneğin araç 1600cc ise bu araca dakikada 0,8litre gaz vermeniz gerekmektedir.Belli amperde üretilen gaz miktarını bilirseniz istediğiniz gaz miktarı için gereken akım miktarınıda kolayca bulabilirsiniz.
Çıkan gazı nasıl ölçebilirsiniz. Çok basit 1litrelik bir şişe alıp su doldurup su dolu bir kabın içine ağzı aşağıda olacak şekilde batırın.Elektroliz hücresinden gelen gaz hortumunuda şişeye sokun.Belli amperde çalıştırıp 1 dakikada üretilen gazı ölçümleyin.

Pwm devresi ticari olarak üretimini yaptığımız bir devre olduğundan planını paylaşamıyorum..

betelguz

ozantavsan

Arkadaşlar 3 tane pwm devresi paylaşıyorum.Ben 555li pwm devrelerinden randıman alamadım.

İlk önce I-Limit-PWM-1.png isimli devreyi deneyeceğim.

Yabancı sitelerde satılan pwmlerden biriside bu.Vidyodan izleyerek devreyi çıkarabilirsiniz.Şema baskı devre bulursam paylaşırım.

http://wn.com/PWM_hho_car_12v_pulse_width_modulator
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

ozantavsan

Dün akşam sistemi masama kurdum.Hho dry cell altta ,onun üzeriende sıvı tankını oturttum.
Hücreye sıvı giriş hortumu 10 cm , gaz çıkış hortumuda 10 cm.

Sisteme 750 ml saf su ekledim.Bunun 650 ml\'ye yakını sıvı tankında 100 ml si hücre içinde.

10 ml sodyum hidroksit ekleyerek sistemi uzun süre çalıştırdım.Her naoh ekleme sonrası uzun süre çalıştırıp gaz çıkışını 2-3 kez ölçtüm.Her ölçümde sabit gaz üretimi aldım.

Tuttuğum notlar.

Saf su = 750 ml

Elektroliz maddesi     Akım       Süre    Üretilen Gaz

10 ml naoh               9A         75 sn        500 ml
12 ml  \"                   10A        75 sn        500 ml     
15 ml  \"                   10A        60 sn        500 ml
18 ml  \"                   10A        60 sn        500 ml
20 ml  naoh             11-12A    45 sn        500 ml

500/45=11,11 ml 1 saniyedeli gaz üretimi
60 x 11,11 = 666,66 ml 1 dakikada üretilen gaz

Sanırım 750 ml safsu + 20 ml sodyum hidroksit 10 amper civarı akım ile yaklaşık 700 ml gaz üretimi yapacak ve bu da 1300 motor olan aracıma motor gücünün yarısı kadar gaz üretimi ile faydalı olacak.

20 amperde ise 1,2 lt gibi bir gaz üretimi sağlanacak. (45 saniyede 1 litre)

Kullanacağımız pwn devrelerinde normal çekilen 10 amperin altında akım ile aynı gaz üretimini yakalayabilecekmiyiz.

Sizin montaj yaptığınız araçlarda 10 amper tüketim ve 700 ml civarı gaz ile tasarruf sağlayabildinizmi ?

Sisteme monte ettiğim pvc check valf gazın geçişini bir miktar düşürüyor.Takmadan önce hortumdan fazla gaz geçerken check valf ile az görülüyor.Bu motorumuza 1 dakikada ileteceğimi gaz miktarını düşürmüyormu.Gaz çıkışına göre öyle geliyor.Ama gaz ölçümünde çıkan mikatrı düşürmediğini görüyorum.

Dün akşam saat 4\'e kadar ölçüm yaptım.Sahur vakti buzdolabı poşetine hidrojeni doldurdum ağzını güzelce kapattım.Balkondan saldım.Ve gidişini izledim.Yükseldi ,yüksedi ,en son 5 katlı üç apartman boyu kadar yükseldi ve gecenin karanlığında kaybolup gitti.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

concon

Selamlar,

Sistemin çalışmasını tam olarak bilmiyorum ama vereceğim link\'teki fikir hoşuma gitti sizinle paylaşmak istedim.

Saygılarımla

http://news.cnet.com/8301-11128_3-20047814-54.html?tag=mncol;txt

betelguz

ozan bey şuana kadar 1300 motor bir araçta 10 amper ile bir deneme yapılmadı hiç.Şuan kadar takılan araçlar 1600cc ve üzeri araçlardı genelde.onlardada 20-25 amperde kullanmalarını tavsiye ediyordum bu şekilde iyi sonuçlar alınıyor.Toyota hilux 2500cc dizel araçta sistem ilk takıldığında 25 amperde cihaz kullanıldığında (yaklaşık 1,5 litre gaz üretiliyor) %25 tasarruf sağlandığı tespit edilmişti.Daha sonra alternatör yetersiz olduğundan akü bitmişti.Bu nedenle akımı düşürüp kullandıklarında 15-20 amper aralığında (yaklaşık 1 litre gaz) yeterli tasarruf sağlanamamıştı.Yeterliden kasıt tabi kişiden kişiye değişebilir %10-15 tasarruf bazısına yeterli gelir bazısına gelmeyebilir.

ozantavsan

teşekkürler.Sanırım sistemi beslemek için alternatif bir yol bulmam daha iyi olacak.
90 amper Alternatör buldum ama uydurmak gerek .Fiyatsa çıkma olmasına rağmen 200 Tl.
72 amper akü 180 tl civarı.Günde toplasam 1 saat araç kullanıyorumdur.
3x7amper 12 volt ufak akü paralel bağlantı ve şarj devresi ile şehiriçi kullanımda pratik bir çözüm üretebilirim sanırım.21 amper rahatlıkla işimi görecektir.

Bu şekilde 20 amper kullanırsam kesinlikle akü problemi ve şarj dinamosunu aşırı yükleme sonucu zarar verme gibi olumsuzluklar yaşayacağım kesindir.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

ozan bey sistemi sürekli kullanmayı düşünüyorsanız 3 adet ufak akü ile uğraşmak kısa sürede sizi bıktıracaktır.evde şarj et arabaya tak hergün hergün.her ne kadar 7 amper densede kısa sürede kapasiteleri düşecektir bir saat bile dayanmaz duruma geleceklerdir.En güzeli alternatörü değişmek. aşağıdaki linkte değişik marka modellere ait alternatörler var  sıfır olarak.fiyatlar 170-200 tl civarı.Bence uygun bir tane almak en güzel çözüm olur.Birde sizin motor hacmi küçük olduğundan 700ml gaz yeter büyük ihtimalle.10-15 amperdede bu gaz üretileceğinden  ekstra birşey yapmanıza gerekte kalmayabilir.Önce 700ml gaz ile bir test gerçekleştirin derim.
http://www.ucuzyedekparcam.com/Alternator,LA_880-2.html

ozantavsan

teşekkürler.Tavsiyenize uyup 700 ml ile deneyeceğim.En az 1 ay bu şekilde kullanayım bakalım.
Yeterli görmezsem ve şarj dinamosuna yüklenirse alternatörü değiştiririz artık.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

afatsum09

Merhaba arkadaşlar. siteyi uzun süredir takip ediyorum ama form kısmındaki tartışmaları yeni gördüm sayılır. sizin paylaşımlarınızı görmeden önce bende bu konu üzerinde biraz zaman harcamıştım. Sonuç olarakta kayda değer bişilere ulaştım sayılır. Ama çalışmamın eksiklikleri var daha. Sizin paylaşımlarınızı gördükten sonra bende elimdekileri sizle paylaşmak istedim.
Benim emektardan biraz bahsedeyim. Elektroliz yapmaya başladığımda bir çok metal levha denedim. Saf su kullanmama  rağmen sonuç hep aynı su bir süre sonra sarı bir renk alıyordu. ve levha özelliğini kaybediyordu. En son seçimim olan krom levha bu sorunlarımın bitmesine neden olsu. ne suda sararma nede levha üzerinde birikim. bu arada saf suyun içine kostik katıyorum. kostik baya kuvetli bir madde, 2 litre suyun içine baş parmak tırnağı kadar atmam yetiyor. ölçü oalrak 20mm*20mm*2mm gibi. ilk başlarda hidrojen üretsinde nasıl üretirse üretsin diyordum. Ama çekilen fazla akım ve kabloların yanması beni pwm kontrol devresi tasarlama gereği doğurdu. Devereyi yaptım ama sizin bahsettiğiniz frekanslara çıkamadım. ama bu haliylede akım sınırlamak için yeterince işimi görüyor. Şu anada devre pwm sinyalinin iş süresini %0 ile %100 ayarlayabiliyorsunuz. buna ek olarakta birde devreye 0 ile 200 hz kadar frekan ayarıda eklesim. Sanırım devre üzerinde birazdaha çalışarak daha kapsamlı bir devre yapabilirim. ama zaman problemim var. Yayptığım sistem direk aküden beslemeyle 50 sn 1 litre gaz üretebiliyor. ama 32A üzerinde bir akımıvar. çünkü 32A votomak sigorta 10 saniye dayanabiliyor :)) Devre ile besleyip ölcümlerini daha yapamadım. ama Pwm sinyali ile üretim sanki biraz daha arttı. Sizinde deneyimnleriniz den yararlanarak hem çihazın hemde PWM devresinin üzerinde değişiklik yaparak denemelerimi sürdüreceğim, tabi zaman buldukca :))