Ana Menü

18650 5000mAH Li-ion pil şarj ve deşarj hk.

Başlatan DemirKarahan, 09 Ağustos 2014, 13:19:34

stk4221

yeni konu açmak yerine buraya yazayim  hali hazırda kullandıgım şarjlı matkap ın pilleri vadini doldurdu  vede  farklı projelerde kullanmak üzere  li ion pil alıcam fakat düzgün bir sarz devresi bulamadım bu yüzden dir ki hep işlerim aksadı   kararlı  calışan  devre lazım.
    diyer bir konuda  3,7 volt luk pilleri seride 5 adet kullanıp 18,5 v  olarak kullanıcak şimdi nasıl şarz yöntemi izlemek lazım
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

toyer

eski pilleri sarj eden devreyi neden ullanmıyorsunuz?

stk4221

Alıntı yapılan: toyer - 24 Nisan 2016, 20:48:46eski pilleri sarj eden devreyi neden ullanmıyorsunuz?

Eski pillerden kasıt dediginiz nedir ustadim. Li ion pillerin sarz edilmeleri nikel pillere gore daha  sıkıntili diye biliyorum temin ettikten sonra aslina uygun sarz edemessem zayii olsun istemiyorum

seron

stk4221 gardaşım,
Ne kadar sağlıklı bilgilerdir, bilmiyorum ama ben de internet kaynaklarından öğrendiğim kadarıyla Nikel pillerin şarj devreleri ile (otomatik kesmeli olsalar da) Lityum pilleri doldurmamalıyız diye biliyorum.

Ve yine Lityum iyon piller seri bağlanarak değil de, tek tek şarj ediliyorlar diye biliyorum.

Bu iki bilgi sağlıklı olmayabilir dikkatli ol.

Eğer ille de lityum-şarj devresine ihtiyacın varsa benim yakın zamanda yaptığım araştırmaya göre doğru dürüst bir devreyi boşver, cihazı bile satılmıyordu ki elemanları olsun.

Yani işin zor.

Yine de bigisi olan arkadaşlar varsa anlatsınlar.

i3uz

hadi size başka bişey söyleyim. 4,2 4,3 falan diyorsunuz ya işte olay o değil. cep telefonlarına 5v verin şarj işlemi başlar. harici olarak 3,7 volt pilleri şarj etmek için 5vluk şarj aletlerine bir diyot takarak şarj edilir. piyasadaki 20 ve 30 tl olan şarjlı cihazların içlerini açtığınızda göreceğiniz sistem budur 5vluk şarj veya adaptöre seri diyot takılarak şarj edilir. lion pilleri buyutmeyin kafanızda . ama gerçekten ısıya karşı çok hassaslar. Sözüm o ki;

Cep telefonlarına 5v verebilirsiniz,
Harici pilleri 5v lık adaptörlere seri diyot bağlayarak şarj edebilirsiniz.

Tabiki kaliteli şarj ayrı bişeydir. aşşağıdaki devreyi yaparsanız 10 numara şarj aletiniz olur. Şarjmatiklerde kullandığım devredir.

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=DP1Z[/img]
Teori gerçek verileri vermez, pratikte yaptıkların doğru verilerdir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

stk4221

seron (gardaş) normal piller sıkıntı yüksek akım lazım artık rc araçlarda bile min 2A akım gerekiyo o yuzden  li ion pil gurupları ile bilgi edinmem lazım
@i3uz  üstadım   vermiş oldugunuz devreye göre piller paralel şarz olması gerekiyor  sanırım. birde akım tepe degere ulaşınca otomatik kesime götürür mü pilleri ( elimde bolca telefon bataryası ve tablet bataryası var hepsnin batarya üstündeki kesime kötüren devreleri arzalı  bunları direk şarz edemez sanırım)

i3uz

Pil devrelerini iptal et.. direk  diyotla beraber bağla. otomatik kesim malesef yok.. ama eklenebilir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

stk4221

devamlı onu takip edemeyebilirm o yuzden  kesime götürecek bi devre lazım

seron

Arkadaşlar,
Öyle olmaz.
O tek diyotlu şarj cihazından bende var. Cihaz ATABA marka Nikel piller için tasarlanmış. O cihazla Lityum pilleri şarj etmemelisiniz bence. Ne kadar güvenilir olduğunu bilmediğim internet kaynakları, Lityum bataryaların şarj işlemlerinin çok komplike olduğunu anlatıyordu. Yani Nikel bataryalardaki gibi ver akımı, dolunca kes olayı değil.

Lityum bataryaları şarj eden devre, nasıl söyleyeyim, tırtırlı bir akım veriyor ve belli aralıklarla kesime gidiyor. Ben de tam hakim değilim. Normal bir adaptörle şarj olmuyor mu? Oluyor. Ancak kaynaklar diyor ki: " lityum piller ileri düzey teknik bilgi (kimya bilgisi) ve teknolojiler kullanılarak üretildiği için şarj süreçleri de bir o kadar karmaşıktır". hatta grafik çizerek şarj eğrisini gösteriyorlar, nikel bataryaların şarj grafiğine uymuyor.

Aşağıya resim ekledim. Bu resimde anlatılanlar birebir doğru değildir, biraz atmasyon biraz yakın benzetimdir:
[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?di=23DX[/img]

birinci resimde:
1nolu bölgede bitik bir nikel pil şarj cihazına takılıyor ve hızla normal şarj sürecine zıplıyor.
2nolu bölge normal şarj sürecini gösteriyor.
3nolu bölgenin başlangıcında (kırmızı nokta ile gösterilen yer) şarj cihazı şarj akımını kesmek zorundadır. bu 3 nolu bölge zıplama eğrisini gösteriyor yani "AŞIRI ŞARJ DURUMU". aşırı şarjın pillere zarar verdiğini ve hatta içinde gaz birikimine neden olup patlamalara neden olabileceğini hatırlatmaya gerek yoktur sanırım.

sağdaki ikinci grafik de lityum pillerin şarj sürecini gösteriyor. birebir doğru olmasa da buna benziyor arkadaşlar.

Şimdi, sizce tek diyotla lityum piller jarj edilmeli midir?

NOT: Cep telefonlarında yaygın olarak 5V adaptör kullanılmaktadır. Bu gerilim, şarj için gereklidir. bu gerilim, telefonun içindeki programla çalışan şarj kontrol devresi tarafından kontrol edilerek uygun gerilim ve akım koşulları oluşturulup pile sürülür. ayrıca önlem olarak da pillere monte edilmiş küçük bir koruma devresi bulunmaktadır ki, zannımca bu devre pili aşırı akım(kısa devre) ve aşırı deşarjdan korumak içindir.

Yni sonuç olarak Lityum iyon pillerin tekniğine uygun şekilde doldurulması için "gelişmiş" şarj devreleri kullanılması şarttır.
şu linki de vereyim lazım olur:
http://www.picproje.org/index.php?topic=54181.0

i3uz

Teknoloji öyle bişey ki seron kardeş küçücük şeyin bile şartnamesi var kullanma kılavuzu var. şöyle yapılırsa dogru olur, böyle yapılırsa güzel olur, senin dediğin gibi öyle yapılırsa çok güzel olur. ama inan bana kafa yorulcak iş değil, adamlar kendileri bu prosudüre uymuyor dolasıyla eski yöntemler şuan başka bir teknoloji çıkmadığı sürece geçerlidir.  verdiğim şarj devresini yaparsa arkadaş sorun olmaz.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

seron

Alıntı yapılan: i3uz - 26 Nisan 2016, 10:38:07Teknoloji öyle bişey ki seron kardeş küçücük şeyin bile şartnamesi var kullanma kılavuzu var. şöyle yapılırsa dogru olur, böyle yapılırsa güzel olur, senin dediğin gibi öyle yapılırsa çok güzel olur. ama inan bana kafa yorulcak iş değil, adamlar kendileri bu prosudüre uymuyor dolasıyla eski yöntemler şuan başka bir teknoloji çıkmadığı sürece geçerlidir.  verdiğim şarj devresini yaparsa arkadaş sorun olmaz.
Bende bildiğimden söylemiyorum ama yine de dikkatli olmak lazım. prosedüre uysan bile orjinal şarj devresi ve telefon kullanılsa bile lityum bataryalar patlayabiliyor. çinde mi korede mi böyle birşey oldu adamın Samsung s4ü yatağının yanında gece patlıyor, evi yanıyor firmaya dava açtı.

şimdi burada birine rastgele şarj edin gitsin diyemiyor insan.

Burada bir notu eklemek lazım. internette nereye baksam lityum batarya serilerini şarj ederken seri olarak değil de bataryada her pilde ayrı ayrı uç çıkararak tek tek şarş ediyorlar. nedenini bilmiyorum. genel kurallara göre piller seri bağlanarak şarj edilebilir ama bu Lityum pil teknolojisi muamma.

yine de yeterli araştırma yapmadan rastgele iş yapmasın, neticede güvelik söz konusu.

i3uz

Zaten uygun şarj devresini gösteriyoruz. Siğara gibi düşün içmeyin tehlikeli diye uyarı veriyor. satanda içende çok.. uygun devreyi verdik. onu yaparsa dogru olur. diğer yöntemde seçenektir.

" internette nereye baksam lityum batarya serilerini şarj ederken seri olarak değil de bataryada her pilde ayrı ayrı uç çıkararak tek tek şarj ediyorlar. " diyosun dogru, çünkü herbirine 5v ile şarj ediliyor.. genelde laptoplarda görebilirsin. şarj işlemi için 5voltluk payda ayrılmıştır. böylelikle nekadar pili eklersen ekle 74volta bile çıksan 5volt ile şarj edebilirsin. işte teknoloji geliştikce yeni versiyonlar çıkar buda onun gibi pulse yöntemi. hızlı oldugu için tercih edilir. seri haldeyken piller, pulse yöntemiyle dolum yapamazsın ama eski yöntemle yaparsın.  dolasıyla iki yöntemde dogrudur. biri az dogrudur denemez. burda asıl konu piller dolduktan sonra sistem kendini kapatması.. şarj devrelerinde bu olmalıdır. eğer şarj kesici olmadıgında veya devre arızalandığında iki yöntemde pili patladır.  bu lityum piiler nerdeyse 45 derecelerde vucud sıcaklığında bile reaksiyon gösterebilir.

sonuc olarak iki yöntemde çalışır.. şarj kesici gereklidir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

stk4221

devre işimi görür. kendim yapamassam alıcam artık

ademadem

9 yıldır li ion batarya ile ilgileniyorum, li ion bataryalar cc/cv şarj edilir, (Constant-Voltage/Constant-Current)
örnek şarj cihazımız 1 amper  pilimiz 3v şarja başladığında pil 4,2v' a
 gelene kadar sabit 1A ile şarj eder(cc) 4,2v'a ulaşınca ,4.2v sabit kalır(cv) ve şarj etmeye devameder

şarj ve dejarj voltajları için mutlaka datasheetlerine bakmakta yarar var, örnek
datasheet :
app note : http://www.batteryonestop.com/baotongusa/products/datasheets/li-ion/sanyo-ur18650f-26a.pdf
(şarj deşarj ,protect devresi için değerleri)

tavsiyem mutlaka koruma devresiyle kullanın, seiko nun pil koruma entegreleri iyi, kullanıyorum
balans şarj özelliği olan bir sarjer kullanmanız batarya bloğunuzun ömrünü artırır,
texasın li ion şarj ve protect ile ilgili ürün pörtföyüde geniş,

brooqs

Peki üstatlar http://www.direnc.net/1A-lipo-pil-sarj-devresi,PR-24704.html şöyle bir devre var. Burada dediğine göre 4.2 volta geldiğinde akımı kesiyormuş. BU hazır devre şarjda kullanılabilirmi. Fiyatı çok ucuz geldi.

Teşekkürler.

cevat1

Alıntı yapılan: i3uz - 25 Nisan 2016, 11:23:38hadi size başka bişey söyleyim. 4,2 4,3 falan diyorsunuz ya işte olay o değil. cep telefonlarına 5v verin şarj işlemi başlar. harici olarak 3,7 volt pilleri şarj etmek için 5vluk şarj aletlerine bir diyot takarak şarj edilir. piyasadaki 20 ve 30 tl olan şarjlı cihazların içlerini açtığınızda göreceğiniz sistem budur 5vluk şarj veya adaptöre seri diyot takılarak şarj edilir. lion pilleri buyutmeyin kafanızda . ama gerçekten ısıya karşı çok hassaslar. Sözüm o ki;

Cep telefonlarına 5v verebilirsiniz,
Harici pilleri 5v lık adaptörlere seri diyot bağlayarak şarj edebilirsiniz.

Tabiki kaliteli şarj ayrı bişeydir. aşşağıdaki devreyi yaparsanız 10 numara şarj aletiniz olur. Şarjmatiklerde kullandığım devredir.

[IMG]https://320volt.com/forum/in/image.php?dm=DP1Z[/img]

Üstad merhaba,
Şarj devrelerini pek bilmiyorum, bir kaç sorum vardı. Yardımcı olursanız,

devre çıkışına, ayrıca  seri diot ilave edilecek mi? yoksa devre bu haliyle  yeterli mi?
devrenin şarj kesici özelliği var mı?
her pil için ayrı ayrı mı şarj devresi yapılacak,

i3uz

Alıntı yapılan: cevat1 - 29 Ağustos 2016, 15:09:28Üstad merhaba,
Şarj devrelerini pek bilmiyorum, bir kaç sorum vardı. Yardımcı olursanız,

devre çıkışına, ayrıca  seri diot ilave edilecek mi? yoksa devre bu haliyle  yeterli mi?
devrenin şarj kesici özelliği var mı?
her pil için ayrı ayrı mı şarj devresi yapılacak,

şarj devresini nerde kullanmak istiyorsun? ne yapmak istiyorsun. kullandığın pil nedir.
Tanrı Türk'ü korusun
        TA1OME

cevat1

Alıntı yapılan: i3uz - 29 Ağustos 2016, 15:32:46şarj devresini nerde kullanmak istiyorsun? ne yapmak istiyorsun. kullandığın pil nedir.

18 volt şarjlı vidalama  ve üzerinde çin malı kalitesiz piller var. Bu piller çabuk bozuluyorlar. Bataryadaki pilleri yenilemek istiyorum. Masraflı olacağından uzun süreli kullanım için, 18650 li-ion piller ile değiştirmek istiyorum. Batarya da 1.2 X 15 adet pil var galiba. 18A civarı akım sağlanabiliyordu.
18650 ile nasıl bir kombinasyon kurabilirim. Bu na göre şarj devresi hazırlayabilirim.
Teşekkürler