Ana Menü

12V SEA-LEAD ACİD OTOMATİK AKÜ ŞARJ DEVRESİ

Başlatan ferhat8484, 02 Şubat 2013, 03:12:18

asma

Alıntı yapılan: ziya_can - 18 Ağustos 2015, 19:11:22ilk sayfadaki devre 1.3 amper için kullanmak için ne yapmak gerekir?
Merhaba
Blogta 1,3A/h akü ile kullanmak için ne yapmak gerektiğini , burada ise 1,3A için ne yapmak gerektiğini soruyorsunuz.
İki soru aynı değil , iki farklı cevap almanız gerekirdi.
Neyse ki cevap veren olmamış.
1,3A/h lik bir aküyü 1/10 oranında şarj etmenizi öneririm. En fazla 1/5 oranında olabilir. Bu hızlı şarjdır ve sürekli değil de aceleniz olduğunda uygulayabilirsiniz.
Şemada 1R / 2W gözüken R3 direnci var. Bu 1ohmluk dirençle 0,7V/1ohm = 0,7A  max. akım sağlanır. 7A/h kapasiteli aküyü şarj eder.
Bu direnç yerine 1,3/10 formülünden 130mA lik max. akım için 700mV/130mA=5,38 ohm gerekir. (standart bir değer değildir) 5,1 ohm kullanabilirsiniz.
Çekeceğiniz akım düşük olacağı için bu direncin 2W olmasına da gerek yok. 1/4W çeyrek wat direnç yeterli olur.

Hızlı şarj özelliği olsun işime yarar derseniz kullanacağınız 5,1 ohm dirence paralel bir hat çekin , bu hatta bir anahtar ve bir direnç ekleyin. Bu direnç mantıken 5,1 ohm olmalı ama siz 5,6 ohm kullanın. (çünkü 5,38 değerini 5,1 e yuvarlamıştık diğerini 5,6 kullanarak hedeften şaşmamış oluruz)
Anahtar açık devre iken 1/10 oranında , anahtar kısa devreyken 1/5 oranında akım geçer. Narmal ve Hızlı şarj kademesi olur.

Kolay gelsin.

Ruzgar

Alıntı yapılan: pwm.c - 22 Şubat 2013, 17:22:32L200 entegresi ile yapabilirsin.
örneğin:

L200 soğutucuya bağlanmalı.
hocam bir şey sorucam baştaki 4700uf 50v kondasator kolay bulunur mu ? daha once o kadar buyuk almadım hiç, sıkıntı olmasın veya küçük bir hata var mı değer de ?
Bu sözcüğü seviyorum ,başarısız. İnsanın kaderi bu başarısızlıktan başarısızlığa...

ibbayram

buyrun dosyalar burda 6 aydır kullanıyorum sorunsuz teşekkürler ADNAN COŞKUN HOCAM
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

budumen

hocam mrb bu devre tarzında daha amperli yani 12 v  75 amp gibi bir şarj devresi lazım yada bu devrede modifiye olrmu

yolcu27

Devreyi  olduğu gibi kurdum ilk mesajdaki gibi. Trafo şuan yanımda değil ondan dolayı PC power supply ile denedim kondansatör bacaklarına verdim direk. Kırmızı led yanıyor çıkıs voltajı maz 8.8 v oluyor giriş voltajı 12v ile. Minim 7.7v ya kadar dusuyor  trimpot ile ayarlayin ca. Sari ledin yanmaması çıkışa akü baglamadim daha

Birdr 12v akü şarjı için giriş AC voltajı ne olmalıdır

seron

12volttan büyük olmalıdır ama benim net bir rakam vermem doğru olmaz. 15-18V uygundur diye düşünüyorum. Kesin değil.

yolcu27

Birde sarı ledin katotuna bağlı 1r yerine atlama yaptım. Sıkıntı olur mu acaba

seron

Ben şu an devreyi göremiyorum. Fakat 1R olduğundan eminseniz sıkıntı çıkacağını sanmam. 1K ise çıkar!

yolcu27

Alıntı yapılan: seron - 23 Ocak 2016, 18:38:37Ben şu an devreyi göremiyorum. Fakat 1R olduğundan eminseniz sıkıntı çıkacağını sanmam. 1K ise çıkar!
Eminim hocam 1r

yolcu27

Çıkış direnci koymazsak max kaç amper ile şarj yapılabilir. Ve yine şarj dolunca otomatikman kesilirmi şarj işlemi

seron

Yolcu, esasen benim detaylı bigim yok. Şu anda site çok sakin olunca elden geldiğince ucundan tutayım dedim :) 

Devre otomatik kesme yapıyor ve devre ile ilgili teknik bilgilerle bazı olası aksaklıkları bu başlık altında konuşmuşuk. önceki topikleri baştan sona kontrol edebilirsin.

Maalesef bunun dışından ben yardım edemeyeceğim.

yolcu27

Alıntı yapılan: seron - 23 Ocak 2016, 18:55:33Yolcu, esasen benim detaylı bigim yok. Şu anda site çok sakin olunca elden geldiğince ucundan tutayım dedim :) 

Devre otomatik kesme yapıyor ve devre ile ilgili teknik bilgilerle bazı olası aksaklıkları bu başlık altında konuşmuşuk. önceki topikleri baştan sona kontrol edebilirsin.

Maalesef bunun dışından ben yardım edemeyeceğim.

Cevaplarıniz için tesekkur ederim acele yok zaten trafom yok bir arkadaş istemişti ondan yaptım
devre üzerinde çok voltaj düşüyor sanırım dediğiniz gibi 15 18 arası AC gerekiyor . 15vdc verdim yine max 11 filan oldu. ,

Diyotlarım 4007 den büyük. Eski bir power kartından sokmustum.  Sanırım devrede sıkıntı yok benim. Ben bir akü bulayim denemek için.

Aklkma şimdi geldi en az kaç volt olabiliyor çıkış acaba devresi çalışanlar bir bakabilir mi acaba

mcan

Alıntı yapılan: ferhat8484 - 02 Şubat 2013, 03:12:18Öncelikle herkese merhaba;
Bir çok kişinin işine yarayacağını düşündüğüm sea lead acid (kuru akü) dedikleri \'\'bana göre hiçbir akü kuru olamaz\'\' aküler için şarj devresidir.Şarj işlemi bittiğinde akımı otomatik keser.Maliyeti ucuz en fazla 5-6 tlye mal oluyor devre ticari kullanılan hazır kiti 20tl gibi fiyata satılan devredir.Nette kısa bir araştırmada benzer devreler görürsünüz.Devrenin pcb\'sini kendim çizdim şematiğini asis te simüle ettim hiç bir sorunu yok zaten kendim kullanıyorum.Devre bu haliyle 12V 7Ah aküler için 650 ile 700 mA akım veriyor.

Gönül rahatlığı ile yapabilirsiniz.Devre ile ilgili herşer dosyada mevcuttur.

Görüntüler:

ekteki dosya inmiyor

seron

şimdi mozilla ile denedim, iniyor. başka bir tarayıcı deneyebilirsiniz. tıklayınca ne hata veriyor?

mcan

mcan

IDM kullanam sürem dolmuş o engel oluyormuş. silince düzeldi.. :) saolun

seron

@mcan  siz de sağolun. en azından bir arıza notu oldu: şayet indirme yapılamıyorsa kısıtlı indirme yöneticilerini kontrol etmemiz gerekiyormuş.
yalnız internet ortamında mail adresinizi orta yere yazmayın. iletiyi düzenleyip silin. bu tür durumlarda özel mesaj gönderebilirsiniz.
bu forumdan yana pek sıkıntı olmaz da, sayısız kişi ziyaret ediyor, art niyetli birileri başınızı ağrıtabilir. ;)

kolay gelsin.

ibbayram

ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

mcan

zaten köprü diyot var resimde solda 4 tane.