0-50V, 0-10A Çıkış Ayarlı SMPS Projesi

Başlatan Kemal88, 15 Temmuz 2015, 23:47:47

Kemal88

PFC için komponentleri sipariş ettim. Çoğu komponent elimde vardı. Yukarda vermiş olduğum PCB biraz değişecektir. Son hali komponentler elime ulaşınca foruma koyulacaktır.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

serkan_48

4 gözle bekliyoruz dostum. Eline sağlık inşallah komple çalıştırabilirsin.

kifvet

@Kemal88 abi şu PCB dizaynı ile ilgili kaynakları paylaşabilir misin zahmet olmazsa:)

Kemal88

Alıntı yapılan: kifvet - 24 Ekim 2015, 00:36:13@Kemal88 abi şu PCB dizaynı ile ilgili kaynakları paylaşabilir misin zahmet olmazsa:)

Paylaşayım yarın. Ya biraz ezber olduğu için PCB dizaynında anlatılanlar aklımda pek kalmıyor. Sadece belli başı şeyler aklımda kaldı onuda PCB de yaptım zaten. Bu arada PCB yi tekrar dizayn ettim iyi yada kötü bi şekilde. Yarın falan onuda paylaşırım. Komponentler geldi tabi haliyle çoğu uymadı :) Hepsini tekrar ayarladım zaman aldı. Şimdi cuk diye oturuyor hepsi. Yarın buraya koyarım.
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Kemal88

Arkadaşlar PCB dizayn tekniklerini aşağıda bulabilirsiniz.

https://app.box.com/s/knxtz99oj5f3rd6h3kfmrvjm07yk37d4

Bu arada PCB dizaynı sürekli güncelliyorum. Çünkü sürekli hata yapıyorum. Komponentler tamam bu sefer akım yolları sıkıntı. Benim daha PCB dizaynında daha çok fırın ekmek yemem lazım. Günlerdir uğraşıyorum bi türlü sonuca ulaşamadım. Acayip sinir de etti  >:(

Bazı yüksek akım geçen yerleri yeterince kalın yapmadığımı farkettim şimdi onla boğuşuyorum.

kifvet

Alıntı yapılan: Kemal88 - 24 Ekim 2015, 15:50:52Arkadaşlar PCB dizayn tekniklerini aşağıda bulabilirsiniz.

https://app.box.com/s/knxtz99oj5f3rd6h3kfmrvjm07yk37d4

Bu arada PCB dizaynı sürekli güncelliyorum. Çünkü sürekli hata yapıyorum. Komponentler tamam bu sefer akım yolları sıkıntı. Benim daha PCB dizaynında daha çok fırın ekmek yemem lazım. Günlerdir uğraşıyorum bi türlü sonuca ulaşamadım. Acayip sinir de etti  >:(

Bazı yüksek akım geçen yerleri yeterince kalın yapmadığımı farkettim şimdi onla boğuşuyorum.
@Kemal88 abi yolu kalın yapmak için üzerini lehim kaplarız olmaz mı????Ya da ek tel lehimleriz:)Ben bi çok PSU da gördüm bunu:)

Kemal88

Alıntı yapılan: kifvet - 24 Ekim 2015, 17:20:55@Kemal88 abi yolu kalın yapmak için üzerini lehim kaplarız olmaz mı????Ya da ek tel lehimleriz:)Ben bi çok PSU da gördüm bunu:)

Elbette, ben de öle yapıyorum ama PCB yi hazır yaptırcak olanlar için sıkıntı olabilir. Gerçi sonradan tekrar lehim kaplanabiliyor sanırım ama yine de lehimsiz halletmeye çalışıyorum.

kifvet

Alıntı yapılan: Kemal88 - 24 Ekim 2015, 18:12:28Elbette, ben de öle yapıyorum ama PCB yi hazır yaptırcak olanlar için sıkıntı olabilir. Gerçi sonradan tekrar lehim kaplanabiliyor sanırım ama yine de lehimsiz halletmeye çalışıyorum.
abi hazır da olsa yük taşıyacak yolun üzerine eğer lehim yapmak için soldermaskta boşluk bırakırsan sorun kalmaz diye tahmin ediyorum.

Kemal88

Alıntı yapılan: kifvet - 24 Ekim 2015, 18:21:25abi hazır da olsa yük taşıyacak yolun üzerine eğer lehim yapmak için soldermaskta boşluk bırakırsan sorun kalmaz diye tahmin ediyorum.

Olabilir, ben hep elde yaptığımdan hazır yapılanları pek bilemiyorum. Neyse bi an önce bitireyim de PCB yi, buraya paylaşayım.

Kemal88

PCB nin son halinin resmi ve ares, isis dosyası aşağıdadır.

Üstteki çentiği düzeltemedim bi türlü. Küçük nano faradlık kapasitörler hariç diğer tüm komponentlerin yerleri uyumludur. Küçük nano faradlıklarda artık bi şekilde uyar. Kafamda onlarca iş varken buna zaman ayırıp yapmak çok yorucu oldu. Bi sonraki aşama PFC nin entegresini besleyen flyback tarafının PCB sini yapmak. Çünkü o olmadan PFC çalışmayacaktır.

Kemal88

Arkadaşlar osiloskop olarak Siglent SDS1102 CNL ve baskı devre için Olympia A330 laminasyon makinesi aldım. Osiloskop yarın elime ulaşır büyük ihtimal ama laminasyon makinesi ay sonundan sonra bana gelicek gibi. Osiloskop ilk olarak UNI-T baktım fakat 7 inç ekranlı olanlar hiç bi yerde yok. Var gözüküyo her yerde ama aradığımda ellerinde olmadığını söylüyolar. Ütü ile uğraşmak istemedim battı balık yan gider hesabı bide o yüzden de laminasyon makinesi aldım. Şu an flyback besleme devresinle uğraşıyorum onun da komponentlerini sipariş edicem bugün yarın. Flyback de bitince buraya koyarım. Bakır plaket de yarın gelir, ütü ile biraz uğraşırım laminasyon makinesi gelinceye kadar baktım beni bezdirdi o zaman ay sonunu bekleyebilirim. Yada tanıdığım kırtasiyeciye gidip orda deneyebilirim bakır plaketi tabi adam izin verirse. O arada flyback bitmiş olur. Sonuçları ve gelişmeleri buraya yazarım.

serkan_48

Eline emegine saglik dostum. Gelismeleri dort gozle takip ediyoruz.

Kemal88

Osiloskop ve plaketler geldi, laminasyon makinesi de kargoya verilmis cuma elimde olursa ise koyulmaya baslarim. Osiloskop fena degil ama ekran cozunurlugu biraz dusuk. Ama sorun degil ben de profesyonel olmadigim icin profesyonel cihazlara ihtiyacim yok. Komple tum proje icin komponent listesi cikardim, haftaya da tum komponentler icin geri kalan siparisi veririm.

Kemal88

Daha pcb yi basamadik. Ne utu ile ne de laminasyon makinesi ise yariyor. Daha once zamaninda pnp kagidi ile yapmistim ama simdi pnp kagidi olmus 12 tl. El isi kagidi da ise yaramiyor. Valla nefret ediyorum bakira aktarma isinden. Simdilik proje yalandir arkadaslar.

serkan_48

Ovv Kemal88 dostum olmadı şimdi ..

Sen projeye niyetlen sayfalarca çalış denemeler simülasyonlar çizimler hesaplar yap.. Projeyi son noktaya getir pcb basma işinde yalan dedin olmadı..

Bende ilk ütü yönteminde saatlerimi verdim onlarca baskı denedim olmadı olmadı olmadı. Dedim bende bir hata var.

Kalktım gittim bir endüstri meslek lisesine. Elime bakır plaketi çizim dosyamı aldım gittim. Dedim ben böyle böyle bir proje yapıyorum yapamadım bir elektronik hocasıyla görüşmek danışmak istiyorum dedim. Bu arada pcb A4 kağıtından az küçük. 3/2 si kadar. Neyse bir hoca ile tanıştım az sohbet muhabbet derdimi anlattım. Gel birde biz deneyelim dedi. Gittik lazer yazıcıdan çıktı aldık. pcb nin yüzeyini toz vim ve bulaşık deterjanı ile iyice temizledik. lazer çıktısını bu pcb ye ters yerleştirdik. Daha sonra ütü ile ütülemeye başladık. Tam 15 dakika ütü yaptım. Isıyı her yerine eşit yaydım bütün bunları bana yaptırdı. Daha sonra pcb yi soğuk suya tutup üstündeki kuşe kağıdı eriterek çözdük.

Dört dörtlük bir çıktı almıştık.

Benim hatam

1- Süre olarak ben 4 - 5 dakikayı geçmiyordum.
2- Anladımki her yazıcının çıktısı iyi kalitede olmuyor. Benim elimde HP laserjet 1020 mi oyle bir yazıcı var. Toner çok eski belki 5 yıllık yada tonerin kalitesi iyi değil bir türlü pcb ye yapışmıyor.
3- Hocanın kullandığı kağıt ramazan aylarında dagıttıkları imsakiye idi. Beyaz yüzüne baskı aldı.

Sonuçta oldu. Keşke yakın olsaydık beraber bişeyler yapsaydık. Sen biraz ara ver yine dene bence. Uygulamayı nasıl yaptın ütü süresi ne kadar yaptın?

Kemal88

Abi zaten herseyi yapip su toner aktarma isinde kaldigim icin sinir oldum. Teslim olmus degilim ama sinirimi cok bozdu. Utu ile en az 10 dk yapmisimdir, pcb ye hafif zimpara da yaptim iice de temizledim. Toner olarak cesitli tonerleri denedim yine de olmadi. Kagit olarak farkli kuse ve el isi kagidi da denedim o da olmadi. Iste bu yuzden acayip ayar etti beni. Laminasyon zaten olmuyor. Belki 100 kere gecirsem belki. Bakalim kifvet in dedigi aluminyum yontemini denicem bide. Hem laminasyonda hem utu de. Daha oncede pnp kagidi haricindeki kagitlarda hic sonuc alamamistim. Sonuclari yazarim.

serkan_48

Kolay gelsin harbiden cok ugrasmissin. Sinir olmamak elde degil. aluminyum yonteminide bir dene bakalim. Bende cok arastirdim artik +20 yapacaktim. En sonunda oldu. Bazi reklamcilarda cnc yada pantograf makinalari oluyor. Cizimi bmp olarak export edip reklamcilarda bir seyler yapilabilir.

Umarim su aluminyum folyo yontemi ise yarar. Eger toner pcb ye yapismiyorsa aluminyum folyoda ise yaramaz. Pcb nin ebati nedir?  Olmadi bana dosya olarak gonder bende vaktim oldugunda deneyeyim basarili olursam onumuzdeki gunlerde Dalamana gelecegim sana ugrar gecerim yada olmadi kargo ederim.

toyer

lazer yazıcı çıktısı ile kuşe kagıt a alıp 3-5 dk ütü ile gayet iyi oluyor.

yolcu27

Toner nasıl geçmiyor. Hiç mi geçmiyor bir kısmı geçiyor gerisi mi geçmiyor. Ebatları nedir plaketin. Gerçekten bende sınır oldum okadar uğraş vermişsiniz bana göre en kolay süreçte sıkıntı çıkmış. Ben 15x15cm plaketle ütü ile 3 5 dk kuşe kağıt ile ütüleyip hemen suya atıyorum. Yüzde 95 çıkıyor.  Ütü olarak belki yeterli gelmiyordur ısı olarak başka ütüde deneyin birde. Ben en yüksek derecede buharsız olarak kullanıyorum. 10 ek ütü tutsam bakir kavrulur kızarır . Sizde durum nasıl oluyor bir görebilsek çözüm üretmek daha kolay olur. Elimde plaket olsa bende gönüllü olarak yapar yollarım ama malzeme diye yakın zamanda girmeyeceğim.

Kemal88

Arkadaslar toner cok silik geciyor. Bakir da kizarmis bazi yerleri. Plaket a4 e yakin ama pcb biraz daha ufak. Kuse kagida yazicilar basamiyor hep kayiyor cizim eksik cikiyor. Ama el isi kagidinda mukemmele yakin cikartiyo yazicilar. Yarin bi daha denicem el isi kagidi, folyo da skinti cunku bende 2 tane yazici var ikiside bes para etmez. Kirtasiyelere de diyemem folyoya bas diye. El isi kagidi umarim olur. Yarin bi daha dener sonucu yazarim.