0-50V, 0-10A Çıkış Ayarlı SMPS Projesi

Başlatan Kemal88, 15 Temmuz 2015, 23:47:47

Kemal88

Arkadaşlar proje ile ilgili tüm hesapları, projenin son halinin şemasını, proteus dosyasını ve TOP246YN nin PI dosyasını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. PI, TOP246 entegresini üreten firmanın programıdır. TOP246YN entegresi ile yapılan flyback converter, bu program ile dizayn edilmiştir. Devrede en son ise slope compensation ve akım trafosunun sekonderindeki direnç değişmiştir. Nedeni ise ilk başta çıkış şok bobin değeri 600uH olarak alınmışken sonradan bu yarıya düşürülmüştür. Slope compensation ve akım trafosunun sekonderindeki direnç, 300uH için tekrar hesap yapılıp düzenlenmiştir. Şimdilik devrenin çalışmaması için bir hata göremiyorum, hata görenler bana lütfen bildirsinler. Bu projeyi kesinlikle yapmayı düşünüyorum fakat elimde osiloskop olmadığı için herhangi bi hata olduğunda çözme şansım çok zor olacağı için osiloskopu yakın zamanda aldıktan sonra projeyi uygulamayı düşünüyorum. Proteus da TOP246YN gibi bazı entegreleri kendim oluşturdum fakat ARES için kütüphanesi şimdilik yok. Fakat illa olmasına da gerek yok, uygun bi tanesi seçilebilir, hatta baskı devre aşamasında iken de pinler manuel olarak yerleştirilebilir. Aynı şey zaten trafolar içinde geçerli. Baskı devresini de hazırladığımda sizlerle paylaşırım. Hesapların hepsi SMPS ve trafo konusunda uzman kişilerin hazırladığı kitaplardan alınmıştır. Bunun dışında proje ile ilgili kafanıza takılanları sorabilirsiniz.

https://app.box.com/s/z4kmm0sdql7sr1bgq5ewellj4uzup2rq
"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

Kemal88

Arkadaşlar yabancı forumlarda da paylaştım devreyi. Devreyi beğendiler pek bi hata göremediler. Sadece PFC katındaki D5 ve D6 1N5819 schottky diyotları ile ve D3 diyotu olan 1N5822, MUR460 ile değiştirildi. Farklı bi değişim olduğunda sizlere iletirim.

"Ne kadar çok bilgi o kadar düşük ego, ne kadar az bilgi o kadar yüksek ego" Albert Einstein

serkan_48

Eline sağlık dostum umarım en kısa zamanda da uygulamaya geçirebiliriz bu projeyi.

Kemal88

Arkadaşlar ek düzenlemeler ve eklemeler yapılmıştır. Şemayı daha sonra güncellicek olursam ingilizce şemadan devam edeceğim. Yabancı forumlarda da paylaştığım için hem türkçe hem ingilizce şemayı ayrı ayrı güncellemek zor olduğundan sadece ingilizce şemadan gitmeyi düşünüyorum.

https://app.box.com/s/9xmaybthkt7apn3kemese7y1cd67sf3l

Flatron

Kemal
Yabancı forumdaki linki paylaşırsan oradan da takip edebilirim
iyi çalışmalar

Kemal88

Tabi abi alttaki linklerden yabancı forumları da takip edebilirsiniz.

http://www.edaboard.com/thread343261.html

http://www.diyaudio.com/forums/power-supplies/279021-0-50v-0-10a-variable-smps.html

iki forum daha var ama daha yanıt vermediler. Bunlar yanıt verenler. Bu arada reklam gibi olmasın ama edaboard çok iyi bi forum.

Flatron

Evet Edaboard süper bir yer.Bende 5-6 yıldır üyeyim ama sadece okuyorum arada.
Edaboardda elektronikle ilgili kitaplar  yazan birkaç yazar bile var :)

Bu arada treez nickli kişide bayağı yorum yazmış.

Kemal88

Alıntı yapılan: Flatron - 31 Ağustos 2015, 20:12:36Evet Edaboard süper bir yer.Bende 5-6 yıldır üyeyim ama sadece okuyorum arada.
Edaboardda elektronikle ilgili kitaplar  yazan birkaç yazar bile var :)

Bu arada treez nickli kişide bayağı yorum yazmış.

evet abi o forumda çok iyi bilen kişiler var. treez de adam sürekli nette takılıyor. Ya bi adam sürekli edaboard da takılıp konu açıp günün büyük bi bölümünü forumda geçirir mi ya ? ama adam geçiriyor :)

Kemal88

Arkadaşlar UC3844 e bypass kapasitörü bağlamıştım 10nF onu yanlışlıkla PFC toprağına bağlamışım. Aşağıdaki proteus dosyasında sadece o düzeltilmiştir.

Kemal88

Oldukça büyük bi hata yapıp toprağı her yerde kullanmışım. Toprak sorunu düzeltilmiştir.

PWM kontrollü fan eklenmiştir. Artık fan SMPS çıkış akımına göre kendisi otomatik hızını ayarlayacaktır. Çıkıştan ne kadar çok akım çekilirse, fanda o kadar hızını artıracaktır. Fanı ayrıca besleyen flyback converterdaki 24V kaldırılmıştır.

Kemal88

Fan kontrol devresi yenilenmiştir. Eski devrede üçgen dalga UC3844 den alındığı için frekansı 30kHz idi. 30kHz ide LM393 süremediği için PWM elde edilemiyordu. Yerine yine LM393 ile elde edilen 1kHz lik sawtooth, testere dişi sinyal kullanıldı. Çalışma mantığı yine aynı olup, LM358 opampı ile çıkış akımının sense direnci üzerindeki tam yükteki voltajı olan 0.5V, yaklaşık 2.35V a yükseltilmiştir. Testere dişi sinyali ise max yaklaşık 2.9V a kadar çıktığı simülasyonda gözlemlenmiştir. 2.35V un nispeten 2.9V dan düşük seçilme sebebi, bu voltajın üzerinde ripple ın barınmasından dolayıdır. Tam yükte iken sense direncinin voltajı 2.9V dan fazla olsaydı, mosfet sürekli açık kalacak olup, mosfetin üzerinde büyük miktarda güç kaybı olacaktı. O yüzden 2.35V, 2.9V dan biraz daha düşük olacak şekilde seçilmiştir.

Kemal88

Arkadaşlar projede yer alan flyback converter bildiğiniz üzere çeşitli entegreleri, opampları ve fanı beslemek için kullanılıyordu fakat bir çok kişi bu entegrenin çok çabuk bozulduğunu söyledi. Onun yerine yabancı forumlarda micrel firmasının entegrelerinin daha ii olacağı söylendi. Fakat bu micrel entegrelerini hiçbi yerde göremedim online komponent satan sitelerde. Bu entegreleri türkiye de satan yerler var mı bildiğiniz ? Yada bu entegrelerden koyucam o zaman projeyi yapacak olan herkes yurt dışından bu entegreyi getirmek zorunda kalacak. Bu besleme işini daha kolay ve sağlam olacak şekilde nasıl çözebiliriz fikri olan var mı ?

Aşağıdaki linkte bu firmanın entegrelerinin yer aldığı pdf var.

http://www.micrel.com/_PDF/other/Linear_Power_Interactive_Product_Selector.pdf

Flatron

Flatron

Farnell e sipariş vermek için de
Yıldırım elektronikden sipariş veriliyor.
(Linki paylaşmıştım ama  sanırım firma internette paylaşılmasını istemiyor

Ayrıca başka firmalarda vardı sanırım.

Kemal88

Abi ben ilk olarak TOP246YN entegresini kullanan flyback devresini yapip test edicem. Daha sonra pfc kati falan kat kat yapicam. Tek tek test ettikten sonra birlestiricem. Cunku top entegresi en kritik yer gozukuyo projede. Projede artik sonlara geliniyo yavastan. Yani illa ki gelistirilecek seyler vardir ama onun sonu yok. Projenin direk calismasini engelleyecek sorun hata gozukmuyor. Herkes farkli seyler soyluyor kitaplar bile. O yuzden bize bir an once deneyip uygulamak kaliyor.

kifvet

@Kemal88 abi devreden ses seda var mı:)))

Kemal88

Alıntı yapılan: kifvet - 01 Ekim 2015, 17:56:35@Kemal88 abi devreden ses seda var mı:)))

kardeşim pcb de cok acemiyim pcb tekniklerini anlatan kaynaklar indirdim. Onlari okuyup pcb yi dizayn edicem. Su siralar is guc kafam karisik yogunum ondan ilgilenemiyorum. Bi gelisme oldugunda sizi haberdar edicem.

Ilgin icin tesekkurler :)

kifvet

@Kemal88 elimden birşey gelsede bende yardım etsem bi kenardan keşke:-)neyse olsun bende vakit buldukça olayları çözmeye çalışıyorum ama komsanzasyon konusunu hala çözmüş değilim:-)şu laplace midir nedir onun dönüşümlerini anlamaya çalışıyorum şu an:-)

Kemal88

Alıntı yapılan: kifvet - 02 Ekim 2015, 01:31:33@Kemal88 elimden birşey gelsede bende yardım etsem bi kenardan keşke:-)neyse olsun bende vakit buldukça olayları çözmeye çalışıyorum ama komsanzasyon konusunu hala çözmüş değilim:-)şu laplace midir nedir onun dönüşümlerini anlamaya çalışıyorum şu an:-)

Laplace da çok kasmana gerek yok. Kitaplarda zaten transfer fonksiyonları çıkartılmış nasıl çıkartıldığının mantığını kavra yeter. Laplace dı bilmem neydi derken projeyi yapıncaya kadar proje demode olacak :) Bak benim de PCB bilgim çok zayıf. Dediğim gibi kaynakları indirdim onları okucam bugün yarın. Ondan sonra başlıcam PCB dizayn etmeye.

Kemal88

Arkadaşlar PFC nin PCB sini hazırladım. PCB de acemiyim onun için hatalar olabilir. PCB tekniklerine tam olarak uygun olmasa da belli başlı şeyleri dikkate aldım. PCB konusunda deneyimli kişiler görüşlerini bildirebilir. Çünkü her ne kadar tekniğini, teorisini bilsek de hayatın kendisi zaten tecrübeden ibaret. O yüzden tecrübeli kişilerden yardım alabiliriz. Şimdilik resimlerini koyuyorum düzenleme yapabilirim diye ares dosyasını koymuyorum.

Üstte yer alan kırmızı alan sigorta, sol alttakiler toroid nüvedir. Sağdaki büyük olan EE65 nüvesidir. Beyaz olanlar 5W taş dirençtir. Bej rengindeki ise röledir.