ATX modifiye hakkında yardım

Başlatan actros_5457, 11 Mart 2015, 22:38:10

kifvet

beklettiğim için üzgünüm ama biraz işlerim var ve uzun sürüyor 12den önce eklerim inşaallah:)

actros_5457

olsun bu gün illa şart değil bende istediğiniz kadar tel alayım yarın bana ölçü verin isterseniz:)
[mergedate]1426446429[/mergedate]
beklemedeyim:)

kifvet

beklettiğim için özür dilerim siz yarın 0,6mm 20 metre tel alın baya deneme yanılma yapacağız çünkü:)
[mergedate]1426462196[/mergedate]
trafo sarımını bugün yaptım ama kendim bi deneyim kafamın karıştığı ufak bir nokta var orayı aydınlattığımda burda ayrıntılı olarak anlatacağım ama bu hafta biraz yoğunum hafta sonu konuya daha rahat devam edebiliriz:)sizde bu arada kafanıza takılanlar olursa sorabilirsiniz:)

actros_5457

tamamdır :)
şimdi smps ile pwm ayni sey mi?
ve fly back hald bridge full bridge diye kavramlar var bunlar nedir tam olarak

fatih_celebi24

Alıntı yapılan: kifvet - 14 Mart 2015, 12:16:27Aslında elde edilebilir fakat ince bir nokta var:)Bilgisayara güç kaynakları genelde half-bridge denilen bir mantıkla sürülür. Yani şu demek primerde yaklaşık giriş geliminin yarısı olacak şekilde gerilim elde edilir:)
Şebeke Gerilimi Doğrultulup
220*1.41=310 V DC elde edilir.
Bunun yarısı=>310\\2=155V civarı bir primer gerilimi var.
EI-33 trafoların hatırladığım kadarı ile Primeri 40 sarım
sekonderde
12v için 7x2 sarım
5v için 3x3 sarım olması gerek.
7x2 derken 2 paralel tel 7 tur demek istedim diğeri de bu şekilde.
sizin dediğiniz şekilde
10 sarım olacak ve hesaplarsak 155\\40*10=38V civarı bir gerilim elde edilecektir.

FAKAT BURASI ÖNEMLİ
sarım yönlerine dikkat etmek gerekli
5v ve 12v sarımlarını bağlarken
neden derseniz ikisi aynı yönde sarılmış gibi birleştirilmeli yoksa 5V veya 12V çıkışından biri negatif çıkış gibi davranır.
5-12=-7v veya 12-5=7v alırsınız çıkıştan
bunu göz önünde bulundurmalısınız:)

peki şimdi öncesine gidelim:)
E şimdi hesaplayınca 155\\40*7=27 civarı bir gerilim çıkması lazım 12V sekonder çıkışında.
ama biz 12v alıyoruz bu çıkıştan:)
Sizce nedendir bu???:)))
Biraz yorum yapın devamında ben yardımcı olmaya çalışacağım:)

üstad ben evde kendi yapmış olduğum oto amfisi bağlamak için kullanmaktayım ancak 12 volt çıkışının güç'ü yetmemekte söyle bir uygulama yapsak işe yaramı 12v çıkışındaki hızlı diyod'u yüksek amperi ile değiştirsek ve ei33 un sarımları tekrar dan sarsak mesela 3.3V ve 5V un sipir sayısı az ama kesit fazla 12V sarım da tam tersi benim demek istediğim 3.3V ve 5V çıkış sarımları  aynı sipir sayısında ama kesit oranı düşük 12V çıkışın  sipir sayısı biraz fazla yani 14.4V-15V olacak şekilde ve kesit kalın sarsak sorunsuz çalışırmı ve galiba 12V çıkısındaki gerilimi düzenleyen zener diode'u 13V- 14V - 15V olarak değiştirmek lazım sizce çalışırmı bu şekilde

kifvet

@actros_5457
hayır aynı şey değil:)
SMPS=Switch Mode Power Supply (Anahtarlamalı Güç Kaynağı) demektir:)
PWM=Pulse Width Modulasyon demektir.Bu da trafoyu sürdüğümüz kare dalga ile alakalıdır hatta başta resimli bir açıklama yapmıştım bununla ilgili:)

Half-Bridge, Full-Bridge,Push-Pull flyback ise trafoyu sürmek için kullandığımız devre topolojilerine verilen isimlerdir.Bir kaç örnek:)

[mergedate]1426520604[/mergedate]
@fatih_celebi24
siz tam olarak kaç volt kaç amper çıkış istiyorsunuz?
zenerler regüle için değildir onlar çıkıştaki yüksek voltaj korumasını kontrol ederler.bu yüzden onlar çıkarılmadığında voltajı yükseltseniz bile power supply kendini otomatik kapatacaktır:)Devre şemasını görürsek eğer size daha faydalı olabileceğimi düşünüyorum:)

Flatron

@kifvet
Bu yukarıdaki resimlerde PWM i izah eden resimler bir kitaptanmı yoksa bir web sitesindemi? Bunun linki varmı?

kifvet

Alıntı yapılan: Flatron - 16 Mart 2015, 18:17:43@kifvet
Bu yukarıdaki resimlerde PWM i izah eden resimler bir kitaptanmı yoksa bir web sitesindemi? Bunun linki varmı?
bu siteden almıştım:)
https://students.cs.byu.edu/~cs224ta/labs/L06a-morse/PWM.php

Flatron

orada ingilizce yazıyor.Ben türkçe çeviriyi kastetmiştim :)

kifvet

Alıntı yapılan: Flatron - 16 Mart 2015, 18:24:51orada ingilizce yazıyor.Ben türkçe çeviriyi kastetmiştim :)
onu alıp ben çevirdim anlaşılacak şekilde:)

Flatron

anlaşılacak şekilde çevirdiğiniz yazının tamamı kaç sayfa :)

kifvet

Alıntı yapılan: Flatron - 16 Mart 2015, 18:27:36anlaşılacak şekilde çevirdiğiniz yazının tamamı kaç sayfa :)

yazıyı değil sadece resmi uygun hale getirdim :)ama konu ile alakalı yardımcı olabileceğim birşey varsa yardım edebilirim:)

Flatron

kifvet

Alıntı yapılan: Flatron - 16 Mart 2015, 18:29:50yok sağolun
Kolay Gelsin
Size de kolay gelsin

fatih_celebi24

Alıntı yapılan: kifvet - 16 Mart 2015, 17:52:07@actros_5457
hayır aynı şey değil:)
SMPS=Switch Mode Power Supply (Anahtarlamalı Güç Kaynağı) demektir:)
PWM=Pulse Width Modulasyon demektir.Bu da trafoyu sürdüğümüz kare dalga ile alakalıdır hatta başta resimli bir açıklama yapmıştım bununla ilgili:)

Half-Bridge, Full-Bridge,Push-Pull flyback ise trafoyu sürmek için kullandığımız devre topolojilerine verilen isimlerdir.Bir kaç örnek:)

[mergedate]1426520604[/mergedate]
@fatih_celebi24
siz tam olarak kaç volt kaç amper çıkış istiyorsunuz?
zenerler regüle için değildir onlar çıkıştaki yüksek voltaj korumasını kontrol ederler.bu yüzden onlar çıkarılmadığında voltajı yükseltseniz bile power supply kendini otomatik kapatacaktır:)Devre şemasını görürsek eğer size daha faydalı olabileceğimi düşünüyorum:)

14V ila 15V arası 40A kadar şuan tek bir güç kaynağından 10A 2 taneden 20A elde etmekteyim

kifvet

@fatih_celebi24
anfinin tam olarak gücü ne kadar ki?
ve istediğiniz güç
15*40=600W yapar tek güç kaynağından bunu almak imkansız ama ikisinden alınabilir.
yalnız şöyle bir durum var anfinin çalışma süresi ne kadar olacak?bilgisayar güç kaynakları bu kadar yüksek amperi uzun süre verirlerse eğer çok aşırı ısınacaktır.çünkü sekonder devre dizaynı max bir amper değerine kadar izin verir sınır değerlerde pek stabil çalışacağını düşünmüyorum bu yüzden sekonder filtre, devre ve trafo sarımı değiştirilmeli, daha yüksek filtre kapasitörleri daha kalın telden sarılmış şok bobini, daha kalın telden sarılmış güç trafosu ve çıkışta iyi bir t veya pi tipi alçak geçiren filtre ile güzel bir filtreleme yapılmalıdır.normalde bu iki güç kaynağını paralel bağlamak pek doğru olmayacaktır.çünkü iç dirençleri ve çıkışları tam birbirine uymayacağından birinin çıkışındaki parazit çökme ve voltaj dalgalanması iğerini de etkileyecek içlerindeki pwm entegresinin kafasını karıştıracak anfinin verimini düşürecektir diye düşünüyorum bence tek bir güç kaynağı ile 600w elde etmek daha mantıklı ama iki tanesi ile elde edilmesini tartışabiliriz:))

fatih_celebi24

Alıntı yapılan: kifvet - 16 Mart 2015, 20:20:20@fatih_celebi24
anfinin tam olarak gücü ne kadar ki?
ve istediğiniz güç
15*40=600W yapar tek güç kaynağından bunu almak imkansız ama ikisinden alınabilir.
yalnız şöyle bir durum var anfinin çalışma süresi ne kadar olacak?bilgisayar güç kaynakları bu kadar yüksek amperi uzun süre verirlerse eğer çok aşırı ısınacaktır.çünkü sekonder devre dizaynı max bir amper değerine kadar izin verir sınır değerlerde pek stabil çalışacağını düşünmüyorum bu yüzden sekonder filtre, devre ve trafo sarımı değiştirilmeli, daha yüksek filtre kapasitörleri daha kalın telden sarılmış şok bobini, daha kalın telden sarılmış güç trafosu ve çıkışta iyi bir t veya pi tipi alçak geçiren filtre ile güzel bir filtreleme yapılmalıdır.normalde bu iki güç kaynağını paralel bağlamak pek doğru olmayacaktır.çünkü iç dirençleri ve çıkışları tam birbirine uymayacağından birinin çıkışındaki parazit çökme ve voltaj dalgalanması iğerini de etkileyecek içlerindeki pwm entegresinin kafasını karıştıracak anfinin verimini düşürecektir diye düşünüyorum bence tek bir güç kaynağı ile 600w elde etmek daha mantıklı ama iki tanesi ile elde edilmesini tartışabiliriz:))

Söylediklerine tamamiyle katılmaktayım saten resmini paylaşmış olduğum fotoğraftaki  oto amp. 12V 20A hayli hayli yetmekte ancak söylemiş olduğun gibi güç kaynaklarına parelel bağlantı sıkıntı bu şekilde idare etmekteyim fotolardaki modifiye edildi saten ei33 12V çıkışına bağlanan hızlı doğrultucu diod 8A di 12A ile değiştirdik bu şekilde biraz daha fazla akım çekilebilmekte şunu öğrenmek istiyorum Eİ33 UN 12V daki sipir sayısı aynı kesit genişlettigimizde sıkıntı cikarmi

kifvet

@fatih_celebi24
soruyu biraz daha açık şekilde sorar mısınız tam anlayamadım da?sadece diyot mu değiştirildi devrede?

fatih_celebi24

Alıntı yapılan: kifvet - 16 Mart 2015, 21:25:23@fatih_celebi24
soruyu biraz daha açık şekilde sorar mısınız tam anlayamadım da?sadece diyot mu değiştirildi devrede?

üstad biraz bilgim var bu konularda forumdaki ve blog daki bir çok proje kendime aittir.

söyle açıklama yapıyım:
modifikasyon dan önce  ;12V çıkış dan 0.5mm kesit'i olan 4m uzunluğu çok damar tel ile sipiral sararak 12V ile  ölçü aleti ve şase arasına arasına bu şekilde bağlamak sureti ile 8A akım aktığını ölçüm sağlanabildi ancak ei33 çıkışına bağlanmış olan hızlı diyot'u 12A ile değiştirerek şu an tek güç kaynağında 11.5A güç elde edebiliyorum diğer paralel bağlantı yapılan kaynaktansa 8A güç elde etmekteyim toplam güç miktarı 20A civarında ancak paralel bağlantı sizin söylemiş olduğunuz gibi sağlıklı değildir bana gerekli olanda 18A yetmekte

yani sunu söylemek istemekteyim benim mantığıma göre ;

mesela 3.3V ve 5V un sipir sayısı az ama kesit fazla 12V sarım da tam tersi benim demek istediğim 3.3V ve 5V çıkış sarımları  aynı sipir sayısında ama kesit oranı düşük 12V çıkışın  sipir sayısı aynı kesit kalın sarsak sorunsuz çalışır mı?

serkan_48

Şöyle söyleyeyim.

smps trafosunun sekonder sipir aynı kalıp kalınlığı arttırırsanız ( yeterli alanınız var ise ) o iletken üzerinde indükleyebileceğiniz akı pirimerin oluşturduğu manyetik akıdan fazla olamaz. Eğer pirimerin oluşturduğu akı % 100 sekondere aktarılmıyor ise sipirler oynamadan çapı büyültürseniz biraz daha akım çekişiniz artacaktır. Ancak doyuma ulaştıysa daha fazla akım çekemezsiniz.

Bu arada 0 - 30 volt 10 amper akım ve gerilim kontrollü smps konusunu bende takip etmekteyim. Eğer başarılı sonuç çıkarsa bende yapmayı düşünüyorum.

Bilgi ve paylaşımların devamı dileğimle.