PC'lerde UPGRADE teknikleri.

Başlatan Mr_YAMYAM, 17 Aralık 2014, 12:04:26

Mr_YAMYAM

@seron arkadaşımız için hazırlanmış olan bu konuda bir PC için upgrade (donanım yükseltme) işlemleri ve tekniklerinden bahsedeceğiz.
Bir PC'de donanımların yükseltilme işlemi kafadan yapılamaz.
Yani bir işlemci olsun, bir ekran kartı olsun ya da RAM olsun en iyisini alıp ta yerine takarak upgrade yapamayız.
Upgrade işleminin belli bir mantığı vardır ve ilk ölçülmesi gereken yer anakart veriyolları hızı ve özellikleridir.
Bu sebeple konumuzun içeriğinin yerine getirilebilmesi için seron'un anakart özelliklerini (Chipset ve veriyolları) detaylı olarak ölçmesi ve resimlerini iliştirmesi gereklidir.
Bağlı olarak kullanılan (kullanılacak) RAM modüllerinin de teknik detayları gerekecektir.
Seron'dan bu bilgileri detaylı olarak bekliyoruz.

Konu seron arkadaşımız ile ilgili olarak açılmış olsa da diğer arkadaşlarımızı da yakınen ilgilendirmektedir.
Bu sebeple diğer arkadaşlar da konuya katılabilir, kafasına takılan soruları sorabilir ya da eklemek istedikleri bilgileri verebilir.

seron

yamyam üstadın çağrıosı üzerine bilgisayarımın özelliklerini not ederek geldim. özellikle anakart çok eski olduğundan ne kadar sağlıklı upgrade yapılır bilmiyorum...

ASUS P5LD2-X/1333 anakart ( http://www.asus.com/Motherboards/P5LD2X1333/ )
intell E2160 dual core 2x1,8Ghz işlemci
kingston DDR-2 1GB 64*8 667mhz (etiket bilgisi: LDE2EOGI1102775 )
Asus gallium X-1550 series 1024mb ekran kartı
350W power supply (gerçek/çakma değil)

görseller:

şimdi bu sisteme bahsetmiş olduğun işlemciyi taksak, gözle görülür performans artışı olma mı? ya da...

bir bilgisayarda donanım değişikliği yaparak performans arttırmada dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? ben bilmiyorum...

Mr_YAMYAM

Seron.
Tek kanal RAM ile upgrade yapmanın anlamı yok :D oraya QUAD işlemci de taksan çok fazla performans artışı olmaz.
Günümüz işletim sistemleri genellikle en az 500 MB RAM kullanacaktır.
Eğer upgrade yapmak istiyorsan öncelikle RAM miktarını artırmalısın. 2GB RAM temel kullanımlarda yeterli olacaktır.
İkinci olarak RAM'ın anakartın ve işlemcinin detaylı speecy görüntüsünü koymalısın.
Ki veriyollarının uyumunu görebilelim.

seron

tamam abi yarın daha detaylı veri getireyim. ilaveten 1GB aynı ramden bulacağım.

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 17 Aralık 2014, 19:29:12tamam abi yarın daha detaylı veri getireyim. ilaveten 1GB aynı ramden bulacağım.
Eğer anakartın destekliyorsa, yani 4 RAM slotu varsa.
FSB hızını da destekliyorsa, ve uygun fiyatlı aynı RAM'lardan bulabilirsen toplamda 3 adet 1GB daha alırsan senin PC yi uçurabiliriz. (BELKİ)
Her ne kadar ekran kartın artık alt seviyede kalsa da oyun amaçlı olmasa da iş amaçlı performans neticeleri için testler yapabiliriz.

NOT:
Dur dur ecik.
Anakart veriyollarını görmeden RAM alma sakın. Belki 800MHz RAM'lerden almak zorundasındır.
Önce dökümanları inceleyelim.

seron

tamam.

maksadım yok abi. mesele şu: artık demode olmuş (denemelerde kullandığım) bilgisayarı minimum maliyetle(20-70TL ye) "olabilecek en iyi demode" haline getirmeye çalışacağım. ramin ikinci eli 20TL dolaylarında ve bahsettiğim işlemci de 50tl dolaylarında. aslında bütçeyi arttırıp 70tlye bir 775 anakart daha alsam olacak; yedekde dursun diye.

yamyam abi, elimde asus p5gcmx anakart var. arızalı yada ben öyle sanıyorum. ATA(ide) DVD rom ve harddisk görmüyor (ide ile ilişiği tamamen bitik). eterneti görmüyor(onboard eterneti devredışı). bios pili sağlam olmasına rağmen her açılışta tarih saat siliniyor, disket geliyor. sordum, çipseti bozulmuştur dediler. masraf etmeye değermi sence? veya sana göndereyim mi?

Mr_YAMYAM

Ben P4 işlemcili PC yi denemelerde kullanıyorum :D
Ayrıca o senin PC ayarındaki AMD işlemcili PC yi HT-PC olarak kullanıyorum. Cenıfır çalışıyor.
Eğer anakartının chipseti ICH10R ise o kötü PC yi cenıfır yapabiliriz.
Sanırım birkaç RAM gerekir.

Bozuk bir anakartın tamiri çok gıcıktır.
Sanırım besleme sorunları var o anakartının. Uğraşmaya değmez. Eski bir anakart sanırım.

yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 17 Aralık 2014, 19:05:39Seron.
Tek kanal RAM ile upgrade yapmanın anlamı yok :D oraya QUAD işlemci de taksan çok fazla performans artışı olmaz.
Günümüz işletim sistemleri genellikle en az 500 MB RAM kullanacaktır.
Eğer upgrade yapmak istiyorsan öncelikle RAM miktarını artırmalısın. 2GB RAM temel kullanımlarda yeterli olacaktır.
İkinci olarak RAM'ın anakartın ve işlemcinin detaylı speecy görüntüsünü koymalısın.
Ki veriyollarının uyumunu görebilelim.

500? abi sen sunu 1 yap:-)

Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: yolgezer - 17 Aralık 2014, 21:37:05500? abi sen sunu 1 yap:-)
Yapamam. Gelişi kurtarmaz. Fiş almasan bile olmaz ;D

yolgezer

abi xp bile benim laptopta driver yukleyince 400 mbustu kullaniyordu ya:-) 

Mr_YAMYAM

yolgezer

Mr_YAMYAM

yolgezer

sirf bana gicikligina cd den acilan xp mi calistirdin:-)

okinkurt

seron

xp de 500mb dolaylarında;
W7 de 1.4gb dolaylarında
W8 de yine 500 mb dolaylarındadır. yamyam abi toplamda 4 adet işletim sistemi kullanmaktadır: xp, ubuntu studio, pardus, fedora, bi'tane daha olacaktı... bana gösterdiydi.

yamyam abi bozulan anakart şu an kullandığım ikinci elin(yukarıdaki) birkaç üst modeli. arıza ide kanalından bir ata harddisk bağlamaya çalışmamla başladı ve büyüdü. dvd romu görmemeye başladı. ardından ses sorunu başladı. sonra dvd romu hiç göremedi. sonrada işte cortladı.

neyse ben ayrıntıları getirecem dediydim:
anakart-1

anakart-2

ekran kartı-1

ekran kartı-2

işletmeci:

operatinnkkk sistım:

geli-REM:

haydi bakalım buyur yamyam abi.

Mr_YAMYAM

Evet.
Tahmin ettiğim üzere anakartın ICH7 (945) chipsetli.
Çok hız beklemen doğru olmamakla birlikte şu önerilerimi yerine getirebilirsen o PC yi az da olsa performans sahibi yapabiliriz.
1-2Adet DDR2 800MHz 1 er GB lık olanlardan bulabilirmisin. Toplamda 2 tane bellek yuvası olduğu için full band genişliğine erişip erişemeyeceğini bilmiyorum.
2- İşlemci saat hızın 200MHz olarak görünüyor. DDR2 ve 667MHz RAM'ler için uygun olsa da saat hızın ecik az.. Her ne kadar saat hızı 333MHz olan işlemciler daha üst seviye işlemciler olsa da anakart veriyolları zayıf kalabilir.
3- İşlemciyi daha yüksek taksan da bizim ET @okinkurt  gibi Q9400 benzeri bir işlemciyle bile darboğazda kalabilirsin. Buna karşılık aynı işlemcinin 2.0GHZ lik olanını sana gönderebilirim.
INTEL CORE2 DUO 2.0GHz 4400 2M keşh 800MHz FSB
Eğer bu sistem için öncelikle RAM işlerini ayarlayabilirsen bendeki bu işlemciyi gönderip bakarız. Elde ettiğimiz performans neticesine göre gerekirse E7400 ü de gönderirim. Ancak E7400 1066FSB olduğu için RAM'lerinin en az 800MHz olması gereklidir.
Bu hızda da anakart veriyollarının ne derece performans verebileceğini şimdiden kestirebilmem zor.
En azından deneriz.

HAAA NOT:
İşletim sistemin hoşuma gitti.
Onu bir mıncıklamak isterdim. Bana gönderme şansın varsa ben de senden o CD yi isterim haa :)

seron

şliaşsdjfiaskgAADSdaSAFASFAasdfaşsf >:( :o 8) ??? ::) :P :-[ :-X :-\\ :( :o :o :o

her gün yeni bir bilgi.

gelişmek güzel şey. keşke evler yakın olsa yamyam abi. bıkıp usanmadan hergün muhabbet ederdik.
dediğin parçaların fiyatlarını araştırarak aybaşında almaya çalışayım. acele etmeyelim. ben basitçe işlemciyi değiştirecem rami 1de 2ye yükseltecem oldu bitti sanıyordum. şimdi ise işler epey değişti, vazcayabilirim

Mr_YAMYAM

RAM alıncaya kadar şu testleri yap.
Tam ekran modunda çalışmayan bir program ayarla. İşlemciyi zorlayabilen bir uygulama olsun.
Programda uygulama yaparken görev yöneticisini ve speccy i aç.
Toplam işlemci yükünü ve speecy deki işlemci saat hızı yükünü (FSB yük oranı) ölçümle.
FSB yükün yukarı vurmuyor ama işlemci %100lere vuruyorsa işlemci değiştirmek mantıklıdır.
İşlemci yükün yukarlara vurmuyor ama FSB yükün yukarlarda ise RAM ve veriyollarını ayarlamak gereklidir.
Her ikisi de yukarlara vuruyorsa başta söylediğim tüm şeyler önemlidir.

yolgezer

Alıntı yapılan: Mr_YAMYAM - 19 Aralık 2014, 00:39:22RAM alıncaya kadar şu testleri yap.
Tam ekran modunda çalışmayan bir program ayarla. İşlemciyi zorlayabilen bir uygulama olsun.
Programda uygulama yaparken görev yöneticisini ve speccy i aç.
Toplam işlemci yükünü ve speecy deki işlemci saat hızı yükünü (FSB yük oranı) ölçümle.
FSB yükün yukarı vurmuyor ama işlemci %100lere vuruyorsa işlemci değiştirmek mantıklıdır.
İşlemci yükün yukarlara vurmuyor ama FSB yükün yukarlarda ise RAM ve veriyollarını ayarlamak gereklidir.
Her ikisi de yukarlara vuruyorsa başta söylediğim tüm şeyler önemlidir.

hepsi yukari vuruyprsa ye ni sistem toplasin:-)